POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

04-12-2020, 08:17

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-12-2020, 23:57
Drone pisze:
03-12-2020, 23:23
Inna sprawa, kol. Karkas, że to zjawisko DS nie budzi zaufania już na starcie, więc nie wiem, czego po nich oczekiwałeś.
A co w samej muzyce jest podejrzanego?
A jeszcze inna sprawa to Stalin był sprzymierzeńcem, udzielano mu pomoc, w czasach wojny raczej nie pisano o nim źle, dopiero później stał się wrogiem, zimna wojna itp. Kiedyś oglądałem o tym dokument
i wielu anglosasów do tej pory pozytywnie go ocenia, bardzo mało jest w kinie czy serialach żartów z niego, a z Hitlera mnóstwo, rysowano karykatury Chruszczowa czy Gorbaczowa. Stalin jest prawie objęty niewidzialą ochroną.
Euronymous był podobno entuzjastą Stalina i Lenina.

Może chodzi o to, że źle by wyglądała w purytańskim amerykańskim społeczeństwie ta współpraca i lepiej nie poruszać tematu, z diabłem się nie współpracuje, czytałem, że werbowanie agentów było często łatwe, bo wielu zafascynowało się komunizmem. Początkowe chrześcijaństwo to przecież prawie komuna, we współczesnych czasach squoty czy hipisi. Różne brudasy, które całe życie spędziły na ulicach, czy święci na drzewach to jednak bohaterowie naszej kultury.

Stąd chyba szybko nie ma ratunku dla Zachodu, muszą przejść jakąś formę komunizmu, czy choćby marksizmu kulturowego, żeby powrócić na właściwe tory niekoniecznie ultra chrześcijańskie i dalej ciągnąć Świat do przodu.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Hatefire

04-12-2020, 08:50

Medard, chyba nie kumasz jaka anty-sowiecka histeria wybuchła w USA już w latach 50 i trzymała się, aż do upadku Sojuzu. Natomiast Stalin zmarł w 53, a komunizm dla Amerykanów, to kryzys kubański, Wietnam czy Afganistan, stąd Stalin nie jest pierwszym skojarzeniem.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

04-12-2020, 09:51

Hatefire pisze:
04-12-2020, 08:50
Medard, chyba nie kumasz jaka anty-sowiecka histeria wybuchła w USA już w latach 50 i trzymała się, aż do upadku Sojuzu. Natomiast Stalin zmarł w 53, a komunizm dla Amerykanów, to kryzys kubański, Wietnam czy Afganistan, stąd Stalin nie jest pierwszym skojarzeniem.
To jest dobrze znane co piszesz, histeria świetnie zjednoczyła kraj w walce z komunizmem, a ja piszę o latach wcześniejszych.
A teraz popatrz sobie jak w kulturze anglosaskiej rzadko wyśmiewa się Stalina, nawet niechętnie porusza wiele tematów o nim, oglądałem kiedyś o tym dokument, sięgnij też w literaturę, jest olbrzymia dysproporcja: Hitler zły i Stalin nie wiadomo jaki, czyli raczej dobrotliwy wujaszek.

Masz antife, anty nazi, a nie masz antykomuny, chyba, że coś ominąłem, to popraw. Dysproprcja jest tak duża, że nawet jakaś hiszpańska doradczyni rządowa twierdziła, że mogliśmy sprzeciwić się holokaustowi, ci ludzie nie rozumieją perspektywy wschodnioeuropejskiej, jak my nie rozumiemy blm w
Minesocie i są takie kwiatki, że u nas zaatakowali pomnik Kościuszki, chyba najbardziej lewicowego bohatera powstań narodowych oprócz Jasińskiego. Ja naprawdę nie kumam po kij ten cały blm i mi dobrze z tym, tak jak im dobrze z NKWD.
Awatar użytkownika
Hatefire

04-12-2020, 10:06

Medard proszę cię. Chronologia i historia sprawia, że dla Amerykanów Stalin to taki król Popiel. Wyobraź sobie, że są narody dla których II WŚ, to tylko jakiś dziwny i egzotyczny epizod historyczny gdzie Europejczycy tłukli się po łbach z niezrozumiałych powodów. Wyciągasz dziwne wnioski z banalnego faktu, że ich postrzeganie historii jest inne.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

04-12-2020, 10:09

Poza tym czy w USA nie ma antykomuny? Bądź zaliberalizacją prawodastwa aborcyjnego czy powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym, od razu media konserwatywne wyzwą cię od komunistów.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

04-12-2020, 10:18

„Nie było antykomuny” xDDDDD
TAAAA... z wyjątkiem 40 lat Zimnej Wojny, Czerwonej Paniki, aktywizmu Biura ds Działalności Antyamerykańskiej... nie, komuna była zawsze wychwalana w US i to na pewno marksizm kulturowy. Ja jebe, jak można być aż takim ignorantem xDDDD
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
Awatar użytkownika
Medard

04-12-2020, 10:34

Oferma pisze:
TAAAA... z wyjątkiem 40 lat Zimnej Wojny, Czerwonej Paniki, aktywizmu Biura ds Działalności Antyamerykańskiej... nie, komuna była zawsze wychwalana w US i to na pewno marksizm kulturowy. Ja jebe, jak można być aż takim ignorantem xDDDD
Czasy polowań na komunistyczne czarownice trwały krótko.

Zamiast martwić się Czarnym z Luizjany można złożyć kwiaty na grobie lewaka Jasińskiego na Kamionku, bo już o nim od dawna zapomniano:

Obrazek
Hatefire pisze:
04-12-2020, 10:06
Medard proszę cię. Chronologia i historia sprawia, że dla Amerykanów Stalin to taki król Popiel. Wyobraź sobie, że są narody dla których II WŚ, to tylko jakiś dziwny i egzotyczny epizod historyczny gdzie Europejczycy tłukli się po łbach z niezrozumiałych powodów. Wyciągasz dziwne wnioski z banalnego faktu, że ich postrzeganie historii jest inne.
Wiadomo, że nie walczyli bezpośrednio jak z Niemcami czy Japonią, to mają inny pogląd na sprawę.
Ale Hitlera też powinni odłożyć ad acta do czasów powstania posągów z Wysp Wielkanocnych.
A tymczasem ciągną temat, jakby to było przedwczoraj, wiec musi być powód polityczny.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

04-12-2020, 11:04

shitshow pisze:
04-12-2020, 05:31
Z ciekawości sprawdziłem co to jest ten dandżeon synt na jutubie i stwierdzam, że dawno nie słyszałem tak okropnego syfu. Teraz kucownia słucha takiej muzy zamiast rycerskiego metalu?
W Polsce rzecz jest jeszcze praktycznie nieznana, i moze dobrze zeby tak zostalo. Nie wiem na co trafiles, jak w kazdym gatunku, 90% to nuda i szajs. Kucownia, jak to ujales, nie slucha bo nie zna, poza masterfulem to w polskim necie nie ma zadnego miejsca by o tym porozmawiac nawet szczatkowo. Takze jak nie podeszlo, to zniechecam, jest duzo rycerskiego metalu.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Drone

04-12-2020, 11:52

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-12-2020, 23:57
Drone pisze:
03-12-2020, 23:23
Inna sprawa, kol. Karkas, że to zjawisko DS nie budzi zaufania już na starcie, więc nie wiem, czego po nich oczekiwałeś.
A co w samej muzyce jest podejrzanego?
Trochę to wszystko wydaje się infantylne, o to mi chodziło. Ale to tak pół żartem, pół serio, bo moja znajomość tematu jest słaba, mówię, jakie mam skojarzenia.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

04-12-2020, 12:31

Drone pisze:
04-12-2020, 11:52

Trochę to wszystko wydaje się infantylne, o to mi chodziło. Ale to tak pół żartem, pół serio, bo moja znajomość tematu jest słaba, mówię, jakie mam skojarzenia.
Bo jest, ale z drugiej strony, czy metal nie jest? Hasla: eskapizm, rozczarowanie swiatem, introwertyzm, magia. Kiedys celebrowano podobne rzeczy, przebierano sie, byly karnawaly, bale, legendy. Dzisiaj to wszystko znika, a naturalne potrzeby ludzkie znajduja inne ujscie. Moglbym pisac godzine, temat rzeka z antropologicznego punktu widzenia.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

04-12-2020, 13:02

Medard pisze:
04-12-2020, 10:34
Oferma pisze:
Czasy polowań na komunistyczne czarownice trwały krótko.
Taaaa, króciutko, raptem 40 lat, co zaowocowało tym, że przeciętny Amerykanin na dźwięk czegokolwiek z przedrostkiem „socjal” histerycznie wrzeszczy „KOMUNIZM!!!” i przeładowuje AR-15.
Awatar użytkownika
Medard

04-12-2020, 13:40

Tak wszyscy boją się komunizmu, że republikanin przegrał wybory, a chcą więcej dotacji dla organizacji pozarządowych, ograniczenia finansowania policji, większego socjału, amnestii dla protestujących, rezerwowania miejsc dla Czarnych na uczelniach, powszechnie dostępnej i taniej służby zdrowia itp.

To tylko jakaś część republikanów zawieszonych w mentalu przypominającym podbój Ameryki tak krzyczy.

A sam socjał w Stanach jest od kilkudziesięciu lat, tylko trochę inaczej wygląda niż w Europie, np. bony żywnościowe, czy pomoc dla samotnych matek jest od dawna.
Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

04-12-2020, 13:49

Stary, ty sam siebie czytasz bez spazmów śmiechu? XD
Jeśli to, co wymieniłeś jest dla ciebie jaką oznaką krwiożerczego stalinizmu, a nie zwyczajną ludzką przyzwoitością w kraju, który właśnie pada na ryj przez rządy idiotów, to sugeruję czytywać mniej Korwina.
Awatar użytkownika
Ascetic

04-12-2020, 14:00

Oferma pisze:
Jeśli to, co wymieniłeś jest dla ciebie jaką oznaką krwiożerczego stalinizmu, a nie zwyczajną ludzką przyzwoitością w kraju, który właśnie pada na ryj przez rządy idiotów, to sugeruję czytywać mniej Korwina.
czyta
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
trup

04-12-2020, 14:20

Kur... A ja kupiłem już bilet na ten prom...

https://www.onet.pl/informacje/onetszcz ... 7,79cfc278
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Medard

04-12-2020, 14:31

Oferma pisze:

Nie bardzo rozumiem, czy piszesz o Polsce, USA czy Europie. Nie bardzo tez wiem, co jest krwiożercze.

A gdzie niby piszę, że to oznaki stalinizmu? Piszę tylko o nadreprezentatywności w dyskursie politycznym. Bo przeciętni Amerykanie to mieli tyle z faszyzmem do czynienia, co ich dziadkowie widzieli Niemca w Normandii, a tu nagle sprawa wyrasta na jakiś nierozwiązany problem od czasów pokonania Apaczów. Stąd już sama nazwa Antifa jest groteskowa, skoro powstała w USA.
Ostatnio zmieniony 04-12-2020, 14:53 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hatefire

04-12-2020, 14:52

Kurde o czym ty w ogóle piszesz? Co ma okupacja niemiecka w Polsce do kwestii niewolnictwa i nierówności społecznych w kontekście rasowym w USA? Można różnie oceniać ruch BLM niemniej trudno się dziwić że akurat tam ta sprawa wzbudza emocje. Indianom zz Amazonii też się dziwisz, że bardziej interesują ich kwestie postkolonialnej eksploatacji dżungli i zasobów naturalnych na ich terytoriach a mają gdzieś np powojenne represje komunistyczne w Polsce?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

04-12-2020, 14:58

Hatefire pisze:
04-12-2020, 14:52
Kurde o czym ty w ogóle piszesz? Co ma okupacja niemiecka w Polsce do kwestii niewolnictwa i nierówności społecznych w kontekście rasowym w USA? Można różnie oceniać ruch BLM niemniej trudno się dziwić że akurat tam ta sprawa wzbudza emocje. Indianom zz Amazonii też się dziwisz, że bardziej interesują ich kwestie postkolonialnej eksploatacji dżungli i zasobów naturalnych na ich terytoriach a mają gdzieś np powojenne represje komunistyczne w Polsce?
Indianom się nie dziwię, prawie każdy sposób jest dobry, by coś uzyskać.
Zabawne jest, że ktoś staje się anifiarzem, bo obejrzał szeregowca rayana. Jak pisałem wcześniej, mimo, że Amerykanie pokonali Hitlera, to przeciętny amerykaniec miał tyle do czynienia z nazizmem, ile razy w życiu robił zakupy w sklepie pewex.

Nie czujesz groteskowości takiej organizacji?
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

04-12-2020, 15:01

Medard zawsze dostarcza:)
Awatar użytkownika
Medard

04-12-2020, 15:10

nagrobek pisze:
04-12-2020, 15:01
Medard zawsze dostarcza:)
Nagrobek zawsze tam, gdzie dyskutuje Medard :)
ODPOWIEDZ