Gry planszowe / karciane/ RPG

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

Gry planszowe / karciane/ RPG

13-08-2012, 10:49

Jako, że jest temat o grach komputerowych/konsolowych to zakladam temat o grach planszowych/karcianych. Wiem, że część lubi takie rzeczy jak np MtG (hello Scaarph) itd.. Ja natomiast zaczynam przygode z grami planszowymi wieć wrzuce co mam i opisze. Dodam tylko, że świat planszówek poszedł tak do przodu, że głowa mała... japierdole ile wychodzi zajebistych gier to szok. Dobra zaczynam od tego co mam na półce:

W piątek kupiłem kultowa grę (mam nadzieję, że część osób ją pamięta z okresu dzieciństwa). Panie i Panowie przed Wami TALISMAN MAGIA I MIECZ

Obrazek

Wyprawa do krainy smoków i magii!

W tej pełnej przygód grze wyruszysz na niebezpieczną wyprawę po największy skarb, legendarną Koronę Władzy. Wcielisz się w wojownika, kapłana, czarnoksiężnika lub jednego z pozostałych jedenastu bohaterów władających magią lub mieczem.
Droga do korony jest jednak zdradziecka. Według podań, w krainie leżącej za Tajemnymi Wrotami ochroni cię tylko legendarny Talizman. Odnalezienie takiego artefaktu to nie lada wyczyn: na każdym kroku będą cię prześladować potwory, pułapki i złowroga magia.
Zbierz w sobie odwagę! Będzie ci potrzebna, jeśli chcesz pokonać wrogów, zagarnąć koronę i wypełnić swoje przeznaczenie!

Dziś pierwsza rozgrywka przede mną, zapowiada się mega interesująco !!!!!

Obrazek

Kolejna gra na mojej półce to świetna BASILICA autorstwa Łukasza M. Pogody

Obrazek

W pewnym średniowiecznym mieście powstaje katedra, większa i wspanialsza, niż jakakolwiek świątynia, którą pielgrzym mógłby sobie wyobrazić. Wznosi ją jednak nie jeden architekt, lecz dwóch. Jeden z nich otrzymał zlecenie od króla, drugi od biskupa tej diecezji. Król lubi i szanuje tutejszego biskupa i chciałby uniknąć zatargów z Kościołem, jednak nie chce rezygnować ze swojego udziału w tym dziele. Władca postanawia, że budowniczowie wspólnie zaprojektują katedrę i razem będą nadzorować wznoszenie świątyni na chwałę Bożą. Ten, który będzie lepiej zarządzał pracą budowniczych i wzniesie większą część katedry, zostanie godnie wynagrodzony, a jego rzemieślnicy będą mogli spać spokojnie, nie martwiąc się o chleb ni dach nad głową.
Basilica to gra planszowa dla 2 graczy. Gracze wcielają się w średniowiecznych mistrzów budowlanych, którzy mają za zadanie wspólnie wznieść katedrę. Zwycięzca, który zdobędzie wdzięczność króla, może być tylko jeden.
Gracze muszą mądrze planować swoje ruchy, gdyż każdy błąd zostanie wykorzystany przez przeciwnika. Wykaż się sprytem i przebiegłością, starannie planuj swoje posunięcia, aby zdobyć wieczną chwałę.
Plan katedry powstaje poprzez układanie na stole żetonów, przedstawiających różniące się od siebie wystrojem i architekturą części katedry. Następnie gracze rozmieszczają na nich piony – zespoły budowniczych: majstrów, kamieniarzy i cieśli, którzy będą realizować projekt.
Gracze dążą do tego, by równocześnie osiągnąć dwa cele: Po pierwsze, aby żetony katedry tworzyły jak największe obszary w jednym stylu, czyli kolorze, a po drugie, aby posiadać w każdym z takich obszarów więcej pionów od przeciwnika.
Upływ czasu symbolizuje specjalny pion króla poruszany wzdłuż toru punktacji. Co kilka posunięć król napotyka jedno z pól oznaczających wizytę władcy. W czasie królewskiej wizyty dokonuje się oceny postępu prac i przyznaje graczom punkty zwycięstwa. Każdy uczestnik otrzymuje punkty stosownie do rozmiaru i liczby kontrolowanych obszarów. Im większe i liczniejsze są obszary znajdujące się pod kontrolą gracza, tym większa nagroda. Ten, kto do końca gry uzbiera najwięcej punktów, zwycięży.

Obrazek

Tutaj juz kilkanaście partii za mną i jest to bardzo fajna gra strategiczna z bardzo dużą interakcją (jeśli losowanie tafli na to pozwoli). Gramy w 2 osoby i dodajemy kolejne kafelki (elementy katedry) na których ustawiamy swoich budowniczych tak, żeby przy podsumowaniu mieć jak największą powierzchnię (punkty).
Ostatnio zmieniony 13-08-2012, 13:16 przez maciek z klanu, łącznie zmieniany 1 raz.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

Re: Gry planszowe / karciane

13-08-2012, 11:08

Sam grasz czy z Bozenka:D CO do tematu ja musze w koncu wyprawic sie do kumpla w i w Horror z Dunwich pograc czy jak sie tot am nazywalo:D Planszowki zajebiste tylko drogie. Magia i miecz kult eternal:D
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

13-08-2012, 11:12

Fury of Dracula i można zamknąć temat ;)
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Awatar użytkownika
Boją_się_nawet_jego_koni
zaczyna szaleć

13-08-2012, 11:30

Deadwood - jedyna rzecz dla której zdejmuję Pelerynę Ciemności okrywającą mą Pogańską Czerń i zakładam sombrerro, colty w dłoń i pif paf city all night long.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

13-08-2012, 11:55

Bezdech pisze:Fury of Dracula i można zamknąć temat ;)

Fury Of Dracula bardzo fajne choc mysle, że lepsze na +2 graczy.. ja niestety gram tylko z niewiastą wiec nawet 1 raz nie dogralismy i sprzedalem, choc w przyszlosci na pewno dokupie, bo bardzo fajna sprawa.
Boją_się_nawet_jego_koni pisze:Deadwood - jedyna rzecz dla której zdejmuję Pelerynę Ciemności okrywającą mą Pogańską Czerń i zakładam sombrerro, colty w dłoń i pif paf city all night long.

obecnie tę grę można kupic nową w promocji za 65 zł w rebel.pl Sam jeszcze nie grałem.
Efowski
weteran forumowych bitew

13-08-2012, 11:58

Miałem pierwsze polskie wydanie Magii i Miecza. Piękna sprawa, może i gdzieś by znalazł. A pograć, by pograł tylko nie ma z kim,a nie kojarzę gier na jedną osobę;]
Awatar użytkownika
Boją_się_nawet_jego_koni
zaczyna szaleć

13-08-2012, 12:05

Odkrywcy nowych światów śp. wydawnictwa Enncore. Ale za młody jesteś żeby to pamiętać.
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

13-08-2012, 12:06

maciek z klanu pisze:Fury Of Dracula bardzo fajne choc mysle, że lepsze na +2 graczy.. ja niestety gram tylko z niewiastą wiec nawet 1 raz nie dogralismy i sprzedalem, choc w przyszlosci na pewno dokupie, bo bardzo fajna sprawa.
Według mnie to jedyna gra, która równie dobrze leci na 2, jak i wiecej ludków. Chociaż 2-3 to wg. mnie optimum.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

13-08-2012, 12:12

Efowski pisze:Miałem pierwsze polskie wydanie Magii i Miecza. Piękna sprawa, może i gdzieś by znalazł. A pograć, by pograł tylko nie ma z kim,a nie kojarzę gier na jedną osobę;]

Jest troche zajebistych planszówek na 1 osobę (oczywiscie maja tez mozliwosc gry na więcej osób) np w świecie Lovecrafta:

HORROR W ARKHAM http://www.rebel.pl/product.php/1,1379/ ... rkham.html

albo te:

K2 http://www.rebel.pl/product.php/1,1614/19374/K2.html , czyli gra o wspinaczce górskiej, ponoć zajebista zdobyła wiele nagród i nominacji do najlepszej gry roku 2012 na świecie

AGRICOLA - http://www.rebel.pl/product.php/1,1614/ ... icola.html jedna z najlepszych gier ever, uprawiamy swoją farmę, ale gra jest tak rozbudowana, że głowa mała !!! MNÓSTWO NAGRÓD w tym najlepszej gry na świecie.

KAMIEŃ GROMU (THUNDERSTONE) - http://www.rebel.pl/product.php/1,1614/ ... Gromu.html klasyczna juz gra karciana polegająca na budowaniu talii.

Labyrinth: The War on Terror - http://www.rebel.pl/product.php/1,1614/ ... error.html strategiczna gra wojenna w której w wariancie 1 osobym gramy USA i musimy rozwalić AL-Kaide.

Panzer General: Russian Assault - http://www.rebel.pl/product.php/1,1614/ ... sault.html Front wschodni II wojny światowej w szybkiej grze taktycznej

Summer Lightning: The Invasion of Poland 1939 - http://www.rebel.pl/product.php/1,1614/ ... -1939.html Summer Lightning to planszowa symulacja inwazji na Polskę na przełomie września i października 1939 roku.
Awatar użytkownika
TheDude

13-08-2012, 12:25

Pamiętam, że w Doom Trooper z kumplami graliśmy sporo (jakieś 10 lat temu:) ). Ale to jest dobra gierka !

http://www.thewinternet.com/doomtrooper/
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

13-08-2012, 12:30

Obrazek
Obrazek
Efowski
weteran forumowych bitew

13-08-2012, 12:45

@maciek_z_klanu. Dzięki. Spodziewałem się wolniejszej reakcji

Co do karcianek. Doomtrooper owszem, MTG też swojego czasu. Podobał mi się Kult - szkoda że szybko umarł
Peebuls
w mackach Zła

13-08-2012, 12:48

Awatar użytkownika
maciek z klanu

13-08-2012, 12:59

Peebuls pisze:
http://www.rebel.pl/product.php/1,302/1 ... ones-.html - jakiś czas temu pykałem, też przyjemna.

też sie zastanawiałem na tą grą, ale kurwa jak pisałem mam 1 dną nie zawsze chętną osobę do gry więc średnio (gra od 3-5 graczy)

co do dobrych gier jak macie z kim zagrac to koniecznie trzeba mieć to... 250 zł ale ponoć niesamowite

http://sthenno.blogspot.com/2012/07/pos ... omy-u.html
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

13-08-2012, 13:00

to rzondzilo
Obrazek

i doom trooper hehehe, dlaczego w tytule nie ma nic o grach RPG?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Lykantrop

13-08-2012, 13:05

W chińczyka i monopoly swojego czasu ostro grałem.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Boją_się_nawet_jego_koni
zaczyna szaleć

13-08-2012, 13:09

Spacehulk edycja 3, w chuj dolarów, ale wydanie i rozgrywka niszczą obiekty.

http://www.boardgames.ca/reg/spacehulk_reg.jpg
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

13-08-2012, 13:10

Po ile teraz chodzi? Może wystawię na allegro ;)
Awatar użytkownika
Boją_się_nawet_jego_koni
zaczyna szaleć

13-08-2012, 13:14

A. ile chcesz?
Awatar użytkownika
maciek z klanu

13-08-2012, 13:14

Bezdech pisze:Po ile teraz chodzi? Może wystawię na allegro ;)

astronomiczne kwoty na zagranicznych serwisach za to placą. lekko kolo 200$ albo i wiecej.
ODPOWIEDZ