A Gnaw i ich "This Face" znasz?megawat pisze:Panowie, coś w stylu Halo, Khanate, Sunn O))), Agonhymn, Monarch... Ma być Hałas, ciężar, dół i gruz.
POSTAWA ROSZCZENIOWA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- ultravox
- zahartowany metalizator
Re: POSTAWA ROSZCZENIOWA
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
megawat pisze:Panowie, coś w stylu Halo, Khanate, Sunn O))), Agonhymn, Monarch... Ma być Hałas, ciężar, dół i gruz.

Fantastyczna, godzinna improwizacja w najlepszym krautowym stylu. Ambarchi/SOMA/Csihar. Bardzo różnorodny materiał, od ambientów, przez drone'y, aż do perkusyjnych (!) łomotów. Nie wiem czy nie lepszy niż debiut.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Jak Gravetemple no to warto również sprawdzić i Pentemple, w prawie tym samym składzie, albo Burial Chamber Trio ;) Pytanie, czy skoro wymienił Sunn O))), to mu zależy na projektach pobocznych z nimi związanych.
The madness and the damage done.
- megawat
- weteran forumowych bitew
Burning Witch, Asva znam dobrze i sobie cenię. Gnaw już słuchałem, ale dość dawno i wtedy nie podeszło, teraz na pewno jeszcze raz do tego wrócę. Pozostałe projekty na pewno sprawdzę.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Wiem, wiem, ale konkretnie to wydawnictwo przytoczyłem bo chyba niełatwo na nie trafić (konkretny limit). Sam kupiłem je przypadkiem, nie znając za bardzo zawartości ani genezy. Znowu mogę natomiast polecić hiszpański Orthodox i bardzo niezdrowy Gnaw Their Tongues.Kurt pisze:Jak Gravetemple no to warto również sprawdzić i Pentemple, w prawie tym samym składzie, albo Burial Chamber Trio ;) Pytanie, czy skoro wymienił Sunn O))), to mu zależy na projektach pobocznych z nimi związanych.
I dream of colour music,
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Ten hiszpański Orthodox... już drugi raz tutaj pada. Wypada zatem obadać ;) A Gnaw Their Tongues - fajne, ale to nie jest taki "klasyczny" drone - jak sądzę.
-
- rozkręca się
Chyba najtrafniejszy typ. Ciekawi mnie tylko czemu tak malo osob jest na kolanach przed 'this face'.ultravox pisze:A Gnaw i ich "This Face" znasz?megawat pisze:Panowie, coś w stylu Halo, Khanate, Sunn O))), Agonhymn, Monarch... Ma być Hałas, ciężar, dół i gruz.
- Nerwowy
Thorr's Hammer jeszcze można wymienić żeby ostatecznie wyczerpać temat projektów Grega i Stefana ;).
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- ultravox
Sam się nad tym zastanawiam. Może po prostu większość jej nie zna? Uwielbiam tę płytę, ale sam w sumie jakoś przypadkiem na nią trafiłem.plecki pisze: Ciekawi mnie tylko czemu tak malo osob jest na kolanach przed 'this face'.
- megawat
Za Waszą namową wróciłem do tej płyty i to chyba jest dla niej dobry czas. Zajebiście negatywna wibracja, jestem kupiony.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
No tak, w Gnaw się przecież udzielał Sykes i Dubin, odpowiednio z Burning Witch oraz Thor's Hammer i Khanate. Aż się zastanawiam, czy tego typu dźwięki są tworzone przez tych samych ludzi w różnych konfiguracjach osobowych?
-
- rozkręca się
mam wrazenie, ze wiekszosc osob (w tym recenzeci) uwaza 'this face' za material zbyt chaotyczny.... w tym chyba problem.
edit: no i nie zapominaj panie kurt, ze dubin wyszedl z o.l.d. ;)
edit: no i nie zapominaj panie kurt, ze dubin wyszedl z o.l.d. ;)
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Tak, z O.L.D. Tak samo jak Plotkin i kółko się zamyka ;)
-
No dobra, mam może nieco dziwną zachciankę związaną z moimi planami na najbliższy piątek.
Otóż potrzebne mi są chorały gregoriańskie. Względnie mogą być też chóry prawosławne, ale jednak bardziej interesuje mnie to pierwsze. Znaleźć coś w sieci to oczywiście żaden problem, ale chodzi o to, co z tego wszystkiego rzeczywiście jest godne uwagi. jaki chór jest w tej "branży" najlepszy? Kto i gdzie odgrywa autentyczne pieśni ze średniowiecza? Nazwy, tytuły płyt itp. mile widziane.
Otóż potrzebne mi są chorały gregoriańskie. Względnie mogą być też chóry prawosławne, ale jednak bardziej interesuje mnie to pierwsze. Znaleźć coś w sieci to oczywiście żaden problem, ale chodzi o to, co z tego wszystkiego rzeczywiście jest godne uwagi. jaki chór jest w tej "branży" najlepszy? Kto i gdzie odgrywa autentyczne pieśni ze średniowiecza? Nazwy, tytuły płyt itp. mile widziane.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
-
- rozkręca się
No to niestety nie pomogę, bo przecież nie chodzi Ci o Gregorian, hehe.
Mam natomiast taką postawę roszczeniową. Szukam czegoś podobnego do tego co grał Ulver na "Marriage Of Heaven And Hell", szczególnie pierwszy kawałek jest wgniatający w ziemię i druga płyta. Podobnie też jeśli chodzi o Coil na "Backwards" w kawałku "March of Time". Marszowe, epickie rytmy, industrial, elektronika i trochę melodii. Innym tropem, którego szukam jest w zasadzie dosyć podobny kierunek. Na soundtracku do "Gangów Nowego Jorku" Peter Gabriel umieścił utwór "Signal To Noise" w wersji instrumentalnej, jakoś nie mogę niczego takiego znaleźć.
Liczę na to, że ktoś będzie w stanie pomóc, w końcu speców od takiej muzyki tu nie brakuje. Zaznaczam, że nie chodzi o Laibach bo to zbyt oczywiste.
Mam natomiast taką postawę roszczeniową. Szukam czegoś podobnego do tego co grał Ulver na "Marriage Of Heaven And Hell", szczególnie pierwszy kawałek jest wgniatający w ziemię i druga płyta. Podobnie też jeśli chodzi o Coil na "Backwards" w kawałku "March of Time". Marszowe, epickie rytmy, industrial, elektronika i trochę melodii. Innym tropem, którego szukam jest w zasadzie dosyć podobny kierunek. Na soundtracku do "Gangów Nowego Jorku" Peter Gabriel umieścił utwór "Signal To Noise" w wersji instrumentalnej, jakoś nie mogę niczego takiego znaleźć.
Liczę na to, że ktoś będzie w stanie pomóc, w końcu speców od takiej muzyki tu nie brakuje. Zaznaczam, że nie chodzi o Laibach bo to zbyt oczywiste.
-
- rozkręca się
No, tej płyty Davida Bowie nie znałem, nie przypuszczałem, że mógł grać coś takiego. NIN też dobry typ, nie wiem dlaczego zawsze pomijałem ich muzykę. Choć przyznam, że w dalszym ciągu szukam czegoś bardziej epickiego, hehe.
-
- rozkręca się
O to mi mniej więcej chodziło! Bardzo dobry strzał! Teraz łatwiej będzie szukać na własną rękę. Dzięki bardzo. Oczywiście dalsze propozycje mile widziane ;]
- Grindead
- postuje jak opętany!
Idz od razu do samego mistrza - Arvo Pärt
pierwszy z brzegu przyklad: / (i tam z boku masz mase dobrego do posluchania)
Kto i gdzie odgrywa autentyczne pieśni ze średniowiecza? Zainteresuj sie wlasnie The Hilliard Ensemble ktorzy wykonuja utwor z drugiego linka.
pierwszy z brzegu przyklad: / (i tam z boku masz mase dobrego do posluchania)
Kto i gdzie odgrywa autentyczne pieśni ze średniowiecza? Zainteresuj sie wlasnie The Hilliard Ensemble ktorzy wykonuja utwor z drugiego linka.
some additional disfigurement... some additional disfigurement... some additional disfigurement...