Nowe seriale
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Kilgore
- weteran forumowych bitew
Re: Nowe seriale
Yenefer to mi się kojarzyła z Kris de Valnor czy jak jej tam z Thorgala.
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Za szybko, zdecydowanie, dodatkowo twórcy chcieli chyba zbyt dużo materiału upchnąć w ośmiu odcinkach.Medard pisze:Szkoda potencjału, jednak sporo pracy zrobiono, dziwaczne pomieszane dobre z kiepskim, chyba za szybko wypuścili ten niedopracowany wyrób.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Generalnie myślę, że wszystko wykłada się na tym, że żeby prawidłowo zekranizować cykl wiedźmiński, należałoby pójść za konstrukcją oryginału, gdzie mamy dwa tomy opowiadań o facecie, który chodzi, zabija potwory i nie ma żadnego celu w życiu, pierwszej sygnały, że ten cel może się pojawić... a potem 5 tomów powieści o człowieku, który w zasadzie przestaje być wiedźminem, bo wreszcie ma ten ma cel. Robi to duże wrażenie, podobnie jak rozpad wykreowanego wcześniej w świata, tyle że wymaga wcześniejszej ekspozycji postaci i uniwersum, czemu służyły opowiadania. Niestety, adekwatne do tego byłoby chyba tylko poświęcenie całego pierwszego sezonu na adaptacje opowiadań i wprowadzenie wątku głównego dopiero od drugiego, a to niestety ze względów marketingowych kompletnie nierealne...
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- dzik
Mnie się ten serial w miarę podobał. Tak 6/10. Nie czytałem książek Sapkowskiego, więc nie miałem żadnych oczekiwań.
Na plus zdjęcia, ale postaci stworów (te diabły, wielkie pająki itp.) groteskowe.
Akcja różnie, dialogi nie takie złe. Muzyka w sumie spoko, z wyjątkiem drażniącej mnie początkowej muzyczki i piosenek wykonywanych przez Jaskra (Jaskiera?). Te piosenki to wyjątkowa chujnia.
Na plus zdjęcia, ale postaci stworów (te diabły, wielkie pająki itp.) groteskowe.
Akcja różnie, dialogi nie takie złe. Muzyka w sumie spoko, z wyjątkiem drażniącej mnie początkowej muzyczki i piosenek wykonywanych przez Jaskra (Jaskiera?). Te piosenki to wyjątkowa chujnia.
dobry kościół to kościół spalony
-
- postuje jak opętany!
nie jestem pewien w 100%, bo ksiazki czytalem dawno temu, ale czy przypadkiem pierwszy sezon nie jest ekranizacja opowiadan wlasnie?WaszJudasz pisze:Generalnie myślę, że wszystko wykłada się na tym, że żeby prawidłowo zekranizować cykl wiedźmiński, należałoby pójść za konstrukcją oryginału, gdzie mamy dwa tomy opowiadań o facecie, który chodzi, zabija potwory i nie ma żadnego celu w życiu, pierwszej sygnały, że ten cel może się pojawić... a potem 5 tomów powieści o człowieku, który w zasadzie przestaje być wiedźminem, bo wreszcie ma ten ma cel. Robi to duże wrażenie, podobnie jak rozpad wykreowanego wcześniej w świata, tyle że wymaga wcześniejszej ekspozycji postaci i uniwersum, czemu służyły opowiadania. Niestety, adekwatne do tego byłoby chyba tylko poświęcenie całego pierwszego sezonu na adaptacje opowiadań i wprowadzenie wątku głównego dopiero od drugiego, a to niestety ze względów marketingowych kompletnie nierealne...
- Sybir
Bardziej jest oparty na niektórych opowiadaniach i zahacza o wątki z pierwszej części powieści, o ile to coś wnosi do dyskusji.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Hatefire
Najlepiej, by wyszło jakby polecieli "Kwestia Ceny", "Miecz Przeznaczenia", "Coś Więcej" potem Saga. Pozostałe opowiadania olać. Jako lektura świetne, fabularnie niewiele wnoszą. Zresztą są niespójne względem siebie, Geralt będący człowiekiem który nadszedł od północy od bramy Powroźniczej, w porównaniu do tego z "Miecza Przeznaczenia", to dwie różne osoby. Zresztą Sapkowski nie tworzył nigdy żadnego uniwersum, nawet na pomysł narysowania mapy reagował alergicznie. Tu chodzi o Opowieść (majuskuła świadomie).WaszJudasz pisze:Generalnie myślę, że wszystko wykłada się na tym, że żeby prawidłowo zekranizować cykl wiedźmiński, należałoby pójść za konstrukcją oryginału, gdzie mamy dwa tomy opowiadań o facecie, który chodzi, zabija potwory i nie ma żadnego celu w życiu, pierwszej sygnały, że ten cel może się pojawić... a potem 5 tomów powieści o człowieku, który w zasadzie przestaje być wiedźminem, bo wreszcie ma ten ma cel. Robi to duże wrażenie, podobnie jak rozpad wykreowanego wcześniej w świata, tyle że wymaga wcześniejszej ekspozycji postaci i uniwersum, czemu służyły opowiadania. Niestety, adekwatne do tego byłoby chyba tylko poświęcenie całego pierwszego sezonu na adaptacje opowiadań i wprowadzenie wątku głównego dopiero od drugiego, a to niestety ze względów marketingowych kompletnie nierealne...
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- mad
Tłumaczę jeszcze raz: wartość prozy Sapka to niuanse językowe, skojarzenia, wielce prawdopodobne aluzje, figury stylistyczne i konstrukcja bohatera składającego hołd postmodernizmowi. To są elementy niekoniecznie filmowe i dlatego serial niejako z gruntu był skazany na porażkę - jeśliby żądać relacji 1:1 w przełożeniu literatury na film. Tak się nie da. Po uświadomieniu sobie tych oczywistości trzeba na serial spojrzeć inaczej - i dostrzec w nim w sumie udaną próbę wyłowienia z prozy tego, co nadaje się do rzucenia na ekran. I właśnie tak prezentuje się pierwszy sezon.
- Hatefire
Hmmm może jak "Pulp Fiction". Tam gangsterzy więcej gadają niż strzelają. To może idealna forma dla tej prozy ;-)mad pisze:Tłumaczę jeszcze raz: wartość prozy Sapka to niuanse językowe, skojarzenia, wielce prawdopodobne aluzje, figury stylistyczne i konstrukcja bohatera składającego hołd postmodernizmowi. To są elementy niekoniecznie filmowe i dlatego serial niejako z gruntu był skazany na porażkę - jeśliby żądać relacji 1:1 w przełożeniu literatury na film. Tak się nie da. Po uświadomieniu sobie tych oczywistości trzeba na serial spojrzeć inaczej - i dostrzec w nim w sumie udaną próbę wyłowienia z prozy tego, co nadaje się do rzucenia na ekran. I właśnie tak prezentuje się pierwszy sezon.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Medard
Zacząłem odtrutkę po przeciętnym wiedźminie.KePisz pisze:Dzisiaj zaczynam oglądać "Dom z papieru". Podobno bardzo dobry.
[youtube][/youtube]
Bardzo dobry pierwszy sezon.

Die Welt ist meine Vorstellung.
- mad
Dom z papieru - jakość sezonów wygląda tak: 1=2 (w przybliżeniu) >>>>>>>3
- Medard
2 sezon momentami niczym telenowela latynoamerykańska, ma dużo dziwacznych i bezsensownych zwrotów akcji.mad pisze:Dom z papieru - jakość sezonów wygląda tak: 1=2 (w przybliżeniu) >>>>>>>3
Mogłoby to być sprawniej i krócej robione.
Za to pierwszy sezon doskonały.
- mad
Mnie się w drugim sezonie podoba kształtowanie relacji między głównymi adwersarzami: nim i nią rzecz jasna :) Nie spoileruję... Bardziej mi przeszkadza absurdalność całej sytuacji, jej całkowita niemożliwość - przy założeniu, że to nie jest fantastyka. Należało zamknąć całość w 2 sezonach, a tymczasem podobno już 5. jest zapowiedziany. Docenisz sezon drugi po obejrzeniu trzeciego.
- Medard
Trzeci sezon sobie odpuszczam.mad pisze:Mnie się w drugim sezonie podoba kształtowanie relacji między głównymi adwersarzami: nim i nią rzecz jasna :) Nie spoileruję... Bardziej mi przeszkadza absurdalność całej sytuacji, jej całkowita niemożliwość - przy założeniu, że to nie jest fantastyka. Należało zamknąć całość w 2 sezonach, a tymczasem podobno już 5. jest zapowiedziany. Docenisz sezon drugi po obejrzeniu trzeciego.
Relacje międzyludzkie, psychologia, to atut 2 sezonu.
Ale jest zbyt dużo absurdalnych sytuacji i wątków, które nie posuwają sprawy do przodu tylko komplikują w dziwny sposób.
Działanie z zaskoczenia, przemyślana strategia, błędy policjji w pierwszym sezonie powodują, że ma to jakiś sens.
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

troche za bardzo popłyneli jak dla mnie, myśle że ALF znowu by rozładował atmosfere ;)
dobrze ze koniec
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- mad
Naprawdę koniec? Jeśli tak - to obejrzę.
- wonsz
- rasowy masterfulowicz

zawód, słaby Ozymandias i Mr Manhattan. tego fikołka fabularnego z Hooded Justice to w ogóle kurwa szkoda komentować.
rzułf
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
2x TAK :)mad pisze:Naprawdę koniec? Jeśli tak - to obejrzę.
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
- Sgt. Barnes

jestem po czwartym odcinku nowej serii, jeśli tego nie spierdolą, to mamy chyba najlepszy obecnie polski serial. Jest moc, ostatnia scena 4 odcinka to niezły mindfuck...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Maro
pełna zgoda