Polski industrial

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

Re: Polski industrial

12-04-2012, 13:07

Gdzie niby Different State ma status polskiego Godflesh? "Knar" to jest jeszcze fajny materiał i nawet jestem dumnym posiadaczem kasetki, ale reszta jest już kompletnie chujowa i asłuchalna.
Kinsky to był industrial? Sorki, ale nie zauważyłem. Dla mnie to zawsze była po prostu awangardowa grupa rockowa.
Agressiva 69 (o nowszych dokonaniach nawet nie wspomnę) to chujnia jakich mało i świetnie pasuje do nich określenie "polska wiocha".
Poza tym nie mieszajmy Hedone z Vilgocią. ;)
Ostatnio zmieniony 12-04-2012, 13:30 przez megawat, łącznie zmieniany 1 raz.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

12-04-2012, 13:30

megawat pisze:Gdzie niby Different State ma status polskiego Godflesh? "Knar" to jest jeszcze fajny materiał i nawet jestem dumnym posiadaczem kasetki, ale reszta jest już kompletnie chujowa i asłuchalna.
Mam jedną z ich ostatnich płyt "The power of silence" i to jest to bardzo dobra muzyka!
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

12-04-2012, 13:31

Nie.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
mrwth
zaczyna szaleć

12-04-2012, 14:05

megawat pisze:Kinsky to był industrial? Sorki, ale nie zauważyłem. Dla mnie to zawsze była po prostu awangardowa grupa rockowa.
Podobną opinię mam na temat projektu Szelest Spadających Papierków. Nie słyszałem wszystkich pozycji więc nie będę specjalnie obstawiał przy swoim, ale to co posiadam jest ciekawym rockowym wynalazkiem.
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

12-04-2012, 14:19

projekt pana z Witchmaster dosc ciekawy :)
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

12-04-2012, 14:26

Desolation Zone? Mam demówkę, dobra rzecz!
Awatar użytkownika
Lykantrop

12-04-2012, 14:27

megawat pisze:Kinsky to był industrial? Sorki, ale nie zauważyłem. Dla mnie to zawsze była po prostu awangardowa grupa rockowa.
.[/quote]

Awangardowa to też spore uogólnienie. Jak dla mnie Kinsky dużo więcej miał wspólnego z noise rock, niż industrial rock.
maciek z klanu pisze:projekt pana z Witchmaster dosc ciekawy :)
Desolation Zone to kompletnie inne rejony. Bliżej temu do Yen Pox.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
tonpal
rozkręca się

12-04-2012, 14:41

mrwth pisze: Podobną opinię mam na temat projektu Szelest Spadających Papierków. Nie słyszałem wszystkich pozycji więc nie będę specjalnie obstawiał przy swoim, ale to co posiadam jest ciekawym rockowym wynalazkiem.
Ja posiadam wydawnictwo z Impulsów Stetoskopu, w którym są zawarte nagrania z lat 1985-1989 i dużo tam jest eksperymentów z taśmami i takim rytualnym nieco graniem. Są psychodeliczne wstawki, ale takie też przecież były u Throbbing gristle. Tak, czy siak, z typowym graniem rockowym to nie miało wiele wspólnego. Ponadto mam ich ostatnie płyty, na których jest hardcorowy noise grany jedynie na elektronicznych cudach.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

12-04-2012, 14:53

yossarian84 pisze:Desolation Zone? Mam demówkę, dobra rzecz!

oczywiscie :)

edit: a jak wam sie widzi np HATI?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
tonpal
rozkręca się

12-04-2012, 14:57

maciek z klanu pisze:
yossarian84 pisze:Desolation Zone? Mam demówkę, dobra rzecz!

oczywiscie :)

edit: a jak wam sie widzi np HATI?
Dla mnie bomba. Jedna z najlepszych w moim rankingu.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

12-04-2012, 17:28

megawat pisze:Gdzie niby Different State ma status polskiego Godflesh? "Knar" to jest jeszcze fajny materiał i nawet jestem dumnym posiadaczem kasetki, ale reszta jest już kompletnie chujowa i asłuchalna.
A miał, miał. Najwyraźniej nie słyszałeś "Yield". Bardzo fajna płyta nagrana jeszcze przed "Knar". Polecam.
Czasem wpychano tę grupę do jednej szufladki z polskim rockiem / metalem industrialnym. Zgadzam się, że to nie do końca szczęśliwa klasyfikacja. Myślę, że to dlatego, że wpasowali się w konkretny okres, gdy trochę polskich zespołów zaczęło mieszać niestandardową muzę, a rozróżnienia gatunkowe nie były może do końca doprecyzowane, a poza tym znaleźli odbiorców w kręgach rockowo-industrialnych.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

12-04-2012, 18:13

Kinsky to był industrial? Sorki, ale nie zauważyłem. Dla mnie to zawsze była po prostu awangardowa grupa rockowa.
Agressiva 69 (o nowszych dokonaniach nawet nie wspomnę) to chujnia jakich mało i świetnie pasuje do nich określenie "polska wiocha".
Poza tym nie mieszajmy Hedone z Vilgocią. ;)
a gdzie niby Godflesh to czysty industrial?
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

12-04-2012, 18:28

A nie wiem. Pewnie wśród fanów Fear Factory.
Wódka i Piwo
weteran forumowych bitew

12-04-2012, 18:53

Wszystkim zainteresowanym Polskim industrialem (ale takim prawdziwym a nie jakimś rockiem industrialnym) polecam zapoznać się z twórczością (i jej historią) pana Tomasza Twardawy i jego Genetic Transmission oraz paroma innymi jego projektami zamiast pierdolić kocopoły....z tego co tu czytam to dla niektórych wystarczy ździebko ellektroniki albo awangardowego podejścia do grania(Kinsky) i mamy industrial. W takim razie całe Disco Polo to też industrial, bo oparte jest na elektronice marki Casio...Zamiast bredzić o Godflesh(uwielbiam) jako o industrialu polecam zapoznać z muzą np. RongWrong i innymi rzeczami z lat 90 wydawanymi przez OBUH i Die Schöne Blumen Musik Werk.
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

12-04-2012, 18:56

Wódka i Piwo pisze:Wszystkim zainteresowanym Polskim industrialem (ale takim prawdziwym a nie jakimś rockiem industrialnym) polecam zapoznać się z twórczością (i jej historią) pana Tomasza Twardawy i jego Genetic Transmission oraz paroma innymi jego projektami zamiast pierdolić kocopoły....z tego co tu czytam to dla niektórych wystarczy ździebko ellektroniki albo awangardowego podejścia do grania(Kinsky) i mamy industrial. W takim razie całe Disco Polo to też industrial, bo oparte jest na elektronice marki Casio...Zamiast bredzić o Godflesh(uwielbiam) jako o industrialu polecam zapoznać z muzą np. RongWrong i innymi rzeczami z lat 90 wydawanymi przez OBUH i Die Schöne Blumen Musik Werk.
Dokładnie. A potem pierdoli jeden z drugim, że industrial to Godflesh albo NiN.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

12-04-2012, 19:05

Plastek pisze: Dokładnie. A potem pierdoli jeden z drugim, że industrial to Godflesh albo NiN.
To niestety standard na polskich forach muzycznych, że za industrial uważane są zespoły mieszające rocka z elektroniką, takie jak właśnie NIN, Ministry czy nawet Rammstein (tak tak, nieraz już czytałem że to industrialny band). Tutaj też gość pyta o industrial, a tamten mu wyjeżdża z Agressivą 69 :D
Awatar użytkownika
Lykantrop

12-04-2012, 19:07

Ja Ci nie wypominam, że w praktycznie każdym temacie wyjeżdżasz z czymś co mija się z treścią i celem. Że o sensie nie wspomnę.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
shitfun
weteran forumowych bitew

12-04-2012, 19:30

Wódka i Piwo pisze:Wszystkim zainteresowanym Polskim industrialem (ale takim prawdziwym a nie jakimś rockiem industrialnym) polecam zapoznać się z twórczością (i jej historią) pana Tomasza Twardawy i jego Genetic Transmission oraz paroma innymi jego projektami zamiast pierdolić kocopoły....z tego co tu czytam to dla niektórych wystarczy ździebko ellektroniki albo awangardowego podejścia do grania(Kinsky) i mamy industrial. W takim razie całe Disco Polo to też industrial, bo oparte jest na elektronice marki Casio...Zamiast bredzić o Godflesh(uwielbiam) jako o industrialu polecam zapoznać z muzą np. RongWrong i innymi rzeczami z lat 90 wydawanymi przez OBUH i Die Schöne Blumen Musik Werk.
również polecam, genialna muzyka

a z klimatów około podobnych, to polecam siemianowicki MOAN: http://www.moan.pl/nowosci.html
http://soundcloud.com/moanpl

dla mnie absolutnie rewelacyjna muzyka
http://soundterrorshots.blogspot.com/ - koncertowe zdjęcia
http://maciejmutwil.blogspot.com/ - przemysłowe zdjęcia
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

12-04-2012, 20:26

yossarian84 pisze:
Plastek pisze: Dokładnie. A potem pierdoli jeden z drugim, że industrial to Godflesh albo NiN.
To niestety standard na polskich forach muzycznych, że za industrial uważane są zespoły mieszające rocka z elektroniką, takie jak właśnie NIN, Ministry czy nawet Rammstein (tak tak, nieraz już czytałem że to industrialny band). Tutaj też gość pyta o industrial, a tamten mu wyjeżdża z Agressivą 69 :D
Niby macie rację, ale jak na mój gust za bardzo skupiacie się na formie, a za mało na duchu. Taki Rammstein, choć na pewno nie jest zespołem industrialnym, więcej ma dla mnie wspólnego z klasycznym industrialem niż 90% tych szumotrzasków generowanych z pomocą laptopów i sprzętów AGD ;)
tonpal
rozkręca się

12-04-2012, 20:43

ultravox pisze: Niby macie rację, ale jak na mój gust za bardzo skupiacie się na formie, a za mało na duchu. Taki Rammstein, choć na pewno nie jest zespołem industrialnym, więcej ma dla mnie wspólnego z klasycznym industrialem niż 90% tych szumotrzasków generowanych z pomocą laptopów i sprzętów AGD ;)
Mysle, że masz rację. Jestem tylko ciekaw, kogo masz na myśli konkretnie. 90%, to powiedzmy, że na 10 bandów które mam teraz na myśli, 9 z nich to szajs :) czyli pomyslałem teraz o Merzbow, szajs czy nie szajs? drugi w kolejności to Whitehouse, to chyba tez szajs...
ODPOWIEDZ