Słuchawki kupuję..

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Słuchawki kupuję..

15-11-2010, 20:31

kupilem 555-ki
no i jest spoko :D nawet z hujowej integry z pc ladnie to brzmi. nie mam spuchy w gaciach z powodu jakosci dzwieku, ale jest jak najbardziej OK, a wiem, ze bedzie tylko lepiej. natomiast komfort ... no kurwa, rewelacja! inna sprawa, ze ja przez ostatni rok sluchalem glownie na ciasnych sluchawkach zamknietych - wiec pewnie mam mocno skrzywiona percepcje wygody.

tak czy inaczej jestem zadowolony, na dniach ide do audiomagic obczajac uDac i Fiio. czuje, ze jak podlacze je do ktoregos z tych dacow, zrobie ten maly mod wspominany wczesniej i jeszcze je porzadnie rozgrzeje, to bedzie naprawde git.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

16-11-2010, 16:52

....Morph, uzywales pink noise'u do wypalania sluchawek? :D
znalazlem jakis generator, ktory pozwala ustalic czestotliwosc przerw - ponoc warto co godzine dac sluchawkom 'odpoczac' , jesli ma sie zamiar napierdalac na nich rozowy halas przez cala noc

warto sie w to bawic? problem zaden, ale pytanie czy da to odczuwalne korzysci.

- in other news: moglyby te sluchawki byc troche lepiej wykonane :D tzn. nie mam zadnych zastrzezen co do komfortu uzywania (to jest rewelacja), ale jak sie je trzyma w lapach, to ten plastik troszke tanio wyglada... no ale to oczywiscie zaden realny problem, bo na odbior dzwieku nie wplywa. tak poza tym to sam design jest imo super.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

16-11-2010, 18:40

Nie wierzę w siłę różowego hałasu, słuchawki dochodzą na muzyce ;).
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

16-11-2010, 18:48

no dobra. tak czy siak zostawie kompa na noc i puszcze cala playliste na shuffle ;)
ponoc te 555 mocno zmieniaja brzmienie po wygrzaniu
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

16-11-2010, 18:51

Riven pisze:no dobra. tak czy siak zostawie kompa na noc i puszcze cala playliste na shuffle ;)
ponoc te 555 mocno zmieniaja brzmienie po wygrzaniu
I tam mocno.

Riven, bardzo się widzę sugerujesz jakimiś audiofilskymy opiniami zamiast się nimi cieszyć ;).
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

16-11-2010, 18:54

caly czas nakurwiam, teraz leci Fat of the Land i jest wy-je-bis-cie
nastepna w kolejce - Along the corridors
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

16-11-2010, 18:58

Riven pisze:caly czas nakurwiam, teraz leci Fat of the Land i jest wy-je-bis-cie
nastepna w kolejce - Along the corridors
Wiem że masz te słuchawy dopiero drugi dzień ale i tak to napiszę: HD555 akurat chuja się nadają do elektroniki :P.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

16-11-2010, 19:00

mowisz to bo przerobiles juz x par sluchawek i teraz sluchasz ze znacznie lepszych
cofnij sie do postow z 2009. ja tez na pewno na tym poziomie nie poprzestane ;)

btw elektronika jak na razie brzmi mi znacznie lepiej niz np. death metal.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

16-11-2010, 19:07

Niby tak, ale jak tak trzeźwo popatrzę to nie było najlepiej z tą elektroniką na 555, bas jest zbyt rozlazły i są trochę za wolne. Ambient tak, jakiś powolny triphop - też tak, ale na dubstepowych kawałkach potrafiły sie już wyłożyć.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

16-11-2010, 19:20

wiesz, ja moglbym w tej chwili bez wiekszego uszczerbku na zawartosci lodowki kupic sobie teraz np. te beyerdynamic co trocki zachwalal, ale stwierdzilem, ze nie bede szalal, pojade wolniej, zdobede troche doswiadczenia i za jakis rok (albo wczesniej :/ ) przerzuce sie na srednia polke ;)

swoja droga chcialbym posluchac prodigy na sluchawkach, ktore sa naprawde wyjebiscie przystosowane do takiej muzyki.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

16-11-2010, 19:24

Riven pisze: swoja droga chcialbym posluchac prodigy na sluchawkach, ktore sa naprawde wyjebiscie przystosowane do takiej muzyki.
Dobrze wygrzane Sennheiser IE8 ;). Albo z kompletnie innej beczki - Sony MDR-SA3000 lub 5000.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-11-2010, 21:09

no i mam Fiio E7. po testach w sklepie wypadl lepiej niz analogiczne cenowo modele nuForce. na ostateczna decyzje mam jeszcze 7 dni - do tego czasu moge sprzet oddac i odzyskac kase. dobry uklad.

pytanie do uzytkownikow WASAPI (tudziez tylko do Morpha, bo nie wiem czy ktos jeszcze tego tutaj uzywa ;) ) - czy ten lag przy zmianie glosnosci/pauzie/zmianie utworu etc. da sie zmienic, czy tak musi byc? nie jest to jakis dramat ale mogloby tego nie byc.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

17-11-2010, 22:06

Riven pisze: pytanie do uzytkownikow WASAPI (tudziez tylko do Morpha, bo nie wiem czy ktos jeszcze tego tutaj uzywa ;) ) - czy ten lag przy zmianie glosnosci/pauzie/zmianie utworu etc. da sie zmienic, czy tak musi byc? nie jest to jakis dramat ale mogloby tego nie byc.
Rozumiem, że po USB jedziesz? Jak tak to sorry, nie udało mi się, można się pobawić buforem ale większa szansa że się zacznie krzaczyć niż że faktycznie się coś poprawi. Też tak mam, "lagów" nie ma tylko po S/PDIF.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2010, 23:52

oddalem dzis fiio, chuja dawalo poza wieksza glosnoscia. nie warte 350 zl.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-11-2010, 07:34

No taka jest generalna opinia o Fiio ;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-11-2010, 10:10

uDac byl jeszcze gorszy
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

25-11-2010, 11:47

kurwa.. może jebne teraz tekstem jak laik bo nie używam wzmacniacza słuchawkowego, ale co według Was ma dawać wzmacniacz? ma działać jak equalizer z jakimiś domyślnymi podbiciami? no litości.. wzmacniacz ma wzmacniać sygnał - liniowo, z jak najmniejszą ingerencją w źródło... tak przynajmniej ja to widzę

Jeżeli Riven oczekiwałeś po podłączeniu wzmacniacza do 555 jakiegoś głębokiego masowania małżowiny basami to nie dziwię się, że się zawiodłeś bo te słuchawki Ci tego po prostu nie zaoferują.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-11-2010, 18:13

Olo pisze:kurwa.. może jebne teraz tekstem jak laik bo nie używam wzmacniacza słuchawkowego, ale co według Was ma dawać wzmacniacz? ma działać jak equalizer z jakimiś domyślnymi podbiciami? no litości.. wzmacniacz ma wzmacniać sygnał - liniowo, z jak najmniejszą ingerencją w źródło... tak przynajmniej ja to widzę

Jeżeli Riven oczekiwałeś po podłączeniu wzmacniacza do 555 jakiegoś głębokiego masowania małżowiny basami to nie dziwię się, że się zawiodłeś bo te słuchawki Ci tego po prostu nie zaoferują.
Nie masz racji (co najwyżej częściowo) - wzmacniacz pomaga właśnie okiełznać takie problemy jak rozlazły bas itp. Zasadniczo prawie żadne normalne słuchawki nie zostaną należycie "dopieszczone" bez co najmniej niezłego ampa.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-11-2010, 07:29

Olo pisze:kurwa.. może jebne teraz tekstem jak laik bo nie używam wzmacniacza słuchawkowego, ale co według Was ma dawać wzmacniacz? ma działać jak equalizer z jakimiś domyślnymi podbiciami? no litości.. wzmacniacz ma wzmacniać sygnał - liniowo, z jak najmniejszą ingerencją w źródło... tak przynajmniej ja to widzę

no ok, ale jak wytlumaczyc spusty nad preampami w tym temacie? tak czy siak mialem okazje sie przekonac i wiem teraz, ze w tej polce cenowej to jest gowno warte
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

26-11-2010, 10:01

Riven pisze:no ok, ale jak wytlumaczyc spusty nad preampami w tym temacie? tak czy siak mialem okazje sie przekonac i wiem teraz, ze w tej polce cenowej to jest gowno warte
rozumiem, że pewne słuchawki o większej impedancji (rzędu np. 250 ohm) bezwzględnie potrzebują ampa do pełnego wydobycia swoich możliwości, ale przy słuchawkach z małą impedancją to już chyba tylko może chodzić o jakieś zjebane fizyczne właściwości membrany i jej zawieszenia - jeżeli jest zbyt sztywna to wtedy właśnie basy mogą nie grać nalezycie i przez to od razu traci też środek (wydaje się suchy) a góra zdaje sie być zbyt rozwrzeszczana. Generalnie dla mnie to taki trochę lepszy przycisk double bass jak w boomboxie - oczywiście upraszczam, ale naprawdę.. większość benefitów o jakich słyszę przy używaniu wzmacniacza słuchawkowego to polepszenie niskich tonów. Sam używam cały czas HD555 (są jednak zajebiście wygodne + obecnie w robocie mam swój własny pokój i nie muszę się izolować od otoczenia) i do nich pewnie dokupię jakiś wzmacniacz, ale do drugich - dokładnie HD 280 pro raczej nie widzę sensu podłaczania takiego urządzenia bo dół mają bardzo dobry - brakuje trochę góry (wydaje sie być odrobinę zamulona), ale nie wiem czy jakikolwiek wzmacniacz coś by na to pomógł (?). Każde dodatkowe urządzenie to dodatkowe szumy - w kwestiach audiofilskich jestem laikiem i jak czytam jakies zamotane materiały o testowaniu 150 różnych chipów w celu wydobycia lepszego dźwięku pocierania moszną o futerał skrzypiec to wymiekam bo zadanie dopasowania wzmacniacza do słuchawek wydaje mi się wykraczać poza możliwości normalnego człowieka. Jestem zwolennikiem minimalizowania urządzeń pośredniczących - jak najlepszy odtwarzacz / karta muzyczna + jak najlepsze słuchawki - i jeżeli wymagają wzmacniacza to niech on będzie absolutnie neutralny, a nie ocieplający, separujący czy szczytujący przy białym szumie.

Nprawdę - jestem bezsilny, gdy próbuję zrozumieć dlaczego według niektórych jedne słuchawki, napędzane jednym ampem zmieniają się w cudo a po podłaczeniu innego wzmacniacza o prawie identycznych parametrach wyjściowych nie dzieję się nic szczególnego poza podniesiem poziomu głośności. Czy w pierwszym przypadku chip nie zadziałal przypadkiem jak po prostu equalizer?? (Nie kłócę się, bo się naprawdę na tym nie znam - nie potrafię sobie tego tylko logicznie wytłumaczyć). Czy "ocieplenie" dźwieku w lampowych wzmacniaczach to nie jest przypadkiem efekt jakichś mikroopóźnień wywołanych przez lampy? Przecież to wszystko jest już ingerencją w źródło.

Pomijam już kwestię nagrań źródłowych i tego, że teraz i tak praktycznie nie powstają nagrania analogowe więc dążenie do jakiejś kosmicznej dynamiki zaczyna tracić ostatnio sens skoro panowie od masteringu i tak robią wszystko tak, żeby to dobrze zabrzmiało na myspace i na głośniczkach w laptopie. Ale to inna bajka.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
ODPOWIEDZ