Otóż to. Doktor zna moje zdanie, bo rozmawialiśmy na ten temat parę razy już osobiście: zwiększanie nakładów na służbę zdrowia jest w jej obecnym kształcie kompletnie bez sensu. Powiem więcej: uważam, że w systemie jest wystarczająca ilość pieniędzy, tylko że ich sposób wydawania jest fatalny. Najpierw trzeba zreformować system, a potem ewentualnie zwiększać składki. Zwiększanie nakładów teraz spowoduje efekt wręcz odwrotny: jeszcze większe wypływy pieniędzy. Dopóki np. dzieje się tak, że szpital kupuje towary w przetargu drożej niż gdyby kupił je z wolnej ręki na rynku, to nic się nie poprawi. Jest liczne grono beneficjentów tego systemu, którzy na nim pasożytują i nie robią tego wcale nielegalnie.Sybir pisze:Nie wszystko da się wytłumaczyć procentowym udziałem wydatków na system ochrony zdrowia. Rzecz - częściowo - leży także w dyspozycji tych pieniędzy. Wydatki na rodzimy system wzrastają z roku na rok, w tej chwili to jest chyba dwa razy tyle, co na początku wieku (nie dysponuję w tej chwili źródłem, cytuję z pamięci). Poza tym, pacjenci z RFN kupują leki transferowane tam przez polskich przedsiębiorców, którzy z kolei wykupują je z naszych hurtowni, powodując okresowe braki na rynku niektórych preparatów - ale to osobna kwestia.
Cytat dnia!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Cytat dnia!
Ostatnio zmieniony 28-08-2019, 14:12 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Widzę, że stopień zmanipulowania użytkowników forum przez polskojężyczne media, osiągnął czerwone pole.
- Sybir
Dlatego też z zawodowej ciekawości sprawdzam strony i profile prowadzone np. przez ratowników medycznych, bo już mam dość tej retoryki OZZL i PR dotyczącej 6.8% PKB na system ochrony zdrowia w obecnej postaci. Dzisiaj zresztą wywiadu w radio TOK FM udzieliła dyrektor Szpitala Bielańskiego - nie będę psuł Wam zabawy, zachęcam do lektury.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Hatefire
George Orwell pisze:Jednym z najskuteczniejszych instrumentów, jakie kiedykolwiek wymyślili bogaci przeciw ubogim, jest „duchowość”. Jeśli bowiem zdołacie przekonać człowieka żyjącego z pracy rąk, że pragnienie przyzwoitego poziomu życia jest „materializmem”, już go macie w garści.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

coby nie mówić należała się im knaga w kichę. albo przynajmniej widły/ piec.
lys på slutten av lys
- trup
monotematycznie... jak to ja...
"„W ustroju socjalistycznym środki masowego przekazu pomagają rozumieć sens polityki partii, służą jej wyjaśnianiu, informują, a jednocześnie dają wyraz poglądom obywateli i je kształtują”
/J. Łukaszewicz, sekretarz KC PZPR odpowiedzialny za propagandę w latach 1971-80./
"„W ustroju socjalistycznym środki masowego przekazu pomagają rozumieć sens polityki partii, służą jej wyjaśnianiu, informują, a jednocześnie dają wyraz poglądom obywateli i je kształtują”
/J. Łukaszewicz, sekretarz KC PZPR odpowiedzialny za propagandę w latach 1971-80./
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
- weteran forumowych bitew
kol TRUP nie świruj idź na wybory
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
- trup
Taki jest plan Panie Bolek.BOLEK pisze:kol TRUP nie świruj idź na wybory
- trup
"Jeszcze Zieliński strzela z dystansu, ale prosto w Milika."
komentarz z relacji meczu SSC Napoli - Cagliari Calcio
komentarz z relacji meczu SSC Napoli - Cagliari Calcio
- trup
"Tak to jest na świecie - każdy chce coś powiedzieć...
Tylko nikt nie zdąży prawie...
Nie jest ważne czy się umie czytać i pisać, ale co się czyta i co pisze..."
/z "Rozmowy przy wycinaniu lasu"/
Tylko nikt nie zdąży prawie...
Nie jest ważne czy się umie czytać i pisać, ale co się czyta i co pisze..."
/z "Rozmowy przy wycinaniu lasu"/
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
Ten spektakl Tyma to w ogóle kopalnia kapitalnych cytatów, np.
1. "Ty nikogo nie widzisz, ale czy Ciebie nikt nie widzi, tego nigdy nie wiesz
Toteż zawsze rób tak, jakby ktoś patrzył..."
2. "Może on i głupi ale swój rozum ma",
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- trup
Tak. Mogę oglądać do utraty przyjemności.Sgt. Barnes pisze:Ten spektakl Tyma to w ogóle kopalnia kapitalnych cytatów, np.
"Bo ryba we wodzie to się normalnie czuje jak... jak PTAK!" :-DD
-
- weteran forumowych bitew
Donald Trump:
"- Kurdowie walczą o swoją ziemię. Jak napisał dziś ktoś w bardzo mocnym artykule, nie pomogli nam w czasie II wojny światowej, nie pomogli nam np. w Normandii"
"- Kurdowie walczą o swoją ziemię. Jak napisał dziś ktoś w bardzo mocnym artykule, nie pomogli nam w czasie II wojny światowej, nie pomogli nam np. w Normandii"
- TheDude
^ Moim zdaniem Trump to Weird Al Yankovic w przebraniu, zaś teksty pisze mu Steven Wright. Stany trollują cały świat :)
-
Kayah: "Najbardziej wstydzę się tego, że nosiłam naturalne futra". Czekam na samokrytykę dotycząca skórzanych butów, pasków i torebek.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Stoigniew
kurwa, czy nasi byli w Normandii ??Ogre pisze:Donald Trump:
chyba nie i możemy mieć przejebane :)
Mam nadzieję że Donaldowi ktoś szepnie do ucha że Kościuszko i Pułaski to byli Polacy i w razie czego wspomni o tym i nam pomoże :)
- Nerwowy
Czy skórę na buty, paski i torebki pozyskuje się ze zwierząt hodowanych wyłącznie do tego celu?Pacjent pisze:Kayah: "Najbardziej wstydzę się tego, że nosiłam naturalne futra". Czekam na samokrytykę dotycząca skórzanych butów, pasków i torebek.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
-
Nie mam pojęcia i nie wiem co to miałoby zmienić. Jeśli oprócz skóry zabierzemy też kawałek mięska to jest ok?Nerwowy pisze:Czy skórę na buty, paski i torebki pozyskuje się ze zwierząt hodowanych wyłącznie do tego celu?Pacjent pisze:Kayah: "Najbardziej wstydzę się tego, że nosiłam naturalne futra". Czekam na samokrytykę dotycząca skórzanych butów, pasków i torebek.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Hatefire
Pomijając wszystko po chuj nosić futra. Mamy XXI wiek i zajebiste ubrania chroniące przed zimnem, wodą, oddychające. Pierdylard razy lepsze niż futra i tańsze.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- wolff
- rasowy masterfulowicz