7 GATES

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

Re: 7 GATES

11-08-2011, 11:45

longinus696 pisze:
Gore_Obsessed pisze:Parę lat temu naszła mnie taka refleksja, że zespołów/płyt o których warto pisać/czytać jest garstka.
Zwłaszcza w muzyce metalowej. Zdałem sobie ostatnio sprawę, że od dłuższego czasu nie sięgam po żadne periodyki związane z takim graniem. Po prostu jest nikłe prawdopodobieństwo, że ci ludzie powiedzą coś, co mnie w jakikolwiek sposób zainteresuje lub zainspiruje.
100% racji, zwykle są to sztampowe, nudne do wyrzygania odpowiedzi, które można spokojnie przewidzieć, jeszcze zanim zacznie się czytać. od dawna nie kupuję tego typu pisemek
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

11-08-2011, 12:50

Wishman pisze:Z drugiej strony nie wszystkie kapele są zainteresowane odpowiadaniem na wywiady zinów. Nieraz zdarza się, że zespół jest zainteresowany i "wsiąka" na kilka lat. Poważnie. Miałem przynajmniej cztery takie przypadki.
Wiem, olewanie wywiadów przez kapele to temat rzeka i wbrew pozorom nie dotyczy tylko zinów. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że zespołów podchodzących poważnie do wywiadów/promocji jest niewiele i często o najprostsze rzeczy trzeba się wielokrotnie dopraszać, mimo że teoretycznie jest to w interesie tej drugiej strony. Ale o tym przekonał się chyba każdy, kto kiedykolwiek próbował zrobić coś na tym polu ;) A wystarczyłoby napisać "nie udzielam wywiadów/nie chce mi się" i oszczędzić komuś wysiłku i poświęconego czasu.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

11-08-2011, 13:39

Właśnie. Gorzej jednak, gdy wstępnie wszystko było ustalone, ślęczałem nad pytaniami, wysłałem je, a koleś z danej kapeli wsiąkał lub olał temat. Po zrobieniu około 50 pytań dla pajaca o ksywie It z OPHTHALAMIA (dodam, że dość niewygodnych pytań, dotyczących spraw związanych z DISSECTION, Black Circle, jego emigracji i zniknięcia ze sceny, itp.) chyba się przeraził i wysłał mi oświadczenie w stylu "It zdecydował nie udzielać wywiadów dotyczących jego muzycznej przeszłości w OPHTHALAMIA" :-)
Blakkheim z DIABOLICAL MASQUERADE dostał pytania do wspominkowego wywiadu, wyraził chęć, podjarał się, a później echo. Ja rozumiem, że KATATONIA, itd., ale wystarczyło odpisać, że wstrzymuje się z odpowiedziami.
Kolejny zawód, to moi ulubieńcy z MISANTHROPE. Jestem z nimi w kontakcie, ale na skończenie wywiadu nie mogę się doczekać. Mam jedynie odpowiedzi do 1/3 wysłanych pytań. Czekam, bagatela, trzeci czy czwarty rok :)
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

12-08-2011, 23:08

Wishman pisze:Blakkheim z DIABOLICAL MASQUERADE dostał pytania do wspominkowego wywiadu, wyraził chęć, podjarał się, a później echo. Ja rozumiem, że KATATONIA, itd., ale wystarczyło odpisać, że wstrzymuje się z odpowiedziami.
Kolejny zawód, to moi ulubieńcy z MISANTHROPE. Jestem z nimi w kontakcie, ale na skończenie wywiadu nie mogę się doczekać. Mam jedynie odpowiedzi do 1/3 wysłanych pytań. Czekam, bagatela, trzeci czy czwarty rok :)
To widocznie masz pecha, albo coś, bo robiąc wywiady mailowe z Katatonią i Misanthrope do Pure Metal, nie musiałem zbyt długo czekać, jakieś przepisowe kilka tygodni. Pozytywne doświadczenie, tym bardziej, że pytania były raczej wspominkowo - przekrojowe i wywiady wyszły dobre. Jak widać, każdy ma zły dzień, czy coś i kapela raz zachowuje się przyzwoicie, a raz jak nierozmowne kutasy.
Awatar użytkownika
Oracle
weteran forumowych bitew

13-08-2011, 00:28

Co do 7 Gates podzielam zdanie Wishmana, jakoś ostatnimi czasy ten magazyn nie powoduje, że muszę go mieć koło kibla już w dzień dostawy do EMPikU.

Co zaś się tyczy odpowiedz, czy ogólnie wywiadów - tu nie ma reguły. Jedne kapele narzekają na sztampowe pytania (jak oceniasz ostatni album, powiedz coś o sesji nagraniowej i tym podobne rzeczy), inne na zbyt innowacyjne (bo nie zastosujesz wówczas kopiuj/wklej z poprzednich wywiadów). Niektórzy nie lubią rozmawiać o przeszłości, niekórzy o tematach pozamuzycznych. Ja odnoszę wrażenie, że zrobienie dobrego wywiadu to taki trochę toto lotek... Zależy, którą nogą wstanie odpowiadający niestety.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

13-08-2011, 00:36

Oracle pisze:Ja odnoszę wrażenie, że zrobienie dobrego wywiadu to taki trochę toto lotek...
Chyba, ze go robi skalpel albo adrian albo arek albo wojtek lis...
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

13-08-2011, 00:36

Dzisiaj zerknąłem do "salonu Empik" i sięgnąłem po 7Gates... Amon Amarath, Arch Enemy, jakieś podwójne strony (te same)... nie, dzięki.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Oracle
weteran forumowych bitew

13-08-2011, 00:48

maciek z klanu pisze:
Oracle pisze:Ja odnoszę wrażenie, że zrobienie dobrego wywiadu to taki trochę toto lotek...
chyba ze go robi skalpel albo adrian albo arek albo wojtek lis...
W sumie nie wiem, bo i w Necroscope zdarzały się słabe wywiady (vide Hail Of Bullets czy z Reifertem), podobnie w NNCh. I na pewno i Adrian i Arek wiele razy był wkurwiony widząc co mu odesłano w ramach wywiadu. Ale nie uważam, że była to wina odpytujących, a odpowiadających. Bo zastosowanie akurat tutaj znajduje stare powiedzenie, że nie ma głupich pytań, a jedynie... Inna sprawa, że czasem kapele bardziej się starają odpowiadając do uznanego tytułu niż do pierwszego lepszego łepzina.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

13-08-2011, 01:01

Prawda!!!!!!!!!!!!
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Mort
rasowy masterfulowicz

13-08-2011, 18:34

Kupiłem ostatni 7 Gates i jestem z niego zadowolony. Wywiad z Vincentem jest dobry, z Sinister zupełnie sztampowy ale dobrze sie go czyta. Pochwalę wyważoną i rzeczową recenzje Illud Divinum Insanus.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

13-08-2011, 19:00

Ja też kupiłem, ale na razie niewiele przeczytałem. Wywiad z Vincentem mnie rozbawił, wcale nie z winy pytającego (choć pisanie w trzech różnych miejscach o niebezpieczeństwie wycieku płyty w ręce rosyjskiej mafii też uważam za zabawne). Podobał mi się wywiad z Virus. Ogólnie tym razem mniej rzeczy, które mnie interesują, ale nie ma pod tym względem jakiejś tragedii.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

14-08-2011, 13:21

a czemu pismaki nie robia tak, ze bojkotuja jak ktos odesle hujowe odpowiedzi? zespol znany z hujowych odpowiedzi zaorac. wiadomo ze scena zinowa ma silne relacje miedzy soba, wiec mozna by stłamcić takich ciulów i nigdzie o nic nie pytac. wtedy staliby sie bardziej wylewni. ja mam tak czasem jak np w ostatnim morbidous pathology chyba z 2 kapele w tym jedni z polski sie nei wysilali, wiec i ja sie nie wysilem i pierdolilem ich.
[V]

14-08-2011, 14:14

bojkotuja.wywiad z SECRETS OF THE MOON byl tak zalosny,ze spuscilem go w kiblu.kapela jak wiadomo zacna ale ego wielki balon dmuchana lala.pierdole taka robote;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Oracle
weteran forumowych bitew

14-08-2011, 14:25

No tak, najlepiej byłoby przewidzieć, że zespół odpowie chujowo, krótko albo na maxa schematycznie. Ja wychodzę jednak z założenia, że skoro spędziłem kupę czasu nad układaniem pytań i starałem się, by nie były do końca wtórne, to szkoda mi potem tej pracy, Przecież od czegoś są dopiski albo wstęp, hehe - niech czytelnik sam stwierdzi, kto dał ciała. Z drugiej strony ja nie marnuję papieru, nie mam deadline'ów ani ograniczeń ilościowych ;-)
[V]

14-08-2011, 14:32

rozmowa jest ciekawa albo nie.jesli nie jest,laduje w koszu.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-08-2011, 16:50

Oracle pisze: Przecież od czegoś są dopiski albo wstęp, hehe - niech czytelnik sam stwierdzi, kto dał ciała.
Przypomina mi się wywiad z Revenge w którymś z numerów 7 Gates. Praktycznie najdłuższe w całym wywiadzie były pytania i tak samo długie dopiski, koleś odpowiadał na pytania będąc chyba na permanentnym kacu albo był nieźle naćpany. W każdym razie przeczytałem jako ciekawostkę i gdzieniegdzie się uśmiechnąłem.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

14-08-2011, 21:41

W przypadku Revenge chodziło raczej o "kultową" pozę, jaką koleś poczuł się w obowiązku przybrać, nawiązując do starych zinowych wywiadów, gdzie jednozdaniowe odpowiedzi były często na porządku dziennym (efekt tego był oczywiście żenujący).

Zawsze jednak uważałem, że nawet najbardziej olewcze/durne odpowiedzi należy publikować. W końcu, jak słusznie zauważył Oracle, czytelnicy (przynajmniej niektórzy) mają swój rozum i będą mogli sami ocenić "o co biega". Rolą "dziennikarza" jest moim zdaniem przede wszystkim przekazywanie pewnych informacji, niekoniecznie zaś ich ocena (choć wiem, że w pewnych przypadkach ciężko się powstrzymać od komentarza).

Nie jestem też fanem dopisków. Jak już koniecznie trzeba komentować to w zupełności wystarczy odpowiedni wstęp do wywiadu. Chyba, że chodzi o sprostowanie pewnych informacji, wtedy komentarz powinien znaleźć się w odpowiednim miejscu.

Nigdy jednak nie zrobiłbym z takim olewusem wywiadu po raz drugi i dziwię się ludziom, którzy wiedząc z kim będą mieli do czynienia tracą swój czas "bo może tym razem będzie inaczej".

A wracając do tematu nowego 7 Gates, podobał mi się wywiad z Sinister. Nie uważam aby był sztampowy.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

16-08-2011, 19:25

[V] pisze:bojkotuja.wywiad z SECRETS OF THE MOON byl tak zalosny,ze spuscilem go w kiblu.kapela jak wiadomo zacna ale ego wielki balon dmuchana lala.pierdole taka robote;)
A Jumalhammara? Chujowy wywiad wiadomo po 2ch odpowiedziach. Wiec niech spierdalaja. :)

Ja popieram to co zrobiles z SOTM. Odpowiadajacy sie nie stara to niech spierdala. :) Szkoda tylko czasu jaki poswiecil wywiadowi ukladajacy pytania.
Awatar użytkownika
Rydel
rozkręca się

21-08-2011, 21:15

Będą jakieś gratisy z okazji trzydziestego numeru? ;)
Kenosis, O theory of great peril!
Rob GOD of any attribute and fill the shattering universe
with the pestilent scent of putrefaction and the glorious cloud of death,
for steadfast, at any cost, He must be.

Last.fm
Maria Konopnicka

21-08-2011, 21:19

też powtarzają Wam się strony w ostatnim 7 gates ?
ODPOWIEDZ