Odbrązowiamy bohaterów czasów minionych
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: Odbrązowiamy bohaterów czasów minionych
"wychowany" na Slayer i Celtic Frost (pierwsze naprawde ostre zespoly metalowe ktorych sluchalem) uwazam, ze Morbid Angel jest zespolem conajmniej o klase lepszym niz Obituary.
this is a land of wolves now
- Triceratops
Kazdy moze uwazac co mu do glowy przyjdzie, kiedys to nie bylo takie oczywiste, zreszta Obituary to byl kiedys w sumie chyba jedyny zespol w taki sposob trawestujacy niemal na biezaco dokonania Celtic Frost.
woodpecker from space
- Riven
- Kontakt:
no wlasnie dlatego dziwie sie, ze ta muzyka do mnie nie trafia
moze po prostu chujowo coverowali warriora? ; ))
serio mowiac, przeciez ja nie chce nikomu na zlosc robic, pisze co slysze. dlatego smiesza mnie te rozemocjonowane wrzuty marii.

serio mowiac, przeciez ja nie chce nikomu na zlosc robic, pisze co slysze. dlatego smiesza mnie te rozemocjonowane wrzuty marii.
- Riven
- Kontakt:
jesli to dla ciebie ostry metal z okolic death/black/thrash, to tak, od niej.
z mojej strony EOT, i tak napisalem juz ze 3 posty za wiele w odpowiedzi na zaczepki trolla
z mojej strony EOT, i tak napisalem juz ze 3 posty za wiele w odpowiedzi na zaczepki trolla
Ostatnio zmieniony 08-04-2010, 19:02 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- rasowy masterfulowicz
Dzisiaj po kilkumiesięcznej przerwie wrocilem do Insineratehymn i In Torment in Hell i dalej twierdze, ze to niezle plyty.hcpig pisze:A co jest nie tak z DEICIDE? Sam bym wrzucił tuż na MA. To że teraz grają jak grają to inna sprawa ale tej kapeli nie ocenia się przez pryzmat klocków typu "Insineratehymn".
A wracając do Obituary, mówiłem to nie raz i na pewno powiem jeszcze wiele razy - debiut Obituary jest zajebisty.

I AM MORBID
- Triceratops
Wiadomo, kwestia gustu, ale w tym punkcie przyznaje marii calkowita racje.Z tym, ze watpie czy Celtic Frost to taki naprawde "ostry" zespol na tle nawet Obituary. Po prostu trzeba usiasc sobie bez uprzedzen, zapuscic Cause Of Death i to zrozumiec, kiedys coverowanie czy granie pod Celtic Frost nie bvylo jakims specjalnym przywilejem czy zaszczytem, to raczej dzisiejsza internetowa tworczosc wyniosla ich na oltarze. Kiedy byli jednymi z wielu i jak siegne pamiecia wstecz, to naprawde niewiele znam osob , ktore by tego sluchaly a jeszcze mniej , ktore by sie tym strasznie mocno podniecaly.Riven pisze:no wlasnie dlatego dziwie sie, ze ta muzyka do mnie nie trafiamoze po prostu chujowo coverowali warriora? ; ))
woodpecker from space
- Riven
- Kontakt:
nie wiem, mi kvlt Celtic Frost zaszczepil jeden taki co tez ich dawno temu coverowal na scenie ; ) a patrzac na wplyw jaki mieli na muzyke (tego chyba nie kwestionujesz), to mysle, ze byli czyms wiecej niz "jednym z wielu". poza tym jak tak sobie slucham to jednak takie To Mega Therion wydaje mi sie znacznie ostrzejszym materialem, no ale to kwestia gustu, wiadomo. sedno sprawy jest takie - ja tam wcale na Obituary nie sram, nie odmawiam znaczenia etc. , po prostu wydaja mi sie kapela slabsza niz Morbid Angel, stary Deicide czy Death . tylko tyle, mysle, ze EOT.
-
- mistrz forumowej ceremonii
nie wiem, czy traktować to jako nie śmieszną prowokację, czy też od razu przez aklamację przyznać złote wary 2010 ?Anthropophagus pisze:
Deicide >> CC = MC > Immolation > Incantation > Death > Morbid Angel > Obituary = Suffocation

a temu biednemu Rivenowi już dajcie spokój, chyba chłopak ma prawo lubić tę czy inną kapelę mniej lub bardziej, a prawda jest taka, że nigdzie (chyba) nie zmieszał jakoś strasznie Obituary z błotem, pisał jedynie, że ten zespół jest przeceniany i nie za bardzo pasuje mu takie podejście do death metalu. dla mnie to całkowicie zrozumiałe. ten zespół to 1 liga death metalu, ale umówmy się - raczej jej dolne rejony
- Triceratops
No i ok, z tym ze sie wtedy rozmijamy z zalozeniem tematu a kazdy opowiada o swoich gustach jak pisal ultravox a nie o "odbrazawianiu" bohaterow. Jak np nie rozumiem jak mozna postawic Death nad Obituary, Death wydalo 2 gora 3 sluchalne plyty (w kolejnosci chronologicznej) a reszta to tak koszmarne szambo, ze trudno mi to zrozumiec.
woodpecker from space
-
- weteran forumowych bitew
zgadzam się.celtic frost w odległych czasach było wielbione tylko w pewnych dośc niszowych kręgach, generalnie zespoł lubiany, ale bez przesady, w okresie nazwe go środkowym wręcz stało sie nieco zespołem totalnie niezrozumianym heheh budzącym nawet usmiech politowania,
oni sa jak clint eastwood.najlepsze spotkało ich teraz na starośc.
na obituary po debiucie był szał.kazdy latał w ich koszulce.nigdy nie miałem ich płyt .teraz nie mam tym bardziej.
dla mnie to był zespoł porażka.idealnie pasuje jak ulał.
oni sa jak clint eastwood.najlepsze spotkało ich teraz na starośc.
na obituary po debiucie był szał.kazdy latał w ich koszulce.nigdy nie miałem ich płyt .teraz nie mam tym bardziej.
dla mnie to był zespoł porażka.idealnie pasuje jak ulał.
-
- zaczyna szaleć
Rattlehead pisze:Mnie zawsze wkurwiało to takie Letz dżamp arałnd, dżamp arałnd!!!Maria Konopnicka pisze:a ja bardzo lubiłem Suicidal Tendencies i Biohazard i po latach nic się nie zmieniło. Sick of it All jakoś mnie nie przekonało .Rattlehead pisze:Ja przyjebię w ten sposób. Otóż nigdy nie potrafiłem zrozumieć muzyki grajków z takich stajni jak przykładowo Biohazard, Sick of it All czy inne Suicidal Tendencies. Próbowałem z każdej strony i odstraszała za każdym razem.
bardzo bym prosił nie mieszać bjohazard z soia i st, to jak wrzucić do jednego worka morbi angel i arch enemy.
-
Triceratopsie drogi, rozminęliśmy się już kilka stron wcześniej, nie wiem czy zauważyłeś ?Triceratops pisze:No i ok, z tym ze sie wtedy rozmijamy z zalozeniem tematu a kazdy opowiada o swoich gustach jak pisal ultravox a nie o "odbrazawianiu" bohaterow. Jak np nie rozumiem jak mozna postawic Death nad Obituary, Death wydalo 2 gora 3 sluchalne plyty (w kolejnosci chronologicznej) a reszta to tak koszmarne szambo, ze trudno mi to zrozumiec.

-
- zaczyna szaleć
Mort pisze:Dzisiaj po kilkumiesięcznej przerwie wrocilem do Insineratehymn i In Torment in Hell i dalej twierdze, ze to niezle plyty.hcpig pisze:A co jest nie tak z DEICIDE? Sam bym wrzucił tuż na MA. To że teraz grają jak grają to inna sprawa ale tej kapeli nie ocenia się przez pryzmat klocków typu "Insineratehymn".
A wracając do Obituary, mówiłem to nie raz i na pewno powiem jeszcze wiele razy - debiut Obituary jest zajebisty.

szacuń, może po prostu nie rozumiem tych płyt, ale powrót do obydwu po pierwszym przesłuchaniu kosztował mnie wiele wysiłku, na trzeci odsłuch już mocy nie starczyło.
- Herezjarcha
- w mackach Zła
Tak jak niektórzy obchodzą się w tym temacie z Emperor i Obituary to z biegiem lat można by odbrązowić w zasadzie wszystko. W ocenie muzyki jak myślę ważny jest też kontekst czasów w których powstawała, a fakt że z twórczością Norwegów czas obszedł się raczej okrutnie nie zmienia faktu czym ona była w połowie lat 90.
2-3 pierwsze płyty Obituary nadal mnie gniotą niemiłosiernie, ten ciężar, ten klimat, te wokale - po prostu mistrzostwo.
Do odbrązowienia mam 2 typy:
Cannibal Corpse - całość. Wymieniany jednym tchem obok Morbid Angel czy Deicide. A jaką to wybitną, esencjonalną dla gatunku (coś w typie "Left Hand Path", "Altars of Madness" czy debiutu Deicide) spłodził ten zespół, że zasłużył sobie na taki status?
Therion - "Theli". Recenzje entuzjastyczne, doskonała sprzedaż, ochy i achy że niby takie symfoniczne, że mariaż metalu z klasyką. Dla mnie strasznie pretensjonalna, jebiąca wsią, efekciarska płyta.
2-3 pierwsze płyty Obituary nadal mnie gniotą niemiłosiernie, ten ciężar, ten klimat, te wokale - po prostu mistrzostwo.
Do odbrązowienia mam 2 typy:
Cannibal Corpse - całość. Wymieniany jednym tchem obok Morbid Angel czy Deicide. A jaką to wybitną, esencjonalną dla gatunku (coś w typie "Left Hand Path", "Altars of Madness" czy debiutu Deicide) spłodził ten zespół, że zasłużył sobie na taki status?
Therion - "Theli". Recenzje entuzjastyczne, doskonała sprzedaż, ochy i achy że niby takie symfoniczne, że mariaż metalu z klasyką. Dla mnie strasznie pretensjonalna, jebiąca wsią, efekciarska płyta.
-
- rasowy masterfulowicz
Tomb of the Mutilated jest ta najbardziej "esencjonalna dla gatunku" w ich dyskografii, mnostwo kapel coverowalo Hammer Smashed Face. Trzy pierwsze plyty CC to dla mnie potega. Podejrzewam, ze z piatki Morbid Angel, Deicide, Death, Obituary, Cannibal Corpse, ci ostatni najbardziej dzielili sluchaczy death metalu.Herezjarcha pisze: Cannibal Corpse - całość. Wymieniany jednym tchem obok Morbid Angel czy Deicide. A jaką to wybitną, esencjonalną dla gatunku (coś w typie "Left Hand Path", "Altars of Madness" czy debiutu Deicide) spłodził ten zespół, że zasłużył sobie na taki status
I AM MORBID
- Mol
- zahartowany metalizator
nie chce mi sie przedzierac przez 11 stron, wymienil juz ktos World Painted Blood? 

- Herezjarcha
- w mackach Zła
"Tomb of the Mutilated" - to dobry krążek, najlepszy w ich dyskografii ale płyt tej klasy w tamtych czasach wychodziło sporo, mi chodziło o naprawdę wielkie rzeczy.
Czyżby ksiądz profesor nie doceniał rozszalałej, dzikiej potęgi "Legion"? bo z Therion pełna zgoda.
Czyżby ksiądz profesor nie doceniał rozszalałej, dzikiej potęgi "Legion"? bo z Therion pełna zgoda.
-
- rasowy masterfulowicz
Dying Fetus, Visceral Bleeding, Severe Torture, Devourment, Parricide i oczywiscie Cannabis Corpse, to pierwsze z brzegu przykłady kapel które brały na warsztat CCDrone pisze:[/qMort pisze: Tomb of the Mutilated jest ta najbardziej "esencjonalna dla gatunku" w ich dyskografii, mnostwo kapel coverowalo Hammer Smashed Face. Trzy pierwsze plyty CC to potega.
Jakie to kapele
a jezeli o Hammer chodzi to spojrz tutaj: http://www.youtube.com/results?search_q ... =0&spell=1
Ostatnio zmieniony 08-04-2010, 21:43 przez Mort, łącznie zmieniany 2 razy.
I AM MORBID
- Triceratops
Osobiscie wole Cannibal Corpse od Deicide. Deicide mnie wkurwialo praktycznie od samego poczatku.
woodpecker from space
- twoja_stara_trotzky
King GAYmond - The Gay, znaczy się The Eye.
jak bardzo lubię Abigail, Them czy (w szczególności) Conspiracy, tak ten album zawsze jebał mi remizą na kilometr. te wkurwiające dilu dilu na tych jebanych klawiszkach, te przesłodzone solóweczki, nie dawało się tego normalnie słuchać.
jak bardzo lubię Abigail, Them czy (w szczególności) Conspiracy, tak ten album zawsze jebał mi remizą na kilometr. te wkurwiające dilu dilu na tych jebanych klawiszkach, te przesłodzone solóweczki, nie dawało się tego normalnie słuchać.