Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

Re: Co teraz czytacie? v.2

03-02-2019, 18:12

pr0metheus pisze: a teraz chyba to poleci

Obrazek
Świetna rzecz, aczkolwiek widziałem też głosy, że nudna i chaotyczna. Sranie w banie.

Plan na wieczór zaś u mnie:

Obrazek
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

03-02-2019, 18:54

Plastek pisze:
pr0metheus pisze: a teraz chyba to poleci

Obrazek
Świetna rzecz, aczkolwiek widziałem też głosy, że nudna i chaotyczna. Sranie w banie.

o grabinskim i "muzeum..." tez slyszalem opinie ze slabe, a pozniej sprawdzilem i bardzo mi sie podobaly.
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

03-02-2019, 19:00

Gusta i guściki. O ile w przypadku Grabińskiego potrafię zrozumieć zarzuty, że językowo jest to czasem mocno archaiczne, tak już twierdzeń, że słabe - kompletnie nie. Pewnie, trafiały mu się słabsze teksty - pamiętam jedno takie mniej znane opowiadanie (tytuł wypadł mi z pamięci), pomieszczone w jakimś niskonakładowym zbiorze wydanym przez efemeryczną Aghartę, o dziewczynce, która była u kogoś tam w odwiedzinach, spotkała tam przystojnego chłopca, po powrocie do domu śniło się jej, że jest ciastem, które ktoś ugniata, a po przebudzeniu ze zdumieniem spostrzegła. ze po raz pierwszy dostała okresu. W tych zbiorach popularniejszych opowiadań jest jednak mało, o ile w ogóle są, słabych tekstów. Jak powiadam jednak - gusta i guściki.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Wolę kakaową dziurę!!
Ogre
weteran forumowych bitew

03-02-2019, 19:14

Czytadełko w postaci horroru s-f E. Dębskiego sprzed 30 lat.
Bardzo przyjemnie się to chłonie

Obrazek
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

03-02-2019, 20:16

Plastek pisze:Gusta i guściki. O ile w przypadku Grabińskiego potrafię zrozumieć zarzuty, że językowo jest to czasem mocno archaiczne, tak już twierdzeń, że słabe - kompletnie nie. Pewnie, trafiały mu się słabsze teksty
Pewnie ze miał słabsze teksty, jak wielu. U lovecrafta tez się znajda. Ja czytałem 2 zbiory Stefana ( c&t i vesper) i tez nie wszystkie błyszczą.
Ale mi ten język bardzo odpowiada. Nadaje klimatu i obrazuje przedwojenna Polskę. Szczególnie w opowiadaniach o kolei czy Pozarowisko. Wszystko (wraz z tytułem) idealnie się składa, żeby przenieść się w tamte czasy.
Kwestia gustu( czy gusciku) - wszystko jak u mnie w podpisie:]
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

03-02-2019, 20:30

pr0metheus pisze:
Plastek pisze:Gusta i guściki. O ile w przypadku Grabińskiego potrafię zrozumieć zarzuty, że językowo jest to czasem mocno archaiczne, tak już twierdzeń, że słabe - kompletnie nie. Pewnie, trafiały mu się słabsze teksty
Pewnie ze miał słabsze teksty, jak wielu. U lovecrafta tez się znajda. Ja czytałem 2 zbiory Stefana ( c&t i vesper) i tez nie wszystkie błyszczą.
Ale mi ten język bardzo odpowiada. Nadaje klimatu i obrazuje przedwojenna Polskę. Szczególnie w opowiadaniach o kolei czy Pozarowisko. Wszystko (wraz z tytułem) idealnie się składa, żeby przenieść się w tamte czasy.
Kwestia gustu( czy gusciku) - wszystko jak u mnie w podpisie:]
Mnie także, sam zresztą często stosuję archaizację językową. Pięknie się wtedy mówiło/pisało; ta dzisiejsza nowomowa to jak słuchanie odgłosów wydawanych podczas rzygania.
Opowiadania kolejowe czy strażackie Grabińskiego to mistrzostwo świata. Warto się w to wczytać głębiej, bo w mig człowiek spostrzeże, że stoi za tym coś więcej niż tylko ciekawa fabuła; jest w tym jakiś taki nihilizm, umiłowanie bezwolnego pędu, prędkości, smutek, wyobcowanie - często wszak bohater Grabińskiego to wyalienowany outsider, de facto funkcjonujący poza nawiasem normalnego społeczeństwa i szukający swego miejsca w świecie (na opuszczonej stacji kolejowej na przykład). Podobnie z Lovecraftem i jego prozą - pod płaszczykiem mackowatych, bluźnierczych kreatur, kryje się mizantropia. antyantropocentryzm i skrajny niepokój metafizyczny.
Piękna rzecz.
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

03-02-2019, 21:08

^w punkt. Po tym restarcie i wpuszczeniu z powrotem na forum działasz znakomicie:)
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

04-02-2019, 08:19

Nie ma co się dziwić, literatura to wraz z kobietami i wkurwianiem ludzi moja największa pasja:)

Tymczasem jebnę sobie do obiadu to:

Obrazek
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

04-02-2019, 16:13

Obrazek

Jakiś rok(?) temu zobaczyłem w tym temacie okładkę tej książki i wydała mi się intrygująca, przeczytałem gdzieś krótki opis i zamówiłem. Nie tknąłem aż do paru dni temu, kiedy uświadomiłem sobie swój stosik nieprzeczytanych pozycji... i żałuję, że dopiero teraz się za to wziąłem, bo to całkiem zajebista rzecz. Zaczyna się tak se, przebicie się przez pierwsze ok. 100 stron nie należy do najłatwiejszych, bo autor wcale nie ma lekkiego stylu(czyta się to całkiem sprawnie, ale jak się nie ma humoru na kontemplowanie długich opisów nt. technicznych specyfikacji, położenia tej a tamtej zębatki względem tej śrubki etc. no to będzie droga przez mękę; z drugiej strony widać, że poszedł tu naprawdę solidny research, a autor czuje się jak ryba w wodzie jeśli o takie klimaty chodzi). Potem jednak historia nabiera rumieńców, a od połowy rzadko chciało mi się odkładać książkę. No i plus za charyzmatycznych głównych bohaterów, z każdej perspektywy śledzi się to niezwykle ciekawie.

Zaraz skończę, a tymczasem zamówiłem już kolejne dwa tomy.

Fanom steampunku, alternatywnej historii i bladerunnerowskich rozważań pt. "man vs machine" - polecam!
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

04-02-2019, 17:02

Obrazek

Nie lubię tej skrajnie pretensjonalnej autorki, ale to jest całkiem niezłe.
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

04-02-2019, 23:07

Obrazek

No kurde, zapowiada się potężnie. Ten pierwszy rozdział, gdzie kształtowana jest świadomość obywatela od pierwszych linijek kodu do samouświadomienia to jest po prostu majstersztyk. Już sobie obiecałem, że wrócę do tego na jakimś nieutrudniającym czytania psychodeliku, bo coś czuję, że warto.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

05-02-2019, 02:40

Deathhammer66 pisze:Obrazek

Jakiś rok(?) temu zobaczyłem w tym temacie okładkę tej książki i wydała mi się intrygująca, przeczytałem gdzieś krótki opis i zamówiłem. Nie tknąłem aż do paru dni temu, kiedy uświadomiłem sobie swój stosik nieprzeczytanych pozycji... i żałuję, że dopiero teraz się za to wziąłem, bo to całkiem zajebista rzecz. Zaczyna się tak se, przebicie się przez pierwsze ok. 100 stron nie należy do najłatwiejszych, bo autor wcale nie ma lekkiego stylu(czyta się to całkiem sprawnie, ale jak się nie ma humoru na kontemplowanie długich opisów nt. technicznych specyfikacji, położenia tej a tamtej zębatki względem tej śrubki etc. no to będzie droga przez mękę; z drugiej strony widać, że poszedł tu naprawdę solidny research, a autor czuje się jak ryba w wodzie jeśli o takie klimaty chodzi). Potem jednak historia nabiera rumieńców, a od połowy rzadko chciało mi się odkładać książkę. No i plus za charyzmatycznych głównych bohaterów, z każdej perspektywy śledzi się to niezwykle ciekawie.

Zaraz skończę, a tymczasem zamówiłem już kolejne dwa tomy.

Fanom steampunku, alternatywnej historii i bladerunnerowskich rozważań pt. "man vs machine" - polecam!
Skończę ''Lód'' Jacka Dukaja i biorę się za to, bo już książki czekają w bunkrze :)
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

05-02-2019, 07:52

WaszJudasz pisze:Obrazek

No kurde, zapowiada się potężnie. Ten pierwszy rozdział, gdzie kształtowana jest świadomość obywatela od pierwszych linijek kodu do samouświadomienia to jest po prostu majstersztyk. Już sobie obiecałem, że wrócę do tego na jakimś nieutrudniającym czytania psychodeliku, bo coś czuję, że warto.
To jest świetna rzecz. Szkoda tylko, że Egan to zbyt trudna proza dla przeciętnego polaczka i na więcej nie ma szans. Sama zresztą Uczta Wyobraźni znacznie ostatnio zwolniła, co zapewne sam zauważyłeś. Polaczki-tępaczki wolą wyroby literaturopodobne z Fabryki Słów na przykład, niż takie wymagające "nieco" więcej szarych komórek rzeczy. Nakłady książek z Uczty Wyobraźni to 2000 sztuk i nawet to nie schodzi; wystarczy porównać to z powodzią obornika płynącą ze wspomnianego lubelskiego wydawnictwa, by człowiek złapał się za głowę.
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

05-02-2019, 11:57

To się trzeba nauczyć czytać po angielsku a nie płakać że polskie wydawnictwa takie chujowe a polaczki takie głupie. Egan nie jest specjalnie trudny jeśli chodzi o język jakim się posługuje. Totalnie zajebiste są opowiadania ze zbioru "Axiomatic", podobnie jak trylogia Orthogonal, chociaż tam poziom abstrakcji jest już tak przejebany, że można się za głowę złapać.

While the characters in the novels always perceive three of the dimensions as space and one as time, this classification depends entirely on their state of motion, and the dimension that one observer considers to be time can be seen as a purely spatial dimension by another observer.
<3

Czytam:
Obrazek
Powtórka po dekadzie i niszczy jeszcze bardziej niż kiedyś. Najlepszy tom cyklu.
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

05-02-2019, 16:29

Obrazek

Wpierdol.
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

06-02-2019, 08:43

Obrazek
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

06-02-2019, 18:39

Obrazek

ktos to czytal? warto?
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

06-02-2019, 18:42

pr0metheus pisze:Obrazek

ktos to czytal? warto?
Bardzo sobie cenię większość książek z wydawnictwa Wiatr od Morza, ale to akurat jest dość przeciętne. Nic nie stracisz jak odpuścisz.
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

06-02-2019, 19:01

Ok. Mam to nawet nie wiem skąd , ale to pewnie poczeka
Scorn
postuje jak opętany!

07-02-2019, 01:08