POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: POlitykowanie
Mickiewicz nie żyje.

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Przecież ja piszę o bohaterach, gdzie pewien typ pokiereszowanej osobowości przeszedł z romantyzmu do pozytywizmu oraz dalej i nadal ma się całkiem dobrze.Drone pisze: ↑09-02-2021, 11:46Nie no, Medard, błagam, nie wrzucaj Prusa i Sienkiewicza do jednej szuflady. Przecież taka "Lalka" to jest kompletnie co innego niż "Trylogia" Sienkiewicza. Przyznaj się, że na polskim spałeś.Medard pisze: ↑09-02-2021, 09:42Bo Sienkiewicz czy Prus mimo, że to "pozytywiści" w opozycji do romantyzmu, to dla mnie są oni właśnie przedłużeniem tegoż romantyzmu, tylko dla niepoznaki odrzucili tematy nadprzyrodzone, ale ich bohaterowie zachowują się jak niezrównoważeni romantycy, mają jakieś dziwne zmiany zachowań jak u osób dwubiegunowych, weźmy takiego Wokulskiego czy nagle im się odmienia jak u Kmicica.
Nie ma znaczenia, czy weźmiesz bohatera x czy y, to postacie odrealnione, albo zaburzone.
Zresztą chcesz mieć o sprawach państwa to masz w lalce typa, który uważa, że nadzieja tylko w Napoleonie.
Czy to nie był romantyk tamtej epoki?
Czy to czegoś obecnie nie przypomina?
Zamień choćby Napoleona na Andersa na białym koniu albo USA i Fort Trump.
Chciałem tylko napisać, że jeżeli czytamy jako bajkę to jest dobrze, ale jeżeli bierzemy z tego wnioski na przyszłość, a niestety tak wyglądały u mnie lekcje polskiego, to coś tutaj nie bangla.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- moonfire
- zahartowany metalizator
Ze swojej strony dodam jeszcze Elizę Orzeszkową i morderczą wersję trutki w postaci nowelki "Gloria victis". Przegraliśmy powstanie, ale jest super i o co ci chodzi. A gdy Białoszewski wydał "Pamiętnik z powstania warszawskiego", w którym opisał tę rzeź z punktu widzenia cywila, to rzucili się na niego poszukiwacze wrogów Polski. Bo jak to, że nie WALCZYŁ?
- Medard
Dodam, że bohater o mętnym spojrzeniu i jeszcze gorszej sieczce w głowie, który bezpardonowo walczy ze wszystkimi i sam już dobrze nie wie, kto jest tym wrogiem, ciągnie się do czasów obecnych. Tylko trochę zmienia się w zależności od sytuacji i autora, Kmicic będzie trochę inny niż Rzecki, ale pozostaje wiele wspólnego, a gdzieś przed nimi jest romantyczny Konrad czy Kordian.moonfire pisze: ↑09-02-2021, 12:16Ze swojej strony dodam jeszcze Elizę Orzeszkową i morderczą wersję trutki w postaci nowelki "Gloria victis". Przegraliśmy powstanie, ale jest super i o co ci chodzi. A gdy Białoszewski wydał "Pamiętnik z powstania warszawskiego", w którym opisał tę rzeź z punktu widzenia cywila, to rzucili się na niego poszukiwacze wrogów Polski. Bo jak to, że nie WALCZYŁ?
- Drone
Medard, na Boga, przecież właśnie Prus dekonstruuje te śmieszne mity, niczym nie uzasadnioną wiarę w moc Napoleona itp. Przecież to nie jest "Trylogia", w której wszystko było ku pokrzepieniu serc, a choć bohaterowie mieli małe rozterki, to nie przesłaniało to wspaniałego obrazu Rzeczypospolitej, za którą warto się dać posiekać w każdej sekundzie. Prus to jednak pozytywista, i to dość zniuansowany, bo z jednej strony przedstawiał sentymentalizm Rzeckiego, ale z drugiej proces zarówno proces wychodzenia Wokulskiego z romantycznego zaczadzenia, jak i fakt, że pozytywistyczne ideały i pomysły bywają przerysowane i przegrywają w zderzeniu z surową rzeczywistością i zwyczajną biedą (postać wynalazcy, który buja w obłokach). Przecież to jest powieść o zderzeniu dwóch epok, dwóch systemów myślenia, a osadzone w realiach ówczesnej Polski. Co z tego, że Wokulski był romantykiem? A kim miał być, jeżeli się urodził na początku XIX wieku? Egzystencjalistą?Medard pisze: ↑09-02-2021, 12:03Przecież ja piszę o bohaterach, gdzie pewien typ pokiereszowanej osobowości przeszedł z romantyzmu do pozytywizmu oraz dalej i nadal ma się całkiem dobrze.
Nie ma znaczenia, czy weźmiesz bohatera x czy y, to postacie odrealnione, albo zaburzone.
Zresztą chcesz mieć o sprawach państwa to masz w lalce typa, który uważa, że nadzieja tylko w Napoleonie.
Chciałem tylko napisać, że jeżeli czytamy jako bajkę to jest dobrze, ale jeżeli bierzemy z tego wnioski na przyszłość, a niestety tak wyglądały u mnie lekcje polskiego, to coś tutaj nie bangla.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kaczyński: "in vitro to jakby wielokrotna aborcja"
27 kwietnia 2012
https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/ ... um=twitter
Prezes PiS Jarosław Kaczyński pytany w piątek przez dziennikarzy w Sejmie o to, jak PiS odnosi się do sprawy uregulowania kwestii metody in vitro w tej kadencji parlamentu:
"Nasze stanowisko jest znane, my nie akceptujemy tej metody, bo ona jest, taką jakby "wielokrotną aborcją". Poza tym bardzo wielu, sądzę, że zdecydowana większość posłanek i posłów mojej formacji, to są ludzie wierzący i praktykujący.
A nauka Kościoła idzie tu jeszcze dalej - nawet gdyby opracowano taką metodę, która nie jest związana w istocie z aborcją i to wielokrotną aborcją, to i tak Kościół naucza, że dzieci powinny być poczynane w sposób naturalny".
Zapytam znawców katolicyzmu i nauk kościoła. Skąd kościół powziął decyzję o takim nauczaniu? Co znaczy w sposób naturalny?
27 kwietnia 2012
https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/ ... um=twitter
Prezes PiS Jarosław Kaczyński pytany w piątek przez dziennikarzy w Sejmie o to, jak PiS odnosi się do sprawy uregulowania kwestii metody in vitro w tej kadencji parlamentu:
"Nasze stanowisko jest znane, my nie akceptujemy tej metody, bo ona jest, taką jakby "wielokrotną aborcją". Poza tym bardzo wielu, sądzę, że zdecydowana większość posłanek i posłów mojej formacji, to są ludzie wierzący i praktykujący.
A nauka Kościoła idzie tu jeszcze dalej - nawet gdyby opracowano taką metodę, która nie jest związana w istocie z aborcją i to wielokrotną aborcją, to i tak Kościół naucza, że dzieci powinny być poczynane w sposób naturalny".
Zapytam znawców katolicyzmu i nauk kościoła. Skąd kościół powziął decyzję o takim nauczaniu? Co znaczy w sposób naturalny?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
- Drone
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Może być nawet zbiorowy gwałt z podduszaniem, ciężkim pobiciem i sraniem na twarz, byleby skończyło się ejakulacją dopochwową. I wtedy dokonuje się cud poczęcia nowego życia.
Kerosene keeps me warm.
- Medard
On obserwował problem, ale de facto bohaterowie Lalki nigdy nie odcięli się od tego romantycznego spojrzenia na życie. Bo gdy odcięli się w jednym aspekcie, to wkroczyli w inny. Kręcili się w kółko, bo gdy odcięli się do aspektu historycznego, to wdepnęli w życiowy.Drone pisze: ↑09-02-2021, 12:33Medard, na Boga, przecież właśnie Prus dekonstruuje te śmieszne mity, niczym nie uzasadnioną wiarę w moc Napoleona itp. Przecież to nie jest "Trylogia", w której wszystko było ku pokrzepieniu serc, a choć bohaterowie mieli małe rozterki, to nie przesłaniało to wspaniałego obrazu Rzeczypospolitej, za którą warto się dać posiekać w każdej sekundzie. Prus to jednak pozytywista, i to dość zniuansowany, bo z jednej strony przedstawiał sentymentalizm Rzeckiego, ale z drugiej proces zarówno proces wychodzenia Wokulskiego z romantycznego zaczadzenia, jak i fakt, że pozytywistyczne ideały i pomysły bywają przerysowane i przegrywają w zderzeniu z surową rzeczywistością i zwyczajną biedą (postać wynalazcy, który buja w obłokach). Przecież to jest powieść o zderzeniu dwóch epok, dwóch systemów myślenia, a osadzone w realiach ówczesnej Polski. Co z tego, że Wokulski był romantykiem? A kim miał być, jeżeli się urodził na początku XIX wieku? Egzystencjalistą?Medard pisze: ↑09-02-2021, 12:03Przecież ja piszę o bohaterach, gdzie pewien typ pokiereszowanej osobowości przeszedł z romantyzmu do pozytywizmu oraz dalej i nadal ma się całkiem dobrze.
Wiem, że to będzie radykalne, ale mieliśmy trzy romantyzmy w literaturze:
Romantyzm (właściwy),
Pozytywizm czyli Romantyzm II chociaż z pewną krytyką Romantyzmu, to jednak z pozycji kolan np. Latarnik,
Młoda Polska czyli Romantyzm III.
Potem trochę było normalnie i znowu powróciły Kamienie na szaniec czy Dziady 68.
Jak mamy się od tego niby odciąć, gdy wzorce są cały czas powielane.
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Medardzie, mnie pokononałeś, w sensie, że nie wiem, czy jesteś niezwykle wyrafinowanym trolem nowej generacji, czy jednak farmazonisz.
Kerosene keeps me warm.
- Hatefire
Aktualnie ogrywam Fallout 76, ale zaczyna mi się nudzić i wezmę się za Dziady 68. Tylko czekam na nowe patche, bo strasznie zabugowana 

Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Drone
Jestem w podobnej kropce (nie połączonej z żadną inną). Nie wiem, co odpowiedzieć kol. Medardowi.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Medard
Moje szkolne polonistki byłyby z Was zadowolone

I politycy chyba też powinni być.
- Sgt. Barnes
https://wiadomosci.wp.pl/krystyna-pawlo ... 061598880a
bo my so władza!
bo my so władza!
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- moonfire
Nie mają naszego płaszcza i co im zrobimy.Sgt. Barnes pisze: ↑09-02-2021, 20:09https://wiadomosci.wp.pl/krystyna-pawlo ... 061598880a
bo my so władza!
- maciek z klanu
Też ci mocno przycinają te Dziady 68?

Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Medard
A jak wam chodzi symulacja lądowania Tu-154? Bardzo romantyczna gra, brzozy dopracowane prawie jak w realu, wersja na konsole w przyszłym roku.