Loreena McKennitt

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Loreena McKennitt

18-09-2022, 23:38

Kolejny niemetalowy temat i krótka recenzja.

Obrazek

"The Wind that Shakes the barley" (2010, Quinlan Road)

Celtic/Irish folk z Irlandii. W 2010 roku Loreena najwyraźniej uznała, że osiągnęła to, co chciała jako artystka i że czas wyzbyć się silenia na cokolwiek, a czas na powrót do korzeni - i powróciła tam, skąd zaczęła na "Elemental", gdzie na okładce odegrała rolę ciotki z psychiatryka - czyli do irlandzkiej muzyki ludowej, którą przearanżowała po swojemu. W ten sposób powstał "Wind...", zachęcający we wkładce do poszukiwania własnych korzeni, jeśli tylko dusza tego pragnie w tej chwili. Nie ma na tej płycie absolutnie nic odkrywczego, ot, przearanżowane po swojemu tradycyjne utwory irlandzkie, dla wielu zresztą znane, ponieważ brały je na warsztat Dead Can Dance, Cruachan i wiele innych. Kameralna, luźna, niewymuszona płyta będąca przystankiem pomiędzy bardziej przemyślanymi pracami.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
trup

Re: Loreena McKennitt

19-09-2022, 09:30

Dawno temu, ale miałem taki moment w życiu że zasłuchiwałem się "The Book of Secrets". W ciągu dnia potrafiłem słuchać tej płyty kilkanaście razy. Te opowieści w każdym utworze i muzyka, to było jak taki trochę magiczny audiobook.
"the Mask and the Mirror" też ale już mniej.

Może to dziwne, ale po inne nie sięgałem. Może z raz czy dwa... ale jest okazja to sobie posłucham.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

20-09-2022, 00:10

Swego czasu bardzo lubiłem, ale usłyszałem Medieaval Babes i mi trochę przeszło. Muszę wrócić do tematu.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

08-01-2023, 23:13

Obrazek

Zimowa sesja roku 1995 we współpracy z grupą znanych Loreenie muzyków, eksplorująca znane i mniej znane kolędy i piosenki bożonarodzeniowe. Spędziłem z tą płytą pół dnia i muszę powiedzieć, że jestem dość rozczarowany. To raczej EP niż płyta, jednak w założeniu miał to chyba być irlandzko-świąteczny album, który dobrze by się sprzedawał, bez żadnych wyraźnych ambicji czy napełniony oryginalnym duchem, ot, pastorałki z ładnym wokalem. Stanie się prawdopodobnie najrzadziej puszczaną przeze mnie płytą Loreeny. Rozczarowanie.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
ODPOWIEDZ