Notoryczni debiutanci (muzyczne płaskostopie)

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

Notoryczni debiutanci (muzyczne płaskostopie)

06-03-2011, 18:24

Obrazek

Są tacy artyści... takie zespoły... Niby jest ok, a mimo to nigdy do niczego nie dojdą, nie wyrobią sobie pozycji, nie znajdą "jednego wiernego w mieście, który uchroni od zagłady".

Zapowiadają się dobrze, nawet nagrają jedną lub dwie płyty, by następnie..... TADAM! Dobrze się zapowiadać. I tak w kółko...
Dla mnie idealnym casusem jest Tymon Tymański, babrający się w swojej zajebistości i obrażający się na krytykę, czasem naprawdę słuszną i racjonalną.

A z metalu - Trauma nasza polska... No taka trauma... Nagrywają kolejną płytę i za każdym razem klepie się ich po plecach - bo dobrze się zapowiadają. ;)

Zapraszam do wyliczania debiutantów, chwycenia się za łby i lepienie inwektyw. Ku wojnie!
Temat o muzyce wszelakiej!
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

06-03-2011, 18:28

od baaaaardzo długiego czasu METALLICA
Coś tam było! Człowiek!
Karkasonne

Re:

06-03-2011, 18:38

Skaut pisze:od baaaaardzo długiego czasu METALLICA
No ba - do niczego nie doszli, nie wyrobili sobie żadnej pozycji. Bujają się wciąż po tych scenach w barach grając dla 20 osób. Chyba już dla nich za późno.
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

Re: Notoryczni debiutanci (muzyczne płaskostopie)

06-03-2011, 18:40

I Motorhead. A (pół)poważnie nie pogadamy?
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?

Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

06-03-2011, 18:46

jest tu taki jeden wąsaty co pisze.

a tak serio to rzeczywiscie trauma, a szkoda bo to calkiem niezły zespol.chociaz trzeba by ustalic kiedy nastepuje wybicie sie z tego płaskotopia. bo jezeli tylko przy duzej karierze to jest w polszy takich kapel na pęczki.
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Skaut

06-03-2011, 19:00

Karkasonne pisze:
No ba - do niczego nie doszli, nie wyrobili sobie żadnej pozycji. Bujają się wciąż po tych scenach w barach grając dla 20 osób. Chyba już dla nich za późno.
no wyrobić wyrobili i co z tego? Teraz młodzież i dorośli przychodzą, bo kiedyś tam nagrali kilka bardzo ważnych płyt dla rozwoju gatunku, a później? Zero, null, bujają się wciąż po tych scenach, w barach grając dla 20 osób, bo reszta przyszła Slayer obejrzeć.

A tak poważniej Trauma faktycznie jest bardzo dobrym przykładem. Mają wszystko czego potrzeba, aby ich zauważono, podobnie jest z Azarath, Witchmaster i wieloma innymi kapelami, które u nas przyjmowane są zajebiście, a poza Polską? Cóż, ktoś tam ich docenia. Większość kojarzy polską scenę z zajebistym death metalem i nic niestety tego nie wynika. Odnoszę czasem wrażenie, że niektóre zespoły boją się zaryzykować i poszukać inspiracji u zachodnich sąsiadów, aby nie zamykać się w tak hermetycznym gatunku. Niech kontrprzykładem będzie Behemoth. Już abstrahując od gustu, Nergal & Co cały czas rozwijają swoją formułę. Może się to wydawać trendziarskim posunięciem, bo świetnie się wpasowują w obecne realia i mody, sięgając po takie inspiracje jak DsO czy Nile, ale dzięki takiemu posunięciu znaczą coś więcej w metalowym świecie. I choć nie każdy musi ich muzykę doceniać, to nikt nie powie mi, że za ten ciągły rozwój i szukanie własnego stylu nie należy im się szacunek.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

06-03-2011, 21:06

Wujek Lucyferiusz pisze: A z metalu - Trauma nasza polska... No taka trauma... Nagrywają kolejną płytę i za każdym razem klepie się ich po plecach - bo dobrze się zapowiadają. ;)
Mnie tam się Trauma zawsze bardziej podobała niż taki VADER na przykład, którego nowych płyt po prostu nie mogę słuchać, bo albo nużą, albo wkurwiają (głównie jednak nużą).
A takie "Suffocated in Slumber" sprawia, że biegam po pokoju udając gitarzystę, perkusistę i wokalistę w jednym.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

06-03-2011, 21:44

longinus696 pisze: Mnie tam się Trauma zawsze bardziej podobała niż taki VADER na przykład, którego nowych płyt po prostu nie mogę słuchać, bo albo nużą, albo wkurwiają (głównie jednak nużą). .
No mi też, ale faktem jest, że nie byli nigdy na tyle docenieni, na ile powinni. Nie wiem z czego to wynika, ale tak jest. Ta kapela powinna robić karierę w kolorowych magazynach dla młodzieży, a nie ciułać tylko i wyłącznie dzięki ogromnej determinacji Mistera.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

07-03-2011, 02:02

niestety. jak od polowy lat 90 im nie wyszlo to nie wroze im zadnych rewelacji. podobnie jest wlasciwie z lost soul. niby spoko ta ostatnia plyta a tez jakos cicho o nich. była jeszcze kiedys taka kapela never. chyba jakis death grali, ze 2 lata temu wydali kolejne cd i nadal dupa a niby na ma pisze ze są active.
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

07-03-2011, 10:24

Wujek Lucyferiusz pisze: A z metalu - Trauma nasza polska... No taka trauma... Nagrywają kolejną płytę i za każdym razem klepie się ich po plecach - bo dobrze się zapowiadają. ;)
Mówienie o Traumie jako o debiutantach to nieporozumienie! Fakt zespół ten nie osiągnął nigdy i pewnie nigdy nie osiągnie wielkiej sławy, ale problem leży nie w samej muzyce, bo przecież większość z nas uważa że Trauma nagrywa dobre i b. dobre albumy. Na przeszkodzie stoi brak odpowiedniej promocji, dużych tras koncertowy itd. Przecież osiągnięcie sukcesu na skale europejską lub światową nie jest możliwy do uzyskania grając kilka, kilkanaście sztuk w roku i to głownie na terenie Polski.

Poza tym Mister i spółka nie zajmują się graniem zawodowo, tzn że nie jest to ich jedyne i główne źródło dochodów, a wręcz przeciwnie oni zajmują się muzyką hobbistyczne, ale robią to jak najbardziej z pasją. Trauma istnieje na polskim rynku od wielu już lat, przez które zdążyła sobie wypracować swój własny, dość łatwo rozpoznawalny styl. Znalazła swą niszę w której działa i w której czuje się dobrze. Myślę, że nie zależy im by być drugim Behemothem, czy Vaderem. Są gdzie są i to im wystarcza.

Poza tym zgadzam się longinusem, który twierdzi że Trauma ma na swoim lepsze krążki niż ostatnio nagrywa Vader, ale to nie wystarcza by osiągnąć sukces. Liczą się przede wszystkim koncerty, a ich liczba w przypadku Traumy jest stosunkowo zbyt niska.

Edit: podobna sytuacja jest z Lost Soul.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

07-03-2011, 17:00

Trauma miała swój styl do suffocated włącznie. Materiał z późniejszych płyt jest dla mnie nie odróżnienia od miliona innych sredniodobrych kapel
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

07-03-2011, 17:06

podaj kilka przykładów
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

07-03-2011, 17:41

bobrzyku chyba nie zrozumiałeś. nie chodzi o to ze trauma to debiutanci tylko ze od X lat próbują bezskutecznie wygrzebać sie z tego brodzika w którym taplają sie srednio-chujowe ekipy. mimo ze to spoko zespol i spokojnie moglby juz odniesc duzy sukces.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

07-03-2011, 17:56

Pan_Kimono pisze:Trauma miała swój styl do suffocated włącznie. Materiał z późniejszych płyt jest dla mnie nie odróżnienia od miliona innych sredniodobrych kapel
niestety - a wydawało sie, że to właśnie oni tchną w scene coś świeżego
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

07-03-2011, 18:20

white_pony pisze:bobrzyku chyba nie zrozumiałeś. nie chodzi o to ze trauma to debiutanci...
Doskonale wiem o co biega, Trauma nagrywając kolejny album startuje z poziomu, który przypisuje się debiutantom (i tu pełna zgoda), ale debiutantami wcale nie są. Zresztą szum wokół tego zespołu robi się tylko jak wychodzi nowa płyta, później jest praktycznie 2, 3 lata ciszy i znów nowa płyta i znów szum się robi, a w między czasie zagrają parę sztuk i koniec. to jednak nie wystarczy. Żeby sytuacja uległa zmianie muszą zacząć grać koncerty, duże trasy. I bynajmniej wcale nie myślę tu tylko o koncertach granych za naszą wschodnią granicą. Wg mnie jest to recepta na to, by ich pozycja mogła ulec zmianie, by zaczęli liczyć się w Europie i na świecie.

Poza tym jakbyś doczytał do końca mojej wypowiedzi to może byś mi nie zarzucał, że nie zrozumiałem;)
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

07-03-2011, 20:14

Wujek Lucyferiusz pisze:Dla mnie idealnym casusem jest Tymon Tymański
Akurat jego Miłość to bend kompletny. poza tym jakby Lester Bowie grał moje kompozycje to nikt nie musiałby mnie upewniać w tym, że jestem zajebisty. ;-)
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

07-03-2011, 21:59

Pan_Kimono pisze:Trauma miała swój styl do suffocated włącznie. Materiał z późniejszych płyt jest dla mnie nie odróżnienia od miliona innych sredniodobrych kapel
Całkowita zgoda.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
[V]

Re: Re:

07-03-2011, 22:02

Karkasonne pisze:
LOL!
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

08-03-2011, 10:24

A Setherial? Lubię ich (kiedś nawet bardziej) ale nigdy nie zdobyli choć kąska tego, co miał Marduk czy Lord Belial. Mają wszystko, czego potrzeba a mimo to... może łatka Marduk-wannabe ich knebluje?

Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re:

08-03-2011, 10:28

Skaut pisze: A tak poważniej Trauma faktycznie jest bardzo dobrym przykładem. Mają wszystko czego potrzeba, aby ich zauważono, podobnie jest z Azarath, Witchmaster i wieloma innymi kapelami
Trauma to jednak nie ta polka co Witchmaster czy Azarath.
this is a land of wolves now
ODPOWIEDZ