WIELKA TRÓJKA BLACK METALU

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re: WIELKA TRÓJKA BLACK METALU

03-11-2011, 23:08

Maria Konopnicka pisze:Czasami w tak banalnych tematach rodzą się ciekawe dyskusje. Poza tym po cichu liczę, że jak napiszemy dużo postów to organizatorzy Sonisphere wezmą w przyszłym roku pod uwagę także inne gatunki niż thrash :)
Ciekawe dyskusje? To ja Ci zaraz powiem co się tutaj stanie. Przez następne parę stron będą tutaj latać takie nazwy jak: Mayhem, Burzum, Darkthrone, Dso, Funeral Mist, Katharsis, Antaeus etc. etc. Potem wpadnie Drone, rzuci jakimś cytatem ze swojego eseju o komunizmie w black metalu, zaraz potem przyjdzie trocki i stwierdzi, że chuja tam Bathory czy Venom, bo to jacyś pankowcy z lat 60-tych byli najbardziej black metalowi. Ewentualnie wpadnie jeszcze paru mędrców, którzy powtórzą po raz kolejny nazwy wymienione wcześniej, a na koniec przyjdzie Siid i stwierdzi, że chuja się znacie na black metalu, że Darkthrone skończył się na "Under a Funeral Moon", a archetyp black metalu to Vlad Tepes. I Ty mi chcesz jeszcze powiedzieć, że po tylu latach na tym forum dalej sądzisz, że z tego może wyniknąć ciekawa dyskusja?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

03-11-2011, 23:13

Lepiej zapodaj swoje typy.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

03-11-2011, 23:14

ultravox pisze:
Maria Konopnicka pisze:Pominę Venom i Bathory
W takim razie niech będą: SAMAEL, BLASPHEMY i IMPALED NAZARENE.
Bardziej mnie ta trójka przekonuje niż ta oczywista z pierwszego posta.
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
Awatar użytkownika
Godspeed YouZF glemp
rozkręca się

03-11-2011, 23:17

I drone
II siid
III wolfkhan
IV december's fire
Maria Konopnicka

03-11-2011, 23:26

Alsvartr pisze: I Ty mi chcesz jeszcze powiedzieć, że po tylu latach na tym forum dalej sądzisz, że z tego może wyniknąć ciekawa dyskusja?
W ten sposób patrząc to najlepiej byłoby już to forum zamknąć, bo tu nikt i nic nie jest w stanie zaskoczyć. :)
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

03-11-2011, 23:42

evildead pisze:SAMAEL
Jeżeli chodzi o black metal w późniejszym niż lata 80. to prawdopodobnie najważniejszy zespół i nie chodzi tutaj o to ile płyt sprzedali, czy we wkładkach ilu demosów zostali wymienieni jako główna inspiracja, ale chodzi o zupełnie nowe spojrzenie na (black) metal nie reprezentowane chyba przed nimi przez żaden inny zespół. Samael poszedł inną drogą: nie chodziło już tylko o to, żeby grać ciężej, brutalniej, szybciej niż inni, postawili przede wszystkim na atmosferę. Tekstowo jednoznacznie poszli w ciemną stronę nocy, odrzucając wszelkie dość wtedy popularne tematy typu gore.
Maria Konopnicka

04-11-2011, 00:01

Swego czasu uwielbiałem SAMAEL, ale jak poznałem MAYHEM, BURZUM i DARKTHRONE (w kolejności dokładnie odwrotnej) to zacząłem mieć wrażenie, że Samael to była zabawa w black metal, a dopiero za sprawą tych trzech kapel zbliżyłem się do esencji tego gatunku. Nie chcę deprecjonować wczesnych dokonań Szwajcarów, ale to właśnie kapele z Norwegii oszlifowały ten czarny diament.
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

04-11-2011, 00:06

w black metalu nie liczy się systemem trójkowym
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

04-11-2011, 00:07

Maria Konopnicka pisze:Swego czasu uwielbiałem SAMAEL, ale jak poznałem MAYHEM, BURZUM i DARKTHRONE (w kolejności dokładnie odwrotnej) to zacząłem mieć wrażenie, że Samael to była zabawa w black metal, a dopiero za sprawą tych trzech kapel zbliżyłem się do esencji tego gatunku. Nie chcę deprecjonować wczesnych dokonań Szwajcarów, ale to właśnie kapele z Norwegii oszlifowały ten czarny diament.
A co z ANCIENT RITES, VARATHRON, VON?
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

04-11-2011, 00:07

dezerter - blasfemia to bardzo black metalowa płyta :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

04-11-2011, 00:13

Każda z tych kapel wniosła coś nieśmiertelnego do gatunku.

Tylko umówmy się - bez Mayhem nie było by Burzum. A Darkthrone najlepszą płytę i tak nagrał zanim Euronymous dał wytyczne.
535

04-11-2011, 00:14

Scaarph pisze:dezerter - blasfemia to bardzo black metalowa płyta :)
Wejdź sobie, jeśli już tego nie zrobiłeś, na stronę Mystic i zobacz co tam sprzedają. "Jarocin '84", absolutnie wymagany materiał jeżeli chodzi o DEZERTER...JAK JA KOCHAM TEN MATERIAŁ...

W temacie ...hmm wysoko postawiona poprzeczka...Czy UNHOLY to BLACK METAL?
[V]

04-11-2011, 00:23

ile razy można w kólko wałkować to samo gówno,ze wam sie chce,ja jebie..
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

04-11-2011, 00:28

Maria Konopnicka pisze:Swego czasu uwielbiałem SAMAEL, ale jak poznałem MAYHEM, BURZUM i DARKTHRONE (w kolejności dokładnie odwrotnej) to zacząłem mieć wrażenie, że Samael to była zabawa w black metal, a dopiero za sprawą tych trzech kapel zbliżyłem się do esencji tego gatunku. Nie chcę deprecjonować wczesnych dokonań Szwajcarów, ale to właśnie kapele z Norwegii oszlifowały ten czarny diament.
O to dopiero Norwegowie rozkręcili zabawę, przed nimi BM był traktowany jako totalna nisza.
A Samael kapela wielka, właśnie dzięki temu podejściu o którym pisał Czesław. W erze brutalnego naparzania z Florydy i Sztokholmu słuchając "Worship Him" poczułem się jakbym odkrył Świętego Graala. To nie pasowało do niczego, a było bardziej złe i rytualne (dziś powiedzielibyśmy religijne) niż wszystko co udało mi się usłyszeć. Norweskie granie (może poza Mayhem), było już jakby bardziej nostalgiczne i nie myślę tu o folkowych wtrętach. Ziało mizantropią i nienawiścią do boga i człowieka, a Samael to był sam Szatan i Jego kult, czyli esencja właśnie.
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

04-11-2011, 00:31

[V] pisze:ile razy można w kólko wałkować to samo gówno,ze wam sie chce,ja jebie..
To jest jak z jebaniem, niby zawsze to samo, ale i tak robi się to na okrągło. No, można jeszcze zabrać się od dupy strony, a najlepiej za każdym razem z inną dupą. Howgh!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-11-2011, 00:31

Godspeed YouZF glemp pisze:I drone
II siid
III wolfkhan
IV december's fire
:DDD
535

04-11-2011, 00:32

W tzw nowoczesnym Black Metylu? Maria ma absolutną rację. Nie ma zespołów jest ich muzyka:
De Mysteriis Dom Sathanas, Ordo Ad Chao, A Blaze In The Northern Sky, Under A Funeral Moon, Transilvanian Hunger, Burzum - każda oprócz casio popisów i wątpliwej jakości (dla Black Metalu) - Upadku,
Przy nazwach Zespołów można się zawahać, przy tytułach płyt wybór jest prosty...To jest TRÓCJA. Można mówić , że Samael, Unholy, Rotting Christ,Mordor, czy ABSU, Hades też uwielbiam, ale po co bawić się w dysputy. Założył temat i jednym wprawnym ruchem uciął dysputę przy samych jajach.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-11-2011, 00:32

Venom --> Bathory --> Darkthrone
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

04-11-2011, 00:35

twoja_stara_trotzky pisze:Venom --> Bathory --> Darkthrone --> The Exploited -> Venom....
535

04-11-2011, 00:38

Czesław pisze:
[V] pisze:ile razy można w kólko wałkować to samo gówno,ze wam sie chce,ja jebie..
To jest jak z jebaniem, niby zawsze to samo, ale i tak robi się to na okrągło. No, można jeszcze zabrać się od dupy strony, a najlepiej za każdym razem z inną dupą. Howgh!
Tej riposty nie można zostawić bez echa. Mistrz...
ODPOWIEDZ