Ślady podziemia,stare listy,flyers,wspomnienia...

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
535

Re: Ślady podziemia,stare listy,flyers,wspomnienia...

24-02-2020, 18:03

W tamtym czasie, gdy kapele zaczęły się ścigać na wypacykowane brzmienia dla gogusiów, Mental Funeral była klasycznym gestem LIchockiej. Niestety nie bardzo się przyjęła. Ocena Mario, też miała w tym swój udział. Wszak redaktor miał moc opiniotwórczą.Metalowcy nie byli przygotowani na pank rocka. Chuj im w zadki. Czas pokazał , że to Reifert miał rację, tworząc album unikalny, ponadczasowy, wybijający się z zalewy nazw i tytułów oraz grajków o których nikt już dzisiaj nie chce pamiętać i którzy z ekstremalnym metalem, często nie mają już nic wspólnego.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

24-02-2020, 18:36

W recenzji pojawia się nazwa Black Sabbath. Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego w wielu
recenzjach, pojawia się nazwa takich lajtowych kapel typu Black S., w odniesieniu do grup
zupełnie odmiennych stylistycznie? Tak jak tutaj do Autopsy. Czy to jakaś zależność w tworzeniu akordów, riffów? Jest jakaś mechatroniczna symbioza? Serio pytam, jako
ktoś kto z muzyką tak lekką, wiem - klasyką gitarową, prawie się nie zapoznał i wcale
do edukacji w tym zakresie mnie ciągnie. Mimo, że ktoś przyzna nie znasz BS, nie znasz
się na muzyce.
535

24-02-2020, 18:48

SODOMOUSE pisze:... pojawia się nazwa takich lajtowych kapel typu Black S., w odniesieniu do grup
zupełnie odmiennych stylistycznie? Tak jak tutaj do Autopsy. Czy to jakaś zależność w tworzeniu akordów, riffów? Jest jakaś mechatroniczna symbioza?
Naprawdę uważasz, że BS należy do lekkich kapel? Polecam jednak odsłuch w odpowiednich warunkach. Ta muzyka potrafi zrobić niezłe kuku w przeciwieństwie do całych zagonów szarpidrutów, którzy nie mają nic wspólnego z muzyką. Co do Autopsy. W ich muzyce słychać bezpośrednie odniesienia do twórczości Black Sabbath. Także akurat tutaj Mario się nie myli.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

24-02-2020, 18:57

SODOMOUSE pisze:W recenzji pojawia się nazwa Black Sabbath. Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego w wielu
recenzjach, pojawia się nazwa takich lajtowych kapel typu Black S., w odniesieniu do grup
zupełnie odmiennych stylistycznie? Tak jak tutaj do Autopsy. Czy to jakaś zależność w tworzeniu akordów, riffów? Jest jakaś mechatroniczna symbioza?
Nie słyszysz BS na "Mental Funeral"?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

24-02-2020, 19:05

No fakt, mimo że tej otoczki gore'owej tekstowo/graficznej brak, nawet góchy znajdzie
wpływy / powiązania. Mimo, że nie kupuję BS w żaden sposób, nieco a nawet trafnie
definiuję, skąd bierze się ta symbioza . A czy jest jakiś pre band, w tym rozumieniu
do np. Terrorizer "World D." ?
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

24-02-2020, 19:17

Nie. Chodzi mi o grupę zupełnie z innej "bajki" stylistycznej, w której wpływy byłyby
równie tak słyszalne jak w wypadku BS vs Autopsy. Terrorizer WD vs ?
535

24-02-2020, 19:29

Nie nazwałbym BS i Autopsy zupełnie inną bajką stylistyczną. Jednak "Sabbathowski" fundament istnieje na każdym etapie ich twórczości. Flaki, wrzaski i brzydkie rysunki nie mogą zmylić czujnego słuchacza.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

24-02-2020, 19:41

Sóhacza tak, nie zmylą, ale ja kupywałem:) w 1990, jako 15 latek oczami. Okładkami kaset
piratów. + bycie lekko na marginesie trendów, symptomatycznie wykluczało mnie z grona
takiego uwielbienia. Mam z tym problem do dzisiaj (np.Mgła). Ale mnię unosi np.Nekrokrist,
Sargeist, Marras, Ruho, Akitsa. ....to niby ciągle blek metal. Nichuja, nie znajduję mianownika. A nawet wołacza o! (do M.)
Awatar użytkownika
zinoteka
zaczyna szaleć
Kontakt:

05-03-2020, 10:37

SODOMOUSE pisze:^ hehe, ta trójka gdzieś mi się przewinęła w łapy w piwnicy. Postaram się koledze zekserować:) i wysłać. Nie od razu, ale w pamięci
będę miał. I żeby nie było, ten Disgorge, to był ten norweski, żaden inny z tych amerykańskich nie istniał jeszcze w 1991 roku
Norweski, to ten:
https://www.metal-archives.com/bands/Disgorge/30349" onclick="window.open(this.href);return false;
byłbym rad zobaczyć to pismo, buk zapłać!
////// ZINOTEKA //////
Index Librorum Prohibitorum
http://www.zinoteka.com.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

07-03-2020, 17:05

Gorgoroth .....ach, ta młodzieńcza energia niszczenia :) chociaż , gdy słucham debiutu/demo , "włancza" mi się to uporczywie nadal ....
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

07-03-2020, 17:48

Satyricon , średniowieczna zima....orzesz motyla noga, robiło to robotę, podczas tych leśnych eskapad, gdy z malowaną papą, po lesie
chadzalim....dość dawno...
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

07-03-2020, 21:29

HADES
Obrazek
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

08-03-2020, 15:50

Emperor , aka Emp.error , na końcu też Gehenna
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator

16-03-2020, 16:16

Obrazek
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Nasum

16-03-2020, 16:28

Jako dzieciak jarałem się takimi podsumowaniami, typu najlepszy basista roku, najlepszy perkusista... i jeśli chodzi o płytę/' koncert/ czy nadzieję roku jestem to w stanie zrozumieć, tak konkursy typu najlepszy basista, perkusista, gitarzysta uważam za bezsensowne i o kant dupy potłuc. Zwłaszcza podsumowania Metal Hammera w pewnym okresie dawały pożywkę dla szyderców i kpiarzy. Co tam się dopierdalało - najlepszym perkusistą był prawie zawsze, a na pewno w pierwszej piątce Lars Ulrich, basistą Steve Harris, wokalistą Hetfield, najlepszym zespołem roku Vader, a jedną z płyt roku okazał się pewien fiński zespół którego wokalista ubierał się na czarno, miał piórka kruka w rozpierdolonej fryzurze i ogólnie wyglądali w chuj mrocznie ( zapomniałem jak się to gówno nazywało, ale swego czasu w radiu leciało to do zrzygania ).
fugazi
w mackach Zła

16-03-2020, 16:34

^ The Rasmus oni byli to
Awatar użytkownika
TheDude

16-03-2020, 16:52

Ten wywiad z Emperor to niezła komedia. Globalna dominacja itp. :)
Nasum

16-03-2020, 16:56

fugazi pisze:^ The Rasmus oni byli to

Faktycznie. Kompletna sraka.
ODPOWIEDZ