Nowe seriale

Wszystkie chwyty dozwolone - od "Begotten" po "Wejście smoka".

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

Re: Nowe seriale

27-12-2019, 10:40

Plagueis pisze:Na plus kreacja i charakteryzacja głównego bohatera
Charakteryzacja ujdzie, kreacji brak.
Plagueis pisze: choreografia walk
Jest spoko, przynajmniej widać co się dzieje. Acz spoko dotyczy jedynie walk w małej skali, bo bitwy to festiwal wizualnej żenady.
Plagueis pisze: wierność względem książek

Że jak? :D Panie, toż ten scenariusz to jakaś horrendalna hybryda nosa z dupą. To, co w książce było subtelne, tu został sprostaczone, rzeczy proste dziwacznie pokomplikowano...
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Sodomix
postuje jak opętany!

27-12-2019, 10:45

Plagueis pisze:Obrazek

Bardzo fajnie to wszystko wyszło, choć trochę zgrzytów jest. Na plus kreacja i charakteryzacja głównego bohatera, choreografia walk, plenery, wierność względem książek (choć wieki temu czytałem, to coś tam świta). Na minus postacie Jaskra wraz z jego repertuarem, Ciri (jakaś taka stara maleńka) i Yennefer, która z brzydkiej stała się ładna po wyprostowaniu się i wypluciu śliwki oraz obowiązkowa obecność wrzucanych na siłę ciemnoskórych aktorów (czarny elf to już kuriozum). Efekty specjalne zbytnio nie zachwycają (efekt animacji twarzy "diabła" to amatorszczyzna czystej wody), ale ogólnie lipy nie ma. Ścieżka dźwiękowa też bez rewelacji i charakterystycznych motywów (a przydałyby się), a w momentach, gdy zaczyna występy Jaskier to już w ogóle żenada na całej linii. Najważniejsze są jednak oglądalność i klimat, a te wypada ocenić bardzo dobrze. Ogólnie, pomimo uwag krytycznych, 7.5/10.

No co? Dark elf przecież ;))
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

27-12-2019, 10:53

WaszJudasz pisze: Charakteryzacja ujdzie, kreacji brak.
Wygląda jak wiedźmin i tak się zachowuje - mi wszystko pasuje.
WaszJudasz pisze:Jest spoko, przynajmniej widać co się dzieje. Acz spoko dotyczy jedynie walk w małej skali, bo bitwy to festiwal wizualnej żenady.
No fakt, sceny batalistyczne to lipa okrutna. Ale na myśli miałem fechtunek Geralta, a nie masówki. ;)
WaszJudasz pisze:
Że jak? :D Panie, toż ten scenariusz to jakaś horrendalna hybryda nosa z dupą. To, co w książce było subtelne, tu został sprostaczone, rzeczy proste dziwacznie pokomplikowano...
Jak już napisałem wyżej, trochę czasu minęło od momentu, gdy czytałem Sapkowskiego, więc mogę się mylić. ;)
Sodomix pisze: No co? Dark elf przecież ;))
Też o tym pomyślałem. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

27-12-2019, 11:11

[quote=]
Całe szczęście, że szósty sezon Wikingów nie został obsadzony Bjornami z Sudanu...
[/quote]

Ale 6 sezon wikingów, to kolejna lipa historyczna. Wcześniej też już były różne kwiatki łącznie z tym, że Ragnar musiałby żyć ze 140 lat, żeby uczestniczyć w tylu najazdach i wojnach, to teraz idą po całości, tylko kniazia Putina brakuje.

Rusini jeszcze nie byli wtedy chrześcijańscy. Najazd Rusi na Skandynawię? Były jakieś lokalne wojenki wikingów na terenach ruskich, ale kierunek był ze Skandynawii na Rusinów.
Ostatnio zmieniony 27-12-2019, 11:14 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Sybir

27-12-2019, 11:13

Plagueis pisze:
Sybir pisze: Panie Kolego, ja Was proszę. Nieheblowana deska ma więcej charyzmy ;)
Ale mówimy o Żebrowskim czy o tym nowym Wiedźminie? ;)
Kol. Judasz odpowiedział za mnie. Pozostaje mi podpisać się pod tym i przybić pieczątkę.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Medard

27-12-2019, 11:22

To nie jest wybitny serial, to, że zmieniają fabułę książki, jest typowe dla wszystkich produkcji amerykańskich.

Ale chyba główny problem, analizując ostatnie forumowe dyskusje, to fakt, że Geralt nie pije przez całe święta i podjada karpia, tylko stale się gdzieś kręci :)
Awatar użytkownika
Sybir

27-12-2019, 11:30

Wszystkie argumenty masz podane jak na tacy i wraz nie rozumiesz :D
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Hatefire

27-12-2019, 11:35

Plagueis pisze:No fakt, sceny batalistyczne to lipa okrutna.
Zastanawia mnie po co w to brnęli. Sapkowski pozostawił im furtkę by nie wydawać kasy na ich kręcenie. Zarówno Sodden jak i CIntra nie zostały opisane w książkach. Epizody pojawiają się w dialogach i retrospekcjach. Wystarczyło pójść zgodnie z pierwowzorem literackim i pokazać przebitkę z Cahirem niosącym Ciri na tle płomieni i Calanthe skaczącą z wieży jeśli chodzi o Cintrę, z Sodden moment gdy Yen i Fringilla spotykają się wzrokiem, a potem pobojowisko ze szczątkami poległych czarodziejów. Byłoby ładnie, klimatycznie i tanio.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

27-12-2019, 11:46

Sybir pisze:Wszystkie argumenty masz podane jak na tacy i wraz nie rozumiesz :D
Chodzi o to, że Geralt powinien pić wódkie cały czas, najlepiej ze strzygą :)
Ostatnio zmieniony 27-12-2019, 11:50 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sybir

27-12-2019, 11:49

Wystarczy, że Ty pijesz cały czas :V
Awatar użytkownika
Medard

27-12-2019, 11:50

Sybir pisze:Wystarczy, że Ty pijesz cały czas :V
Tak, kawę dzisiaj jedną.
Awatar użytkownika
Sybir

27-12-2019, 12:45

Hatefire pisze:
Plagueis pisze:No fakt, sceny batalistyczne to lipa okrutna.
Zastanawia mnie po co w to brnęli. Sapkowski pozostawił im furtkę by nie wydawać kasy na ich kręcenie. Zarówno Sodden jak i CIntra nie zostały opisane w książkach. Epizody pojawiają się w dialogach i retrospekcjach. Wystarczyło pójść zgodnie z pierwowzorem literackim i pokazać przebitkę z Cahirem niosącym Ciri na tle płomieni i Calanthe skaczącą z wieży jeśli chodzi o Cintrę, z Sodden moment gdy Yen i Fringilla spotykają się wzrokiem, a potem pobojowisko ze szczątkami poległych czarodziejów. Byłoby ładnie, klimatycznie i tanio.
Tak się widocznie kończą próby budżetowej realizacji szeroko i z rozmachem rozpisanego planu.
Awatar użytkownika
TheDude

27-12-2019, 14:12

Dotrwałem do czwartego odcinka Witchera i na tym zakończę. Szkoda czasu
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

27-12-2019, 14:13

Przecież ten Wiedźmin to parodia zarówno twórczości Sapkowskiego jak i całego fantasy opartego o klasyczne lore. Nie dopuszczam możliwości, że można to oglądać bez wrażenia że ktoś sobie tutaj ewidentnie robi jaja z widza, testując go przy okazji na ile daleko można się posunąć jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju debilizmy i brak konsewencji.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

27-12-2019, 14:25

Sybir pisze:vicek, masz problem z czarnoskórymi aktorami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie jestem rasistą , ale nie lubię ewidentnej propagandy . Inna sprawa że oni powinny być w Afryce gdzie ich środowisko naturalne .
Awatar użytkownika
Sybir

27-12-2019, 15:22

TheDude pisze:Dotrwałem do czwartego odcinka Witchera i na tym zakończę. Szkoda czasu
W krótkiej perspektywie tak to właśnie widzę.
Nerwowy pisze:Przecież ten Wiedźmin to parodia zarówno twórczości Sapkowskiego jak i całego fantasy opartego o klasyczne lore. Nie dopuszczam możliwości, że można to oglądać bez wrażenia że ktoś sobie tutaj ewidentnie robi jaja z widza, testując go przy okazji na ile daleko można się posunąć jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju debilizmy i brak konsewencji.
Otóż to. Przyzwoitość nie pozwala mi ocenić tego serialu inaczej, niż poniżej przeciętnej.
vicek pisze:Nie jestem rasistą , ale nie lubię ewidentnej propagandy . Inna sprawa że oni powinny być w Afryce gdzie ich środowisko naturalne .
:D
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator

27-12-2019, 16:40

Obrazek

Bardzo dobry angielski serial!
Bogate,strzeżone osiedle,znika nastolatka,zaczyna się poszukiwanie i wtedy wychodzą na jaw różne tajemnice i grzeszki mieszkańców.
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

27-12-2019, 22:16

Nerwowy pisze:Przecież ten Wiedźmin to parodia zarówno twórczości Sapkowskiego jak i całego fantasy opartego o klasyczne lore. Nie dopuszczam możliwości, że można to oglądać bez wrażenia że ktoś sobie tutaj ewidentnie robi jaja z widza, testując go przy okazji na ile daleko można się posunąć jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju debilizmy i brak konsewencji.
Oczywiście.
Czytając niektóre opinie myślałem, że nie ten serial oglądałem. Pojawiają się jednak rozsądne głosy.
A czarny elf nie jest tu, niestety, największym problemem. :)
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

28-12-2019, 11:42

Obejrzałem wczoraj, zostałem obrzygany. Ten serial to jedna wielka katastrofa, począwszy od scenariusza a skończywszy na Jaskrze.
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
Medard

28-12-2019, 11:50

Kilgore pisze:Obejrzałem wczoraj, zostałem obrzygany. Ten serial to jedna wielka katastrofa, począwszy od scenariusza a skończywszy na Jaskrze.
Poświęciłem się i obejrzałem resztę, niestety to nieudany serial,
sprawę ratuje niezły ostatni odcinek, walki magów i czarodziejek. Pewne sprawy nabierają sensu. Ale to już za późno,
pewnie wielu nie dotrwało do końca i wcześniej sobie darowało.

Szkoda potencjału, jednak sporo pracy zrobiono, dziwaczne pomieszane dobre z kiepskim, chyba za szybko wypuścili ten niedopracowany wyrób.

Aktor grający Wiedźmina jest zbyt holywoodzki, yennefer za to początkowo fajna paskuda, oglądałby bobra :)
a po przemianie niezła laseczka.
Z tym, że inaczej ją sobie wyobrażałem po przeczytaniu sagi, zresztą to było sporo lat temu.

Pewien zawód serialem jest.
ODPOWIEDZ