MINENWERFER

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

MINENWERFER

21-04-2025, 16:17

Nie do wiary, że nie ma tematu ani nawet żadnych pobocznych dyskusji o tym zespole - jeden ze znaków, że jednak forume zakotwiczyło się trochę w starociach, a niektóre wartościowe, nowe zespoły zupełnie uciekają - a może nie? Może każdy słyszał, ale jakoś nikt nie założył tematu, i przez to dyskusja nie miała gdzie się skanalizować? Odkryjmy to.

Słuchałem na razie tylko "Feuerwalze" i kurde - wiem, że to wyświechtane hasło, ale ta płyta urywa łeb z godnością godną prawowitego następny "Panzer Division Marduk". Kanonada perkusyjna w której wiele się dzieje. Gitary w solówkach przypominające najlepsze lata Vadera, taki trochę melodyjny styl, ale w swój nawiedzony sposób skatalizowany przez duchy zmarłych podczas I WŚ (bo to właśnie wybrało sobie tych dwóch Amerykanów na swój leitmotif).

Ciekawe jest to, w jaki sposób współgrają ze sobą instrumenty - ma to w sobie coś ze Strapping Young Lad, gdzie... Ciężko to ująć w słowa, ale to coś takiego, że wszystkie instrumenty zawijają się dźwiękowo wokół siebie tak ciasno, że nie jest łatwo powiedzieć, co dokładnie jest w danej chwili grane przez który instrument. Tak jakby stanowiły jedność, jak włosy splecione w sznur.

Wokale - nie jestem nawet pewien, czy tu w ogóle są jakieś teksty, przypomina to raczej użytkowanie głosu jako kolejnego instrumentu rodem z wrzasków ludzi wykrwawiających się oberwaniu szrapnelem.

Tytuły - gdyby to samo powiedzieć po angielsku, byłoby to wyświechtane i nikt nie zwróciłby na to uwagi, ale że są po niemiecku, wybrzmiewają jakimś zupełnie nowym horrorem, każą się zastanowić, co to właściwie znaczy w kontekście, który został dany - Wielkiej Wojny - "Feuerwalze", "Nachtschreck", "Sturmtruppen", a te które są po angielsku, równie działają na wyobraźnię - "Labyrinthine Trench Sectors", "Shrapnel Exsanguination".

Do tego brzmienia - przytłumione, jakby "PDM" słuchał ktoś mocno ogłuszony od wybuchów, i mające w sobie ogólnie coś z dark ambientu.

Zapraszam do okopów.

Obrazek
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

Re: MINENWERFER

21-04-2025, 17:12

mam alpenpasse na cd i jest to spoko muza , musze obadać reszte ich płyt.
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

21-04-2025, 22:57

Bdb zespół. Mam chyba wszystkie ich płyty. Lub prawie wszystkie. :darksidepepe:
dobry kościół to kościół spalony
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

22-04-2025, 10:22

Cała dyskografia jest w pytę.
Czas zintensyfikowanej pracy do 8.05. Poza zasięgiem. Only hard work is real.
ODPOWIEDZ