ØRESUND SPACE COLLECTIVE

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Baton
weteran forumowych bitew

ØRESUND SPACE COLLECTIVE

22-01-2013, 15:47

Obrazek
Dobra, trzeba założyć kolejny temat w którym wpiszą się dwie osoby i wszystko padnie, bo lepiej pisać o gangnam style.

Øresund Space Collective to multinarodowa brygada założona w roku 2004, zrzeszająca Szwedów i Duńczyków i pewnie kogoś tam jeszcze. Panowie mają w sumie dosyć prosty pomysł na granie: robimy improwizowanego space rocka, bęðzie zajebiście. No i jest. Przyjęta formuła jam band jako żywo nawiązuje do klasyków tej odmiany grania, czyli przede wszystkim do GRATEFUL DEAD - OSC to formacja przede wszystkim koncertowa, specjalizująca się w wielogodzinnycm jamowaniu na scenie. Od czasu do czasu zaszyją się w studio i wyplują rozimprowizowany album. Ponieważ grać lubią, materiału jest dużo - od 2004 roku (czyli niecała dekadę) wydali już dobrych kilka albumów (z 7 - 9, w sumie cięzko powiedzieć ile, produkcje studyjne chrzanią mi się z koncertowymi, nie mówiąc o róznych limityowanych edycjach z pogranicza), a ponadto na ich stronie jest cała masa koncertów do ściągnięcia (dziesiątki godzin grania).
Przy takich założeniach łatwo o porażkę, ale OSC to kolesie, którzy sztukę improwizacji opanowali w takim stopniu, że są w stanie wydawać dużo muzyki na cały czas wysokim poziomie.

Wywołałem tu nazwę GRATEFUL DEAD, ale muzycznie patronują temu HAWKWIND i GONG (chociaż duch GD też gdzieś tam się unosi w muzyce kolektywu daleko w tle, jak duch nad pierwotnymi wodami), ale najbliżej im chyba jednak do OZRIC TENTACLES, z tym, że muzyka kolektywu jest mniej kolorowa, ciemniejsza i trochę mnie dynamiczna. Więcej tu medytacyjnego mantrowania, transu, hipnotycznych melodii (chociaż znajdie się też sporo całkiem dynamicznych momentów, nie pozbawionych pierdolnięcia). Pomimo rozległego instrumentarium i wielu muzyków, muzyka OSC wydaje się też surowsza. No i w odróznieniu do OT, można tu zauważyć jednak większe zróznicowanie stylistyczne.

Pełnej dyskografii OSC oczywiście nie znam, bo i jak, ale na pewno warto polecić albumy "Good Planets Are Hard To Found" i "The Black Tomato". Bardzo mi się tez podoba ubiegłoroczna "West, Space and Love", na której mamy do czynienia z muzyką bardziej stonowaną, nawiązującą do klimatów wschodnich i tzw raga rocka za pomocą dominującego brzmienia sitaru.

Próbka:
Ostatnio zmieniony 22-01-2013, 15:51 przez Baton, łącznie zmieniany 1 raz.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
morbid
rasowy masterfulowicz

Re: ØRESUND SPACE COLLECTIVE

22-01-2013, 15:48

no i brawo Jasiu !!!!
Baton
weteran forumowych bitew

22-01-2013, 19:06

Jeszcze w ramach uzupełnienia dodam, że muzyka chłopaków świetnie sprawdza się zarówno do uważnego słuchania, jak też do tego, by leciała w tle. To kolejne ogniwo łaczące ich z MACKAMI OZRYKA.

Aha, no i na stronie jest cała masa darmowo dostępnych nagrań z koncertów, mp3, flac, co kto sobie życzy.

A jakby ktoś dalej miał wątpliwości, czy to aby na pewno koszerny zespół, to podpowiem, że za kilka tygodni grają specjalny koncert na którym będą na scenie towarzyszyć nie komu innemu, ale samemu Damo Suzukiemu z CAN. Ale to nie w Polsce niestety, co nie zmienia faktu, że nagrania prawie na pewno albo znajdą się na ich stronie, albo, kto wie, może wyjdą jako samodzielny materiał.
Prism
świeżak

22-01-2013, 19:33

Black Tomato i Good Planets Are Hard To Find (Space Fountain!!!) dobrze znam i bardzo lubię. Ogólnie ich spokojniejsze kawałki czasami nudzą ale jak grają odrobinkę mocniej to jest flow i jest space :) Najnowszego albumu nie słyszałem i sądzac po opisie powyżej to się nim niestety nie zainteresuje.
Let my words be as sand in cogwheels of reasons...
Awatar użytkownika
mrwth
zaczyna szaleć

03-07-2013, 21:08

Zaczaiłem się z cichacza na "Sleeping with the Sunworm" i podaje na odpowiedniej wysokości. Wzmacniacz musi być odkręcony adekwatnie do sytuacji by odnaleźć się w tych nutach. Podoba mi się ich sposób na muzykę. Stonowany początek, dobre uniesienie i nawet nie wiem kiedy znalazłem się w kolejnym utworze - a są to nieliche dwudziestominetówki. Dalej już spokojnie obserwujemy wszechświat przez okrągłe okienko rakiety pokolorowanej świecową kredką. Takiej ze szpiczastym czubkiem i trapezowym wylotem paliwa.

Powrócę do tej muzoli niejednokrotnie i czuję, że na jednej płycie się nie skończy. Fajny projekt.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

03-07-2013, 21:19

Juz kiedys padalo pytanie o ten projekt w temacie "nie znam". Ja bym na poczatek polecil The Black Tomato, z rewelacyjnym otwieraczem Rumble part 1 MASA kawalek, sluchac na odkreconym potencjometrze

Choc osobiscie ciut wole ekipe, z ktorej sie wyklulo Oresund Space Collective czyli mighty Gas Giant, megamocarny i klimatyczny stoner rock podszysty kosmosem i monumentalizmem. No jak slysze ten kawalek to mam kosmiczne ciary, no 4 minuta robi srogie kuku
Too Stoned
woodpecker from space
Awatar użytkownika
mrwth
zaczyna szaleć

05-07-2013, 23:27

Jakoś najmniej przypadło mi brzmienie na "Black Tomato". Muszę na spokojnie raz jeszcze posłuchać tej płytki. "Good Planets Are Hard To Find" jest bardzo wyraźnie zarejestrowane, ale nic nie przebija póki co "Sleeping With The Sunworm". Zaraz załaduje "Dead Man in Space" i ostatnią płytę do rozpylacza nut.

Gas Giant zagrał nieco z innej beczki, ale jest na czym ucho zawiesić.
Arisowicz
w mackach Zła

06-07-2013, 01:13

kuźwa, Hawkwind jeszcze nie znam, a tu takie strzały się pojawiają. jak żyć? : /
Baton
weteran forumowych bitew

08-07-2013, 21:06

Triceratops pisze: Choc osobiscie ciut wole ekipe, z ktorej sie wyklulo Oresund Space Collective czyli mighty Gas Giant, megamocarny i klimatyczny stoner rock podszysty kosmosem i monumentalizmem. No jak slysze ten kawalek to mam kosmiczne ciary, no 4 minuta robi srogie kuku
Too Stoned
Zajebisty numer :O
Trzeba całośc obadac, bo mi jakoś umknęli. Nazwa gdzieś tam się przewijała, ale jakoś nie zwracałem na nich specjalnie uwagi.
ODPOWIEDZ