Słuchawki kupuję..

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Słuchawki kupuję..

23-09-2009, 13:08

Eee tam, na słuchawkach też można wyciągnąć 100% Sunn w Sunn ;)
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

23-09-2009, 13:12

chyba nie sluchales na dobrych glosnikach. i nie mow, ze ja nie sluchalem na dobrych sluchawkach (bo nie sluchalem), od sluchawek dom nie wibruje :D

to akurat rzecz nie bez znaczenia w przypadku tej muzyki
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

23-09-2009, 13:16

No przyznam że głośników kruszących ściany nie mam. Ale drgająca czaszka skutecznie mi to zastępuje ;)
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

23-09-2009, 14:57

Drgających wnętrzności żadne słuchawki nie zapewnią, ani nie zastąpią :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

23-09-2009, 16:28

Mam nadzieję tego zaniedługo doświadczyć, na razie odczuwam braki lokalowe.
and1313
świeżak

25-09-2009, 17:58

Witam. Chciałbym sie poradzic was na temat kupna sluchawek gdyz widze ze w miare sie znacie:)
Szukałem sluchawek ktorych glownie uzywalbym na zewnatrz, na poczatku myslalem o jakis sennkach... troche poszukalem w necie i zauwazylem akg k450 i CAL!.
CAL! sluchalem i nawet fajna separacja instrumentow i bas lecz wytlumienie niezbyt zadowalajace, a na tym mi najbardziej chyba zalezy. weic zostaly akg k450 lecz znalazem taka strone :

http://www.headphone.com/technical/prod ... Headphones

Akg k450 na tej stronie nie sa pokazywane z najlepszej strony... wytlumienie, pasmo przenoszenia tak sobie wypadaja i wtedy zauwazylem opisywane przez was wczesniej ath-es7 ktore na grafach wypadaja zdecydowanie lepiej od k450

es7 kosztuja 500zl (szukam sluchawek do 300-350zł) ale sprawdzilem na ebay.pl i w USA z przesylka wychodzi razem kolo 340zł oto link:

http://cgi.ebay.pl/AUDIO-TECHNICA-ATH-E ... .m14#payId

(jak myslicie czy to sa podrobki bo sklep ma dobre opinie i nie wydaje mi sie zeby jakies sklepy oferowaly podrobki poza tym na dole aukcji jest napisane ze sa fabrycznie nowe nie refurbished i audiotechniki a nie podrobki)

nasuwa sie jedno pytanie oplaca sie je brac?
tak dla waszej swiadomosci, moze te info pomoga wam w doradzeniu mi kupna jakichkolwiek sluchawek:
-muzyka jakiej slucham - przewaznie rock troche mniej rapu i troche regge
-sluchwki uzywane beda przewaznie w mpk dlatego maja miec dobre wytlumienie dobrze trzymac sie na glowie oraz zeby byly w miare wygodne w uzytkowaniu
-zakres cenowy jak wyzej 300-350zł
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-09-2009, 18:45

and1313 pisze:lecz znalazem taka strone :

Akg k450 na tej stronie nie sa pokazywane z najlepszej strony...
:?: :?: :?: :?: :?: :?:

Prawie płaskie response w dolnym paśmie, równomierna izolacja, polecam jednak się douczyć o czytaniu wykresów, tu się nie liczą górki i doliny :D

EDIT: z izolacją mi się pojebało, złe założenia wykresu przyjąłem :D
and1313 pisze: wytlumienie, pasmo przenoszenia tak sobie wypadaja i wtedy zauwazylem opisywane przez was wczesniej ath-es7 ktore na grafach wypadaja zdecydowanie lepiej od k450
Nie wyglądają lepiej, albo inaczej - zależy czego słuchasz i na czym ci zależy - AKG są neutralne, w miarę analityczne i nie "koloryzują dźwięku", ES7 wręcz przeciwnie - tłusty, dobrze kontrolowany bas i słodki środek, do tego ładnie kontrolowana góra, nie każdemu taki dźwięk się spodoba. Zdecydowanie lepiej radzą sobie z elektroniką niż bardziej "żywymi" instrumentami.
and1313 pisze: es7 kosztuja 500zl (szukam sluchawek do 300-350zł) ale sprawdzilem na ebay.pl i w USA z przesylka wychodzi razem kolo 340zł oto link:
Wyglądają na orgi, ale chyba bym jednak skorzystał z oferty jakiegoś resellera
and1313 pisze: nasuwa sie jedno pytanie oplaca sie je brac?
tak dla waszej swiadomosci, moze te info pomoga wam w doradzeniu mi kupna jakichkolwiek sluchawek:
-muzyka jakiej slucham - przewaznie rock troche mniej rapu i troche regge
Kto słucha regge ten rucha kolege ;). Spory rozrzut wymaganiowy, brałbym K450
and1313 pisze: -sluchwki uzywane beda przewaznie w mpk dlatego maja miec dobre wytlumienie dobrze trzymac sie na glowie oraz zeby byly w miare wygodne w uzytkowaniu
-zakres cenowy jak wyzej 300-350zł
Porządne dokanałówki sobie kup.

Swoją drogą, jakbym za każdą poradę zgarniał 5% to upgrade'u sprzętu bym nie musiał odkładać do zimy :D
and1313
świeżak

25-09-2009, 19:14

Ok dzieki za rade czyli mowisz zeby brac k450? a tak bym sie dowiedzial opini bylego posiadacza ath-es7 bez porownywania do k450 : dobrze ci sie sluchalo? czysty dzwiek i jaka izolacja od dzwiekow zewn.?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-09-2009, 19:21

Słuchało mi się zajebiście, jeden z najlepszych poczynionych przeze mnie zakupów.

Co masz na myśli mówiąc "czysty dźwięk"?

O izolacji dużo nie powiem bo były to jedne z moich słuchawek "domowych", okazjonalnie je brałem na spacer/wykład.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

25-09-2009, 19:26

es7 są przejebane, faktycznie najlepsze słuchawki jakie słuchałem
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-09-2009, 19:28

Ciesz się że dostałeś wygrzany egzemplarz, bas przez pierwsze 100h jest nie do zniesienia :D
aryman
postuje jak opętany!

26-09-2009, 11:06

Pytanie do znawców i doświadczonych. Poszukuję dobrych słuchawek do biegania - tzn. mają się zajebiście trzymać w uszach i mieć niezbyt silne wytłumienie, żebym słyszał np. atak wściekłego psa biegnącego za mną. Nie chodzi mi o jakiś niemożebnie zajebisty, audiofilski sprzęt, bo to tylko na pół godzinki joggingu dziennie - raczej o w miarę solidną jakość dźwięku za rozsądną cenę (100-150 PLN).
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

26-09-2009, 11:10

Do biegania doskonałe, w zasadzie do wszelkiego sportu poza pływaniem się nadają:
http://allegro.pl/item743294880_salon_s ... _wawa.html

7,20 się należy ;)
aryman
postuje jak opętany!

26-09-2009, 11:15

No dzięki, podaj numer konta. :wink: Ale swoją drogą to raz na Sennheiserach dousznych strasznie się zawiodłem... chyba za tanie były.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

26-09-2009, 11:20

Te mają naprawdę przyzwoitą jakość dźwięku, w stosunku do poprzednich - MX/OMX/PMX 70 (zielone były) - są dużo lepsze. Naprawdę dobry dźwięk za tą cenę.

Są jeszcze OMX80: http://www.agito.pl/sluchawki/sennheise ... 41640.html

Ale ten patent IMO dużo gorzej się sprawdza przy bieganiu (wysuwają się z ucha), a ten pałąk z PMX'ów relatywnie mocno i pewnie przyciska słuchawki do uszu. Całość nie jest szersza niż dłoń (normalna, nie jestera czy siida :lol:), więc możesz mieć +/- wizję jak to będzie na łbie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-09-2009, 11:31

Morph pisze:Ciesz się że dostałeś wygrzany egzemplarz, bas przez pierwsze 100h jest nie do zniesienia :D
wlasnie, co do tego wygrzewania sluchawek... czy naprawde da sie slyszec WYRAZNA roznice? inaczej - ja wierze, ze ona nastepuje po tych 100 godzinach. nie mniej 'wygrzewasz' je sluchajac, a wiec poprawa nastepuje stopniowo i plynnie. w zwiazku z tym - czy da sie na JEDNYM , normalnie uzywanym modelu zauwazyc realna zmiane? cos w stylu: "tak, przesluchalem juz te paredziesiat godzin i faktycznie dopiero teraz bas jest ok". rozumiem, ze jak sie porowna dwie sztuki tego samego modelu - nowa i rozgrzana, to moze byc roznica...

no bo chyba nie zostawiasz ich na 100 godzin w szafie zeby sie rozegraly? ; )

no i drugie pytanie - czy k414p tez beda brzmialy lepiej po 100 h? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

26-09-2009, 11:39

Riven pisze:
Morph pisze:Ciesz się że dostałeś wygrzany egzemplarz, bas przez pierwsze 100h jest nie do zniesienia :D
wlasnie, co do tego wygrzewania sluchawek... czy naprawde da sie slyszec WYRAZNA roznice? inaczej - ja wierze, ze ona nastepuje po tych 100 godzinach. nie mniej 'wygrzewasz' je sluchajac, a wiec poprawa nastepuje stopniowo i plynnie. w zwiazku z tym - czy da sie na JEDNYM , normalnie uzywanym modelu zauwazyc realna zmiane? cos w stylu: "tak, przesluchalem juz te paredziesiat godzin i faktycznie dopiero teraz bas jest ok". rozumiem, ze jak sie porowna dwie sztuki tego samego modelu - nowa i rozgrzana, to moze byc roznica...

no bo chyba nie zostawiasz ich na 100 godzin w szafie zeby sie rozegraly? ; )

no i drugie pytanie - czy k414p tez beda brzmialy lepiej po 100 h? :mrgreen:
Burn-in to chyba najbardziej dyskusyjna kwestia w przypadku słuchawek - jakieś 99% użytkowników w niego wierzy, spokojnie z 80% twierdzi że ich słuchawki przeszły co najmniej słyszalne zmiany w trakcie tegoż procesu, a o ile wiem nie było ŻADNYCH badań które by stwierdziły zasadność tej wiary :D.

Niemniej jednak należę do drugiej grupy :D. Jednak biorę pewną poprawkę po prostu na przyzwyczajenie się do dźwięku.

Z własnego doświadczenia:
ATH-ES7 - po 3 miesiącach (jakieś 100-150h) użytkowania bas wreszcie został opanowany i do głosu doszły midy i wysokie :D
SONY MDR-SA3000 - po pół roku (ca. 300h na łbie) nadeszły zmiany dla mnie wręcz kluczowe bo wreszcie nabrały głębi.

Co do samego procesu - jedni zalecają pink-noise (w żadnym wypadku inny :D!, względnie przerywany idealną ciszą), inni specjalne CD. Ja słucham muzyki, a nowe słuchawki często przez parę pierwszych dni zostawiam nawet 24h na dobę grające.

Co do AKG - nie przypominam sobie jakichś drastycznych zmian.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-09-2009, 11:52

hehe, a wiec to tak ;D

edit: w swietle tego co napisales - moznaby zrobic fajny eksperyment - wziac jakiegos audiofila, ktory jest przekonany, ze wygrzewanie mocno zmienia dzwiek (czyli np. Ciebie :D), dac dwa modele , podpisac i zamienic etykiety. ciekawe czy by dal rade ; )))) podobna akcja byla z kablami hd w jakims sklepie w stanach - podpisali odwrotnie i 'znawcy' zachywcali sie jaki zajebisty obraz, a gralo na kabelkach iles tam razy tanszych ;D

ale nie trzeba uciekac sie do takich jaj - wystarczy porownac uzywane juz sluchawki do dopiero co odpakowanego modelu.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

26-09-2009, 12:30

Riven pisze:hehe, a wiec to tak ;D

edit: w swietle tego co napisales - moznaby zrobic fajny eksperyment - wziac jakiegos audiofila, ktory jest przekonany, ze wygrzewanie mocno zmienia dzwiek (czyli np. Ciebie :D), dac dwa modele , podpisac i zamienic etykiety. ciekawe czy by dal rade ; )))) podobna akcja byla z kablami hd w jakims sklepie w stanach - podpisali odwrotnie i 'znawcy' zachywcali sie jaki zajebisty obraz, a gralo na kabelkach iles tam razy tanszych ;D

ale nie trzeba uciekac sie do takich jaj - wystarczy porownac uzywane juz sluchawki do dopiero co odpakowanego modelu.
Najlepszy numer o jakim czytałem to zamienienie kabli po $500/metr drucianymi wieszakami :lol:
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-09-2009, 12:32

ROTFL, i co, nie pokapowali sie?!
ODPOWIEDZ