sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- w mackach Zła
Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Jeżeli ktoś z forumowiczów szuka zajebiście brzmiącego wzmacniacza z opcją wzmacniacza słuchawkowego za rozsądne pieniądze to poniżej propozycja sprzętu o rewelacyjnej relacji jakości do ceny:
http://www.4hifi.pl/audio-gd-precision-1_4698.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Poniżej link do recencji:
http://stereoikolorowo.blogspot.com/201 ... niacz.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.4hifi.pl/audio-gd-precision-1_4698.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://stereoikolorowo.blogspot.com/201 ... niacz.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Silent_Sea
- weteran forumowych bitew
Masz czy poletzasz z dobrego serca ?Elhaz_77 pisze:Jeżeli ktoś z forumowiczów szuka zajebiście brzmiącego wzmacniacza z opcją wzmacniacza słuchawkowego za rozsądne pieniądze to poniżej propozycja sprzętu o rewelacyjnej relacji jakości do ceny:
Wygląda, że to faktycznie może ładnie zagrać za relatywnie małe pieniądze.
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
-
- postuje jak opętany!
Bardzo interesujaca konstrukcja. Obecnosc dwoch trybow pracy - o niskim i wysokim wzmocnieniu - wskazuje, ze jest to wzmacniacz zintegrowany z odlaczalna sekcja przedwzmacniacza, co oznacza, ze urzadzenie to moze pracowac albo jako integra, albo jako regulowana koncowka mocy. Dzieki temu w jednym urzadzeniu uzyskujemy dwie rozne sygnatury brzmieniowe do wyboru. Podobne rozwiazanie stosowala brytyjska firma CREEK w swoim wycofanym juz z produkcji wzmacniaczu DESTINY za £1750. Mozliwosc odlaczenia sekcji przedwzmacniacza jest tak funkcjonalnym i wygodnym rozwiazaniem, ze do tej pory dziwilem sie, ze po ten pomysl nie siegaja takze inni (oprocz Creeka) producenci audio. Jak sie okazuje, w koncu znalazl sie ktos jeszcze, kto postanowil wykorzystac to rozwiazanie. Slowa pochwaly naleza sie takze za regulacje glosnosci, za ktora odpowiada nie zwykly potencjometr, ale drabinka rezystorowa. Takie rozwiazanie jeszcze 10 lat temu bylo zarezerwowane wylacznie dla sprzetu klasy hi-end.Elhaz_77 pisze:Jeżeli ktoś z forumowiczów szuka zajebiście brzmiącego wzmacniacza z opcją wzmacniacza słuchawkowego za rozsądne pieniądze to poniżej propozycja sprzętu o rewelacyjnej relacji jakości do ceny:
Zdjecia ze srodka wskazuja, ze jest to rzetelna konstrukcje typu quasi-dual mono, czyli osobne element elektroniczne dla lewego i prawego kanalu przy wspolnym zasilaniu z jednego transformatora toroidalnego.
Ogolnie dobre wrazenie psuje badziewny pilot, ale niestety teraz wlasnie takie sa modne :(
In God We Trust
-
- w mackach Zła
Nie posiadam, ale polecam :) Korzystam ze wzmacniacza Hegel H70, z którego jestem bardzo zadowolony, ale zapłaciłem za niego dwa razy tyle ile trzeba dziś zapłacić za Audio GD Precision 1 ;) Poza tym musiałem jeszcze dokupić wzmacniacz słuchawkowy, a w przypadku polecanego sprzętu masz wbudowany wysokiej klasy wzmacniacz słuchawkowy, który napędzi nawet wymagające dużej mocy słuchawki.Silent_Sea pisze:Masz czy poletzasz z dobrego serca ?Elhaz_77 pisze:Jeżeli ktoś z forumowiczów szuka zajebiście brzmiącego wzmacniacza z opcją wzmacniacza słuchawkowego za rozsądne pieniądze to poniżej propozycja sprzętu o rewelacyjnej relacji jakości do ceny:
Wygląda, że to faktycznie może ładnie zagrać za relatywnie małe pieniądze.
-
- w mackach Zła
Większość pilotów, nawet do drogiego sprzętu, wygląda dziś okropnie. Mnie to nie przeszkadza, bo pilota używam bardzo rzadko.Agony pisze:Bardzo interesujaca konstrukcja. Obecnosc dwoch trybow pracy - o niskim i wysokim wzmocnieniu - wskazuje, ze jest to wzmacniacz zintegrowany z odlaczalna sekcja przedwzmacniacza, co oznacza, ze urzadzenie to moze pracowac albo jako integra, albo jako regulowana koncowka mocy. Dzieki temu w jednym urzadzeniu uzyskujemy dwie rozne sygnatury brzmieniowe do wyboru. Podobne rozwiazanie stosowala brytyjska firma CREEK w swoim wycofanym juz z produkcji wzmacniaczu DESTINY za £1750. Mozliwosc odlaczenia sekcji przedwzmacniacza jest tak funkcjonalnym i wygodnym rozwiazaniem, ze do tej pory dziwilem sie, ze po ten pomysl nie siegaja takze inni (oprocz Creeka) producenci audio. Jak sie okazuje, w koncu znalazl sie ktos jeszcze, kto postanowil wykorzystac to rozwiazanie. Slowa pochwaly naleza sie takze za regulacje glosnosci, za ktora odpowiada nie zwykly potencjometr, ale drabinka rezystorowa. Takie rozwiazanie jeszcze 10 lat temu bylo zarezerwowane wylacznie dla sprzetu klasy hi-end.Elhaz_77 pisze:Jeżeli ktoś z forumowiczów szuka zajebiście brzmiącego wzmacniacza z opcją wzmacniacza słuchawkowego za rozsądne pieniądze to poniżej propozycja sprzętu o rewelacyjnej relacji jakości do ceny:
Zdjecia ze srodka wskazuja, ze jest to rzetelna konstrukcje typu quasi-dual mono, czyli osobne element elektroniczne dla lewego i prawego kanalu przy wspolnym zasilaniu z jednego transformatora toroidalnego.
Ogolnie dobre wrazenie psuje badziewny pilot, ale niestety teraz wlasnie takie sa modne :(
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Poszukuję wzmaka ze wstępnej półki cenowej, do 1500zł. Mam źródło dźwięku w postaci Oppo 103, który ma przyzwoite przetworniki DAC i teraz pytanie - czy są wzmacniacze, które nie mają takiego przetwornika? Chciałbym na nim zaoszczędzić, bo po co dwa? Rozważam Onkyo 9030, albo 9010 i Pioneer A50, wszystkie znich jednak, wydaje mi się, wyposazone są w DAC, więc może jakas alternatywa? Dzięki za pomoc.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Nad C326 BEE
bez daca, mieści się w widełkach cenowych a do tego dobry do rocka/metalu
bez daca, mieści się w widełkach cenowych a do tego dobry do rocka/metalu
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Dzięki, sprawdzę. Osłuchałem Dzisiaj Onkyo 9010, Advanced Acoustic xi60 i Denona jakiegoś i nie słyszałem żadnej różnicy. To utwierdza mnie w przekonaniu, że nie będę przepłacał za wzmacniacz do tej garażowej łupaniny i tym bardziej w DAC nie inwestuje. A Zatem, czy ten NAD na prawdę będzie się czymś wyróżniał, czy warto coś blużej kafla łapać? I jeszcze ważne - wzmak musi mieć wejśćie phono i jacka na słuchawki.
- Bloodcult
w tym przedziale cenowym to różnice mogą być minimalne
skoro NAD odpada (brak phono) to ewentualnie
Marantz PM 5005 (dość neutralne brzmienie, ale za to trwałe)
Cambridge Audio Topaz AM10
skoro NAD odpada (brak phono) to ewentualnie
Marantz PM 5005 (dość neutralne brzmienie, ale za to trwałe)
Cambridge Audio Topaz AM10
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Cambridge odpada bo ma DAC.
Ostatecznie wybór pada na Onkyo 9030 i Marantz PM5005, bo oba, z tego co widzę, nie mają DAC.
Czy Marantz ma metalowe gały, czy tworzywo, tak jak Onkyo? Dzięki.
Ostatecznie wybór pada na Onkyo 9030 i Marantz PM5005, bo oba, z tego co widzę, nie mają DAC.
Czy Marantz ma metalowe gały, czy tworzywo, tak jak Onkyo? Dzięki.
- Bloodcult
Ten model co wymieniłem to nie wiem. Mój - też z niskiej półki - ma metalowe gały.
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Do rozważań doszedł temat wejść optical i coaxial - podejrzewam, że mogą się przydać, natomiast nie mogę znaleźć wzmaka bez DAC, który byłby w nie wyposażony. Jakieś pomysły?
- Only_True_Believers
- zahartowany metalizator
wejście optical przyda się prędzej czy później.So_It_Is_Done pisze:Do rozważań doszedł temat wejść optical i coaxial - podejrzewam, że mogą się przydać, natomiast nie mogę znaleźć wzmaka bez DAC, który byłby w nie wyposażony. Jakieś pomysły?
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- Bloodcult
optical i coaxial to wejścia cyfroweSo_It_Is_Done pisze:Do rozważań doszedł temat wejść optical i coaxial - podejrzewam, że mogą się przydać, natomiast nie mogę znaleźć wzmaka bez DAC, który byłby w nie wyposażony. Jakieś pomysły?
DAC to Digital-to-Analog Conveter
nie ma daca to nie ma optyka i coaxa proste
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
O widzisz, dla mnie to nie takie oczywiste. Może jeszcze byłbyś w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi do czego mogą się te wejścia przydać oprócz podłączenia kompa?
- Kraft
- weteran forumowych bitew
Do podłączenia każdego urządzenia, które ma wyjście s/pdif, a w którym chciałbyś polepszyć jakość dźwięku. Dekoder, konsola, laptop, niektóre smartfony czy przenośne grajki. Musi oczywiście zachodzić warunek, że DAC wbudowany w tym wzmacniaczu będzie na wyższym poziomie niż w podpinanym urządzeniu, a o to na tym poziomie cenowym będzie ciężko. W Oppo wykorzystujesz już wszystkie wejścia s/pdif? Bo ten odtwarzacz spokojnie skasuje wszystko co mają wzmaki do 1500 zł.
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
No właśnie, mogę podpiąć kompa do Oppo przez hdmi, ale jest lekki lag na ekranie TV. Nie przeszkadza to w muzyce, w filmach chyba też nie (nie pamietam już). Ten sam port HDMI posiada w sobie MHL, więc zdaje się, że daje jeszcze dodatkowe możliwości. Wszelkie inne smartfony i grajki też łączę z Oppo, który ma być spięty ze wzmakiem analogowo chinchami i puszczać sygnał na kolumny stereo. Zadaje sobie pytanie, po co kupować wzmaka z DAC i wejściami coaxial i optical, skoro juz mam DAC w odtwarzaczu. Z tym że niektórzy mówią, że coaxialem dużo lepszy dźwięk uzyskujemy, czy to prawda? Jeżeli tak to trzeba będzie wzmaka z DAC i wywalić na to dodatkową kase? A jeśli ten wzmak bedzie mial chujowszy DAC to przetwornik Oppo weźmie priorytet? Mózg się lasuje.
- Bloodcult
wzmacniacz z DAC za 1500 zł na 99% będzie miał gorszy DAC niż ten Oppo.
kup normalny analogowy wzmacniacz i nie cuduj
kup normalny analogowy wzmacniacz i nie cuduj
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
A są gdzieś jakieś wiarygodne testy ścieżki audio puszczonej przez chincz vs coaxial? Chujowo byłoby stracić na jakości.
- Bloodcult
nie ma.
chinch (RCA) to sygnał analogowy, a coaxial to sygnał cyfrowy. Nie da się porównać tych dwóch sygnałów. Sygnał cyfrowy (coaxial) choć niemal bezstratny to wymaga DAC'a by przekształcić go w sygnał analogowy
chinch (RCA) to sygnał analogowy, a coaxial to sygnał cyfrowy. Nie da się porównać tych dwóch sygnałów. Sygnał cyfrowy (coaxial) choć niemal bezstratny to wymaga DAC'a by przekształcić go w sygnał analogowy