Jakie książki ostatnio kupiliście
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Re: Jakie książki ostatnio kupiliście
O cholera. No właśnie. Tłumaczenia. Pytanie, czy nie można wtopić - żeby nie było jak z tym nieszczęsnym tłumaczeniem Tolkiena.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Chyba żadne z tłumaczeń nie jest jakieś złe czy wydziwaczone, główna różnica, jaka rzuca się w oczy, to że w jednym Shrike to Chyżwar, a w drugim Dzierzba.PrezydentKosmosu pisze: ↑16-12-2024, 22:34O cholera. No właśnie. Tłumaczenia. Pytanie, czy nie można wtopić - żeby nie było jak z tym nieszczęsnym tłumaczeniem Tolkiena.
Porównaj sobie początek, MAG 2015, Wojciech Szypuła:
Amber 1994, Arkadiusz Nakoniecznik:
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Dzięki ci, dobry człowieku. Niech ci Satan w opętanych dzieciach wynagrodzi... Choć może nie? Mój głos zdecydowanie na Wojciecha Szypułę, tak więc wiem, na które wydanie polować.
- Rejwan
- weteran forumowych bitew
to chyba jakies stare wydania, ja mam te najnowsze z Maga i sa gites. przy Hyperionie trzeba tez uwazac na tłumaczenia bo te stare trąciły mychąPrezydentKosmosu pisze: ↑16-12-2024, 21:39Kuhwa nie podobają mi się okładki . Niech nikt mi nie mówi, że nie ma znaczenia okładka teraz, bo widać wyraźnie, po jak różnych chodzą cenach.
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- Rejwan
o to jest to dobre wydanie i w ogóle ta cała seria Artefakty Maga jest wpyte i posiadam większość tej kolekcjiMedard pisze: ↑16-12-2024, 22:16okładki mają znaczenie, ale też są różne tłumaczenia,PrezydentKosmosu pisze: ↑16-12-2024, 21:39Kuhwa nie podobają mi się okładki . Niech nikt mi nie mówi, że nie ma znaczenia okładka teraz, bo widać wyraźnie, po jak różnych chodzą cenach.
na stronie maga tylko brzydka:
https://www.mag-sklep.pl/pl/p/HYPERION-opr.-twarda/1128
- Major Zagłoba
- rozkręca się
- Kontakt:
Kiedyś za grosze kupiłem Diunę, jakieś stare wydanie a tam Wolanie i Laserobiny. W ogóle nie poznałem o co chodzi bo parę lat wcześniej czytałem ebooka w innym tłumaczeniu.
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
- Rejwan
kvltowe tłumaczenie Łozinskiego, tego od Krzatów, Łazika i Bilba Bagosza z Władcy Pierscieni xDMajor Zagłoba pisze: ↑17-12-2024, 23:38Kiedyś za grosze kupiłem Diunę, jakieś stare wydanie a tam Wolanie i Laserobiny. W ogóle nie poznałem o co chodzi bo parę lat wcześniej czytałem ebooka w innym tłumaczeniu.
- Rejwan
700 stron, super wydanie w twardej oprawie, tłumaczenie Cholewy, polecam brać póki jeszcze jest bo ta seria Artefaktów szybko się wyprzedaje
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
O fajna sprawa, udaje sie do sklepu. Choc do tytulu "Stwory swiatla i ciemnosci" tak sie przywiazalem, ze nie moge zniesc tego nowego tytulu ;/
woodpecker from space
- Major Zagłoba
- rozkręca się
- Kontakt:
O kurwa. Dłuższą chwilę zajęło mi rozszyfrowanie o co chodziRejwan pisze:kvltowe tłumaczenie Łozinskiego, tego od Krzatów, Łazika i Bilba Bagosza z Władcy Pierscieni xDMajor Zagłoba pisze: ↑17-12-2024, 23:38Kiedyś za grosze kupiłem Diunę, jakieś stare wydanie a tam Wolanie i Laserobiny. W ogóle nie poznałem o co chodzi bo parę lat wcześniej czytałem ebooka w innym tłumaczeniu.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Mam tak samo, no nie, jest w człowieku opórTriceratops pisze: ↑20-12-2024, 18:44O fajna sprawa, udaje sie do sklepu. Choc do tytulu "Stwory swiatla i ciemnosci" tak sie przywiazalem, ze nie moge zniesc tego nowego tytulu ;/
Ale seria owszem, zajebista.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- mistrz forumowej ceremonii
Dostałem Kindle'a na święta, więc kupiłem kilka tytułów w podróż:
O czym mam z tym .ludziom rozmiazać? Przeciec i tak jestem barbarzyńcom?
Jeśli Bóg jest dawno zaspal. I jest okrucicicielem.
-
...2 paczuszki wjechały (raczej przyniesione z mozołem...)...allegro i Vesper...na pierwszy ogień Szczur...dawno temu podczas czytania śmiechałem na glos...ciekawe jak tera bedzie...
-
- postuje jak opętany!
Pięknie się patrzy jak ktoś jeszcze w dzisiejszych czasach tyle książek kupuje i czyta, szacun kolego szczylun
- Triceratops
Jest w PL jego ksiazka "podano do stolu" gdzie rozprawia sie z wieloma roznymi mitami typu " pij czesto wode, suplementuj D3, licz kalorie, weganizm, gluten, alergie i uczulenia, jedz tluszcze nienasycone, kawa szkodzi" itp, nawet okŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑20-12-2024, 21:48Dostałem Kindle'a na święta, więc kupiłem kilka tytułów w podróż:
woodpecker from space
- Major Zagłoba
- rozkręca się
- Kontakt:
Kindle to jest zajebistość. Nigdy nie lubiłem czytać, ale jak dostałem swojego lata temu to zwrot o 180 stopni. Teraz mam jeszcze inkbooka ale nie ma startu (chociaż apka legimi czy empiku robi robotę).ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:Dostałem Kindle'a na święta, więc kupiłem kilka tytułów w podróż:
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Dla mnie to raczej dodatek do podrozy. Zona pozyczyla mi swojego na sprobowanie jak w listopadzie pojechalem do Wloch na 10 dni, zeby sie upewnic, ze w ogole mi to przypadnie do gustu. Jak dla mnie to wyglada tak:Major Zagłoba pisze: ↑20-12-2024, 22:28
Kindle to jest zajebistość. Nigdy nie lubiłem czytać, ale jak dostałem swojego lata temu to zwrot o 180 stopni. Teraz mam jeszcze inkbooka ale nie ma startu (chociaż apka legimi czy empiku robi robotę).
- za lekki - brakuje mi ciezaru w rece - moze jakbym mial podkladke, dzieki ktorej by stal sam z siebie, a ja bym sobie zlaczyl dlonie, to tak, ale obecnie mnie to troche irytuje
- ksiazki na nim czytane moga byc tylko czytadlami, bo realistycznie nie moge na nich nic zaznaczyc markerem (tak, robie to ze swoim ksiazkami), dac zakladki itd. Wiem ze teoretycznie to da sie zrobic, ale dobrze wiem tez, ze to tylko taki listek figowy i do w ten sposob zaznaczonych fragmentow nie wroce
z plusow:
+ w podroz - zdecydowane odciazenie bagazu - poprzednim razem bralem "Mastery" Greene, a to dosc duzy tom - Kindle'a mozna wziac do kieszeni\
+ niektore ksiazki na amazonie sa smiesznie tanie
+ opcja audiobookow jest fantastyczna - ta o Leonardzie da Vinci zajela mi wiele, wiele godzin w autobusie gdy jezdzilem z miasta do miasta, albo w ogole w tranzycie, w samolocie itd - brakowalo mi tego
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Przeciez Ty brałeś jakieś kosmiczne ilości witaminy D3?Triceratops pisze: ↑20-12-2024, 22:14Jest w PL jego ksiazka "podano do stolu" gdzie rozprawia sie z wieloma roznymi mitami typu " pij czesto wode, suplementuj D3, licz kalorie, weganizm, gluten, alergie i uczulenia, jedz tluszcze nienasycone, kawa szkodzi" itp, nawet ok
- Triceratops
No i co w zwiazku z tym?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑21-12-2024, 11:09Przeciez Ty brałeś jakieś kosmiczne ilości witaminy D3?Triceratops pisze: ↑20-12-2024, 22:14Jest w PL jego ksiazka "podano do stolu" gdzie rozprawia sie z wieloma roznymi mitami typu " pij czesto wode, suplementuj D3, licz kalorie, weganizm, gluten, alergie i uczulenia, jedz tluszcze nienasycone, kawa szkodzi" itp, nawet ok
woodpecker from space
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Mówisz, że ktoś rozprawia się z mitami o tym, że należy suplementować witaminę D3, podczas gdy sam brałeś albo bierzesz wielkie ilości suplementu D3?