KANON LEKTUR SZKOLNYCH

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: KANON LEKTUR SZKOLNYCH

07-09-2024, 12:28

WaszJudasz pisze:
07-09-2024, 10:46
Triceratops pisze:
07-09-2024, 10:35
Kiedys ten temat w ogole nie istnial.
Mierzysz innych miarą swojego ograniczenia. To, że coś nie istniało w polu Twojej świadomości, nie oznacza, że nie istniało. Ja akurat chodziłem do szkół w okresie przedgimnazjalnym i dobrze pamiętam, że już jako piątoklasiście coś w mi w tej książce nie pasowało. Gdy czytałem "Tomki", była tam często rysowana dydaktyczna analogia między walczącą o wolność Polską, a losami Indian czy innych tubylców. Czytając Sienkiewicza faktycznie nie zwróciłem uwagi na rasistowskie manifesty Stasia, ale miałem już problem z przetworzeniem sobie tego, czy on na pewno stoi po dobrej stronie, skoro po jednej są jacyś Murzyni i ogólnie Afrykanie, czyli ludzie jakby na swoim, a po drugiej biali z Europy.
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale w zasadzie to podałeś argument za pozostawieniem WPiWP w kanonie. Bo przecież każdy rozsądny polonista zadba o komentarz i przedstawienie kontekstu, może zatem wykorzystać okazję choćby do tego, by pokazać, że pod pewnymi względami ta książka JEST anachroniczna, a pewne poglądy - wtedy powszechne - niekoniecznie są do przyjęcia obecnie. Chowanie tego do szafy nie jest żadnym rozwiązaniem. Podobnie jak Karkass, ja też zgadzam się tu z Tricepsem.

Idąc tym tropem, należałoby cenzurować historię (i tak w znacznej mierze się to robi), albo omawiać ją, patrząc na zachowania ludzi kiedyś przez pryzmat obecnych norm. Piastowie byli źli, bo okaleczali/mordowali swoich przeciwników w wyścigu po władzę. Jagiełło zły, bo sypiał z nieletnią. Kaziu Wielki zły, bo gwałcił dwórki. Przecież to nonsens.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-09-2024, 12:43

Medard pisze:
07-09-2024, 12:09
pragnę zauważyć, że ta dyskusja zmierza donikąd, są rózne racje, ale skądś utarło się mówienie Kali mieć,
ja wolałem Tomki Szklarskiego,
Ja tez wole jak juz wczesniej napisalem ale to nie znaczy, ze keczup jest lepszy od majonezu. Kwestia gustu. Za kazdym razem jak odswiezam te starocie np Reymonta, Prusa czy Sienkiewicza to kazda z nich dostaje dodatkowa korekte odbioru.
Czekam z wzajemna ufnoscia czym kol Waszjudasz by zastapil te lekture napisana z takim samym polotem i klasa.
Medard pisze:
skoro dzieciaki nie połapały się, że W pustyni i w paszczy ( tak ją nazywaliśmy w podstawówce) to xsionzka o kolonializmie,
to wrzućmy im do piątej klasy np. lekturkę Władcy chaosu, nie połapią się, że palono kościoły:
Ty medard jak cos pierdolniesz to ....
No tak, bo w Pustyni i W Puszczy ma podtytul "podrecznik kolonialnego rasisty z ukrytymi podtekstami"
Poza tym ta wyzej jest napisana strasznie koslawie, zero wartosci oprocz historycznych
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

07-09-2024, 12:49

Lukass pisze:
WaszJudasz pisze:
07-09-2024, 10:46
Triceratops pisze:
07-09-2024, 10:35
Kiedys ten temat w ogole nie istnial.
Mierzysz innych miarą swojego ograniczenia. To, że coś nie istniało w polu Twojej świadomości, nie oznacza, że nie istniało. Ja akurat chodziłem do szkół w okresie przedgimnazjalnym i dobrze pamiętam, że już jako piątoklasiście coś w mi w tej książce nie pasowało. Gdy czytałem "Tomki", była tam często rysowana dydaktyczna analogia między walczącą o wolność Polską, a losami Indian czy innych tubylców. Czytając Sienkiewicza faktycznie nie zwróciłem uwagi na rasistowskie manifesty Stasia, ale miałem już problem z przetworzeniem sobie tego, czy on na pewno stoi po dobrej stronie, skoro po jednej są jacyś Murzyni i ogólnie Afrykanie, czyli ludzie jakby na swoim, a po drugiej biali z Europy.
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale w zasadzie to podałeś argument za pozostawieniem WPiWP w kanonie. Bo przecież każdy rozsądny polonista zadba o komentarz i przedstawienie kontekstu, może zatem wykorzystać okazję choćby do tego, by pokazać, że pod pewnymi względami ta książka JEST anachroniczna, a pewne poglądy - wtedy powszechne - niekoniecznie są do przyjęcia obecnie. Chowanie tego do szafy nie jest żadnym rozwiązaniem. Podobnie jak Karkass, ja też zgadzam się tu z Tricepsem.

Idąc tym tropem, należałoby cenzurować historię (i tak w znacznej mierze się to robi), albo omawiać ją, patrząc na zachowania ludzi kiedyś przez pryzmat obecnych norm. Piastowie byli źli, bo okaleczali/mordowali swoich przeciwników w wyścigu po władzę. Jagiełło zły, bo sypiał z nieletnią. Kaziu Wielki zły, bo gwałcił dwórki. Przecież to nonsens.
Oczywiscie, a co mieliby zrobic np Belgowie, gdzie Leopold II wymordowal spora czesc populacji Konga dopuszczajac sie takich zbrodni, ze Stalin i Pol Pot to przy nim drobni przestepcy (obciete rece dziecka kazano zjesc jego ojcu np). Czytajac ksiazke o nim skora cierpnie. A jego pomnik dopiero pare lat temu usunieto.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

07-09-2024, 12:50

Triceratops pisze:
07-09-2024, 12:43
Medard pisze:
pragnę zauważyć, że ta dyskusja zmierza donikąd, są rózne racje, ale skądś utarło się mówienie Kali mieć,
ja wolałem Tomki Szklarskiego,
Ja tez wole jak juz wczesniej napisalem ale to nie znaczy, ze keczup jest lepszy od majonezu. Kwestia gustu. Za kazdym razem jak odswiezam te starocie np Reymonta, Prusa czy Sienkiewicza to kazda z nich dostaje dodatkowa korekte odbioru.
Czekam z wzajemna ufnoscia czym kol Waszjudasz by zastapil te lekture napisana z takim samym polotem i klasa.
Medard pisze:
skoro dzieciaki nie połapały się, że W pustyni i w paszczy ( tak ją nazywaliśmy w podstawówce) to xsionzka o kolonializmie,
to wrzućmy im do piątej klasy np. lekturkę Władcy chaosu, nie połapią się, że palono kościoły:
Ty medard jak cos pierdolniesz to ....
No tak, bo w Pustyni i W Puszczy ma podtytul "podrecznik kolonialnego rasisty z ukrytymi podtekstami"
Poza tym ta wyzej jest napisana strasznie koslawie, zero wartosci oprocz historycznych
ale sam piszesz, że W pustyni się zestarzała, nie jesteście panowie z lekturami na czasie, jest już lektura podróżnicza chyba w trzeciej klasie, nazywa się Afryka Kazika:

Obrazek

Fabuła książki oparta jest na reportażach Kazimierza Nowaka, który w latach 1931-1936 podróżował rowerem po Afryce i dokumentował swoje przygody podczas tej wyprawy. Nowak zmarł niedługo po powrocie do PL.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Triceratops

07-09-2024, 12:58

Medard pisze:

ale sam piszesz, że W pustyni się zestarzała,
Normalna rzecz, z biegiem czasu niektore ksiazki odlegle w czasie staja sie mniej lub bardziej anachroniczne ale ciagle napisane z klasa. Tylko Neuromancer sie nie starzeje
Medard pisze:
nie jesteście panowie z lekturami na czasie, jest już lektura podróżnicza chyba w trzeciej klasie, nazywa się Afryka Kazika:

Obrazek

Fabuła książki oparta jest na reportażach Kazimierza Nowaka, który w latach 1931-1936 podróżował rowerem po Afryce i dokumentował swoje przygody podczas tej wyprawy.
No ok, co powiedz o jezyku jakim jest napisana? Godny noblisty z literatury? A moze od razu pierdolnac w tych ramach "Wyprawa Mikolajka do supermarketu na sasiednim osiedlu" , jest wyprawa jest, sa dzicy ludzie? sa. ok zalatwione.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig

07-09-2024, 13:54

Triceratops pisze:
07-09-2024, 10:53
No to swietnie, mozesz byc dumny, ze jestes wyjatkowy nie zwrociles ale miales problem. Jak pisalem wyzej = problem z tym maja glownie niedawne gimbusy, ktore juz zdazyly w internetach wyczytac, glownie w jakichs lewackich zlewach, ze to rasizm i biala supremacja i skinheadostwo itp. Zreszta sporo komentarzy na Lubimyczytac jest typu, ze ktos siegnal po to teraz (swiadomie) dopier jak jakis oblakaniec na yt wrzucil film, ze tam "murzynow bijo"
W ogóle się nie odniosłeś do treści tych cytatów i sugerujesz, że nikomu te fragmennty nigdy nie przeszkadzały ale teraz dopiero przyszła wielka zideologizowana fala lewicowej rewizji kultury i poluje na czarownice.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Medard

07-09-2024, 14:00

Triceratops pisze:
07-09-2024, 12:58
Medard pisze:

ale sam piszesz, że W pustyni się zestarzała,
Normalna rzecz, z biegiem czasu niektore ksiazki odlegle w czasie staja sie mniej lub bardziej anachroniczne ale ciagle napisane z klasa. Tylko Neuromancer sie nie starzeje
Medard pisze:
nie jesteście panowie z lekturami na czasie, jest już lektura podróżnicza chyba w trzeciej klasie, nazywa się Afryka Kazika:

Obrazek

Fabuła książki oparta jest na reportażach Kazimierza Nowaka, który w latach 1931-1936 podróżował rowerem po Afryce i dokumentował swoje przygody podczas tej wyprawy.
No ok, co powiedz o jezyku jakim jest napisana? Godny noblisty z literatury? A moze od razu pierdolnac w tych ramach "Wyprawa Mikolajka do supermarketu na sasiednim osiedlu" , jest wyprawa jest, sa dzicy ludzie? sa. ok zalatwione.
wiesz co? słuchałem audiobooka, to trochę inaczej niż czytać, ale uważam, że jest ok, sto lat temu taka wyprawa nie była prosta do zrealizowania, nawet obecnie byłaby jakimś wyzwaniem, wyprawa go wyniszczyła, niedługo zmarł po powrocie, np. uczestniczył w polowaniach na słonie, spotykał jakiś lud czarnych, on się początkowo ich bał, a oni bali się białego :)

ja nie twierdzę, że Sienkiewicz pisał kiepsko, pisał świetnie, ale wolę trylogię, dwie pierwsze właściwie, bo trójka tak sobie już napisana

btw jest dużo podróżniczych książek, np. książki Fiedlerów
Ostatnio zmieniony 07-09-2024, 14:08 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Triceratops

07-09-2024, 14:08

hcpig pisze:
07-09-2024, 13:54
Triceratops pisze:
07-09-2024, 10:53
No to swietnie, mozesz byc dumny, ze jestes wyjatkowy nie zwrociles ale miales problem. Jak pisalem wyzej = problem z tym maja glownie niedawne gimbusy, ktore juz zdazyly w internetach wyczytac, glownie w jakichs lewackich zlewach, ze to rasizm i biala supremacja i skinheadostwo itp. Zreszta sporo komentarzy na Lubimyczytac jest typu, ze ktos siegnal po to teraz (swiadomie) dopier jak jakis oblakaniec na yt wrzucil film, ze tam "murzynow bijo"
W ogóle się nie odniosłeś do treści tych cytatów i sugerujesz, że nikomu te fragmennty nigdy nie przeszkadzały ale teraz dopiero przyszła wielka zideologizowana fala lewicowej rewizji kultury i poluje na czarownice.
No ale co mam konkretnie zrobic, bo nie rozumiem, przeczytalem i poszedlem dalej, nie za bardzo widze nad czym sie tu w ogole rozwodzic. Owszem, moze to zajescie dla milosnikow szukania drugiej dziury w dupie, wiec niech sobie tacy szukaja. Ja je przeczytalem (te cytaty) po raz pewnie kilkanasty (?) i nie zrobily na mnie wiekszego wrazenia, wiec tym bardziej za gowniarza nie zrobily.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

07-09-2024, 18:08

Lukass pisze:

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale w zasadzie to podałeś argument za pozostawieniem WPiWP w kanonie. Bo przecież każdy rozsądny polonista zadba o komentarz i przedstawienie kontekstu, może zatem wykorzystać okazję choćby do tego, by pokazać, że pod pewnymi względami ta książka JEST anachroniczna, a pewne poglądy - wtedy powszechne - niekoniecznie są do przyjęcia obecnie.
Rozumiem ideę, ale po prostu, wiedząc jak wygląda nauczanie w szkołach, nie wierzę, że liczba nauczycieli, którym będzie się chciało i zarazem będą potrafili taki komentarz przedstawić, będzie większa niż marginalna. Plus kwestia tego, że książkę tę czyta się na etapie, gdy nawet pilny uczeń nie zna jeszcze historycznego kontekstu, z niczym to nie jest dla niego powiązane.

W skrócie: zgadzam się, że książki tej można by z sensem użyć dydaktycznie. Tylko że

- nie na tym etapie
- nie widzę, naprawdę nie widzę tych nauczycieli, którzy mieliby to sensownie tłumaczyć
Lukass pisze:
Owszem, to nonsens, ale analogia jest moim zdaniem fałszywa, to zupełnie nie ten trop. Problem z WPiP nie polega na tym, że jest tam przedstawione myślenie, które historycznie faktycznie miało swój czas i miejsce, tylko że te treści włożone są w usta postaci pozytywnej, heroicznej, stawianej dzieciom jako wzór do naśladowania, a poza tym przemycane w wielu innych miejscach.
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
07-09-2024, 11:10
Nalezaloby raczej zadać sobie wpierw pytanie, dlaczego się tam w ogóle znalazła.
Zapewne z uwagi na treści patriotyczne i w większości pozytywne dydaktycznie. Plus historycznie było to chyba tak, że na początku ta książka bardzo mocno (spontanicznie, nie odgórnie) weszła harcerzom, a ruch harcerski to była jednak kiedyś moc, ktoś zatem mógł chcieć tę naturalną popularność wykorzystać.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

07-09-2024, 18:30

WaszJudasz pisze:
Lukass pisze:

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale w zasadzie to podałeś argument za pozostawieniem WPiWP w kanonie. Bo przecież każdy rozsądny polonista zadba o komentarz i przedstawienie kontekstu, może zatem wykorzystać okazję choćby do tego, by pokazać, że pod pewnymi względami ta książka JEST anachroniczna, a pewne poglądy - wtedy powszechne - niekoniecznie są do przyjęcia obecnie.
Rozumiem ideę, ale po prostu, wiedząc jak wygląda nauczanie w szkołach, nie wierzę, że liczba nauczycieli, którym będzie się chciało i zarazem będą potrafili taki komentarz przedstawić, będzie większa niż marginalna. Plus kwestia tego, że książkę tę czyta się na etapie, gdy nawet pilny uczeń nie zna jeszcze historycznego kontekstu, z niczym to nie jest dla niego powiązane.

W skrócie: zgadzam się, że książki tej można by z sensem użyć dydaktycznie. Tylko że

- nie na tym etapie
- nie widzę, naprawdę nie widzę tych nauczycieli, którzy mieliby to sensownie tłumaczyć
Z bólem serca, ale rozumiem argumentację. Nie wiem, jak to wygląda wśród humanistów, ale w mojej działce studenci już prawie nie wybierają modułu nauczycielskiego. A na pewno nie tacy, którzy się do czegoś nadają. Trudno ich winić. Co do etapu, mam wątpliwości. Uczeń nie musi znać całego tła historycznego, wystarczy prosty przekaz, że poglądy takie w przeszłości uchodziły za akceptowalne czy wręcz normalne.
WaszJudasz pisze:
Lukass pisze:
Owszem, to nonsens, ale analogia jest moim zdaniem fałszywa, to zupełnie nie ten trop. Problem z WPiP nie polega na tym, że jest tam przedstawione myślenie, które historycznie faktycznie miało swój czas i miejsce, tylko że te treści włożone są w usta postaci pozytywnej, heroicznej, stawianej dzieciom jako wzór do naśladowania, a poza tym przemycane w wielu innych miejscach.
Jak sam napisałeś, lektura wzbudziła w Tobie wątpliwości, czy istotnie jest to postać aż tak pozytywna. Można by to wykorzystać. Ponownie, może się to rozbić o brak odpowiednich nauczycieli.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

08-09-2024, 19:53

WaszJudasz pisze:
Zapewne z uwagi na treści patriotyczne i w większości pozytywne dydaktycznie. Plus historycznie było to chyba tak, że na początku ta książka bardzo mocno (spontanicznie, nie odgórnie) weszła harcerzom, a ruch harcerski to była jednak kiedyś moc, ktoś zatem mógł chcieć tę naturalną popularność wykorzystać.
Ja to widzę tak:

1. Ciekawa tematyka w tamtych czasach (w sumie wciąż ciekawa dla dzieciaka), bo Afryka wciąż jest kontynentem, gdzie nie jeździ się raczej na wakacje ot tak, a jak już się jeździ, to siedzi się w wybranych miejscach dla turystów, by nie widzieli reszty codziennego świata.

2. Te wartości partriotyczne to oczywiści tak.

3. Moralnie to oczywiście też całkiem spoko sprawa, ostatecznie jest to powieść przygodowa podkreślająca, jak ważne są takie wartości które są relevant już dla dzieci, typu przyjaźń, przechodzenie razem przez trudności, wytrwałość.

4. Autor noblista, więc zawsze warto promować swoich ludzi, którzy odnieśli sukces międzynarodowy.

5. Z tymi harcerzami to nie wiem, ale pewnie tak było, to ma sens.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

08-09-2024, 19:56

A tak poza tym to

Najbardziej rozpierdala mnie to "rodzice z Afryka przysyłać prezenty" i listonosz przynosi kiść bananów:DDDD

O le le le
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

09-09-2024, 18:38

Podsumowując z mojej strony temat WPiP:

- kiedy piszę w kontekście tej pozycji per gówno, mam zasadniczo na myśli zaprezentowane w niej rasistowskie i pro-kolonialne myślenie, nie ogólną jakość
- nie uważam, żeby ta książka powinna być w szkole jakkolwiek zbanowana czy scancelowana...
- ...ale z powodów wcześniej wskazanych kompletnie nie nadaje się ona na lekturę obowiązkową. Jeśli faktycznie są gdzieś owi nauczyciele, którzy są w stanie tak trudno pozycję dzieciom sensownie wyjaśnić i im się chce - wciąż będą mieli możliwość wybrania jej jak lektury uzupełniającej, i to jest najlepsze rozwiązanie.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

09-09-2024, 18:47

Spoko, generalnie uważam, że rasizm to temat na siłę mielony w Polsce jako trend, którzy przyszedł z USA, tak samo jak te dziewczyny, które w Warszawie robiły manifesty w obronie George'a Floyda, czy amerykańskie korpo, które dawały polskim pracownikom wolne na marsz Black Lives Matter:))) Żeby nie było że wymyślam, moja żona tak miała u siebie w firmie. Natomiast marsz kobiet został całkiem olany, a to był podobny czas i był o wiele bardziej sensowny, jeśli chodzi o walkę o prawa obywatelskie w polskim kontekście. Rasizm w Polsce nie jest problemem, mamy bardzo spójne etnicznie państwo, skinheadzi już prawie całkiem wymarli, poza jakimiś ogniskami ich nie widać, a jeśli ludzie są niechętni imigrantom, to ze względu na to, co widzą na świecie, i też bardzo dobrze się dzieje, takie moje zdanie. To, czy w książce sprzed 100 lat jest napisane, że murzyn chce mieć biały mózg, to te same klimaty, co w Robinsonie Cruzoe (nie interesowałem się, ale ostatnio pewnie też jest na cenzurowanym).
Awatar użytkownika
Triceratops

09-09-2024, 18:48

WaszJudasz pisze:
09-09-2024, 18:38
Podsumowując z mojej strony temat WPiP:

- kiedy piszę w kontekście tej pozycji per gówno, mam zasadniczo na myśli zaprezentowane w niej rasistowskie i pro-kolonialne myślenie, nie ogólną jakość
- nie uważam, żeby ta książka powinna być w szkole jakkolwiek zbanowana czy scancelowana...
- ...ale z powodów wcześniej wskazanych kompletnie nie nadaje się ona na lekturę obowiązkową. Jeśli faktycznie są gdzieś owi nauczyciele, którzy są w stanie tak trudno pozycję dzieciom sensownie wyjaśnić i im się chce - wciąż będą mieli możliwość wybrania jej jak lektury uzupełniającej, i to jest najlepsze rozwiązanie.

Ja bym sie z checia dowiedzial, nawiazujac do tego ufnego czekania, czym bys zastapil wymieniona wyzej ksiazke, tak aby zachowano wszystkie walory, poczynajac od stylu, jezyka po tematyke i potencjalny stopien zainteresowania mlodziezy jezeli mozna tak to ujac.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

09-09-2024, 19:00

Literalnie traktując zadane parametry zapewne nie da się jej zastąpić niczym, ale to akurat można powiedzieć o co drugiej książce. Nie wiem natomiast, jakie jest zapotrzebowanie na akurat "taką tematykę" na przykład. Jak dla mnie całe tło geograficzno-obyczajowe nie jest dla dzieci ani specjalnie ciekawe, ani zrozumiałe.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

09-09-2024, 19:07

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
To, czy w książce sprzed 100 lat jest napisane, że murzyn chce mieć biały mózg, to te same klimaty, co w Robinsonie Cruzoe (nie interesowałem się, ale ostatnio pewnie też jest na cenzurowanym).
Ja z kolei myślę, że to jednak trochę problem, że już przy bodaj pierwszej szkolnej okazji, gdzie dzieciom pokazuje się zetknięcie różnych kultur i ras, temu pokazaniu towarzyszy przekaz, że kultury i rasy dzielą się na lepsze i gorsze i że te lepsze mają prawo przejmowania kontroli nad tymi gorszymi, które powinny być za to wdzięczne.

To trochę tak, jak z tematem ludzkiej seksualności: po raz pierwszy pojawia się on w szkole nie gdzie indziej, tylko na katechezie i na dzień dobry jest przedstawiany jako siedlisko zła i coś, czego dzieci powinny się wstydzić, ale jednocześnie opowiadać o tym na ucho obcym dorosłym facetom w sukienkach.
Awatar użytkownika
Triceratops

09-09-2024, 19:08

Czyli nic w zamian typowe dla cancelizmu...nie powiem zebym byl zbytnio zdziwiony

Mnie np ta ksiazka zaprowadzila w rejony ksiazek podrozniczo-przygodowych, wzbudzila zainteresowanie np Tomkami, Mayem, Curwoodem, Twainem, Londonem, Okoniem etc. Dzieki niej zgromadzilem calosc Sienkiewicza (trzeba sie bylo zapisywac na subskrypcje w ksiegarni). Ze to obrzydliwie rasistowska ksiazka o malym sadystycznym lolaku niewarta uwagi dowiedzialem sie w tym roku z tego forum, co juz raczej nie zmieni mojejej opinii o niej.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

09-09-2024, 19:10

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Spoko, generalnie uważam, że rasizm to temat na siłę mielony w Polsce jako trend, którzy przyszedł z USA, tak samo jak te dziewczyny, które w Warszawie robiły manifesty w obronie George'a Floyda, czy amerykańskie korpo, które dawały polskim pracownikom wolne na marsz Black Lives Matter:))) Żeby nie było że wymyślam, moja żona tak miała u siebie w firmie. Natomiast marsz kobiet został całkiem olany, a to był podobny czas i był o wiele bardziej sensowny, jeśli chodzi o walkę o prawa obywatelskie w polskim kontekście. Rasizm w Polsce nie jest problemem, mamy bardzo spójne etnicznie państwo, skinheadzi już prawie całkiem wymarli, poza jakimiś ogniskami ich nie widać, a jeśli ludzie są niechętni imigrantom, to ze względu na to, co widzą na świecie, i też bardzo dobrze się dzieje, takie moje zdanie. To, czy w książce sprzed 100 lat jest napisane, że murzyn chce mieć biały mózg, to te same klimaty, co w Robinsonie Cruzoe (nie interesowałem się, ale ostatnio pewnie też jest na cenzurowanym).
Zgodziłbym się, i nawet w przewadze nadal się zgadzam, ale... Liczba ludzi innych ras w Polsce rośnie, to na pewno. Sam w drodze do pracy mijam codziennie od kilku do kilkunastu takich osób, gdy kilka lat temu były to wyjątki, zatem ta etniczna spójność niekoniecznie wciąż jest prawdą. To raz. Dwa, brak skinheadów jest pomijalny, dresiarze/kibole nie zniknęli, a mentalność jest jakby podobna.

Myślę, że jeśli chcielibyśmy poznać skalę takiego nieco schowanego rasizmu w Polsce, to wystarczy sobie wykonać mały eksperyment myślowy: jak się skończy dla czarnego mężczyzny wieczorno-nocna eskapada po knajpach w towarzystwie białej kobiety? Obstawiam, że w porównaniu do białego mężczyzny, jego szanse na uszkodzenie ciała albo przynajmniej usłyszenie szeregu obelg są wielokrotnie wyższe.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

09-09-2024, 19:11

WaszJudasz pisze:
09-09-2024, 19:07

Ja z kolei myślę, że to jednak trochę problem, że już przy bodaj pierwszej szkolnej okazji, gdzie dzieciom pokazuje się zetknięcie różnych kultur i ras, temu pokazaniu towarzyszy przekaz, że kultury i rasy dzielą się na lepsze i gorsze i że te lepsze mają prawo przejmowania kontroli nad tymi gorszymi, które powinny być za to wdzięczne.

To trochę tak, jak z tematem ludzkiej seksualności: po raz pierwszy pojawia się on w szkole nie gdzie indziej, tylko na katechezie i na dzień dobry jest przedstawiany jako siedlisko zła i coś, czego dzieci powinny się wstydzić, ale jednocześnie opowiadać o tym na ucho obcym dorosłym facetom w sukienkach.
Luz, generalnie rozumiem podejście i mimo wszystko jakby na tej podstawie książka została zastąpiona inną, nie dostałbym sraczki i nie dramatyzowałbym.

W sumie trochę bawi mnie w tym jester, który kiedyś narzekał, że w Polsce brakuje wśród lektur książek o self-made manach, takich jak Robinson Cruzoe, a teraz podaje przeciwko w Pustyni i w Puszczy argumenty, których można by równie dobrze użyć przeciwko Robinsonowi Cruzoe;)
ODPOWIEDZ