Bocian Records
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- rozkręca się
Bocian Records
Chciałbym gorąco polecić tę polską wytwórnię płytową, która specjalizuje się w wydawnictwach winylowych, ale i czasami publikuje muzykę na CD. Dominują w niej wykonawcy z środowisk free improvisations, free-jazz i noisu. Wydano tu albumu m.in.. Kevin Drumm, Robert Piotrowicz i C.Spencer Yeh czy Tomasz Krakowiak. Wszystkie bardzo dobrze przyjęte przez opiniotwórcze pisma i serwisy muzyczne. Warto zainwestować uwage i pieniadze, bo to chyba już jedna z ostatnich naszych rodzimych wytwórni, która podtrzymuje przy życiu rynek wydawniczy płyt analogowych.
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Bocian Records
Znamy, lubimy. Trochę żałuję, że stawiają jednak głównie na winyle.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- KKK
- postuje jak opętany!
Z tego,co wiem (słowa Grzegorza) wkrótce ma się to nieco zmienić tj.albumy mają być wydawane równolegle na CD i winylu.Fajny label,kibicuję od poczatku (nawet jesli obecny kierunek nie do końca mi odpowiada),a CD Reinholda Friedla to dla mnie chyba najlepsze co wyszlo w 2012.
- Drone
Świetna wiadomość. Sprawdzam w takim razie tego Friedla, skoro taki dobry.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- KKK
- postuje jak opętany!
Ta płyta to Friedl w "pigułce",świetne podsumowanie tego,co robił w różnych składach, m.in. na doskonałych płytach z Michaelem Vorfeldem czy solo (Inside Piano).Eksploruje możliwości/historię fortepianu,od bardziej tradycyjnych technik (Glass),przez granie "inside piano",mocno dronowe partie i traktowanie strun e-bowem (sine waves i szkoła Alvina Luciera),po niemal noise`owe kakofonie zagrane z niemal orkiestrowym rozmachem (gra jeden fortepian).Dla fanów współczeski (i nie tylko) mus.
Aha, chyba najbardziej znaną grupę-orkiestrę Friedla - Zeitkratzer również polecam (ale chyba ktoś wspominał o niej kiedyś na forum)
Aha, chyba najbardziej znaną grupę-orkiestrę Friedla - Zeitkratzer również polecam (ale chyba ktoś wspominał o niej kiedyś na forum)
- Harlequin
W dupie mam dopóki nie wydacie na CD Marhaug/Pupillo/Nilssen-Love - You're Next :Dtonpal pisze:Chciałbym gorąco polecić tę polską wytwórnię płytową, która specjalizuje się w wydawnictwach winylowych, ale i czasami publikuje muzykę na CD. Dominują w niej wykonawcy z środowisk free improvisations, free-jazz i noisu. Wydano tu albumu m.in.. Kevin Drumm, Robert Piotrowicz i C.Spencer Yeh czy Tomasz Krakowiak. Wszystkie bardzo dobrze przyjęte przez opiniotwórcze pisma i serwisy muzyczne. Warto zainwestować uwage i pieniadze, bo to chyba już jedna z ostatnich naszych rodzimych wytwórni, która podtrzymuje przy życiu rynek wydawniczy płyt analogowych.
-
- rozkręca się
No, twój wybór :) Płakać nikt nie będzie :)Harlequin pisze:tonpal pisze: W dupie mam dopóki nie wydacie na CD Marhaug/Pupillo/Nilssen-Love - You're Next :D
- Harlequin
Pytam poważnie - czy jest planowana kompaktowa edycja w/w płyty ? Ostatnio jak byłem we fripp shopie to nic na ten temat nie widzieli :(
-
- rozkręca się
Najlepiej zapytać u źródeł.Harlequin pisze:Pytam poważnie - czy jest planowana kompaktowa edycja w/w płyty ? Ostatnio jak byłem we fripp shopie to nic na ten temat nie widzieli :(
- Harlequin
póki co nie byndzie :( a podobno wyczapisty materiał...
- KKK
- postuje jak opętany!
Będzie chyba za to Fire Room ( Marhaug/Nilssen Love/Vandenmark) na CD (i LP)
Ja osobiście czekam na CD mr. Wandelweiser - Jurga Frey`a (mam nadzieje,że Grzegorz wypuści to i w tym formacie,bo wiem,że na LP napewno będzie)
Ja osobiście czekam na CD mr. Wandelweiser - Jurga Frey`a (mam nadzieje,że Grzegorz wypuści to i w tym formacie,bo wiem,że na LP napewno będzie)