Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

Re: Co teraz czytacie? v.2

18-03-2019, 21:35

WaszJudasz pisze:
Ascetic pisze:
drugiej nie poznam/ nie będę miał. jestem zasadniczo przeciwny ocieplaniu wizerunku tego pana z wąsem
Tak naprawdę w tej książce nie ma żadnego ocieplania, co więcej: jest demistyfikacja wielu pobocznych wątków nazistowskiej propagandy, które wciąż gdzieniegdzie pokutują. Hitler dobry sąsiad? No nie bardzo. Jest np. mowa o tym, jak prawie wszyscy autochtoniczni Niemcy z górskich okolic, ludzie-sól ziemi, których tak przecież kochał, zostali z okolic jego górskiego domku brutalnie wygnanii, a ich malownicze domki rozwalone, żeby zrobić miejsce dla willi partyjnych przydupasów.

Ogólnie książka mówi w sumie o tym, jak prywatność Hitlera została zagospodarowana na użytek nazistowskiej propagandy.
Twój opis brzmi dobrze. założyłem złe założenia.

możesz mi powiedzieć skąd się bierze takie zainteresowanie tą tematyką? książek jest masa i multum. brakuje tylko faszystowsko-wegańskiego kukbuka. niemalże każdą sferę życia nazioli już opisano. skąd to zainteresowanie ?
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

18-03-2019, 21:37

Może najbanalniejsza odpowiedź - fascynacja złem?
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

18-03-2019, 21:40

Nasum pisze:Może najbanalniejsza odpowiedź - fascynacja złem?
dobrze. wpisuje plusik do Librusa. ktoś jeszcze? pamiętajcie. 3 plusiki i .... -:)
Nasum

18-03-2019, 21:50

I stawiasz piwo?
Raf
w mackach Zła

18-03-2019, 22:32

SODOMOUSE pisze:zagłębiam się w uzupełnione dzieła z Grupy Bloomsbury, klimat wiktoriańskiego społeczeństwa literackiego + zawiłe, prywatne emocje ich członków, to burza doznań. Która tworzyła świetny język i klimat artystyczny obrazów.
Obrazek
Hmm, czy nie sądzisz, że klimaty wiktoriańskie są troszeczkę mało blackmetalowe? ;)
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

18-03-2019, 22:39

Nie samym bdsm człowiek żyje :)
Albo nawet bm.

Na pewno czasy wiktoriańskie są w klimacie gotyckie.

Ale również idą głęboko w doom,
przypominam sobie sesje wczesnego Paradise Lost, albo Anathemy.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

18-03-2019, 23:35

Raf pisze: Hmm, czy nie sądzisz, że klimaty wiktoriańskie są troszeczkę mało blackmetalowe? ;)
jestem bałdzo blekmetalowy, bo:
Poruszam się mentalnie, czuję się dobrze, krążąc po biegunach doznań...bywam elitarnym romantykiem, wsłuchując się w szelest
opadających liści, podczas rowerowych, samotnych wycieczek. W namiocie, w środku lasu, niczym w Osadzie (hail Arckanum!), wsłuchuję się w szepty lasu,...zdarza mi się wpaść na podziemną imprezę dark techno, z używkami do rana, pojechać na folkowe spotkania z
muzyką w tle, mistycyzm wiejski filmów/książek Kolskiego, odwiedzić poznański squot, pochlać z punkami. O gigs metalowych nie wspomnę:) Lubię śmigać zjazdowo rowerem po górach, pisałem wiersze, tworzyłem zine, jeździłem na mecze wyjazdowe do roku 2000,
lubię PE/noise, stary death m, obecnie bm, lubię głodówki, najebać się czasami, lubię gore/horrory, deformację, depresje, porusza mnie piękny lipcowy poranek w Rogalinie, jak i zimowa noc na Islandii, fascynuje mnie bezkresny kosmos, galaktyki, ciemna materia, ... O innych fetyszach i ułomnościach nie wspomnę. Vomituję doznaniami i liczę ,że po śmierci, ten inny wymiar, zaspokoi to , czego nie doznam tutaj. Mało casu kruca bomba, na to wsystko....Każda dziwna muzyka, spaja to wszystko. Niepokornie, indywidualnie, paranoidalnie, ordynarnie. Chała, a nawet hałaSS !
Awatar użytkownika
maciek z klanu

19-03-2019, 07:22

Medard pisze:Nie samym bdsm człowiek żyje :)
Albo nawet bm.

Przypominam Medardzie że czasy wiktoriańskie były wcześniej niż ,,sesje wczesnego Paradiso List, albo Anathemy,,
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

19-03-2019, 08:00

Wacław pisze:
możesz mi powiedzieć skąd się bierze takie zainteresowanie tą tematyką? książek jest masa i multum. brakuje tylko faszystowsko-wegańskiego kukbuka. niemalże każdą sferę życia nazioli już opisano. skąd to zainteresowanie ?
Szczerze mówiąc nie mam dobrej odpowiedzi, nawet jeśli chodzi o moje własne zainteresowanie. Wydaje mi się, że nie chodzi o zwykła fascynację złem, bo tego pod dostatkiem choćby w stalinowskim ZSRR, a jakoś nie ma tej magnetycznej siły. Wydaje mi się, że może chodzić o szaleństwo, rozmiar i szczegółowość założonego przez nazistów projektu przebudowy świata oraz rolę, jaką odgrywali w tym zwykli ludzie, społeczeństwo III Rzeszy.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-03-2019, 09:06

WaszJudasz pisze:
Wacław pisze:
Szczerze mówiąc nie mam dobrej odpowiedzi, nawet jeśli chodzi o moje własne zainteresowanie. Wydaje mi się, że nie chodzi o zwykła fascynację złem, bo tego pod dostatkiem choćby w stalinowskim ZSRR, a jakoś nie ma tej magnetycznej siły. Wydaje mi się, że może chodzić o szaleństwo, rozmiar i szczegółowość założonego przez nazistów projektu przebudowy świata oraz rolę, jaką odgrywali w tym zwykli ludzie, społeczeństwo III Rzeszy.

dopowiedziałbym, że być może mimo wszystko w europie zachodniej niemiaszki bardziej zapisały się jako zbrodniczy naród. to oni okupowali, bombardowali te ówczesne stolice teatru i rozrywek wszelakich, a nie ruskie. powiem więcej, ruskie ze swoim ideolo mimo wszystko (co było widać po wojnie) mieli ciekawszą politycznie na tamte czasy propozycję ideologiczno-polityczną. oczywiście dla tamtego właśnie powojennego społeczeństwa. coś jak z tym zamachem w NZ. w kwestii percepcji. świat zachodni przez 3/4 dnia tym żył. do tego turki, co mają w tym jakieś tam powiązania ze światem zachodnim, przede wszystkim z niemcami. a świat Arabski? wyczytałem, że Aldżazira nie dostała spazmów ze względu na to wydarzenie. poszło trochę bokiem. jakby w Jemenie, czy Iraku się znów zadziało, to by były większe emocje.

a to pytanie to też po części było jakby samo do siebie zadane. w autosamochodowej drodze skądś tam tomaszm mnie zapytał - po co zczytuję te biograficzne literki- bo taka faza była ówczas-wówczas na biografie panów w mundurach. coś tam o sprawach psychologicznych odpowiedziałem. choć teraz to nie jestem pewien, czy stąd te zainteresienie. te ciągoty są.
lys på slutten av lys
Heretyk

19-03-2019, 15:25

Obrazek
Awatar użytkownika
Medard

19-03-2019, 16:02

maciek z klanu pisze:
Albo nawet bm.

Przypominam Medardzie że czasy wiktoriańskie były wcześniej niż ,,sesje wczesnego Paradiso List, albo Anathemy,,
Ech, Macieju. To było pytanie o black metal, który też był późniejszy, aleami trochę wiktoriański w stylu :)

Brytolom nie przeszkadza co jakiś czas nawiązywać do epoki wiktoriańskiej, dla nich to czasy chwały i jednocześnie zadumy i smutku.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

19-03-2019, 17:53

Ascetic pisze:powiem więcej, ruskie ze swoim ideolo mimo wszystko (co było widać po wojnie) mieli ciekawszą politycznie na tamte czasy propozycję ideologiczno-polityczną. oczywiście dla tamtego właśnie powojennego społeczeństwa.
Nie bez znaczenia jest też pewnie to, że system sowiecki przetrwał kilka dekad, w miedzyczasie się z grubsza ucywilizował i w końcu skonał sromotnie w sposób wzglednie spokojny. III Rzesza tymczasem wyskoczyła jak diabeł z pudełka, zaczęła wszystko pożerać i padła w apogeum swojego szaleństwa. Rzekłbym, że ładunek dramatyzmu jest tu dużo większy, a myśl "co by było gdyby" mimo wszystko straszniejsza... no i nie zapominajmy o estetyce ;)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Medard

19-03-2019, 18:07

Medard pisze:
maciek z klanu pisze:
Albo nawet bm.

Ech, Macieju. To było pytanie o black metal, który też był późniejszy, aleami trochę wiktoriański w stylu :)

Brytolom nie przeszkadza co jakiś czas nawiązywać do epoki wiktoriańskiej, dla nich to czasy chwały i jednocześnie zadumy i smutku.
Chodzi o to, że black metal wcale nie jest wiktoriański,
a rock gotycki, doom, death doom brytyjski już trochę tak.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-03-2019, 18:09

WaszJudasz pisze:
Ascetic pisze:powiem więcej, ruskie ze swoim ideolo mimo wszystko (co było widać po wojnie) mieli ciekawszą politycznie na tamte czasy propozycję ideologiczno-polityczną. oczywiście dla tamtego właśnie powojennego społeczeństwa.
Nie bez znaczenia jest też pewnie to, że system sowiecki przetrwał kilka dekad, w miedzyczasie się z grubsza ucywilizował i w końcu skonał sromotnie w sposób wzglednie spokojny. III Rzesza tymczasem wyskoczyła jak diabeł z pudełka, zaczęła wszystko pożerać i padła w apogeum swojego szaleństwa. Rzekłbym, że ładunek dramatyzmu jest tu dużo większy, a myśl "co by było gdyby" mimo wszystko straszniejsza... no i nie zapominajmy o estetyce ;)
widzę, że kolega ma przemyślany temat i łapie smaki.

z oboma kwestiami się zgadzam. tak. w faszyzmie był szaleńczy pęd. taki nieokiełznany ogień. szła za nim imponująca dynamika wydarzeń. to pierwsze.

drugie. tak. ta estetyka niemiaszków: teatralność. perfekcja. styl. a do tego podbudowa filozoficzna, czy muzyka, też nie były bez znaczenia. jak się czyta ówczesne relacje robiło to wrażenie. chociaż akurat u takiego pana hermanna g. przybierało to kuriozalne formy. pełne biznacjum ;-)

może się to i to składać na to, że jest taka ciekawość zagadnieniem.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

20-03-2019, 08:52

Obrazek
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

20-03-2019, 11:29

Sgt. Barnes pisze:Obrazek
Powoli zaczynałem wątpić, że uda się w końcu to wydać, było wydanie wcześniejsze w nikczemnym nakładzie, które ma allegro chodziło w cenach debiutu Monstrosity, albo wyżej. Jako Uzupełnienie polecam też "pierwszą część" wspomnień Mansteina Żołnierskie życie wydane przez WinGret jakiś czas temu.
a wtemacie;
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

20-03-2019, 18:16

Tak, zło fascynuje. Konflikt bałkański, dziwił, niepokoił mnie od początku, zwłaszcza, mając wówczas te naście lat, gdy rok przed
wybuchem , tam spędzałem wakacje...Chyba najciekawsze książki w temacie, w ostatnich kilku latach. Konkluzja jedna po lekturze...
Bałkany to beczka prochu - nowa wojna to kwestia czasu, bo Muzułmanie tutaj czują się bardziej tureccy, niż Turcy...
Obrazek
Awatar użytkownika
Ascetic

20-03-2019, 18:53

SODOMOUSE pisze:Tak, zło fascynuje. Konflikt bałkański, dziwił, niepokoił mnie od początku, zwłaszcza, mając wówczas te naście lat, gdy rok przed
wybuchem , tam spędzałem wakacje...Chyba najciekawsze książki w temacie, w ostatnich kilku latach. Konkluzja jedna po lekturze...
Bałkany to beczka prochu - nowa wojna to kwestia czasu, bo Muzułmanie tutaj czują się bardziej tureccy, niż Turcy...
Obrazek
b. dobra tematyka. lubię.
a dzisiaj Karadżic'a dojechali już do końca.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
uglak

20-03-2019, 19:03

jakby w jego wieku robilo to jakas roznice...
Guilty of being right
ODPOWIEDZ