['] Place me into the book of death... [']
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: ['] Place me into the book of death... [']
Dzisiaj zmarł Krzysztof Penderecki.
all the monsters will break your heart
- Stoigniew
- zahartowany metalizator
no i mamy problem, no bo jak go tu teraz pochować ?
na pogrzeb z pompą raczej nie ma teraz warunków :)
na pogrzeb z pompą raczej nie ma teraz warunków :)
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Wielka szkoda. Z którymś z wywiadów czytalem, kilka lat temu, że prywatnie lubił słuchac metalu.nicram pisze:Dzisiaj zmarł Krzysztof Penderecki.
- Medard
Harlequin pisze:Wielka szkoda. Z którymś z wywiadów czytalem, kilka lat temu, że prywatnie lubił słuchac metalu.nicram pisze:Dzisiaj zmarł Krzysztof Penderecki.
Prywatnie był mega złamasem, wiem to od ludzi którzy studiowali na akademii w Krakowie, bardzo podważał pozycję lutosławskiego.
On i jego żonka przejęli tę uczelnię, organizowali większość imprez na akademii, gdzie oczywiście tylko jego utwory były wykonywane. Nie można czepiać się jego muzyki, ale to gość, który wiele przeginał.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Stoigniew
- zahartowany metalizator
^ do tego podobno bufon z ego wyjebanym w kosmos
stąd moja sarkastyczna uwaga zamieszczona kilka postów wyżej o pogrzebie bez pompy która odpowiadałaby jego ego :)
stąd moja sarkastyczna uwaga zamieszczona kilka postów wyżej o pogrzebie bez pompy która odpowiadałaby jego ego :)
- Medard
Dokładnie, cały czas był skonfliktowany, można sobie pogrzebać w necie i pełno tego wyszukać. Kiedyś domagał się kasy od miasta na jakąś rocznicę jego twórczości czy urodzin. Innym razem wyburzyli jakiś kościół, po sąsiedzku do jego domu, to odbudowa miała być taka jak on sobie życzył.Stoigniew pisze:^ do tego podobno bufon z ego wyjebanym w kosmos
Na akademii muzycznej jest dawne podejście do kształcenia, tego raczej już nie ma na innych uczelniach. Profesor prowadzi studentów do pierwszego roku do ostatniego, więc tam się ludzie znają.
Ostatnio zmieniony 29-03-2020, 11:33 przez Medard, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sybir
Obstawiam Gorguts ;)Harlequin pisze:Wielka szkoda. Z którymś z wywiadów czytalem, kilka lat temu, że prywatnie lubił słuchac metalu.nicram pisze:Dzisiaj zmarł Krzysztof Penderecki.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Medard
Gorguts to bardziej pod Lutosławskiego, muzyka pendereckiego jest dosyć przystępna, często monumentalna, dobra na różne uroczystości i akademie.Sybir pisze:Obstawiam Gorguts ;)Harlequin pisze:Wielka szkoda. Z którymś z wywiadów czytalem, kilka lat temu, że prywatnie lubił słuchac metalu.nicram pisze:Dzisiaj zmarł Krzysztof Penderecki.
- Drone
Kol. Medard, opamiętajcie się trochę...
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Medard
Wyluzuj, jak nie znasz to nie pisz.Drone pisze:Kol. Medard, opamiętajcie się trochę...
Kiedyś byłem na jednej akademii pendereckiego, ówczesna dziewczyna grała w zespole akademickim, zresztą tam studiowała, to małe środowisko ludzie ze św. Tomasza w Krakowie się dobrze znają.
To wybitny kompozytor ceniony w świecie, ale porównując do polityki, to taki Wałęsa muzyki poważnej, jeśli chodzi o jego zachowanie.
- Drone
A ja kiedyś wszedłem na forum masterful i przeczytałem posty Medarda :)
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Drone pisze:A ja kiedyś wszedłem na forum masterful i przeczytałem posty Medarda :)
najnowsze ostrzeżenie :

- uwaga. uwaga. czytanie postów medarda ryje banie. uwaga. uwaga. -
Poro
- Medard
A ja przeczytałem posty Drone i miałem też dosyć, bo pisze stale o tym samym, jest zwichrowany ideologicznie w jedną stronę i co to właściwie zmienia?Drone pisze:A ja kiedyś wszedłem na forum masterful i przeczytałem posty Medarda :)
- Drone
Problem jest taki, że posługujesz się ogólnikami i generalizacjami w stopniu jeżącym włosy na plecach. Rzeczywistość jest bardziej zniuansowana niż twoje proste wizje i jednoznaczne opinie.
- Medard
Mam wrażenie, że sam często rzucasz prostymi przepisami.Drone pisze:Problem jest taki, że posługujesz się ogólnikami i generalizacjami w stopniu jeżącym włosy na plecach. Rzeczywistość jest bardziej zniuansowana niż twoje proste wizje i jednoznaczne opinie.
Jeżeli piszesz o Pendereckim to mam tylko pytanie, czy znasz kogoś z akademii krakowskiej, czy piszesz tak sobie na podstawie tego, że jest ceniony, by sobie napisać? Proste Tak/ Nie wystarczy.
Pewnie rozumiesz, że ktoś jako rektor może zdominować środowisko i skupiać się głównie na gloryfikowaniu własnej osoby.
Tworzenie muzyki to jedno, a to jak postępuje z innymi to zupełnie coś innego.
Chociaż mimo tych przywar jego niektórzy studenci z klasy kompozytorskiej go chwalą, być może swoich wspierał, więc nie jest to taka jednoznaczna postać.
Ja znam ludzi po klasach instrumentów, oni mają inne spojrzenie.
To jakieś przykłady medialne.
Spór z Majchrowskim, bez oceny kto miał rację:
https://gazetakrakowska.pl/penderecki-n ... e/ar/55013
tutaj spór o odbudowę kościoła:
https://www.rp.pl/artykul/1102338-Pende ... skiej.html
Ostatnio zmieniony 29-03-2020, 15:08 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
- TheDude
Bob Spatula zmarł.
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
https://www.metal-archives.com/artists/ ... aris/15259" onclick="window.open(this.href);return false;
na MA jest już pierwszy ziomeczek, który zszedł od koronawira
na MA jest już pierwszy ziomeczek, który zszedł od koronawira
- Drone
Znam ludzi z różnych miejsc, nie tylko z Akademii Krakowskiej. W przypadku silnych charakterów i charyzmatycznych postaci zawsze jest grono tych, którym coś nie podoba - i to niezależnie od działań danej osoby.Medard pisze: Jeżeli piszesz o Pendereckim to mam tylko pytanie, czy znasz kogoś z akademii krakowskiej, czy piszesz tak sobie na podstawie tego, że jest ceniony, by sobie napisać? Proste Tak/ Nie wystarczy.
Rektorem Penderecki był w latach 80. O czym my w ogóle mówimy?Medard pisze: Pewnie rozumiesz, że ktoś jako rektor może zdominować środowisko i skupiać się głównie na gloryfikowaniu własnej osoby.
Tworzenie muzyki to jedno, a to jak postępuje z innymi to zupełnie coś innego.
Tak jest na każdej uczelni, zawsze jest grono niezadowolonych. Czasami zasłużenie, czasami nie. W przypadku wykładowców z dorobkiem występuje zjawisko takie, że przeważnie nie stronią od zdecydowanych opinii, bo nie mają czasu na naukę sylabizowania.Medard pisze: Chociaż mimo tych przywar jego niektórzy studenci z klasy kompozytorskiej go chwalą, być może swoich wspierał, więc nie jest to taka jednoznaczna postać.
Ja znam ludzi po klasach instrumentów, oni mają inne spojrzenie.
Tego typu rzeczy w ogóle nie powinny wpływać na ocenę kogoś, kto jest przede wszystkim kompozytorem i powinien być rozliczany z dzieł. Te się broniły kiedyś, bronią się i dzisiaj. Nie ma osób, które wszystkim się podobają, zwłaszcza jeśli mówimy o osobach z samego szczytu.Medard pisze: To jakieś przykłady medialne.
Spór z Majchrowskim, bez oceny kto miał rację:
https://gazetakrakowska.pl/penderecki-n ... e/ar/55013
No tu to już duży plus dla Pendereckiego. Gnębienie ekspansywnych apetytów Kościoła to działanie godne i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne.Medard pisze: tutaj spór o odbudowę kościoła:
https://www.rp.pl/artykul/1102338-Pende ... skiej.html
- Medard
Drone wrzucasz takie swoje przemyślenia wyssane z palca.
Dlaczego niby nie oceniać człowieka przez pryzmat jego bufonady choćby był geniuszem w jakiejś dziedzinie? A co to za jakieś wybieranie, tego można ocenić a tamtego już nie?
Dochodzimy do sytuacji, trochę z innej beczki, jak z polańskim, że za pedofilię nie można skazać, bo jest znany i ceniony.
Wpływ pendereckiego na to co się działo w akademii czy w środowisku był zawsze,
chociaż większe znaczenie miała działalność jego żony, która prowadzi różne organizacje promujące męża.
Co do budowy kościoła to nie doczytałeś chyba, on był za jego budową, tylko za innym projektem. On nigdy nie walczył z samym KK, raczej wspierał. Jego żona była w komitecie poparcia Lecha Kaczyńskiego.
Prawdę mówiąc to ona podczepia, się wszędzie, gdzie się da, bo Komorowskiego też popierała.
Dlaczego niby nie oceniać człowieka przez pryzmat jego bufonady choćby był geniuszem w jakiejś dziedzinie? A co to za jakieś wybieranie, tego można ocenić a tamtego już nie?
Dochodzimy do sytuacji, trochę z innej beczki, jak z polańskim, że za pedofilię nie można skazać, bo jest znany i ceniony.
Wpływ pendereckiego na to co się działo w akademii czy w środowisku był zawsze,
chociaż większe znaczenie miała działalność jego żony, która prowadzi różne organizacje promujące męża.
Co do budowy kościoła to nie doczytałeś chyba, on był za jego budową, tylko za innym projektem. On nigdy nie walczył z samym KK, raczej wspierał. Jego żona była w komitecie poparcia Lecha Kaczyńskiego.
Prawdę mówiąc to ona podczepia, się wszędzie, gdzie się da, bo Komorowskiego też popierała.
Ostatnio zmieniony 29-03-2020, 18:38 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
- maciek z klanu
Medard wyjaśnił Dronea co to się dzieje
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo