POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POlitykowanie

16-11-2020, 12:48

Pacjent pisze:
16-11-2020, 11:14
Nauczyciele są na takim poziomie, że nie są w stanie sami ogarnąć Teamsa?!
Problem jest znacznie bardziej złożony. To mogę powiedzieć akurat z pierwszej ręki, w sensie z własnej obserwacji. Sam korzystam co prawda z innego narzędzia, ale:
1. Na początku marca cała szkoła przeniosła się na lekcje online. Mieliśmy po kolei spotkania z szefem, gdzie wyjaśniał jak działa nowe narzędzie. Co się okazało: na 3 nauczycieli, którzy akurat wtedy mieli z nim spotkanie, jedynym w miarę przygotowanym do zajęć online byłem ja, ponieważ prowadziłem od dawna jedne zdalne zajęcia raz w tygodniu. Druga koleżanka miała tak ustawiony mikrofon, że jak się odezwała, to było tak głośno, że zerwałem słuchawki z głowy, a oprócz tego siedziała w ciemnym pokoju z lampką ustawioną na siebie, tak że rzucała na ścianę wielki cień w stylu Nosferatu. Druga nauczycielka ok. 50 lat nie mogła się połączyć przez komputer, więc zrobiła to na telefonie. Włączyła kamerę, po czym... Przystawiła telefon do ucha, tak że oglądaliśmy przez chwilę jej małżowinę. Potem patrzyła jjuż w kamerę, ale tak, że widzieliśmy połowę jej twarzy. Mogę tylko zgadywać że gdzie indziej było podobnie. To jednak jest jakiś tam prosty skill i trzeba znać przynajmniej kilka podstawowych zasad: równomierne oświetlenie, światło padające na twarz a nie zza pleców, ustawienie by mieć za sobą ścianę, słuchawki z mikro itd.

2. Od niedawna mam również zajęcia grupowe online i to też są niezłe cyrki na początku zawsze. Nikt nie ma słuchawek, nie potrafi się połączyć, coś jest nie tak z kamerą, mikrofonem, wszystkim co tylko się da.

3. Nie wyobrażam sobie, co musi się dziać, gdy jest kilkadziesiąt osób w ,,klasie", chyba wolałbym bezrobocie.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

16-11-2020, 13:08

Na Białorusi łatwiej się prowadzi działalność gospodarczą. Powinniśmy z nimi współpracować, wtedy być może i u nas będzie tak pięknie.

Awatar użytkownika
trup

16-11-2020, 13:49

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
16-11-2020, 13:08
Na Białorusi łatwiej się prowadzi działalność gospodarczą. Powinniśmy z nimi współpracować, wtedy być może i u nas będzie tak pięknie.

Kurwa aż się zagotowałem.... Ja bym nie wytrzymał na miejscu tych ludzi i zajebał OMONowców czymkolwiek, wózkiem sklepowym, mopem, butelką... napierdałabym ich na śmierć.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Pacjent

16-11-2020, 13:54

U nas strzelają z gumowych kul w głowy postronnych obserwatorów, we Francji i w Hiszpanii robią gorsze rzeczy. Co robić?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

16-11-2020, 14:02

No dokładnie, nie ma żadnej różnicy przecież czy Białoruś czy Francja. Za każdym razem jak idę do sklepu to zastanawiam się czy wrócę.
Awatar użytkownika
trup

16-11-2020, 14:03

Pacjent pisze:
U nas strzelają z gumowych kul w głowy postronnych obserwatorów, we Francji i w Hiszpanii robią gorsze rzeczy. Co robić?
Słyszałem, że w Salvadorze i Wenezueli to już w ogóle przejebane. Nie wiem co się dzieje w Korei Północnej, bo tam chyba internet im siadł.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Ascetic

16-11-2020, 14:10

trup pisze:
16-11-2020, 14:03
faszysta pisze:
Słyszałem, że w Salvadorze i Wenezueli to już w ogóle przejebane. Nie wiem co się dzieje w Korei Północnej, bo tam chyba internet im siadł.

przypadkowi i postronni klienci empiku, w trakcie zakupów, zaatakowani przez policję

Obrazek
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

16-11-2020, 14:19

Pacjent pisze:
postronnych obserwatorów
Postronni obserwatorzy, wzburzeni obserwatorzy. Normalnie różnicują się jak zięby Darwina :-D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
bartwa

16-11-2020, 14:53

Defekt Muzgó przewidział wszystko w '93:

Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

16-11-2020, 21:00

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
16-11-2020, 12:48
Druga koleżanka miała tak ustawiony mikrofon, że jak się odezwała, to było tak głośno, że zerwałem słuchawki z głowy, a oprócz tego siedziała w ciemnym pokoju z lampką ustawioną na siebie, tak że rzucała na ścianę wielki cień w stylu Nosferatu.
To akurat fajne :D

Prowadzenie jakichkolwiek zajęć on-line dla kilkudziesięciu osób to fikcja. Lepiej nagrać i udostępnić, bo na żywo polega na tym, że i tak gadasz do maszyny, a sensowna interakcja jest niemożliwa.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

16-11-2020, 21:07

Prawda
Awatar użytkownika
uglak

16-11-2020, 21:52

Lukass pisze:
16-11-2020, 21:00
Prowadzenie jakichkolwiek zajęć on-line dla kilkudziesięciu osób to fikcja. Lepiej nagrać i udostępnić, bo na żywo polega na tym, że i tak gadasz do maszyny, a sensowna interakcja jest niemożliwa.
Wszystko zależy od rodzaju zajęć. Przy wykładzie to w sumie żadna różnica czy robisz to na żywo czy nie - możesz po prostu masowo wyciszyć wszystkich uczestników i potem ewentualnie ich włączyć na koniec do zadawania pytań. Z kolei wszelkie ćwiczenia czy konwersatoria nie mają wielkiego sensu jak są nagrywane wcześniej.

Nie wiem jak to wygląda w szkole, ale na poziomie uniwersyteckim* to nie problem. Teamsy, Webeksy czy Zoomy dają w zupełności wystarczające możliwości prowadzenia zajęć. Problem jest raczej po stronie dyrekcji, która powinna jakoś to skoordynować i szkolnych informatyków, którzy powinni wdrożyć resztę grona pedagogicznego - przecież MEN fizycznie nie jest w stanie przygotować helpdesku dla ~ pół miliona nauczycieli.

* - wiem jak to wygląda na jednej z krakowskich uczelni i faktycznie jest problem z częścią starszych wykładowców, ale tam to nie problem ze wsparciem tylko z "nie, bo nie" części samodzielnych pracowników naukowych, którzy już nic nie muszą.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

16-11-2020, 22:08

^ Z mojego i moich znajomych doświadczenia wynika, że wykłady polegają na tym, że ludzie się logują, po czym idą zrobić obiad, posprzątać mieszkanie albo kontynuować sen. Co w pełni rozumiem. Oczywiście można wymagać kamer, ale przy dużej grupie efekt jest jedynie taki, że całość zaczyna przycinać. Dlatego ja wybrałem opcję wykład nagrywany + dwie godziny w tygodniu na ewentualne pytania/zgłębianie tematu. Jak się domyślasz, tłumy nie walą drzwiami i oknami. Ale nie zamierzam kultywować fikcji, jaką jest wykład, na który na żywo przychodzi 1/3 grupy. Bo taka jest przeciętna frekwencja, szczególnie jeśli startuje się np. o godzinie 8. Kto ma się uczyć, będzie się uczyć. Reszta miała i ma w dupie.

Seminaria, ćwiczenia, konwersatoria - oczywiście. Ale to zwykle mniejsze grupy i inna specyfika. Przy czym ćwiczenia bywają kłopotliwe. Po prostu wszystko idzie wolniej, niż na żywo.

Nic, trzeba sobie radzić. Oby do wiosny.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
uglak

16-11-2020, 22:20

Lukass pisze:
Dlatego ja wybrałem opcję wykład nagrywany + dwie godziny w tygodniu na ewentualne pytania/zgłębianie tematu.
Dobrze, że masz wybór, bo niektórzy - o ile na wiosnę mieli wolną rękę - to teraz dziekan naciska na prowadzenie zajęć na żywo (w sumie głównie przez kilku starych wykładowców, którzy twierdzili, że wysłanie prezentacji w Power Poincie wystarczy jako zajęcia zdalne...).
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

16-11-2020, 22:31

uglak pisze:
16-11-2020, 22:20
Lukass pisze:
Dlatego ja wybrałem opcję wykład nagrywany + dwie godziny w tygodniu na ewentualne pytania/zgłębianie tematu.
Dobrze, że masz wybór, bo niektórzy - o ile na wiosnę mieli wolną rękę - to teraz dziekan naciska na prowadzenie zajęć na żywo (w sumie głównie przez kilku starych wykładowców, którzy twierdzili, że wysłanie prezentacji w Power Poincie wystarczy jako zajęcia zdalne...).
U nas jest trochę chaos decyzyjny. Wykorzystałem lukę, a teraz muszę kombinować, jak to sprzedać na koniec. Nieważne, to wszystko i tak w "żadnym trybie" jest, bo takie formy nauczania nie są przewidziane :D Większość prowadzi na żywo, niektórzy nagrywają, i tyle. Studenci sobie chwalą nagrywanie, tyle wiem. Mają czas na ogarnięcie chaty. W następnym semestrze pewnie będzie już gadanie do maszyny. Trudno.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
uglak

16-11-2020, 22:37

Fakt, jedna nawet napisała w ankiecie, że puszcza sobie wykłady jak jeździ samochodem do rodziców. No i jak się ma nagranie to zawsze można je przesłuchać ponownie (albo po raz pierwszy) przed egzaminem.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

16-11-2020, 22:42

uglak pisze:
16-11-2020, 22:37
Fakt, jedna nawet napisała w ankiecie, że puszcza sobie wykłady jak jeździ samochodem do rodziców. No i jak się ma nagranie to zawsze można je przesłuchać ponownie (albo po raz pierwszy) przed egzaminem.
Nie mam tu wielkich złudzeń :D
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
trup

17-11-2020, 09:21

Tak sobie przypomniałem.... o aferze Rywina.

Czujecie jaka to była amatorka w porównaniu z tym co teraz mamy?? :D :D

https://pl.wikipedia.org/wiki/(%E2%80%A ... czasopisma

Obrazek
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

17-11-2020, 10:00

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Pacjent

17-11-2020, 10:18

trup pisze:
17-11-2020, 09:21
Tak sobie przypomniałem.... o aferze Rywina.

Czujecie jaka to była amatorka w porównaniu z tym co teraz mamy?? :D :D
Ty antysemito! Sugerujesz, że ta żydowska afera była amatorska, a te polskie są zawodowe?! :D
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
ODPOWIEDZ