Najlepsze płyty roku 2019

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
byrgh
zahartowany metalizator

Re: Najlepsze płyty roku 2019

19-06-2019, 22:52

Pisanie, że coś jest słabe jest słabe, bo wystarczyłoby napisać, że się nie lubi ;)
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

19-06-2019, 23:28

maciek z klanu pisze:Takie podejście pacjent jest hujowe. Bo podobać się powinno temu co się podoba, a nie bo musi się podobac. Chyba o to w muzyce rozrywkowej powinno chodzić co nie?
No właśnie. Death metal byłby strasznie nudny, gdyby każdemu musiałyby się podobać te same płyty, a jeśli się nie podobają, to się nie zna. Takie elitarystyczne przekonanie, że skoro ja odnajduję w czymś wartość, to inni też powinni pod groźbą wyśmiania.

Dla mnie póki co płyta roku to Inter Arma. Rewelacyjna, eklektyczna płyta. Kiedy trzeba jest duszna i osaczająca, innym razem przestrzenna i lekka, przy czym ani razu nie rozłazi się w szwach, czego się początkowo obawiałem.

W tym roku słucham zdecydowanie więcej nowej muzyki niż w ostatnich latach, gdy zdarzało mi się przez cały rok przesłuchać maks. z 15 nowości, z czego dogłębnie to może z 5. A szkoda, bo choć wychodzi mnóstwo szrotu, sporo przeciętniaków, ale dobrych rzeczy też niemało. Do takich zaliczyłbym chociażby nowości od Possessed, Fange (brutalny, wkurwiony sludge), Drastus, Black Mountain (bdb psychodeliczne granie), Inculter (w sumie możliwe, że mój ulubiony thrash od paru lat. Obok Possessed), Misphyrming (no jak w połowie albumu weszła melodia prawie jak od Morricone to byłem kupiony), Noisem (chyba moja ulubiona produkcja i brzmienie w tym roku, a poza tym bardzo solidny, thrashujący deathgrind), Vircolac (bdb debiut, momentami kryminalnie wręcz chwytliwy death/black) i Pulchra Morte (taki Bolt Rower łamane przez wczesny Paradise Lost). Jeszcze muszę wspomnieć, że świetną płytę wydał Legendarny Afrojax, ale na Majsterfulu to fanów raczej nie ma.

A na sam koniec rzecz, której słucham ostatnio prawie codziennie, czyli The Devil and the Almighty Blues - Tre. Jak nazwa wskazuje - blues rock z domieszką hard rocka i pustynnego rocka. Fenomenalne wyczucie melodii mają. No i potrafili z 12-minutowego otwieracza płyty opartego na 2 riffach i ze wstawką akustyczną w środku zrobić prawdziwy hicior.

A w nowy Nocturnus się wsłuchuję, ale póki co jakoś nie potrafi mnie w pełni przekonać. Ale ja gwoli wyjaśnienia nie jestem wyznawcą The Key, choć uważam go za bdb album i lubię wracać. Ale doceniam odwazniejsze niż do tej pory użycie parapetów - zamiast chowanie w miksie mamy do czynienia z pełnoprawnym, wysuniętym na pierwszy plan elementem kompozycji. Podoba mi się to podejście i m.in. dlatego czuję, że warto się w nią wgryzać i z nią oswajać.
535

19-06-2019, 23:50

Wacław pisze:
535 pisze:Z tym Possessed jest jeden problem. Zresztą ten sam jest z Darkthrone.
nie jestem w stanie zestawić problematyczność tych płyt. z D. nie mam żadnego problemu. dobra rozrywkowa płyta. obierasz fasolkę szparagową. leci strimmmm i świat wydaje się kolorowy a nóżka sama chodzi. czyli fun bez spiny i specjalnych wymagań. a P. ? czujesz się jakbyś zaczynał z def metalem. tyle że z nim akurat bardziej kończysz niż zaczynasz. aktualnie wielokrotnie słyszane, znane, wynudzone, wystękane. i jeszcze na domiar złego na poważnie.
Tylko, że widzisz Tomek, mi nie chodzi o porównanie tych konkretnych płyt. Tylko, jak tu chcą nasi milusińscy, o ukazanie podstawowej i ewidentnej różnicy tego jak nagrywali kiedyś, a tego jak nagrywają dzisiaj. I popatrz. Niektórym na Old Star przeszkadza wszystko prócz brzmienia, a inni chcą zrównać z ziemią listonosza i leśnego Teda zupełnie nie zauważając jak przypudrowane i wypacykowane jest brzmienie ostatniego Possessed. I wcale nie twierdzę, że to jest zła płyta. Wręcz kurwa przeciwnie. Tylko brzmi nienaturalnie dla tej kapeli. podobnie zresztą jak Old Star. Wracając jednak do postaw. Tego nie da się wytłumaczyć odsłuchami z jutubka. To jakiś większy , być może nawet mentalnofjuneralny problem tych panów.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

20-06-2019, 01:09

Przeciez od chuja razy bylo pisane tutaj na forum, ze Possessed brzmi zbyt nowoczesnie.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

20-06-2019, 05:32

NOCTURNUS AD Paradoxx
Póki co, zdeklarował konkurencję.

Mocnymi kandydatami są również Ares Kingdom i Deus Mortem.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-06-2019, 13:34

ozob pisze:Przeciez od chuja razy bylo pisane tutaj na forum, ze Possessed brzmi zbyt nowoczesnie.
Plastikowo nie nowoczesnie
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Sybir

20-06-2019, 15:29

Jest tak, jak Pan Triceps napisał.
A NAD jeszcze zdąży do końca roku jeden z drugim zweryfikować :>
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

20-06-2019, 17:14

Triceratops pisze:
ozob pisze:Przeciez od chuja razy bylo pisane tutaj na forum, ze Possessed brzmi zbyt nowoczesnie.
Plastikowo nie nowoczesnie
Jeden chuj.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Scorn
postuje jak opętany!

03-07-2019, 00:25

Jak dla mnie podium już jest:

I. D
II. s
III. O

dalej Nocturnus i Misþyrming.

Bardzo dobre rzeczy wyszły też od Drastus, Altarage i Sunn O))).
heykvísl og ofn
est

03-07-2019, 09:58

Ogólnie rzecz biorąc nie lubię zestawień, ale na chwilę obecną wyróżniłbym poniższą piątkę:

Human Delusion - Depravity
Horizon Ignited - After the Storm
Pitchblack - Graveyard
Beyond Infinity - Welcome to Infinity
Lotus - ReCreate
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

03-07-2019, 15:09

Nie jest tak obficie jak rok temu, ale plyty

- Nocturnus,
- Critical Defiance,
- Deus Mortem,
- Infernal Conjuration,
- Possessed,
- Rammstein

mozna spokojnie wyroznic.
byrgh
zahartowany metalizator

03-07-2019, 15:10

A gdzie Deathspell Omega?!
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

03-07-2019, 15:14

Nie u mnie te pedalskie zawodzenia. (:
byrgh
zahartowany metalizator

03-07-2019, 15:18

Obrazek
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

03-07-2019, 15:42

U mnie na podium takie coś.

Obrazek

No i czekam na połowę września, gdy Dark Descent wypuści dwójkę Crypt Sermon.
byrgh
zahartowany metalizator

03-07-2019, 15:44

Też słyszałem. Ogólnie jest moc w tegorocznym szeroko rozumianym heavy metalu.
Awatar użytkownika
Harlequin

03-07-2019, 15:56

^^ Tak, mocno obrodziło w tym roku w dobre hejwi.
Pacjent

03-07-2019, 16:19

est pisze:Ogólnie rzecz biorąc nie lubię zestawień, ale na chwilę obecną wyróżniłbym poniższą piątkę:

Pitchblack - Graveyard
Lotus - ReCreate
Cholera, przez Ciebie straciłem czas na weryfikację melodyjnego deathcore'a! Dobry trolling.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Triceratops

03-07-2019, 20:47

Self pisze:Pulchra Morte (taki Bolt Rower łamane przez wczesny Paradise Lost)
Zaciekawilo mnie, rzeczywiscie fajne
woodpecker from space
est

04-07-2019, 07:54

Pacjent pisze:
est pisze:Ogólnie rzecz biorąc nie lubię zestawień, ale na chwilę obecną wyróżniłbym poniższą piątkę:

Pitchblack - Graveyard
Lotus - ReCreate
Cholera, przez Ciebie straciłem czas na weryfikację melodyjnego deathcore'a! Dobry trolling.
Ojej :(

W ramach rekompensaty wymienię te na serio.

Full of Hell
DsO
Fuming Mouth
Dropdead (choć to, co udostępnili, to jedynie demo, z którego ma powstać dłuższa całość)

^^^Te cztery pozycje to raczej pewniaki, które nie wypadną.

poza tym:

Critical Defiance
Xentrix (do którego podchodziłem jak pies do jeża i pomimo tego, że nie ma startu do 1- 3)
Born From Pain
Deus Mortem
Nocturnus
Repugnance
Helheim
Bad Breeding
Embryocide
Excarnate
Lowest Creature
Mortality Rate

To są rzeczy, które mnie jakoś tam ruszyły, a wielu jeszcze nie słyszałem i nawet nie wiem czy zdążę.
ODPOWIEDZ