CO TAM PISZCZY W MAINSTREAMIE?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- YNKE
- w mackach Zła
Re: CO TAM PISZCZY W MAINSTREAMIE?
znowu babeczka, znowu nie znam, znowu całkiem sobie
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
- olo1972
- postuje jak opętany!
Intrygująca.To szwedka Jonna Lee.Ma zagrać w stolicy w październiku.YNKE pisze:
znowu babeczka, znowu nie znam, znowu całkiem sobie
- NocnyKomboj
- zaczyna szaleć
Tak jeszcze a propos

Tutaj jest niezła:
Sam numer co prawda już był, to wersja bardziej dla oka.

Tutaj jest niezła:
Sam numer co prawda już był, to wersja bardziej dla oka.
E Pluribus Anus
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Już się nią cieszyliśmy, spóźniłeś się ;)
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
- NocnyKomboj
- zaczyna szaleć
Ale chodzi Ci o Ninę w ogóle? Bo jeśli tak to wiem, jak tylko streetcleaner wkleił fotę i rzucił liną to i ja miałem uciechę;]
Ale ten numer z linka wyżej niedawno obadałem, a warto rzucić okiem.
Ale ten numer z linka wyżej niedawno obadałem, a warto rzucić okiem.
E Pluribus Anus
-
- rasowy masterfulowicz

elektroniczny pop rock, momentami zataczający się w dziwne obciachowe rejony, no ale co zrobić jak buja doskonale, nie mogę im odmówić polotu i frajdy jaka z tych dźwięków się wydobywa. A że produkował to Nick Launay (Nick Cave, Grinderman, czy PIL) to dodatkowo brzmi zajebiście. Jest Bowie, są hiciory :))
- Sybir
Buszowałem ostatnio wśród tegorocznych recenzji nme w poszukiwaniu czegoś lżejszego i świeżego - i nawet kilka rzeczy sprawdziłem. Oto, co następuje:

Friends - Manifest!
Od początku słychać, że ktoś tu bardzo lubi lata 80. XX w. Mieszanka popu z elementami funku (bas!, bongosy, etc.), poparta odpowiednią produkcją dała w efekcie muzykę prostą, aczkolwiek urokliwą. Nawet teledyski zrobione są na modłę przełomu lat 80. i 90. Za nme: Manifest! nie jest żadnym przełomem, ale kiedy przychodzi do zabawy, to wolelibyście jakichś przemądrzałych napieraczy za towarzyszy, czy tylko zwyczajnie błyskotliwych przyjaciół? Garść linków:
- poza tym, że chyba najlepszy na płycie, to jeszcze całkiem niezły klip

Beak> - >>
Beak> to projekt Geoffa Barrowa z Portishead. Co to gra? Wśród tagów pojawiają się najczęściej takie: krautrock, ambient, drone. Granie z dużą dawką elektroniki i psychodelii. Natknąłem się też na porównania z Can, Neu! i Faust, ktoś nawet przywołał pionierów z Silver Apples, przez wzgląd na pulsujące klawisze. Przykładowe kawałki:

Holograms - s/t
Post-punk ze Szwecji. W zasadzie wszystko, co tu słychać, było już kiedyś grane, ale chłopaki grają z zacięciem, a wzorce mają dobre. Joy Division, Gang of Four, Public Image Ltd., The Cure, z nowszych rzeczy The Horrors (przynajmniej ja ich tam słyszę ;)). I nawet nie przeszkadza mi ani trochę specyficzny akcent wokalisty, tak charakterystyczny dla ludów północy. Chłopaki grają całkiem świeżo, w końcu to ich debiut. Przykłady:

Purity Ring - Shrines
Kolejny zespół, który wypływa na fali mody na synthpop/dreampop, tutaj jednak z domieszką dubstepowych/postdubstepowych brzmień. Podobieństwo do Grimes rzuca się na uszy, osobiście brzmi to dla mnie jak mniej nachalna, bardziej zróżnicowana wersja M83. W każdym razie, oto kilka kawałków:
- ja się dziwię, że gówniarzerka jeszcze tego nie odkryła i klip ma <500 tys. wyświetleń :D
- a tutaj ktoś wrzucił cały album z legendą, kiedy się zaczyna który numer - wg mnie można sprawdzić Amenamy, Cartographist, Saltkin i Obedear. Całość trwa nieco ponad 38 minut.

Friends - Manifest!
Od początku słychać, że ktoś tu bardzo lubi lata 80. XX w. Mieszanka popu z elementami funku (bas!, bongosy, etc.), poparta odpowiednią produkcją dała w efekcie muzykę prostą, aczkolwiek urokliwą. Nawet teledyski zrobione są na modłę przełomu lat 80. i 90. Za nme: Manifest! nie jest żadnym przełomem, ale kiedy przychodzi do zabawy, to wolelibyście jakichś przemądrzałych napieraczy za towarzyszy, czy tylko zwyczajnie błyskotliwych przyjaciół? Garść linków:
- poza tym, że chyba najlepszy na płycie, to jeszcze całkiem niezły klip

Beak> - >>
Beak> to projekt Geoffa Barrowa z Portishead. Co to gra? Wśród tagów pojawiają się najczęściej takie: krautrock, ambient, drone. Granie z dużą dawką elektroniki i psychodelii. Natknąłem się też na porównania z Can, Neu! i Faust, ktoś nawet przywołał pionierów z Silver Apples, przez wzgląd na pulsujące klawisze. Przykładowe kawałki:

Holograms - s/t
Post-punk ze Szwecji. W zasadzie wszystko, co tu słychać, było już kiedyś grane, ale chłopaki grają z zacięciem, a wzorce mają dobre. Joy Division, Gang of Four, Public Image Ltd., The Cure, z nowszych rzeczy The Horrors (przynajmniej ja ich tam słyszę ;)). I nawet nie przeszkadza mi ani trochę specyficzny akcent wokalisty, tak charakterystyczny dla ludów północy. Chłopaki grają całkiem świeżo, w końcu to ich debiut. Przykłady:

Purity Ring - Shrines
Kolejny zespół, który wypływa na fali mody na synthpop/dreampop, tutaj jednak z domieszką dubstepowych/postdubstepowych brzmień. Podobieństwo do Grimes rzuca się na uszy, osobiście brzmi to dla mnie jak mniej nachalna, bardziej zróżnicowana wersja M83. W każdym razie, oto kilka kawałków:
- ja się dziwię, że gówniarzerka jeszcze tego nie odkryła i klip ma <500 tys. wyświetleń :D
- a tutaj ktoś wrzucił cały album z legendą, kiedy się zaczyna który numer - wg mnie można sprawdzić Amenamy, Cartographist, Saltkin i Obedear. Całość trwa nieco ponad 38 minut.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- YNKE
- w mackach Zła
Submotion Orchestra :
to kawałek z nowej płyty, na jesień zdecydowanie w pytkę
to kawałek z nowej płyty, na jesień zdecydowanie w pytkę
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
- ryszard
- postuje jak opętany!
W zasadzie nie wiedziałem gdzie to walnąc, więc przybłąkałem się tutaj.
Jakoś niedawno wyszła nowa płyta Murder By Death, pod dość wymownym tytułem "Bitter Drink, Bitter Moon" - słyszał ktoś całość? Generalnie planuje zakup w ciemno, bo jak dotąd, pomimo lekkich wzlotów i upadków, nigdy poniżej pewnego poziomu nie zeszli. Słyszałem dwa kawałki i jestem mocno zauroczony tym, co usłyszałem, głównie jeśli chodzi o:
Tutaj zaś - - Turla zdecydowanie przegina: jebany, nawet sepleni jak Cash na starość.
Ciekawy jestem jak się prezentuje całość: jakieś opinie, komentarze?
Jakoś niedawno wyszła nowa płyta Murder By Death, pod dość wymownym tytułem "Bitter Drink, Bitter Moon" - słyszał ktoś całość? Generalnie planuje zakup w ciemno, bo jak dotąd, pomimo lekkich wzlotów i upadków, nigdy poniżej pewnego poziomu nie zeszli. Słyszałem dwa kawałki i jestem mocno zauroczony tym, co usłyszałem, głównie jeśli chodzi o:
Tutaj zaś - - Turla zdecydowanie przegina: jebany, nawet sepleni jak Cash na starość.
Ciekawy jestem jak się prezentuje całość: jakieś opinie, komentarze?
That's what she said !
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Moim zdaniem jest swietna, nie jest nachalnie przebojowa, co moze wielu bolec od czasu Red Of Tooth And Claw ale slucha sie naprawde swietnie. No i jest tu jeden z najlepszych kawalkow jakie kiedykolwiek nagrali Straight At The Sun
woodpecker from space
- ryszard
- postuje jak opętany!
Cóż, mi to nigdy nie przeszkadzało, więc nawet gdyby dalej szli tą scieżką, bez problemu bym się z tym pogodził.Triceratops pisze:Moim zdaniem jest swietna, nie jest nachalnie przebojowa, co moze wielu bolec od czasu Red Of Tooth And Claw ale slucha sie naprawde swietnie. No i jest tu jeden z najlepszych kawalkow jakie kiedykolwiek nagrali Straight At The Sun
Inna sprawa, że zawsze podobało mi się bardziej ich balladowe, akustyczne oblicze.
Poczekam więc na CD, nie będę sobie psuł wrażenia przez mp3 :)
Coś w podobnym klimacie polecasz Triceps (z tegorocznych wydawnictw) ?
That's what she said !
- Triceratops
W podobnym czyli chodzi o americane czy folk czy ogolnie akustyczne granie typu singer-songwriter? Czy moze po prostu o organiczne smeciarstwo?
woodpecker from space
- ryszard
- postuje jak opętany!
Głównie americane, ale reszta, jeśli trzyma poziom, też mnie intersuje.Triceratops pisze:W podobnym czyli chodzi o americane czy folk czy ogolnie akustyczne granie typu singer-songwriter? Czy moze po prostu o organiczne smeciarstwo?
Walnij jakąś mini listę jeśli możesz, a ja sobie sprawdze na jewtubie :)
That's what she said !
- Triceratops
Liste :D Jakby w tym roku obrodzilo jeszcze w temacie ;)
Z tego co wylapalem jako ciekawe do sluchania w najblizszych rejonach, nie liczac oczywistosci to
Michael Yonkers & The Blind Shake - Period
Sun Kil Moon - Among The Leaves
Three Mile Pilot - Maps (wklejalem linki w temacie obok)
Z tego co wylapalem jako ciekawe do sluchania w najblizszych rejonach, nie liczac oczywistosci to
Michael Yonkers & The Blind Shake - Period
Sun Kil Moon - Among The Leaves
Three Mile Pilot - Maps (wklejalem linki w temacie obok)
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
Nowy Jeff Zentner jeśli chodzi o smęcenie - przepiękny.
Gościnnie pojawia się na tej płycie Rykarda Parasol, może to niektórych skusi.
Gościnnie pojawia się na tej płycie Rykarda Parasol, może to niektórych skusi.
- Triceratops
- twoja_stara_trotzky
King Dude szczególnie
bardzo mi ta płyta robi.
bardzo mi ta płyta robi.
- ryszard
- postuje jak opętany!
- Random Apex
- weteran forumowych bitew
Jak ktoś jeszcze nie słuchał Lykke Li z 2011 roku, to naprawdę zapraszam, bardzo przyjemny album:
- fantastyczna piosenka
- fantastyczna piosenka
You've got nothing to lose but your lives.
-
- rasowy masterfulowicz
Ze śpiewających niewiast ostatnio całkiem przyjemnie słucha mi się Kiry Skov.

Bardzo fajnie zrobiła nawet Stonesów:

Bardzo fajnie zrobiła nawet Stonesów: