Najlepsze płyty roku 2018
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- weteran forumowych bitew
Re: Najlepsze płyty roku 2018
dość ciekawy rok jak dla mnie dużo nowości o których nie miałem zielonego pojęcia i parę zaskoczeń
ścisła czołówka
-Upon Desolate Sands
Hate Eternal
-Through Wilderness
Mortuous
-Manor of Infinite Forms
Tomb Mold
-Ecliptic Butchery
Scorched
-Cenotaph Obscure
Obliteration
-Within a World Forgotten
Infernal Coil
-Thunderbolt
Saxon
-Firepower
Judas Priest
-Conqueror's Oath
Visigoth
małe nieporozumienie rozczarowanie?
-The Wake
Voivod
ścisła czołówka
-Upon Desolate Sands
Hate Eternal
-Through Wilderness
Mortuous
-Manor of Infinite Forms
Tomb Mold
-Ecliptic Butchery
Scorched
-Cenotaph Obscure
Obliteration
-Within a World Forgotten
Infernal Coil
-Thunderbolt
Saxon
-Firepower
Judas Priest
-Conqueror's Oath
Visigoth
małe nieporozumienie rozczarowanie?
-The Wake
Voivod
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
-
umknął mi
-Sewer Fiends
Rotheads
i
-Cruel Magic
Satan
-Sewer Fiends
Rotheads
i
-Cruel Magic
Satan
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
I grupa
1. Grave Upheaval
2. Temple Nightside
3. Hexeth*
4. Summon
5. Vessel of Iniquity**
6. Death.Void.Terror.
7. Dakhma***
8. Stygian Obsession
9. Saltas****
10. Funerary Torch/ Ill Omen
stylistycznie pomiędzy I grupą a II - gą znajdzie się demo od Hadopelagyal
II grupa
1. Necroracle
2. Archaic Tomb
3. Outer Heaven
4. Kaabalh
III. grupa
1. Cult of Occult*****
2. Cavurn
* pierwsze demo z kwietnia na kasecie. pozostałe z tego roku już nie.
** ostatni kawałek do wyjebania z tej epki
*** płyta z momentami
**** bardziej pierwsze demo niż drugie
***** antilife / plus i bonus dodatkowy za tytuł
jak się dorobię na nośnikach Vessel (konieczność)/ Kaabalah (średnie mam ciśnienie)/ CoO oraz Cavurn (też chwilowo niekoniecznie) to uzupełnię listę o zdjęcia.✦ i może kilka słów.
✦ a zdjęcia te ładnie i gustownie zaaranżuję. specjalnie dla was.
1. Grave Upheaval
2. Temple Nightside
3. Hexeth*
4. Summon
5. Vessel of Iniquity**
6. Death.Void.Terror.
7. Dakhma***
8. Stygian Obsession
9. Saltas****
II grupa
1. Necroracle
2. Archaic Tomb
3. Outer Heaven
4. Kaabalh
III. grupa
1. Cult of Occult*****
2. Cavurn
*** płyta z momentami
jak się dorobię na nośnikach Vessel (konieczność)/ Kaabalah (średnie mam ciśnienie)/ CoO oraz Cavurn (też chwilowo niekoniecznie) to uzupełnię listę o zdjęcia.✦ i może kilka słów.
Ostatnio zmieniony 18-12-2018, 18:22 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
- Ascetic
^^
w kolejnych latach dojdzie (mam nadzieję) dywizja RITUAL. mało się tutaj dzieje. ale się śledzi na bieŻąco*. muszę się za to zabrać bo tylko cyfrowo znam, a chciałbym do zapalonych czarnych świeczek i czerwonego wina czasem też wzrokowo popaczećokiemswym na te arktułyoesy czy inne MahaPralaya'je. OM. dzyń. OM. dzyń. dzyń.
*hehe, tłuk ze mnie ... ;-)
w kolejnych latach dojdzie (mam nadzieję) dywizja RITUAL. mało się tutaj dzieje. ale się śledzi na bieŻąco*. muszę się za to zabrać bo tylko cyfrowo znam, a chciałbym do zapalonych czarnych świeczek i czerwonego wina czasem też wzrokowo popaczećokiemswym na te arktułyoesy czy inne MahaPralaya'je. OM. dzyń. OM. dzyń. dzyń.
*hehe, tłuk ze mnie ... ;-)
lys på slutten av lys
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Eee, Pane, ale Tempel Najtsajd to tak niebardzo premierowy materiał. Wiekszości z listy nie słyszałem, ale zaskoczony jestem, że tak Ci Summon siadło, przeca ten matex jest wybitnie grzeczny w porównaniu do ubiegłorocznej EPki (Saltas nadrabia za to), a Ty takowych zazwyczaj niet jak kojarze. A Infrnal Coil nie poważasz?
- Ascetic
Summon ma momenty. nawet sporo momentów. < tutaj trochę za całokształt pozycja im się należy (za demóweczkę. idąc w szczegóły). tak też jest z Dakhmą. zresztą w moim zestawieniu jest kilka takich płyt. jak np. III Omen. kilka pozycji z dobrymi momentami. bo płyta monolityczna z 2018 jest tylko jedna. wiadomo. jak w kiwi metal idą jest OK. jak w kwadratowy blek to już tak sobie. dla IC to musiałaby być kolejna grupa, ale szczerze powiedziawszy wiesz jak lubię Gniewko. jak jest wolno i mozolnie. a w IC to oni za szybcy dla mnie są. tak momentami. choć jak zauważyłeś zapewne doceniam, mam, słucham. czyli jest wszystko na należytym porządeczku ;-) a co do Temple Nightside. formalnie masz rację. bezdyskusyjnie. ale ta płyta po zastosowaniu patentów z Hekatumby, hehe, zyskała dla mnie. i to bardzo. traktuję ją jako coś nowego. trochę też z braku innych 100-procentowych dla mnie pewniaków w 2018 roku.Harlequin pisze:Eee, Pane, ale Tempel Najtsajd to tak niebardzo premierowy materiał. Wiekszości z listy nie słyszałem, ale zaskoczony jestem, że tak Ci Summon siadło, przeca ten matex jest wybitnie grzeczny w porównaniu do ubiegłorocznej EPki (Saltas nadrabia za to), a Ty takowych zazwyczaj niet jak kojarze. A Infrnal Coil nie poważasz?
lys på slutten av lys
- SODOMOUSE
Zawsze podziwiam, dziwię się? , w jaki sposób powstają zestawienia tych najlepszych. W jaki sposób je układacie,
oceniacie, rozkładacie na te czynniki za-przeciw. Co w danym roku jest takie oryginalne, przełomowe, zajebiste,
czy jak kto woli. Przerabiam setki nośników co miesiąc, rzadko skupiam się na nowościach, w dniu premiery...może
odsłucham z ciekawości, jakiś link. Co zrobi mi dobrze (audio!), oceniam po czasie, po jakimś swoim dotarciu, odkryciu.
Zupełnie własnym tokiem eksploracji, ciekawości, poznania (Poznania?). Nie umiem znaleźć w nowościach, takich
strzałów, które zaspokajają tego czego szukam w muzyce. Fascynacja przychodzi zupełnie przypadkowo, coś
co znajdę w danym wydawnictwie, odkrywam po latach. Tych setkach przesłuchań, odnajdywania takiego klimatu,
który do mnie trafia. Mam własny ranking "podobania" i chuja mnie przekonują zestawienia. Tak jak reklamy w TV.
Mogą nie istnieć, jak cała wTLEwizja. - Nie krytykuję zestawień rocznych, poczytam i owszem, ale by z tego tytułu
od razu zapoznawać się z polecanką - nie dla mnie. Mam własny system oceny muzyki, trafię na coś istotnego
lub nie, zupełnie mi to nie przeszkadza. To mój, jednoosobowy świat odbioru muzyki, sam go dla siebie kreuję
i onanizuję.

oceniacie, rozkładacie na te czynniki za-przeciw. Co w danym roku jest takie oryginalne, przełomowe, zajebiste,
czy jak kto woli. Przerabiam setki nośników co miesiąc, rzadko skupiam się na nowościach, w dniu premiery...może
odsłucham z ciekawości, jakiś link. Co zrobi mi dobrze (audio!), oceniam po czasie, po jakimś swoim dotarciu, odkryciu.
Zupełnie własnym tokiem eksploracji, ciekawości, poznania (Poznania?). Nie umiem znaleźć w nowościach, takich
strzałów, które zaspokajają tego czego szukam w muzyce. Fascynacja przychodzi zupełnie przypadkowo, coś
co znajdę w danym wydawnictwie, odkrywam po latach. Tych setkach przesłuchań, odnajdywania takiego klimatu,
który do mnie trafia. Mam własny ranking "podobania" i chuja mnie przekonują zestawienia. Tak jak reklamy w TV.
Mogą nie istnieć, jak cała wTLEwizja. - Nie krytykuję zestawień rocznych, poczytam i owszem, ale by z tego tytułu
od razu zapoznawać się z polecanką - nie dla mnie. Mam własny system oceny muzyki, trafię na coś istotnego
lub nie, zupełnie mi to nie przeszkadza. To mój, jednoosobowy świat odbioru muzyki, sam go dla siebie kreuję
i onanizuję.

NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- Fanatyk
Siema wszystkim i przechodzę do meritum: Mam wyjebane z którego roku jest płyta, jak jest kurwa zajebista to chuj mnie obchodzi kiedy został wydana. Nara wszystkim ;)
- SODOMOUSE
I chyba to starałem się przekazać, w tym poetyckim wyzwodzie powyżej. Dzisiaj , były jechaneFanatyk pisze:Siema wszystkim i przechodzę do meritum: Mam wyjebane z którego roku jest płyta, jak jest kurwa zajebista to chuj mnie obchodzi kiedy został wydana. Nara wszystkim ;)
Razy kilka Velesy i "welowie", a to raczej nie są nowości. ...
NYCHTS
-
- zaczyna szaleć
Też coś dorzucę od siebie.
Albumy, które sprawiły mi najwięcej radości (kolejność przypadkowa):
Temple Desecration - Whirlwinds of Fathomless Chaos
Sacrificulus - Uada Magus
Goathrone - The Black
XARZEBAAL - I
Cadaveric Possession - The Malevolent Predestination
Hell's Coronation - Unholy Blades of the Devil
Dagorath - Evil Is the Spirit
Cultes des Ghoules - Sinister, or Treading the Darker Paths
Kriegsmaschine - Apocalypticists
Voidhanger - Dark Days of the Soul
Czort - Czarna ewangelia
Terrestrial Hospice - Universal Hate Speech
Spaceslug - Eye the Tide
Occultum - In Nomine Rex Inferni
Moloch Letalis - Krwawy sztorm
Hate Them All - Defender of the Black Throne
Sunwheel - I Am the One
Outre - Hollow Earth
Havocum - Satans Apogeum
Demonic Temple - Incrementum
Stillborn - Crave for Killing
Deathstorm - The Unfathomable
Najwyższy - An Orchestration in Shadows (!)
Nekron - Worshipers
Cultum Interitum - Temple of Triumphant Death
Xenony - Polish Space Program (tego się nie spodziewałem)
Palmer Eldritch - Sidereal (tego też nie)
Cosmic Autumn - Cosmic Autumn
Temple Nightside - Recondemnation
Urfaust - The Constellatory Practice (!)
Judas Priest - Firepower (dziwne, bo nie lubię heavy metalu)
Albumy, które sprawiły mi najwięcej radości (kolejność przypadkowa):
Temple Desecration - Whirlwinds of Fathomless Chaos
Sacrificulus - Uada Magus
Goathrone - The Black
XARZEBAAL - I
Cadaveric Possession - The Malevolent Predestination
Hell's Coronation - Unholy Blades of the Devil
Dagorath - Evil Is the Spirit
Cultes des Ghoules - Sinister, or Treading the Darker Paths
Kriegsmaschine - Apocalypticists
Voidhanger - Dark Days of the Soul
Czort - Czarna ewangelia
Terrestrial Hospice - Universal Hate Speech
Spaceslug - Eye the Tide
Occultum - In Nomine Rex Inferni
Moloch Letalis - Krwawy sztorm
Hate Them All - Defender of the Black Throne
Sunwheel - I Am the One
Outre - Hollow Earth
Havocum - Satans Apogeum
Demonic Temple - Incrementum
Stillborn - Crave for Killing
Deathstorm - The Unfathomable
Najwyższy - An Orchestration in Shadows (!)
Nekron - Worshipers
Cultum Interitum - Temple of Triumphant Death
Xenony - Polish Space Program (tego się nie spodziewałem)
Palmer Eldritch - Sidereal (tego też nie)
Cosmic Autumn - Cosmic Autumn
Temple Nightside - Recondemnation
Urfaust - The Constellatory Practice (!)
Judas Priest - Firepower (dziwne, bo nie lubię heavy metalu)
- Triceratops
Mam troche podobnie, wlasnie koncze ukladac podsumowanie roku 2012 ale nie jestem do konca pewien jeszcze paru pozycji....SODOMOUSE pisze:Zawsze podziwiam, dziwię się? , w jaki sposób powstają zestawienia tych najlepszych. W jaki sposób je układacie,
i onanizuję.
woodpecker from space
- Lucek
jesteście takimi wspaniałymi wolnościowcami, prawie jak Karkasonne
- Ascetic
;-)Triceratops pisze: Mam troche podobnie, wlasnie koncze ukladac podsumowanie roku 2012 ale nie jestem do konca pewien jeszcze paru pozycji....

lys på slutten av lys
- SODOMOUSE
mój stary , walczył pod greenwaldem w stoczni mieczem , ja płaciłem tutaj o taake wolność słowa ,Lucek pisze:jesteście takimi wspaniałymi wolnościowcami, prawie jak Karkasonne
My Welowie, z frotkami na czole, nie damy się Lucjuszami targać wbrew. Nazad.
NYCHTS
- Lucek
nie wiem do końca o co Ci chodzi ale to sie chyba nazywa ból puppy :)
-
najlepszy post jaki kiedykolwiek ktokolwiek napissał na tym forum.Fanatyk pisze:Siema wszystkim i przechodzę do meritum: Mam wyjebane z którego roku jest płyta, jak jest kurwa zajebista to chuj mnie obchodzi kiedy został wydana. Nara wszystkim ;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- COFFIN
- maciek z klanu
Około 2 były lepsze[V] pisze:najlepszy post jaki kiedykolwiek ktokolwiek napissał na tym forum.Fanatyk pisze:Siema wszystkim i przechodzę do meritum: Mam wyjebane z którego roku jest płyta, jak jest kurwa zajebista to chuj mnie obchodzi kiedy został wydana. Nara wszystkim ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
@ V, Sodo, i inne ... nie podoba się - nie czytać/ wypierdalać*Ascetic pisze:I grupa
1. Grave Upheaval
2. Temple Nightside
3. Hexeth*
4. Summon
5. Vessel of Iniquity**
6. Death.Void.Terror.
7. Dakhma***
8. Stygian Obsession
9. Saltas****
II grupa
1. Necroracle
2. Archaic Tomb
3. Outer Heaven
4. Kaabalh
III. grupa
1. Cult of Occult*****
2. Cavurn
*** płyta z momentami
do zestawienia dodam w drodze tej słuchając właśnie utworów wybranych dwa wyselekcjonowane utwory z płyt które mi jako całość średnio podeszły
1. Temple Desecration / Convenant **
2. Order of the Nameless Ones / Utter to Me
* niepotrzebne skreślić
** opinie zasadniczo zasłyszane mam w dupie i właściwie mam mała satysfakcję, że kombinuje inaczej. a opinia z która sie kilka razy spotkałem to taka opinia, ze ten 12 minutowy kawałek to be, fuj i jakiś taki trefny jest. dla mnie cała płyta taka być powinna. nie wiem, czy nie song mijającego 2018 roku for mi.
- moonfire
- zahartowany metalizator
W tym roku mocno spasowałem z nowościami i wyróżnię Judas Priest, Visigoth i Schrottersburg.
Do rzeczy, które podobają mi się, ale bez szału, zaliczę Saxon, o dziwo Voivod. Dziwna sprawa z Primordial, podoba mi się, ale nie mam ochoty do niego wracać. Lekkim zawodem jest Horrendous, nawet nie wiem, czy kupię płytę. Nie pamiętam też w zasadzie Rotheads. Fajne to było, ale nie wracam.
Rozczarowaniem zupełnym jest Khemmis - miałkie to i rozwodnione.
Nie słyszałem jeszcze w całości Evoken - czekam na płytę, ale Dodax się nie spieszy. Będę zamawiał również Tad Morose, bo promujące kawałki są niezłe; nie znam jednak jeszcze całości. W ciemno wezmę Evangelist, toteż dopiero po Nowym Roku będę wiedział, czy mi się podoba.
Do rzeczy, które podobają mi się, ale bez szału, zaliczę Saxon, o dziwo Voivod. Dziwna sprawa z Primordial, podoba mi się, ale nie mam ochoty do niego wracać. Lekkim zawodem jest Horrendous, nawet nie wiem, czy kupię płytę. Nie pamiętam też w zasadzie Rotheads. Fajne to było, ale nie wracam.
Rozczarowaniem zupełnym jest Khemmis - miałkie to i rozwodnione.
Nie słyszałem jeszcze w całości Evoken - czekam na płytę, ale Dodax się nie spieszy. Będę zamawiał również Tad Morose, bo promujące kawałki są niezłe; nie znam jednak jeszcze całości. W ciemno wezmę Evangelist, toteż dopiero po Nowym Roku będę wiedział, czy mi się podoba.