Słuchawki kupuję..

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re: Słuchawki kupuję..

18-10-2010, 21:39

Jak na słuch konsumenta nie zainteresowanego pojebaniem pt. " w tych słuchawakch słyszę więcej wysokich a w tych więcej środka", to nie wydają się tragiczne. Ale skoro tak mówisz, to poproszę te pińć par, które mozna kupic w pierwszym lepszym MM czy innym Euro/Rtv/Agd w tej cenie. Kupie se przy następnej zmianie.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

18-10-2010, 21:48

Nauszne: Senn PX100, PX200, HD218, Koss Porta Pro, AKG K404, mamy pięć.

Dokanałowych za tą cenę nie widzę/nie znam bo to już dawno nie moja półka, ale szybki rzut oka na świat i - o proszę - kolejne dwie pary, które zbierają recenzje tylko i wyłącznie dobre:
- aJays One
- nuForce NE-6

Zamiast kupować jakieś Wardruny, Borsuki i inne Nutrie dołożyłbyś 100kę do budźetu i od razu lepsze perspektywy :D
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

18-10-2010, 23:22

Wolę kupić kawałek dobrej muzyki która mi się podoba niż przepłacać za kawałek plastiku z kablem.
Poza tym, wychodząc w nausznych na ulicę czułbym się jak debil albo inna alternatywna pizda :lol: wiec to wyjscie odpada z góry. Zostają więc tylko doki, ale powiedzmy sobie szczerze, może jeden za 50 konsumentów odczuje znaczące polepszenie jakości przy słuchawkach za 50/100 a za 300 zł. Ja słuchwek potzrebuje tylko i wyłacznie po to, zeby coś mi w miare sensownie grało jak jade na uczelnie/na piwo/ whatever. Zresztą, co ja tu sie będę produkował, przez 5 lat jechałem na słuchawkach za 30 zł/para i jedyne na co narzekałem to trwałości jacka. Tak że tego... ;)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

05-11-2010, 19:22

kupilem se akg k518 dj bo najlepszy bas nakurwial z nich z tych co probowalem
na razie spoko tylko kurwa ten kabel troche dlugi
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-11-2010, 14:01

...no , i sluchawki sa git, tylko troche ciasne - mam nadzieje, ze sie rozciagna w miare uzycia. ale tak to jestem zadowolony - bas mocny, gora nigdzie nie ucieka, jak sobie dostroje equalzierem to na wyjscie w sam raz.

tylko jedno ale - ten nieszczesny kabel...
nie znacie jakis dobrych patentow na taki problem? bo ten moglby byc tak ze 2,5 raza krotszy. t
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-11-2010, 17:11

A co za problem ujebać na tyle ile chcesz i przelutować jacka?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-11-2010, 17:13

ale to mi przeciez gwarancje uniewazni, a biorac pod uwage jak czesto sie takie sluchawki jebia, nie chce tego
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-11-2010, 17:27

Riven pisze:ale to mi przeciez gwarancje uniewazni, a biorac pod uwage jak czesto sie takie sluchawki jebia, nie chce tego
Zjebało Ci się coś kiedyś na gwarancji :shock:?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-11-2010, 17:37

no oczywiscie. np te pierwsze akg (chyba 414p) - przestal dzialac lewy kanal (z jakiego powodu to nie mam pojecia). do serwisu.
dziewczynie kupilem sennheisery hd228 - to samo, teraz czekam na naprawe.

btw, rozwazalem wczesniej te akg k430- ja jebe, jakie one sa paskudne na zywo...
http://www.mp3store.pl/article/akg-k430 ... 02031.html

za to te sennheisery px200 II sa sliczne, ale za to brzmialy jakos tak zupelnie plasko i bez polotu.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

09-11-2010, 17:38

boroowa pisze:Potrzebuję słuchawek do odtwarzacza mp3
- doknanałowe/douszne
- muszę mocno siedzieć w małżowinach (użytek z nich będę głownie robił na siłowni / rowerze)
- pułap cenowy - do 130 PLN (j/w - jakość dźwięku nie jest tutaj priorytetem)

Kumpel z pracy polecał Philipsa SHS8000, ale w PL to już wyprzedane (są jakieś sztuki powystawowe), a pixmania żąda 36 zł za przesyłkę słuchawek co kosztują 90 zł :roll:
stanęło na tych: http://soundmagic.pl/soundmagic-pl21.html

rewelacyjna jakość w stosunku do ceny... i pierwszy raz słyszę w pchełkach prawdziwy BAS
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-11-2010, 14:09

czy sa jakies alternatywy dla Sennheiser HD555 w zblizonym przedziale cenowym, ktore warto rozwazyc?
postanowilem sobie kupic jakies niezle otwarte sluchawki do domu. sa jakies inne opcje - lepiej brzmiace, bardziej wygodne (w tym wypadku mocno mi na tym zalezy, chodzi o to, zeby sluchawki jak najmniej meczyly uszy)?

a, ile kasy wiecej musialbym odlozyc, zeby zobaczyc realna roznice w stosunku do takiego poziomu? jaki sprzet obadac?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

12-11-2010, 15:14

Riven pisze:czy sa jakies alternatywy dla Sennheiser HD555 w zblizonym przedziale cenowym, ktore warto rozwazyc?
postanowilem sobie kupic jakies niezle otwarte sluchawki do domu. sa jakies inne opcje - lepiej brzmiace, bardziej wygodne (w tym wypadku mocno mi na tym zalezy, chodzi o to, zeby sluchawki jak najmniej meczyly uszy)?

a, ile kasy wiecej musialbym odlozyc, zeby zobaczyc realna roznice w stosunku do takiego poziomu? jaki sprzet obadac?
W zasadzie jedyna alternatywa w tym przedziale cenowym to Audio Technica ATH-AD700 (nie słuchałem ich). HD555 to naprawdę przyzwoite słuchawki z niskiej półki i niezły wciągacz w wyższe rejony :D.

Realna różnica bez kupowania dedykowanego wzmaka? Zobacz po ile chodzą Beyerdynamic DT880, tylko albo w wersji 32Ohm albo w wersji PRO, innych nie uciągniesz bez headampa.

Ergo - słuchawki robiące _realną_ i wymierną różnicę w stosunku do HD555 to dopiero coś ze średniej półki, czyli wydatek rzędu 800-1200 zł za nówki (no chyba że jakaś okazja).
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-11-2010, 15:16

dzieki. no to zobacze jak bedzie z kasa i sie rozejrze

edit: te Audio technici widze na allegro za 600 zl, podczas gdy 555 mozna kupic za okolo 260... takze w tej kwestii chyba nie mam co sie zastanawiac ;) a czy 1000 zl wydawac na sluchawki...nie no, chyba za wczesnie na to. kase bede mial ale biorac pod uwage moje ograniczone zdolnosci dostrzegania niuansow dzwiekowych to chyba bylaby glupota :P
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-11-2010, 15:45

ej Morph, a co powiesz o Creative Aurvana? Podobno sa uberwygodne ;p
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

12-11-2010, 15:48

hd-555 są przewygodne.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

12-11-2010, 15:52

CAL! to dobre słuchawki, ale nic ponadto, dorobiły się tylko megahype'u w tym kraju z lekko niejasnych dla mnie przyczyn. Poza tym są zamknięte a chciałeś chyba otwarte, c'nie?

Zresztą CALe są w każdym MM, Saturnie i warzywniaku, pójdź gdzieś po prostu odsłuchać. Mi nie robią te słuchawki.

Co do ATH - WTF? W każdym normalnym kraju są wycenione na podobnym poziomie jak 555?? No może teraz nie bo wyszedł następca 555 - HD 558 i ceny 555-ek trochę spadły.
a czy 1000 zl wydawac na sluchawki...nie no, chyba za wczesnie na to. kase bede mial ale biorac pod uwage moje ograniczone zdolnosci dostrzegania niuansow dzwiekowych to chyba bylaby glupota
Nigdy nie jest za wcześnie na wydanie 1000 na słuchawy :D. To raz, dwa - dobre słuchawy wyostrzają słuch, też na początku myślałem "e, starczy mi", potem kupiłem sobie Sony MDR-SA3000 (megaszczegółowe) i mi się poziom postrzegania detali "wyostrzył", teraz niuanse wyłapują się same, aż do takich pierdół jak - pół żartem mówiąc - rytmiczne skrobanie kory gdzieś na trzecim planie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-11-2010, 16:11

dzieki za sugestie. chyba jednak w takim razie zostane przy 555. a ~9 stow wyloze na sluchawki za jakis czas - to pewne ;)
no coz, nie moge sie doczekac poniedzialku wobec tego!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-11-2010, 19:55

czy temat osprzetu (karty dzwiekowej badz zewnetrznego urzadzenia) z tzw. entry-level (czyli najtansza przyzwoita opcja dajaca zauwazalnie lepsze rezultaty niz typowa karta dzwiekowa z PC) do sluchania muzyki z komputera byl juz tu poruszany? na pewno byla mowa o DACach itp., ale chodzi mi konkretnie o cos z nizszej polki cenowej. gwoli przypomnienia: audiofilem nie jestem w zadnym wypadku, mam na mysli sprzet, ktory z HD 555 (tak, juz je "mam" ;D ) zabrzmi lepiej niz sansa fuze, zwlaszcza przy sluchaniu w formatach lossless.

w tej chwili jade na karcie zintegrowanej, bo do mojego cudnego x-fi nadal _po roku_ nie ma sterownikow pod win7 i dzwiek zacina sie jak stary gramofon...

w kazdym razie wystarczy mi pare nazw modeli i reszte sobie sam wyriserczuje ;)

p.s. za pomoc w tym temacie bede chyba musial postawic browara pewnemu uzytkownikowi :D
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

12-11-2010, 20:08

Przychylam się do prosby Rivena, bo mój zintegrowany szajs tez juz trzeszczy jak pojebany.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-11-2010, 20:19

o, a np. takie ustrojstwo - spelniloby kryteria, o ktorych mowilem?
http://allegro.pl/asus-xonar-u1-audio-s ... 50270.html

byloby to dla mnie o tyle zajebiste, ze moglbym to podlaczac do laptopa na czas wyjazdow - stacjonarnego przeciez nie biore ze soba jak np. wracam do domu ;)

edit: hm, z tej recenzji wynika, ze nie bardzo:

However, one thing that I was not a big fan of the Asus Xonar U1 that I have on hand comes down to the earphone performance. The slight background hiss is one if you have sensitive enough earphones (Most IEMs would reflect this), while the second is the Xonar U1's lack of ability to respond to dynamic equalizer changes. Its detailed, emphasized midrange is sure excellent; unfortunately if you want to pump up the bass or treble to your preference, the Asus Xonar U1 will not help you in this area.

jesli faktycznie jest jakies syczenie, no to nara. szkoda, bo dobra cena i pewnie zajebiscie wygodne to jest.
ODPOWIEDZ