Ślady podziemia,stare listy,flyers,wspomnienia...

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Ślady podziemia,stare listy,flyers,wspomnienia...

09-04-2020, 13:06

ggfh pisze:planet music - nazwa sklepu na pl.zbawiciela. nawet 2/3 czy 3/4 emperora sie tam zjawilo na podpisywanie plyt (Anthems to the Welkin...)
ryyyyyyk - nadaje w sieci jako wielkaplyta.pl

dla mnie najlepsza miejscowka w wawie byla buda przy hali mirowskiej. pierw w wersji "mini", pozniej rozrosnieta do duzego pawilonu. a na koncu alejki byl antykwariat, w ktorym dziadek zdzieral straszne kwoty za ksiazki macleana, lysiaka czy kinga.
Przyc Hali Mirowskiej to był ALF a później CARNAGE SHOP - tam wydawnictwa Kmiołka i innych podziemnych wytwórni można było kupić. Gostek z Pascala tam chyba urzędował...
Drugi ALF był w przyczepie campingowej na tyłach domów centrum przy pasażu WIecha. Tam pierwszy raz usłyszałem OBITUARY Cause of Death... wywaliło mnie z kapcji! :-)
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

09-04-2020, 13:09

Pamiętam na kupowanych kasetach adres Hali Mirowskiej, jako siedziby firmy.
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

09-04-2020, 13:41

SODOMOUSE pisze:Pamiętam na kupowanych kasetach adres Hali Mirowskiej, jako siedziby firmy.
W Hali Mirowskiej to przede wszystkim do zakupu zorka 5, żeby zrobić kilka zdjęć
Obrazek
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Medard

09-04-2020, 13:47

Darekthrone pisze:Ryyyyk - Makabryczny Sklep Muzyczny :) Ile razy byłem w stolycy, czy to z wycieczką szkolną czy u znajomych, to wpadałem do tego niewielkiego sklepiku w podziemiach dworca. Zawsze z jakieś dwie, trzy kasety się kupiło plus coś do czytania. Dziupla to wiadomo - kult.
Jeszcze była giełda winyli w hybrydach (raz w tygodniu albo raz w miesiącu, potem zamknięta, gdy cały klub trafił do remontu)
i sklep obok wejścia do kina relax, ale nie pamiętam jaka muzyka tam była sprzedawana.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
ggfh
w mackach Zła

09-04-2020, 15:00

tam przy hali mirowskiej to chyba dwoch muzykow z pascala sie przewijalo. i jakas pani. ciekawe jak sie potoczyly ich losy....
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

09-04-2020, 15:02

^A jeden z nich to nie premier? :)
POSSESSED i holenderski Dead Head
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

09-04-2020, 17:50

Szwajcarski Exulceration, gdzieś na pierwszych stronach tego tematu wrzucałem listy od Chrisa.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

09-04-2020, 19:51

Bolt Thrower
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nasum

09-04-2020, 22:31

Taki skład teraz.... ciekawe czy wzbudziłby takie same emocje.

Bo o Bolt Thrower to jestem pewien, ale Vader....niekoniecznie. Chociaż na żywo nadal wymiatają, to jednak widziało się ich juz dziesiątki razy.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

10-04-2020, 08:15

Hehe majsterki z THem All, podpisały zdjęcie Dead Infection jako Disharmonic Orchestra.
Rok 1992.
Obrazek
Obrazek
Nasum

10-04-2020, 11:00

Darekthrone pisze:Ryyyyk - Makabryczny Sklep Muzyczny :) Ile razy byłem w stolycy, czy to z wycieczką szkolną czy u znajomych, to wpadałem do tego niewielkiego sklepiku w podziemiach dworca. Zawsze z jakieś dwie, trzy kasety się kupiło plus coś do czytania. Dziupla to wiadomo - kult.

Makabryczny sklep muzyczny w podziemiach dworca to i ja odwiedziłem ;-)

Jak już tak wspominamy, to mieszkańcy Katowic - kolega Hatefire zapewne potwierdzi- mieli podobne kultowe miejsce którym był sklep U Hipa. Trochę dalej był All, który funkcjonuje do dziś i komis płytowy, w którym można było znaleźć kilka różnych wynalazków, chociaż nie wiem czy jeszcze istnieje.

Bytom był na ten przykład też dobrze zaopatrzony. Hi-fik i Trojak, a na tej samej ulicy były jeszcze dwa sklepy muzyczne, chociaż teraz wypadły mi z głowy ich nazwy.

Świętochłowice to sklep u Maxa, w którym kupiłem pierwszy t-shirt którym był Cannibal Corpse - Eaten back to life. Ostatnio przez przypadek się dowiedziałem, że sklep nadal funkcjonuje.

W Chorzowie był jeden sklep muzyczny zaopatrzony w hałas, ale zwinął manatki i słuch o nim zaginął.

Całkiem pierwszy sklep w którym zaopatrywałem się w kasety był u mnie w mieście, "Santana" się zwał, bardzo mile wspominam to miejsce. Teraz jest tam bank.
Awatar użytkownika
trup

10-04-2020, 11:01

SODOMOUSE pisze:Pamiętam na kupowanych kasetach adres Hali Mirowskiej, jako siedziby firmy.
Tak. Plac Mirowski 1
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Nasum

10-04-2020, 11:01

SODOMOUSE pisze:Hehe majsterki z THem All, podpisały zdjęcie Dead Infection jako Disharmonic Orchestra.
Rok 1992.
Obrazek
Obrazek

Mam ten numer ;-)
Awatar użytkownika
trup

10-04-2020, 11:02

ggfh pisze:tam przy hali mirowskiej to chyba dwoch muzykow z pascala sie przewijalo. i jakas pani. ciekawe jak sie potoczyly ich losy....
Tak. Krzysiek i chyba Piotrek... nie pamiętam.
Nasum

10-04-2020, 11:07

Uwielbiałem wchodzić do tych sklepów zwłaszcza w soboty rano... wychodziłem około południa ;-) Przegląd wszystkich kaset, cd, czytanie prasy, czasem jakis znajomy... ech, wiem, wiem, to wszystko już pisałem .... ale powspominać zawsze warto.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

10-04-2020, 11:11

Nasum pisze:Uwielbiałem wchodzić do tych sklepów zwłaszcza w soboty rano... wychodziłem około południa ;-) Przegląd wszystkich kaset, cd, czytanie prasy, czasem jakis znajomy... ech, wiem, wiem, to wszystko już pisałem .... ale powspominać zawsze warto.
Też lubię takie wycieczki w pamięci. Dziadkowanie mentalne pewnie, eee olać. ...i tak lubię
te wspomnienia i czasy.
Nasum

10-04-2020, 11:30

SODOMOUSE pisze:
Nasum pisze:Uwielbiałem wchodzić do tych sklepów zwłaszcza w soboty rano... wychodziłem około południa ;-) Przegląd wszystkich kaset, cd, czytanie prasy, czasem jakis znajomy... ech, wiem, wiem, to wszystko już pisałem .... ale powspominać zawsze warto.
Też lubię takie wycieczki w pamięci. Dziadkowanie mentalne pewnie, eee olać. ...i tak lubię
te wspomnienia i czasy.

Niech będzie i mentalne dziadkowanie skoro być musi, ale tamtych chwil nikt mi nie odbierze. Brakuje mi takich wypadów w dzisiejszych czasach. Jak tylko to gówno się skończy to odwiedzę sklep u Maxa. To będzie prawdziwy powrót do przeszłości ;-) A jak się okaże żę kupię u niego jakiś t-shirt to historia zatoczy koło.
r o b e r t
weteran forumowych bitew

10-04-2020, 11:33

W Poznaniu na deptaku w bramie dobry sklep u dziadka/ maniac the Beatles dużo metalu i wszystko szło sprowadzić super kolo/ no i na łazarzu nazwy nie pomne no i budki koło okrąglaka druga koles drugie At the Gates polecił no i holenderski Dissect a przez pewien czas Kaczmi z Spawacza tam urzędował . Piekne czasy
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

10-04-2020, 14:08

Disharmonic Orchestra, a na podpisie foty Dead Infection :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

11-04-2020, 08:47

Za wiele wywiadów, z qvltusem Disembowelment to w prasie podziemnej lat 90tych, nie pamiętam.
W fińskim zine z roku 1991, natknąłem się na wywiad, który przeprowadził Holocausto z Beherit.
Oczywiście w j. fińskim. Hailsa.
Obrazek
ODPOWIEDZ