Co teraz czytacie? v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Co teraz czytacie? v.2
Ktoś czytał coś dobrego o Czarnobylu??
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Zajebiste, czytałem ze trzy razy :)
ED/ to o "Czarnych Oceanach" z poprzedniej strony.
ED/ to o "Czarnych Oceanach" z poprzedniej strony.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
-

If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- SODOMOUSE

NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- Hatefire
Maciej Parowski nie żyje. Nie powiem żebym był wielbicielem tej całego "wąsatego" środowiska, które reprezentował. Ma swoje zasługi w skierowaniu polskiej fantastyki na tory i kierunek, które nie do końca mi się podobają. Potrafił np tępić Brzezińską, pod hasłem obrony Okopów św. Zajdla przed literaturą rzekomo będącą pustą rozrywką. Niemniej postać znacząca więc wspomnieć trzeba.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- mad
- weteran forumowych bitew
Hatefire pisze:Maciej Parowski nie żyje. Nie powiem żebym był wielbicielem tej całego "wąsatego" środowiska, które reprezentował. Ma swoje zasługi w skierowaniu polskiej fantastyki na tory i kierunek, które nie do końca mi się podobają. Potrafił np tępić Brzezińską, pod hasłem obrony Okopów św. Zajdla przed literaturą rzekomo będącą pustą rozrywką. Niemniej postać znacząca więc wspomnieć trzeba.
Dla mnie Maciej Parowski to KTOŚ. Chyba nawet fanbojem jestem. Najważniejsza postać "Fantastyki" i potem "Nowej Fantastyki". Posiadam wszystkie numery od 1982 roku, a zacząłem czytać gdzieś w 1986.
Z Panem Maciejem nigdy się nie spotkałem, ale parę razy rozmawialiśmy telefonicznie. Pierwsza w ogóle interakcja nastąpiła w roku 1999, gdy zapragnąłem zostać pisarzem. Wysłałem do "Nowej Fantastyki" swoje bardzo długie opowiadanie i po ok. 2-3 miesiącach otrzymałem odpowiedź. To były w zasadzie jeszcze czasy przedinternetowe, wszystko odbywało się "analogowo": wydrukowane opowiadanie załadowane do koperty formatu a4 i ciach na pocztę. Nie pamiętam, czy dołączyłem kopertę zwrotną, ale odpowiedź przyszła. Redaktor Parowski na 2 stronach maszynopisu szczegółowo wyłuszczył, dlaczego moje opowiadanie jest złe. Zaczęło się mniej więcej tak: "Nie kupuję Pańskiego opowiadania - i co Pan na to?" Potem było dużo gorzej... Ale ku mojemu zaskoczeniu ostatnie zdanie zawierało... zachętę do dalszej pracy. No i próbowałem. W latach 2002 - 2005 opublikowałem u Parowskiego 3 opowiadania (2 w Nowej Fantastyce, 1 w "Czasie Fantastyki"). Sukcesu nie odniosłem, ale miło było.
A... jeszcze o telefonach. Pamiętam, gdy z biciem serca czekałem na debiut, zadzwonił Parowski. Podnoszę słuchawkę, a tam praktycznie bez powitania Redaktor zaczął czytać jakiś akapit mojego tekstu. Przeczytał parę zdań i się zatrzymał. Ja absolutnie zaskoczony milczę, a On zdawał się zaskoczony moim zaskoczeniem. "No co jest dalej? Edycja zgubiła fragment tekstu" (jakoś tak się odezwał). No to ja odpowiadam "Chwileczkę" i biegnę szukać własnego wydruku. Znalazłem wydruk i odszukałem bez trudu rzeczony fragment. Podyktowałem parę zdań przez telefon, po czym rozmowa się zakończyła. Tak wyglądał koszmar deadline anno domini 2002.
Do dzisiaj mam zarchiwizowane 2 inne teksty, które swego czasu Redaktor wstępnie zaakceptował, ale kręcił nosem, nakłaniał do poprawek. Nie próbowałem tych opowiadań puścić nigdzie indziej (chociaż publikowałem u konkurencji - wtedy jeszcze istniała), wiedziałem, że jeżeli do nich wrócę, to poprawione prześlę tylko Panu Maciejowi. Niestety, straciłem do nich serce. Poszły w odstawkę i zająłem się okazjonalnym pisaniem shortów, co praktycznie stanowiło koniec mojej "kariery". Jakkolwiek patrzeć i tak wszystko dokonało się dzięki Maciejowi Parowskiemu.
- Sgt. Barnes

chyba mój ulubiony zestaw short stories od Stefana, szczególnie tytułowy i "Prosektorium numer cztery".
a zaraz potem:

Kupiłem żonie, która nie czytała jeszcze, na Allegro 5 części w starym wydaniu za magiczne 66,6 zł, i zamierzam odświeżyć po 20 latach, bo kiedyś poniewierało.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
-
- w mackach Zła
Ty czyli kto?, powiedziało się A to trzeba powiedzieć B ;)mad pisze:W latach 2002 - 2005 opublikowałem u Parowskiego 3 opowiadania (2 w Nowej Fantastyce, 1 w "Czasie Fantastyki"). Sukcesu nie odniosłem, ale miło było.
- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz
- Kilgore
- rasowy masterfulowicz
-
- postuje jak opętany!
Ostatni tydzień mijał pod znakiem:

- WaszJudasz
Dobra rzecz.Kilgore pisze:
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Wznowili? Zajeboza, chodzilo za takie ceny, ze sam sie zastanawialem czy nie puscic swojego.
woodpecker from space
- Kilgore
- rasowy masterfulowicz
Tak wznowili, jakoś nie było do tej pory okazji z powieścią, chociaż opowiadanie doskonałe.
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
- ggfh
- w mackach Zła

jako odtrutka po 8.sezonie "Got"
- maciek z klanu
Wrzuć chociaż te teksty, bardzo chętnie przeczytam.Raf pisze:Ty czyli kto?, powiedziało się A to trzeba powiedzieć B ;)mad pisze:W latach 2002 - 2005 opublikowałem u Parowskiego 3 opowiadania (2 w Nowej Fantastyce, 1 w "Czasie Fantastyki"). Sukcesu nie odniosłem, ale miło było.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
http://booklips.pl/newsy/paulo-coelho-c ... ihMQHl0iE4" onclick="window.open(this.href);return false;
- Skaut
to lepsze jednak:
http://booklips.pl/newsy/zaprojektowal- ... lo-coelho/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://booklips.pl/newsy/zaprojektowal- ... lo-coelho/" onclick="window.open(this.href);return false;
Coś tam było! Człowiek!
- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz
- Maro
- weteran forumowych bitew