NAJLEPSZE PŁYTY BEZ DNA czyli SACRUM vs PROFANUM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Re: NAJLEPSZE PŁYTY BEZ DNA czyli SACRUM vs PROFANUM
Better Off Dead - najlepszy?
Już raz pisałem , że dwie dekady temu czekałby na Ciebie stos za takie przekonania. Muszę przemyśleć te wielowymiarowe "zawiłości" związane ze sposobem oceny. Nie wiem , czy bez dopingu jest to możliwe.
Już raz pisałem , że dwie dekady temu czekałby na Ciebie stos za takie przekonania. Muszę przemyśleć te wielowymiarowe "zawiłości" związane ze sposobem oceny. Nie wiem , czy bez dopingu jest to możliwe.
- Xapapote
- weteran forumowych bitew
płyta w najwyższym stopniu sakralna - Gorguts "Obscura"
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
- ultravox
- zahartowany metalizator
Mój typ to Deathspell Omega - Si Monumentum...Riven pisze: dobre pytanie, w zwiazku z tym chcialbym zobaczyc typy plyt, ktore naleza do SACRUM, ale nie zasluguja na 10/10 :)
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
swietny, zgadzam sie.
this is a land of wolves now
- Triceratops
nie maja takiej plytyDrone pisze: FIELDS OF THE NEPHILIM - Elysium
woodpecker from space
- Adrian696
śmiesz watpic w boskosc pomiDrona :)Triceratops pisze:nie maja takiej plytyDrone pisze: FIELDS OF THE NEPHILIM - Elysium
moze mu sie pomyliło z polskim Elysium - w sumie medytował do bakłażana to i sie pomyliło
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- Mistrz
- postuje jak opętany!
Temat głupi. W ogóle nie rozumiem - co decyduje o sakralności albumu? Bo możliwość wielokrotnego słuchania bez znudzenia jest absurdalnym kryterium; taką właściwość posiadają najczęściej albumy, których muzyka opiera się głównie na rytmie i motoryce, a zatem ewidentnie należące do sfery profanum (np. Reign in Blood).
A swoją drogą: SMRC to oczywiście jest bezapelacyjne 10/10.
A swoją drogą: SMRC to oczywiście jest bezapelacyjne 10/10.
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
"Reign In Blood" jest akurat niesamowicie sakralną płytą, choć nie w takim stopniu jak ociekające kontemplacją "Hell Awaits".Mistrz pisze:taką właściwość posiadają najczęściej albumy, których muzyka opiera się głównie na rytmie i motoryce, a zatem ewidentnie należące do sfery profanum (np. Reign in Blood).
- Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
+1Mistrz pisze:Temat głupi
- Mistrz
- postuje jak opętany!
Zupełnie się z tym nie mogę zgodzić. By daleko nie szukać - sakralne są "Pleasure to Kill" i (w nieco mniejszym stopniu) "Morbid Visions". "Reign in Blood" natomiast jest ziemskie, cielesne - nie ma tam transcendencji.
"Hell Awaits" jest sakralne, myślę nawet, że różnica między HA a RiB jest właśnie różnicą między sacrum a profanum.
"Hell Awaits" jest sakralne, myślę nawet, że różnica między HA a RiB jest właśnie różnicą między sacrum a profanum.
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
learn the sacred words of praise - hail Satan
- Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
czym ty się tak porobiłeś..Drone pisze:Powtórzę, że 5 pierwszych płyt SLAYER to płyty sakralne, a następne to już laicka publicystyka. Natomiast w obrębie tych pięciu płyt SLAYER pokazał po prostu różne twarze sacrum, z których rzeczywiście najbardziej wyrazista (i ognista!) jest twarz "Hell Awaits".
- Riven
- Kontakt:
caly czas czekam na dowod na laicki charakter Divine Intervention:)Drone pisze:Powtórzę, że 5 pierwszych płyt SLAYER to płyty sakralne, a następne to już laicka publicystyka. Natomiast w obrębie tych pięciu płyt SLAYER pokazał po prostu różne twarze sacrum, z których rzeczywiście najbardziej wyrazista (i ognista!) jest twarz "Hell Awaits".
- Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
OMG. to się da jeszcze leczyć?Drone pisze:Trudno przeprowadzić taki dowód - to raczej kwestia wiary i wewnętrznej pewności. Mogę powtórzyć, że jest to materiał skrojony ręką bardziej dziennikarza niż kapłana, że jest to wyważona i wycyzelowana w zaciszu gabinetu proza, a nie rozpalona poezja z pierwszej linii duchowej barykady.
- Riven
- Kontakt:
Drone pisze:Trudno przeprowadzić taki dowód - to raczej kwestia wiary i wewnętrznej pewności. Mogę powtórzyć, że jest to materiał skrojony ręką bardziej dziennikarza niż kapłana, że jest to wyważona i wycyzelowana w zaciszu gabinetu proza, a nie rozpalona poezja z pierwszej linii duchowej barykady.Riven pisze:caly czas czekam na dowod na laicki charakter Divine Intervention:)Drone pisze:Powtórzę, że 5 pierwszych płyt SLAYER to płyty sakralne, a następne to już laicka publicystyka. Natomiast w obrębie tych pięciu płyt SLAYER pokazał po prostu różne twarze sacrum, z których rzeczywiście najbardziej wyrazista (i ognista!) jest twarz "Hell Awaits".
nie wmowisz mi, ze to nie jest sacrum :)
Te Kolego, a aktualne oferty pracy masz już przestudiowane, czy dalej czekasz na ruch PO?Pöstmörtem pisze:OMG. to się da jeszcze leczyć?Drone pisze:Trudno przeprowadzić taki dowód - to raczej kwestia wiary i wewnętrznej pewności. Mogę powtórzyć, że jest to materiał skrojony ręką bardziej dziennikarza niż kapłana, że jest to wyważona i wycyzelowana w zaciszu gabinetu proza, a nie rozpalona poezja z pierwszej linii duchowej barykady.
- Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
Biorę pod uwagę kilka, podobno można wyjechać bez znajomości języka, nawet nocleg dają. na zbiory już nie zdążę, po sezonie jest.
Ostatnio zmieniony 07-11-2011, 15:08 przez Pöstmörtem, łącznie zmieniany 1 raz.
"Idzie zima" może "do śniegu"? Tylko tam trzeba zapierdalać i robota też niepewna.
E
a tak poważnie to jeśli nie podobają Ci się rozważania w tym temacie to przecież nikt tu nikogo pod karabinem nie trzyma...
E
a tak poważnie to jeśli nie podobają Ci się rozważania w tym temacie to przecież nikt tu nikogo pod karabinem nie trzyma...
Ostatnio zmieniony 07-11-2011, 14:47 przez 535, łącznie zmieniany 2 razy.
-
i na tym mozna by zakonczyc tematDrone pisze:Trudno przeprowadzić taki dowód - to raczej kwestia wiary i wewnętrznej pewności
- Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
gdzieś pod budą najlepiej. nie, no kurczaki i zbiory to ostateczność jak już nie będzie czego do gara włożyć, ale kto wie.. wracając do tematu, Slayer to w końcu sakrum czy profanum bo już się pogubiłem?