Na sky showtime, podobno bliżej czasów współczesnych. W ogole chuj w dupę kurwom z tvp że wtedy ubili trzeci sezon.nicram pisze: ↑19-10-2025, 10:35Sgt. Barnes pisze: ↑18-10-2025, 08:29Dla mnie, po 07 zgłoś się, to najlepszy polski serial kryminalny.
Jaki nowy sezon? Przecież Bronisław Cieślak już dawno nie żyje, a PRL też się skończył 100 lat temu.
Stare SERIALE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Major Zagłoba
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Re: Stare SERIALE
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
Przecież o Glinie pisałemnicram pisze: ↑19-10-2025, 10:35Sgt. Barnes pisze: ↑18-10-2025, 08:29Dla mnie, po 07 zgłoś się, to najlepszy polski serial kryminalny.
Jaki nowy sezon? Przecież Bronisław Cieślak już dawno nie żyje, a PRL też się skończył 100 lat temu.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii
Kilka dni temu przez przypadek trafiłem na bardzo klimatyczną serię, którą ostatnio widziałem jeszcze jako dziecko.

https://www.imdb.com/title/tt0092383/?ref_=tturv_ov_bk

https://www.imdb.com/title/tt0092383/?ref_=tturv_ov_bk
- ggfh
- weteran forumowych bitew
- TheDude
^ Good stuff!!
-
tomaszm
Ja sobie zamówiłem opowieści z krypty. Blu Ray, angielskie napisy. Dojdzie to będzie oglądane.
Jeszcze jak.
-
SamborWilk
- w mackach Zła
Z racji urlopu idzie odświeżenie, dla mnie total kvlt:

-
Metsejmikin
- postuje jak opętany!
+666
- Wasyl
- weteran forumowych bitew

Wystartowałem ponownie od początku. Parę lat temu skończyłem w połowie 3 sezonu. Powiedzcie Panowie czy warto oglądać dalej?
- dzik
- zahartowany metalizator
- Hatefire

Zrobiłem sentymentalny rewatch i jakie to dobre. Dobre pod pewnymi warunkami. Raz lubisz oldskulowe kosmiczne, trochę space operowe, ale problemowe sci-fi. Asimov skrzyżowany z Brinem (cykl Wspomaganie). Plus nie przeszkadza taka niedzisiejsza forma. Budżetowość, sporo gadania, mało fajerwerków, no i struktura nie filmu podzielonego na odcinki, tylko metoda "monster of the week". Czyli odcinki połączone jakąś osią fabularną, ale zasadniczo każdy, to osobna opowieść.
To co mi się podoba szczególnie, że forma dosyć lekka, a w treści ciężary. Pytania o istotę rodzicielstwa (odcinek gdzie Data tworzy androida i uczy go życia uważając się za jego ojca), kontrolę społeczną (planeta gdzie nie ma konfliktów, bo nawet najdrobniejsze przewinienie, dajmy na to wejście na trawnik karane jest śmiercią), tożsamość płciową (rasa gdzie nie ma podziału na płcie (obojnacza), gdzie rodzące się czasem osobniki o cechach jednopłciowych są dyskryminowane) itp. itd.
Jeśli chodzi o technikalia. Efekty specjalne specyficzne. Takie jaskrawo sterylne. No, ale bardzo konsekwentnie stosowana stylistyka sprawia, że to kupujemy i po prostu ciężko po kilku odcinkach inne sobie wyobrazić. Scenografia, to często nie da się ukryć papier-mache i widać budżet. Przy czym sam statek z tą stylistyka w rodzaju futuryzm z lat '50 '60 bardzo fajny.
Aktorstwo takie trochę telewizyjne. Czasami za bardzo widać, że aktorzy bardzo dobrze się bawili biegając w tych mundurach i udając, że strzelają z tych fazerów. Na marginesie jest sporo humoru, takiego uroczo sucharowatego.
Bawiłem się znakomicie w każdym razie.
Ktoś już o tym pisał i przyłączam się do apelu. Połączcie tematy stare seriale i nowe seriale. Od kiedy jest nowy, a do kiedy stary?
Ceterum censeo tematum serialum esse połączam.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy