Zauważ, że płyta nigdy nie będzie porysowana czy w jakiś inny sposób zużyta w sposób równomierny (na całej powierzchni). To by oznaczało, że dźwięk "mniej wyraźny" powinniśmy słyszeć momentami. Nie wiem co masz na myśli pisząc "mniej wyraźny" ale co by to nie miało znaczyć, w połączeniu z dźwiękiem lepszym, byłoby mega wkurwiające przy słuchaniu. Nigdy się z takim objawem nie spotkałem.Drone pisze:Dlatego dźwięk ze starej płyty audio, porysowanej dużą ilością drobnych rys, będzie słyszalnie "mniej wyraźny" od takiej samej płyty fabrycznie nowej :)
usuwanie rys z plyt CD
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Gunman
- weteran forumowych bitew
Re: usuwanie rys z plyt CD
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
I tak jest, natomiast różnice są zaniedbywalne w praktyce, więc ich nie słyszysz jako fragmentów dźwięku lepszego i gorszego. Ale są. Dla mnie to żaden problem, to tylko audiofile mają z tego tytułu zmartwienie. Jeżeli chcesz to sprawdzić, weź dwie nowe płyty, jedną z nich porysuj, żeby było mnóstwo drobnych rysek, a potem posłuchaj na przyzwoitym sprzęcie, najlepiej na słuchawkach. I zobaczysz, która brzmi wyraźniej, a która nie.Gunman pisze:Zauważ, że płyta nigdy nie będzie porysowana czy w jakiś inny sposób zużyta w sposób równomierny (na całej powierzchni). To by oznaczało, że dźwięk "mniej wyraźny" powinniśmy słyszeć momentami. Nie wiem co masz na myśli pisząc "mniej wyraźny" ale co by to nie miało znaczyć, w połączeniu z dźwiękiem lepszym, byłoby mega wkurwiające przy słuchaniu. Nigdy się z takim objawem nie spotkałem.Drone pisze:Dlatego dźwięk ze starej płyty audio, porysowanej dużą ilością drobnych rys, będzie słyszalnie "mniej wyraźny" od takiej samej płyty fabrycznie nowej :)
Jest taki soft, który rippuje cd audio do skutku i minimalizuje błędy korekcji własnie po to, żeby uzyskać kopie 1:1.
http://www.exactaudiocopy.de/en/index.p ... echnology/" onclick="window.open(this.href);return false;
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- bartwa
Płyta CD przeskakiwała i zacinała mi się w odtwarzaczu. Okazało się, że ma postrzępione i zadarte brzegi. Wyszlifowałem więc krawędź papierem ściernym i działa jak złoto. Polecam spróbować, jeśli ktoś napatoczy się na taki egzemplarz.
PLASTIK NIE JEST METALEM
-
- rasowy masterfulowicz
Jaka gradacja papieru ?
- bartwa
Nie podam ci numeru, bo papier stary i nadruk się wytarł, ale drobniutki. Im drobniejszy tym bezpieczniej, spróbuj i poczuj palcami, czy zadziory się wygładziły.
PLASTIK NIE JEST METALEM
-
- rasowy masterfulowicz
Mam inny problem, w obszarze zapisu są 2 głębokie rysy i laser przeskakuje, szukam na to jakiegoś remedium.
- bartwa
- Believer
- weteran forumowych bitew
Ludwik i banan
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
https://www.regeneracja-plyt.pl/jak-dzi ... -plyt.html
Strona losowa. Znajdź coś w swojej okolicy.
Strona losowa. Znajdź coś w swojej okolicy.
The fate of all mankind I see Is in the hands of fools.
-
- zaczyna szaleć
ciekawe czy takie podgrzewanie do temperatury topienia przyspiesza jakos degradacje warstwy danych.