Polski BM

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

Re: Polski BM

19-11-2011, 00:12

Morph pisze:Płyta na naszym podwórku znakomita, to fakt, ale na skalę światową zaledwie bardzo dobra. Z NED np. wszystko (albo prawie wszystko) lepsze.
Wymień z łaski swojej te lepsze pozycje z NED. Może być ciekawie. ;)

Edit: z ciekawości zajrzałem do MA i jest tego mniej niż sądziłem także nevermind. Ale tak jak pisałem - różnica nie jest kolosalna, a od takiego Ofermod jest imo nawet lepiej.
Ostatnio zmieniony 19-11-2011, 00:21 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 1 raz.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

19-11-2011, 00:18

Nerwowy pisze:Wymień z łaski swojej te lepsze pozycje z NED. Może być ciekawie ;).
W NED wyszło do tej pory:

DEATHSPELL OMEGA:
- SMRC - W chuj z przodu
- Kenose - równie dobre
- FAS - Sporo lepsze
- Chaining the Katechon - W chuj z przodu
- Paracletus - trochę słabsze
ew. MGA i DA - oba sporo lepsze

FUNERAL MIST
- Salvation - WIEKI świetlne przed ASoD
- Maranatha - minimalnie przed ASoD

KATHARSIS:
- Kruzifixxion - sporo słabsze
- VVorldVVithoutEnd - równie dobre
- Fourth Reich - trochę lepsze

OFERMOD
- Mysterion Tes Anomias - stare kawałki w chuj lepsze, nowe równie dobre jak ASoD
- Tiamtu minimalnie słabsze.

+ Blood Libels, które jest sporo lepsze i równie dobre co ASoD Seven Chalices. O Malign nie wspomnę już nawet.

Ale debiut KSM to dalej bardzo dobry krążek. Ale kawałki z Las Vegas lepsze, no i Mdłości to top topów.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Sodomix
postuje jak opętany!

19-11-2011, 00:41

Nerwowy pisze:
Morph pisze:Płyta na naszym podwórku znakomita, to fakt, ale na skalę światową zaledwie bardzo dobra. Z NED np. wszystko (albo prawie wszystko) lepsze.
Wymień z łaski swojej te lepsze pozycje z NED. Może być ciekawie ;).
Wszystko DSO, Funeral Mist, Katharsis, Teitanblood, Antaeus...
Troche tego jest :)
Ehh, kolega wyżej szybszy. Generalnie to Polska scena nie jest zła, do tej z początku lat 90 mam cholerny sentyment (tylko ja lubię Carpathian Wolves?;) a z kapel, które teraz grają coś (IMO) wartościowego to (nic nowego tutaj nie wpiszę) Plaga (jakoś tak mi ich materiały zioną tym duchem naszej rodzimej sceny z początku lat 90), Mgła, Ksm, Infernal War (high hopes;) po splicie z IW), nie wiem, dwa ostatnie Thunderbolty. Dużo tego nie ma, ale też nie ma się czego wstydzić. Może nie są to dzieła wiekopomne, ale trzymają wysoki poziom. :)
Awatar użytkownika
FENIKS
w mackach Zła

19-11-2011, 01:00

Ok. Więc pełny album nie jest dla mnie czymś specjalnie wybitnym. Antaeus na choćby "Blood Libels" rozrywa KSM na strzępy, nie mówiąc już o Watain "Casus Luciferi". Oczywiście mam wielki szacunek dla tej kapeli i ich szaleńcze "Devotee" wprowadza mnie w ekstazę bardziej niż pełny album, tak samo split ze Szron jak i "Thousand Voices", które przez dłuuuugi czas masakrowałem. Każdy ma swoje zdanie. Mam czasem nawrót żeby posłuchać tego materiału. Swego czasu kumpel pakował się tym niemiłosiernie ja nie uświadczyłem tego zachwytu. Raz mnie dopadł, ale minęło.
Co do Besatt czy Bessat to oczywiście posłuchajcie. A nazwę sobie wygoglujcie to was poprawi. Prosty surowy rozpierdol na ostatnim albumie. Mnogość zajebistych riffów się tam mnoży i pewnie wkurwię co niektórych, ale wolę to oprócz ostatniej strony ze splitu KEM/IW, oczywiście strona KSM.
Sodomix
postuje jak opętany!

19-11-2011, 01:09

FENIKS pisze:nie mówiąc już o Watain "Casus Luciferi"
Imo najbardziej złowieszczy i opętany materiał Szwedów, + kto widział ich w tamtym okresie na żywo (Warszawa lub Szczecin) ten powinien być kupiony. Czysty fanatyzm bez ściemy i jakiejkolwiek pozerki, totalny amok! :)
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

19-11-2011, 01:11

FENIKS pisze:Ok. Wiec pełny album nie jest dla mnie czymś specjalnie wybitnym. Anteus na choćby Blood Libels rozrywa KSM na strzępy nie mówiąc juz o Watain "Casus Luciferi" . Oczywiście mam wielki szacunek dla tej kapeli i ich szaleńcze Devotee wprowadza mnie w ekstazę bardziej niż pełny album tak samo split ze szron jak i Thousand Voices które przez dluuuugi czas masakrowalem. Każdy ma swoje zdanie. Mam czasem nawrót żeby posłuchać tego materiału. Swego czasu kumpel pakował się tym niemiłosiernie ja nie uświadczylem tego zachwytu. Raz mnie dopadł ale minęło.
Tyle, że Blood Libels jest lepszym albumem od Casus Luciferi - to raz. Dwa, że nadal nie podałeś żadnego KONKRETNEGO zarzutu w stosunku do Altered States oprócz tego, że "trochę lipa" i Devotee lepsze ;).
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Sodomix
postuje jak opętany!

19-11-2011, 01:19

Nerwowy pisze: Tyle, że Blood Libels jest lepszym albumem od Casus Luciferi
No nie wiem, jeśli miałbym zabrać na bezludną wyspę którąś z tych płyt to chyba wybrałbym Casus Luciferi ;) W sumie bardzo zbliżony poziom z tym, że środki inne(fanatyzm/agresja) :)
Awatar użytkownika
hcpig

20-11-2011, 09:03

Alsvartr pisze:To forum i tak już dawno temu umarło, teraz tylko bawimy sie trupem więc co za różnica.
Po prostu weszliśmy już w fazę post-forum jako post-userzy zakładający post-tematy. Nie ma odwrotu.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Lykantrop

20-11-2011, 09:50

Już nie ma dzikich plaż, na której Maniek zbierał bursztyny, gdy Trocak z psem do Tricepsa szedł, a mewy ósemki kreśliły...
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

20-11-2011, 12:38

Napiszmy posta jeszcze raz, ostatni raz, nim skończy forum się:)
Awatar użytkownika
MinT
weteran forumowych bitew
Kontakt:

20-11-2011, 15:11

Sodomix pisze:
FENIKS pisze:nie mówiąc już o Watain "Casus Luciferi"
Imo najbardziej złowieszczy i opętany materiał Szwedów, + kto widział ich w tamtym okresie na żywo (Warszawa lub Szczecin) ten powinien być kupiony. Czysty fanatyzm bez ściemy i jakiejkolwiek pozerki, totalny amok! :)
Przecież tam się nic kupy nie trzymało. W tamtym okresie to była totalna porażka na żywo. Uśmiałem się setnie.
*poznański Goldman Sachsman metalu*
LEFT HAND SOUNDS - http://facebook.com/lefthandsoundsorg
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

20-11-2011, 17:41

Bierz poprawkę, że wtedy rżnęli z klasą z Mayhem.
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

20-11-2011, 20:24

FENIKS pisze:THUNDERBOLT - dwa albumy Apocalypric Doom i Inhuman... to dwie najlepsze płyty jakie wyszły w polsce w ogole i na świecie nie wiele konkurencji maja w Ekstremalnym Black metalu.
+1

Spór o wyższości Mgły nad KSM w przyszłości rozwiąże Medico Peste.
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
HobGoblin
zaczyna szaleć

20-11-2011, 22:25

Ostatniemi czasy tak sobie słucham rodzimych produkcji i nachodzi mnie taka konkluzja: Choć nie wyznaję północnej szkoły BM ( z której to rodacy czerpią mocniej, niż z południowej ) rodzime produkcje podchodzą mi bardziej, niż uznane asy blackmetalowego światka.
Dlaczego to tak jest?
Z tego samego powodu, z którego w Polsce nie powstała zajebista kapela pagan BM z rodzaju Temnozor, czy Skyforger np., za to wszystkie, które chcą śpiewać o szyszkach i sosnach, kończą gdzieś w rasowo - nazistowskich rejonach. Nawet Darken, pomimo chęci pójścia w stronę folku, śpiewa o białych bestiach Swaroga. Ale mi to nie przeszkadza. Uważam, że udało nam się wykształcić swój własny, zupełnie unikalny styl grania black metalu. Nie jakieś tam kalki z Norwegii i N.E.D. Tę oryginalność słyszę w Selbstmord, Ohtar i Dark Fury.
Ceterum censeo Mosquam delendam esse.
death_to_all
zaczyna szaleć

21-11-2011, 09:21

pagan BM ssie, co to wogóle ma wspólnego z BM???

anyway.. jeśli chodzi o w miarę aktualne płyty/ep/dema z Polski to:

KSM - zdecydowanie zespół z wizją, który nie wiedzieć czemu ciągle porównywany jest z kapelami z NED. Na splicie z IW pokazali swój styl, który, miejmy nadzieję, będą kontynuować na pełnym albumie w niedalekiej przyszłości.

CDG - może nic oryginalnego, ale pomysłem na muzykę (której umówmy się w Polsce się nie gra), klimatem oraz grobowo-romantycznym nastrojem zakopują cały ten śmieszny, awangardowy wizerunek kapelek pokroju massemord, etc.

Leichengott/Plaga - tu podobnie jak wyżej, fanatyzm wniesiony na wyższe rejony, nic oryginalnego, ale plugawie i bluźnierczo. Na początku działalności nic specjalnego, ale rozwinęli się gdzieś tak od "Cyrografu".

poza tym Mgła, Thunderbolt (tylko ostatnie dwa) oraz kilka zespołów z pogranicza DM jak Infernal War, Bestial Raids, etc.
Ciekawe co Medico Peste pokaże.

Jesli zaś chodzi o starocie to TARANIS - Faust!
Awatar użytkownika
Lykantrop

21-11-2011, 09:24

HobGoblin pisze:
Ostatniemi czasy tak sobie słucham rodzimych produkcji i nachodzi mnie taka konkluzja: Choć nie wyznaję północnej szkoły BM ( z której to rodacy czerpią mocniej, niż z południowej ) rodzime produkcje podchodzą mi bardziej, niż uznane asy blackmetalowego światka.
Dlaczego to tak jest?
Z tego samego powodu, z którego w Polsce nie powstała zajebista kapela pagan BM z rodzaju Temnozor, czy Skyforger

No ja Ciebie proszę...
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

21-11-2011, 09:50

Korekta nieprawdy Morfa pisze:
Nerwowy pisze:Wymień z łaski swojej te lepsze pozycje z NED. Może być ciekawie ;).
W NED wyszło do tej pory:

DEATHSPELL OMEGA:
- SMRC - gorsze
- Kenose - gorsze
- FAS - Sporo lepsze
- Chaining the Katechon - W chuj z przodu
- Paracletus - duzo gorsze
ew. MGA i DA - oba troche lepsze

FUNERAL MIST
- Salvation - troche lepsze od ASoD
- Maranatha - rownie dobre jak ASoD

OFERMA
znam tylko Tiamtu i to nawet nie stalo przy KSM
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

21-11-2011, 10:05

Bredzisz naturalnie, z powodu braku szerokiej perspektywy na to zagadnienie ;)
Awatar użytkownika
Lykantrop

21-11-2011, 10:10

Z Ofermod jest chyba ten problem, że niektórzy nie zgłebiając się dłużej w temat wydają zbyt pochopne opinie. "Tiamtu" nie jest takie, wbrew pozorom, jednowymiarowe i proste. Mówiąc bardzo oględnie, oczywiście.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

21-11-2011, 10:15

Tiamtu to jest zdecydowanie moja ulubiona płyta z amerykańskim Death Metalem :].
ODPOWIEDZ