Co teraz czytacie? v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- HSVV
- w mackach Zła
Re: Co teraz czytacie? v.2
Z Amazon brałem, ostatnio nigdzie indziej nie kupuję.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
a jak wygląda tam sprawa z płatnością, tylko kredytówki? bierzesz z tego ogólnego czy z jakichś pomniejszych typu amazon uk? no i ile za przesyłkę trzeba dorzucić?HSVV pisze:Z Amazon brałem, ostatnio nigdzie indziej nie kupuję.
rzułf
- Kilgore
- weteran forumowych bitew
Czytał ktoś nowe tłumaczenie Diamentowego wieku Stephensona? Warto?
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
- HSVV
- w mackach Zła
kredytówki, rachunek bankowy, przelewy24 też da radę (mimo, że zamawiam przez niemieckiego amazon.de), przelew przez jakiś iDeal i inne cuda. ja płacę kredytówką akurat. jeśli idzie o przesyłkę to zależy - nowe książki dostajesz z amazon prime, wówczas masz darmową wysyłkę, która jest stosunkowo szybka. w tym wypadku jednak z tej opcji nie skorzystałem, bo nówka kosztowała jakieś 35 ojro, więc wziąłem używkę za ponad połowę niższą cenę. mankament jest taki, że muszę czekać conajmniej kilka tygodni, bo paczka idzie z US, plus 3 euro za wysyłkę. mimo wszystko i tak lepszy deal:)wonsz pisze:a jak wygląda tam sprawa z płatnością, tylko kredytówki? bierzesz z tego ogólnego czy z jakichś pomniejszych typu amazon uk? no i ile za przesyłkę trzeba dorzucić?HSVV pisze:Z Amazon brałem, ostatnio nigdzie indziej nie kupuję.
+ udało mi się zgarnąć za 2,5 euro (plus 3 przesyłka) to:

również bdb deal.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
dzięki bardzo ;) po wypłacie będzie trzeba posklejać jakieś zamówienie.
rzułf
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
Sgt. Barnes pisze:
premiera: 17 października.
no i przede wszystkim to

dobor tytulow w vesperze jest zajebisty.
niech to miejsce niebawem zniknie
- Sgt. Barnes

zajebiste!
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Self
- rasowy masterfulowicz
Zależy czego się oczekuje. Obie są zapisami zjazdu piłkarzy i obie mocno skupiają się na wątku uzależnienia (Zasypany dodatkowo na wątku leków oraz depresji i innych zaburzeń umysłowych) i dokumentują go chyba całkiem nieźle. Pod względem emocjonalnym też robią robotę, bo to nie są rubaszne historyjki, że po pijaku wyjebałem autem w latarnię, ale nic się nikomu nie stało. Jest naprawdę przytłaczająco.KFD pisze:Sypniewskiego na pewno nie, z tej książki wynika, że jest strasznie infantylny, swoje problemy /niepowodzenia zrzuca na kolegów, trenerów, prezesów itp. Za to część piłkarska niczego sobie, ale sumarycznie to strata czasu.Hatefire pisze:Ale warte to coś, czy po prostu kolejne nudne spowiedzi patusów? Bo tak się zastanawiam czy brać.Self pisze:Ostatnio takie biografie pochłonąłem.
Ja pierdolę, aż się alkoholu ruszyć nie chce po takiej lekturze...
Janczyk lepszy, historia jego problemów jest dobrze opisana, jest nawet pasożyt o imieniu Janusz. Sportowo też ciekawiej,chociaż parę rzeczy się mocno nie zgadza, o ile dorobek bramkowy w późniejszych latach może się nie zgadzać, tak już jak napisał o prezesie, którego auto rozbił, gdzie on 3 lata wcześniej sprzedał klub, czy o graniu przeciwko zawodnikowi, który w tym czasie miał 14 lat to już niestety dyskwalifikujące. Jeszcze jakby zaznaczył autor, że to pomyłki z przepicia to ok, ale tak to jest brak weryfikacji.
Z patusowych pozycji to z polskich chyba tylko Kowal albo Przegrany.
Fakt, Sypa sporo mówi o tym, że to alko i koledzy mu ten los zgotowali, a on to przecież niewinny jest. Ale to prosty chłop - mówił, co mu ślina na język przyniesie bez większego zastanowienia się na swoimi słowami, a panowie redaktorzy wzięli i spisali. Przede wszystkim jednak mam wrażenie, że Sypa jest dużo bardziej szczery w opowiadaniu swojej historii.
Janczyk sprawia wrażenie bardziej wyrachowanego i czasami kręci, choć nie do końca wiadomo, kiedy. Ale chyba bardziej bym polecił właśnie Janczyka - lepszy pod kątem sportowym (widać, że typ interesuje/interesował się piłką, w przeciwieństwie do Sypy, który sam przyznał się do swojego nikłego zainteresowania) i dużo bardziej uporządkowany (Zasypany jest strasznie chaotyczny, szczególnie na początku). No i fajnie, że w biografii Janczyka jest sporo wywiadów, choć wszystkie w zasadzie na jedno kopyto.
A i też chętnie przeczytam Kowala i Spalonego kiedyś, jak mi przejdzie. Dzięki za polecenie Przegranego. Z zagramanicznych podobno warte uwagi są biografie Paula Mersona, Tony'ego Adamsa czy z innej beczki Roberta Enke.
-
- starszy świeżak
No Sypa jest szczery, nie sposób temu zaprzeczyć. Jednak miałbym znacznie lepsze wspomnienie tej książki, gdyby facet wykazał się samokrytyką, w Szwecji miał wszystko, a i tak znowu ktoś mu kłody pod nogi rzucał. Być może nie dało się więcej z niego wycisnąć, ale to co powstało to w sumie taka kolejna książka o człowieku z problemami.
Janczyk to akurat w przebłyskach świadomości chciał jak najmocniej spieniężyć swoje wspomnienia (wiem, że on tej kasy nie powącha), ale jak snuje dywagacje, czy w Atletico grałby więcej (Aguero, Forlan), spekuluje o przyszłości Lewandowskiego to jednak czuć zażenowanie.
Merson oczywiście wart przeczytania, to ta sama kategoria co Kowal, czyli balangi, alkohol i ciągłe granie na bani.
Enke wybitny, jak przeczytasz to jeszcze w ramach uzupełnienia warto obadać tekst na weszło. Ciężar nieporównywalny z tymi dwoma na początku.
Adams czeka na swoją kolej.
Poza kopaną Agassi chyba jest numerem jeden jeśli chodzi o trudne książki.
Janczyk to akurat w przebłyskach świadomości chciał jak najmocniej spieniężyć swoje wspomnienia (wiem, że on tej kasy nie powącha), ale jak snuje dywagacje, czy w Atletico grałby więcej (Aguero, Forlan), spekuluje o przyszłości Lewandowskiego to jednak czuć zażenowanie.
Merson oczywiście wart przeczytania, to ta sama kategoria co Kowal, czyli balangi, alkohol i ciągłe granie na bani.
Enke wybitny, jak przeczytasz to jeszcze w ramach uzupełnienia warto obadać tekst na weszło. Ciężar nieporównywalny z tymi dwoma na początku.
Adams czeka na swoją kolej.
Poza kopaną Agassi chyba jest numerem jeden jeśli chodzi o trudne książki.
- Sgt. Barnes

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz

nic specjalnego niestety
-
Z "trylogii detektywistycznej",moim zdaniem, pierwsza część-"Pan Mercedes", się broni. Drugi i trzeci tom, są już tylko czytadłami, nawet jak na standardy Mistrza Horroru i Kiczu;-)yossarian84 pisze:
nic specjalnego niestety
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii

Bardzo przyjemnie się to czyta.
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
trafne podsumowanie, acz ostatniej części nie czytałem :-)Ogre pisze:Z "trylogii detektywistycznej",moim zdaniem, pierwsza część-"Pan Mercedes", się broni. Drugi i trzeci tom, są już tylko czytadłami, nawet jak na standardy Mistrza Horroru i Kiczu;-)yossarian84 pisze:
nic specjalnego niestety
może Stiwen już się skończył, o co nie mam pretensji po tych wszystkich książkach, ale będę to badał w najbliższych dniach za sprawą Spiących królewn (na bank lachociągów) i Pudełka z guzikami Gwendy (możliwe że też lachociąga).
-
Stefan jeszcze całkiem żywotnym piernikiem jest, ma swoiste "podrygi" - jednym z ostatnio wydanych jest wspomniane "Pudełko z guzikami Gwendy". Jak na siedemdziesiątąktórąś pozycję w bibliografii nie jest źle. Prowadzenie wątku specyficzne, ale do łyknięcia na kilka dłuższych posiedzeń;-) "Śpiących Królewn" jeszcze nie czytałem, książka czeka na swoją kolej.
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
takie monidło-czytadło sobie dzisiaj zakupiłem/ sprezentowałem na egay'u.

znam z grubsza treść. możecie poznać i Wy. o tu. o tutaj:
https://books.google.pl/books?id=EIqym5 ... &q&f=false" onclick="window.open(this.href);return false;
(ale) chcę mieć do badań, studiów i praktyki na nadchodzący rok rozliczeniowy, który u mojej księgowej rozpoczyna się od dnia 05.11.2018. tak nietypowo, ale cóż.
w Polsce mocne niedomaganiq w tej tematyce są. to co można znaleźć to pozycje napisane z pozycji klęczącej. chwytające materię bardzo powierzchownie. i jednopłaszczyznowo. najczęściej w ujęciu żywotów świętych kościoła naszego niekochanego.
np. tej oto pozycji serdecznie nie-polecam:

niby jeszcze na półce, ale mocno przypadkowo i na wylocie.

znam z grubsza treść. możecie poznać i Wy. o tu. o tutaj:
https://books.google.pl/books?id=EIqym5 ... &q&f=false" onclick="window.open(this.href);return false;
(ale) chcę mieć do badań, studiów i praktyki na nadchodzący rok rozliczeniowy, który u mojej księgowej rozpoczyna się od dnia 05.11.2018. tak nietypowo, ale cóż.
w Polsce mocne niedomaganiq w tej tematyce są. to co można znaleźć to pozycje napisane z pozycji klęczącej. chwytające materię bardzo powierzchownie. i jednopłaszczyznowo. najczęściej w ujęciu żywotów świętych kościoła naszego niekochanego.
np. tej oto pozycji serdecznie nie-polecam:

niby jeszcze na półce, ale mocno przypadkowo i na wylocie.
lys på slutten av lys
- TheDude
Za moment kończę Ojca Chrzestnego i zaczynam to cudo:

- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz
- smooker
- w mackach Zła
To prawda.Sgt. Barnes pisze:
zajebiste!
Kowal to klasyka, Spalony mi się bardzo podobał, trochę z innej epoki, może dlatego dla mnie ciekawy. Szamo rozrywkowy, Zasypany to jest szczyt patusów, ale ogólnie polecam. Spowiedzi Janczyka jeszcze nie miałem okazji.KFD pisze: Janczyk lepszy, historia jego problemów jest dobrze opisana, jest nawet pasożyt o imieniu Janusz. Sportowo też ciekawiej,chociaż parę rzeczy się mocno nie zgadza, o ile dorobek bramkowy w późniejszych latach może się nie zgadzać, tak już jak napisał o prezesie, którego auto rozbił, gdzie on 3 lata wcześniej sprzedał klub, czy o graniu przeciwko zawodnikowi, który w tym czasie miał 14 lat to już niestety dyskwalifikujące. Jeszcze jakby zaznaczył autor, że to pomyłki z przepicia to ok, ale tak to jest brak weryfikacji.
Z patusowych pozycji to z polskich chyba tylko Kowal albo Przegrany.
A teraz to

-

znakomita biografia fenomenalnego pisarza