Now playing / Czego teraz słuchacie v.5

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

Re: Now playing / Czego teraz słuchacie v.5

02-02-2026, 14:54

Obrazek
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
postuje jak opętany!

02-02-2026, 15:05

backslifer pisze:
02-02-2026, 13:31
Żwirek i Muchomorek pisze:
02-02-2026, 08:45
Obrazek

Jak ogólny rozwój MGŁY mi specjalnie nie leży - za bardzo się zapętlili w szlifowaniu formuły i od trzeciej płyty włącznie uzyskali efekt zbyt lśniący, gładki i efektownie pusty - to po latach dochodzę do wniosku, że "Groza" to 1. najlepsza Mgła, 2. moja ulubiona Mgła, 3. top3 w polskim bm w ogóle. W tym wypadku jestem bezkrytyczny.

Skończyło się, no to włączmy jeszcze raz.
Heh, ja z kolei najbardziej lubie (w sensie, ze najczesciej slucham i najczesciej siegam, jak mam ochote na Mgle) Age of Excuse. Jest mocno hiciarska, ale mniej "melodyjkowa" niz np. "With Hearts Toward None", ktore z kolei lubie najmniej (choc wciaz bardzo, wszystko z Mgly lykam, moze poza tym ostatnim odrzutem, do ktorego nie mam ochoty wracac).
Groza z kolei blisko topu, moze i najlepsza, ale w jakies obiektywnosci nie lubie sie bawic.

Z tej okazji NP: Torn Aether.
Mi właśnie ta hiciarskość późniejszych Mgieł nie do końca leży, ale kuma, że to może robić robotę. No ale szczerze: mówimy o bardzo drobnych różnicach, bo ich dyskografia jest generalnie wyjątkowo równa. Przypominają pod tym względem Clandestine Blaze (nic dziwnego że się kolegują). "Groza" na pewno wyróżnia się brzmieniem; te suche bębny brzmią jakoś tak... nie wiem, jakby siedzieć z nimi na próbie w jakimś garażu, popijać piwo i słuchać jak grają. Intymnie, o - tak to brzmi. Jakby grali obok mnie i dla mnie, nie na jakiejś scenie czy głęboko w lesie, tylko tu, teraz, w tym samym pokoju w którym klepię w komputer i udaję, że pracuję. Na późniejszych płytach tego nie słyszę, no ale to bardzo subtelne i subiektywne jest.

NP. Groza, po raz jedenasty.
Przygody Batona na czarnym lądzie
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

02-02-2026, 15:35

Groza najlepsza, to oczywiste.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
tabaluga
weteran forumowych bitew

02-02-2026, 15:50

Obrazek
MAGA // FAFO
backslifer
postuje jak opętany!

02-02-2026, 16:10

Żwirek i Muchomorek pisze:
02-02-2026, 15:05

Mi właśnie ta hiciarskość późniejszych Mgieł nie do końca leży, ale kuma, że to może robić robotę. No ale szczerze: mówimy o bardzo drobnych różnicach, bo ich dyskografia jest generalnie wyjątkowo równa.
Tu pelna zgoda, ponizej pewnego poziomu nie zeszli, dlatego od dwoch lat przebieram z nozki na nozke, czekajac na nowa pelna plyte. Pierwotnie miala wyjsc w tym samym roku co koncertowka, ale cos im sie ewidentnie obsunelo.

NP:

Obrazek
ODPOWIEDZ