Ostatnio oglądane filmy v.2

Wszystkie chwyty dozwolone - od "Begotten" po "Wejście smoka".

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Ostatnio oglądane filmy v.2

22-03-2020, 22:08

Obrazek

ja pierdole co za to za gówno ?
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

23-03-2020, 02:45

^ Wytrzymałeś do końca? Jeśli tak to otrzymujesz order uśmiechu, jeśli nie to pół słoika dżemu ze śliwków. Ja max. 20 minut, zgasiłem i poszedłem spać. Hailsa :)

A tymczasem:

Obrazek

Bez szaleństwa, ale ciekawa historia oparta na losach prawdziwej postaci.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

23-03-2020, 09:54

Obrazek

Bardzo dobra węgierska produkcja z pogranicza dramatu, czarnej komedii i kina gangsterskiego, pełna rekomendacja. 8/10

Obrazek

Na takie coś czekałem! Hiszpańska schiza s-f (?) z mocnym psychologiczno-filozoficznym szkieletem i aktualnym przesłaniem. Pewne skojarzenia z The Cube nasuwają się same, ale to tylko drobny trop. Polecam bardzo! 9/10
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Żułek

23-03-2020, 22:37

TheDude pisze:^ Wytrzymałeś do końca? Jeśli tak to otrzymujesz order uśmiechu, jeśli nie to pół słoika dżemu ze śliwków. Ja max. 20 minut, zgasiłem i poszedłem spać. Hailsa :)
no to chyba wychodzi na to że jestem szcześliwym posiadaczem ;)
Obrazek

tym czasem nastała chyba czarna godzina :/

Obrazek

ale z Craigiem to czekam już do nowego odcinka
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator

24-03-2020, 12:07

Obrazek

Zajebioza! Mocno polecam!
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Awatar użytkownika
Antton213
w mackach Zła

24-03-2020, 15:16

Obrazek

Niezła korba. Filmu nie polecam do oglądania na smartfonie czy innym mikro ekranie, te detale..
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

24-03-2020, 15:57

Antton213 pisze:Obrazek

Niezła korba. Filmu nie polecam do oglądania na smartfonie czy innym mikro ekranie, te detale..
a kogo interesuje co ty komu polecasz ? -:)
Awatar użytkownika
Żułek

24-03-2020, 22:15

Obrazek

Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

25-03-2020, 08:48

Obrazek

Zajebisty klimat, jedna z lepszych produkcji w katalogu Hammer.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

25-03-2020, 09:18

Obrazek
przydługi, ale dość udany. Kreacja głównego bohatera jednak może wzbudzić kontrowersje.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

25-03-2020, 11:35

Plagueis pisze: Obrazek

Na takie coś czekałem! Hiszpańska schiza s-f (?) z mocnym psychologiczno-filozoficznym szkieletem i aktualnym przesłaniem. Pewne skojarzenia z The Cube nasuwają się same, ale to tylko drobny trop. Polecam bardzo! 9/10
no, ujdzie, 6/10
Awatar użytkownika
Skaut

25-03-2020, 12:37

yossarian84 pisze:

no, ujdzie, 6/10
psychologiczno-filozoficzny szkielet oh lol. Wszystko sprowadziło się do tego, że człowiek człowiekowi wilkiem - ot i cała filozofia. Ten film jest niestety mocno przeciętny. Takie właśnie 6/10
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
COFFIN

25-03-2020, 14:29

Z cyklu 'powtórka z rozrywki':

Obrazek

Obrazek
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator

25-03-2020, 16:50

Obrazek

Słabizna!
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

Re:

25-03-2020, 17:12

Skaut pisze:
yossarian84 pisze:

no, ujdzie, 6/10
psychologiczno-filozoficzny szkielet oh lol. Wszystko sprowadziło się do tego, że człowiek człowiekowi wilkiem - ot i cała filozofia. Ten film jest niestety mocno przeciętny. Takie właśnie 6/10
No kuźwa, o jungowskich wywodach nie pisałem. :D Więcej tu rozmów w/w natury, niż akcji i to jest szkieletem filmu - wszystko tu trzeba tłumaczyć łopatą? Pomijam fakt, że nie wszystko się tu sprowadza do człowiek człowiekowi wilkiem, ale najwyraźniej coś umknęło. :P
Awatar użytkownika
Żułek

25-03-2020, 21:58

Obrazek

dcd
postuje jak opętany!

25-03-2020, 22:09

"The art of self-defense" - nie zatrybiło w ogóle. To miał być pastisz na filmy karate z lat 80. tylko bardziej na poważnie? Nie wyszło to za dobrze.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

26-03-2020, 09:06

Obrazek

Od początku miałem bardzo ambiwalentne odczucia względem tej produkcji, bo z jednej strony wielki szum wokół "pierwszego polskiego slashera" z Wieniawą w jednej z głównych ról, co już samo w sobie było skazane na porażkę, a z drugiej osoba Bartosza Kowalskiego w osobie reżysera, który to zabłysnął bardzo dobrym Placem Zabaw. Obawy były spore, ale - o dziwo - nie jest tak źle.

Film generalnie wbija w estetykę filmów pokroju Wrong Turn czy The Hills Have Eyes, czyli opowieści o zmutowanych zwyrolach, których jedyną pasją jest efektowne uśmiercanie każdego, kto stanie im na drodze, będąc zarazem typowym teen slasherem z grupką młodzieży, odrobiną nagości i seksu i brakiem logiki w prawie każdym szczególe. Wydaje się jednak, że reżyser doskonale zna temat, w którym postanowił zadebiutować i świetnie się bawił przy nakręcaniu swojego filmu; widać to na przykład w momencie, gdy jeden z bohaterów (notabene, mój ulubieniec :D) idąc przez las wymienia wszystkie najbardziej absurdalne zachowania postaci w horrorach. Humoru jest tu zresztą całkiem sporo, a niektóre akcje (wjazd księdza czy scena z narodowcami na końcu) mimowolnie wywołują uśmiech. Za to plus. Następny za wygląd mutantów i sceny gore, których nie ma tu wiele i nie są zbyt spektakularne, ale wygląd odciętych kończyn czy krwi jest bardzo realistyczny i nie ma się czego czepiać. Występ paru znanych aktorów również robi dobrze filmowi. I to chyba tyle w temacie pozytywów...Reszta to już same minusy, ale jakiejś kosmicznej ich ilości nie ma, więc nie chce mi się na ich temat rozpisywać - wspomnę tylko o jednym, który sprawia, że odejmuję filmowi jedno oczko; najlepszej - paradoksalnie! - scenie gore. Nie wiem, czy reżyser puścił tutaj oczko do widza (co robi kilkukrotnie w filmie), ale nawet jeżeli, to tak chamskie zerżnięcie motywu z drugiej części Wrong Turn po prostu się nie godzi; chyba zabrakło pomysłu i inicjatywy, bo oczko można puścić w znacznie bardziej zawoalowany i subtelny sposób. Nie jest źle, wręcz zaskakująco dobrze i wychodzi mi, że - po odjęciu jednego punktu - oceniam na 5/10.
Awatar użytkownika
uglak

26-03-2020, 09:45

Plagueis pisze:Obrazek

Od początku miałem bardzo ambiwalentne odczucia względem tej produkcji, bo z jednej strony wielki szum wokół "pierwszego polskiego slashera" z Wieniawą w jednej z głównych ról, co już samo w sobie było skazane na porażkę, a z drugiej osoba Bartosza Kowalskiego w osobie reżysera, który to zabłysnął bardzo dobrym Placem Zabaw. Obawy były spore, ale - o dziwo - nie jest tak źle.

Film generalnie wbija w estetykę filmów pokroju Wrong Turn czy The Hills Have Eyes, czyli opowieści o zmutowanych zwyrolach, których jedyną pasją jest efektowne uśmiercanie każdego, kto stanie im na drodze, będąc zarazem typowym teen slasherem z grupką młodzieży, odrobiną nagości i seksu i brakiem logiki w prawie każdym szczególe. Wydaje się jednak, że reżyser doskonale zna temat, w którym postanowił zadebiutować i świetnie się bawił przy nakręcaniu swojego filmu; widać to na przykład w momencie, gdy jeden z bohaterów (notabene, mój ulubieniec :D) idąc przez las wymienia wszystkie najbardziej absurdalne zachowania postaci w horrorach. Humoru jest tu zresztą całkiem sporo, a niektóre akcje (wjazd księdza czy scena z narodowcami na końcu) mimowolnie wywołują uśmiech. Za to plus. Następny za wygląd mutantów i sceny gore, których nie ma tu wiele i nie są zbyt spektakularne, ale wygląd odciętych kończyn czy krwi jest bardzo realistyczny i nie ma się czego czepiać. Występ paru znanych aktorów również robi dobrze filmowi. I to chyba tyle w temacie pozytywów...Reszta to już same minusy, ale jakiejś kosmicznej ich ilości nie ma, więc nie chce mi się na ich temat rozpisywać - wspomnę tylko o jednym, który sprawia, że odejmuję filmowi jedno oczko; najlepszej - paradoksalnie! - scenie gore. Nie wiem, czy reżyser puścił tutaj oczko do widza (co robi kilkukrotnie w filmie), ale nawet jeżeli, to tak chamskie zerżnięcie motywu z drugiej części Wrong Turn po prostu się nie godzi; chyba zabrakło pomysłu i inicjatywy, bo oczko można puścić w znacznie bardziej zawoalowany i subtelny sposób. Nie jest źle, wręcz zaskakująco dobrze i wychodzi mi, że - po odjęciu jednego punktu - oceniam na 5/10.
Generalnie to mam inne odczucia, film jest po prostu strasznie słaby, ale odniosę się tylko do tego plusa za sceny gore. Jakie sceny gore? Nie było w filmie żadnych*! W każdym przypadku robili cięcie i pokazywali już efekt. Albo nawet nie spróbowali zrobić sceny gore albo wyszły tak źle, że wszystkie wycieli.

* - sceny z czołgającym się pół metra płonącym kaskaderem nie liczę jako gore.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

26-03-2020, 12:15

^ Gore to także krew i odcięte kończyny - o nich chyba wspominałem, hmm? ;) Nie mylić z każdym pojawieniem się krwi na ekranie, bo wtedy za gore można by uznać Czterech Pancernych. ;)
ODPOWIEDZ