Sgt. Barnes pisze: ↑15-11-2024, 09:29Ja mam podobnie. ostatnio trafiłem taki komplet za niecałe 50 zł:
Świetny zakup.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Sgt. Barnes pisze: ↑15-11-2024, 09:29Ja mam podobnie. ostatnio trafiłem taki komplet za niecałe 50 zł:
Wykrakaues xdŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑12-10-2024, 19:26Są tematy, które 20 lat temu były uważane za równoznaczne z lataniem na magicznym dywanie, a dzisiaj już wiemy, że mają swoje twarde, staroświeckie, naukowe uzasadnienie, takie jak yoga czy ćwiczenia oddechowe, albo IF, kolejne w kolejce do mainstreamu są głodówki i yoga nidra, ale pojedyncze przypadki nie są przekonujące.
reszta w linku https://www.rmf24.pl/nauka/news-naukowc ... rp_state=1Naukowcy już wiedzą, dlaczego dieta keto czy post dobrze działają na mózg
Autor:Grzegorz Jasiński
Środa, 4 grudnia (14:59)
Dieta keto albo post przerywany mogą odmładzać nam mózg. Naukowcy z Buck Institute for Research on Aging w Kalifornii odkryli nowy mechanizm działania tak zwanych ciał ketonowych, które nasz organizm w trakcie takich diet wytwarza jako paliwo. Na łamach czasopisma "Cell Chemical Biology" piszą, że ich znaczenie nie ogranicza się do produkcji energii, mogą też korzystnie wpływać na proces starzenia się mózgu i ryzyko choroby Alzheimera. Badania na myszach obciążonych genetycznym ryzykiem choroby podobnej do Alzheimera pokazały, że np. β-hydroksymaślan oddziałuje na złogi białkowe, może modyfikować ich strukturę, ułatwiać rozkład i usuwanie z organizmu.
Bradbury, Le Guin, Nekroskop. Chyba bym się z Panem Kolegą dogadałStary Metal pisze: ↑02-12-2024, 17:50No to jak się Koledzy chwalicie, to ja też się pochwalę:
Tylko, że u mnie trochę są przechodzone, bo dużo znajomych pożyczało. A kupione były nowe.
William Tenn! Świetny, niedoceniany autor. W swoim czasie kupiłem wszystko, co się dało. Znakomita rozrywka.WaszJudasz pisze: ↑15-11-2024, 09:19Kurde, ja to sobie ostatnimi czasy ewidentnie kompensuję fascynacje z dzieciństwa i wieku młodzieńczego, więc na moich półkach ląduje mnóstwo książek (SF i trochę fantasy w wydaniach z lat 90.), na które mnie kiedyś nie było stać, a które teraz są dostępne na Allegro za kilka-kilkanaście złotych. Najnowsza dostawa:
Właśnie tyle, jeśli się nie mylę. I chyba mam wszystko, zerknę jak będę w domu rodzinnym, bo tam zalegają.WaszJudasz pisze: ↑13-12-2024, 10:01Jeśli chodzi o wszystko, co po polsku dostępne, to chyba wiele tego nie ma? Z tego, co się orientuję, wyszło u nas raptem pięć jego zbiorków, więc mnie brakuje już tylko "Wyzwolenia Ziemi"
Potwierdzam oczywiście: świetny autor i pierwszorzędna rozrywka, najbardziej mi całościowo przypomina Sheckleya, też wszak znakomity autor opowiadań.
nie znam sprzedawców, ale jest hyperion na olx:PrezydentKosmosu pisze: ↑16-12-2024, 21:12Kurwa, chciałem sobie sprawić prezent na święta i zanabyć Hyperiony Simmonsa, a tu Upadek Hyperiona tylko używany i to za 200 na Allegro. No pojebało ich.
okładki mają znaczenie, ale też są różne tłumaczenia,PrezydentKosmosu pisze: ↑16-12-2024, 21:39Kuhwa nie podobają mi się okładki . Niech nikt mi nie mówi, że nie ma znaczenia okładka teraz, bo widać wyraźnie, po jak różnych chodzą cenach.