Gry planszowe / karciane/ RPG
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Scaarph
- zahartowany metalizator
Re: Gry planszowe / karciane/ RPG
no bo warhammer ma (a raczej miał, te wygłupy z jakimiś kartami i żetonami w obecnej edycji to jakieś nieporozumienie) bez porównania lepszą mechanikę, szybszą, łatwiejszą do ogarnięcia, zgrabniejszą. może nie tak dokładną i szczegółową, ale wystarczającą według mnie. w kryształach było od chuja modyfikatorów, współczynników i rzutów sprawdzających a ilość statystyk szła w dziesiątki, ale zdarzały się takie perełki, jak na przykład ta słynna obrona tarcz, gdzie zamiast przełożyć to na wyparowania - im większa i cięższa tarcza była tym trudniej było w nią trafić :) żeby to wszystko doprowadzić do ładu trzeba było nad tym przysiąść i wprowadzić do systemu sporo modyfikacji i domowych zasad. a warhammer był gotowy do gry prosto z podręcznika.
-
- weteran forumowych bitew
u nas ekipa nadal w warha 1. edycje gra, z wlasną modyfikacją mechaniki rzecz jasna
odnosnie wspomnianego systemu Głębia Otchłani, to mialem okazję się z nim zapoznać i niestety w ogóle mnie nie zainteresował. autor jak wyszedł z fajnym pomysłem, to dwa zdania potem go od razu udupiał.
odnosnie wspomnianego systemu Głębia Otchłani, to mialem okazję się z nim zapoznać i niestety w ogóle mnie nie zainteresował. autor jak wyszedł z fajnym pomysłem, to dwa zdania potem go od razu udupiał.
http://soundterrorshots.blogspot.com/ - koncertowe zdjęcia
http://maciejmutwil.blogspot.com/ - przemysłowe zdjęcia
http://maciejmutwil.blogspot.com/ - przemysłowe zdjęcia
- white_pony
o rany. zjadłem zęby na rpgach, to byla w sumie główna rozrywka w wieku tak powiedzmy od początku gimbazy do połowy liceum. głównie wampir i świat mroku ale bywało też D&D legendy 5 kręgów czy cthulhu no i oczywiscie jakies autorskie podrygi, pamietam jak robilem system na falloucie, spisywałem dane broni etc etc mialem w chuj jakis tabelek porobionych i takie tam :)
w karcianek grałem milion - doom trooper, kult, magic the gathering, game of thrones (dopiero pozniej dowiedzialem sie ze jest taka ksiazka) - GENIALNA gra, vs system (marvel, dc universe), legendy 5 kregów, warlord, lord of the rings, call of cthulhu własciwie we wszystko chyba grałem.
planszówki uwielbiam ale nie mam ostatnio siana, miałem arkham horror, dracule i kompletujemy sobie na spółe z kumplem talisman (ta nowa edycja magii i miecza) - twardo nakurwiamy przy piwku co jakies 2 tygodnie, genialna frajda mimo ze gra w sumie bardzo prosta. nawet po tylu latach jest kosmicznie miodna :)
w sumie szkoda ze to przestało byc "modne" wsrod gówniarzy to wszystko są bardzo fajne i takie rozwojowe rozrywki, napewno lepsze niz jakies jebane mmo na kompa.
w karcianek grałem milion - doom trooper, kult, magic the gathering, game of thrones (dopiero pozniej dowiedzialem sie ze jest taka ksiazka) - GENIALNA gra, vs system (marvel, dc universe), legendy 5 kregów, warlord, lord of the rings, call of cthulhu własciwie we wszystko chyba grałem.
planszówki uwielbiam ale nie mam ostatnio siana, miałem arkham horror, dracule i kompletujemy sobie na spółe z kumplem talisman (ta nowa edycja magii i miecza) - twardo nakurwiamy przy piwku co jakies 2 tygodnie, genialna frajda mimo ze gra w sumie bardzo prosta. nawet po tylu latach jest kosmicznie miodna :)
w sumie szkoda ze to przestało byc "modne" wsrod gówniarzy to wszystko są bardzo fajne i takie rozwojowe rozrywki, napewno lepsze niz jakies jebane mmo na kompa.
do not make equal what is unequal
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
white_pony pisze:
co do Talisman MiM to w tym roku ma wyjsc w Polsce dodatek o nazwie prawdopodobnie "Wilkołak" wiec bedzie zakurwiscie... W oryginale The Blood Moon :)
Dla fanow Warhammera to juz jest prawie calkowicie gotowa planszowka RELIC osadzona w swiecie Warhammera z silnikiem Magi i miecza, wiec bedzie zakurwioza.
Tez ubolewam nad tym, ze mlodziez woli komputery niz planszowki/ksiazki/bieganie na dworze... ale takie czasy. Choc z drugiej strony myśle, że jeśli rodzice dziecka lubią takie zajawki to "młody" będzie to łykał wszystko jak młody pelikan :)
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
- świeżak
Jeśli ktoś byłby zainteresowany poczytaniem;) recenzja Umläut: Game of Metal , gry o prowadzeniu kapeli metalowej/rockowej, coś pomiędzy planszówką a rpg.
http://sthenno.blogspot.com/2012/08/uml ... enzja.html
http://sthenno.blogspot.com/2012/08/uml ... enzja.html
- maciek z klanu

przełom listopada/grudnia Galakta zafunduje nam ten dodatek :))
z tego co można się domyslić nastepny dodatek będzie z nową dodatkową planszą i prawdopodobnie będzie to miasto (wnioskując po wydaniu na zachodzie) !!!!
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Poszukuje kart Middle Earth z czarną otoczką, mam na wymianę sporo z niebieską. Ktoś w tym siedzi?
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- maciek z klanu
może ktoś tutaj cos będzie wiedział. Szukam jakiejś fajnej karcianki dla 2 osób (nie kolekcjonerskiej).. ktoś coś poleca?
chodzą mi po głowie tytuły cytadela, glory to rome, 7 cudów świata, innowacje... coś więcej, albo ktoś coś w to coś grał?
chodzą mi po głowie tytuły cytadela, glory to rome, 7 cudów świata, innowacje... coś więcej, albo ktoś coś w to coś grał?
-
- starszy świeżak
glory to rome. Cytadela i 7 cudów świata są niezłe ale raczej z większą ilością graczy, innowacje nie znam.
- maciek z klanu
coś więcej? która najfajniejsza? albo w co jeszcze godnego polecenia grałes?
- Scaarph
-
http://www.rebel.pl/product.php/1,1203/ ... kadra.html
To było zajebiste. Parę lat temu grywałem w to w knajpie. Na cztery osoby, ale na dwa spokojnie się da, jak pamiętam. Szybka rozgrywka';]
To było zajebiste. Parę lat temu grywałem w to w knajpie. Na cztery osoby, ale na dwa spokojnie się da, jak pamiętam. Szybka rozgrywka';]
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Oswiec mnie kto, bo doswiadczenia z D&D za bardzo nie mam, a mnie meczy jedna rzecz.
2e, kleryk, bonusy za madrosc - jak to wyglada np przy 18 (+4?) dla postaci 1 lvl i jak sie to potem rozklada na czary dla kolejnych poziomow? Tzn ile czarow pierwszego poziomu zapamieta kleryk pierwszego poziomu, ile czarow osobno pierwszego i drugiego poziomu zapamieta kleryk drugiego poziomu, jesli doliczyc do tego bonus? Jak sie ten bonus rozklada na wyzszych lvl, kiedy dostepna jest calosc ksiegi (1-7)?
Ma to w ogole sens, czy cos pomieszalem?
2e, kleryk, bonusy za madrosc - jak to wyglada np przy 18 (+4?) dla postaci 1 lvl i jak sie to potem rozklada na czary dla kolejnych poziomow? Tzn ile czarow pierwszego poziomu zapamieta kleryk pierwszego poziomu, ile czarow osobno pierwszego i drugiego poziomu zapamieta kleryk drugiego poziomu, jesli doliczyc do tego bonus? Jak sie ten bonus rozklada na wyzszych lvl, kiedy dostepna jest calosc ksiegi (1-7)?
Ma to w ogole sens, czy cos pomieszalem?
- Scaarph
właśnie sobie uświadomiłem, że nigdy nie grałem klerykiem :)
jak chcesz to jutro sprawdzę ci to ale w 3,5ed, bo tylko to mam przy sobie, ale według mnie najlepiej zrobisz jak sobie zassasz pdf-a z players handbook 2ed i sam sprawdzisz.
jak chcesz to jutro sprawdzę ci to ale w 3,5ed, bo tylko to mam przy sobie, ale według mnie najlepiej zrobisz jak sobie zassasz pdf-a z players handbook 2ed i sam sprawdzisz.
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
No wlasnie raz, ze zalezy mi tylko na 2e, a dwa, ze nie chcialo mi sie juz w tym grzebac dzisiaj na wlasna reke ;) No pain, no gain, heh. Jesli kto wie to chetnie poczytam, jesli nie to trzeba bedzie siegnac po literature.
Ostatnio zmieniony 25-09-2012, 13:57 przez 0ms, łącznie zmieniany 1 raz.
- Scaarph
ja nigdy ad&d nie prowadziłem i klasami magicznymi też nie grałem, a nawet jeśli to było ile, z 15 lat temu? jak 2ed w polsce wychodziła, hehe. ale coś mi mówi że akurat w interesującej cię kwestii wiele się nie zmieniło.
do której gry ci to trzeba? ;)
do której gry ci to trzeba? ;)
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Modduje BG i sam juz nie wiem, czy wpadlem na buga, zla implementacje zasad, czy mody mi sie pogryzly (a nie powinny), czy po prostu dziwnie jest ten bonus zrobiony, i w takim tez stanie trafil do gry :P
W papierowe D&D pogralbym bardzo chetnie, ale od lat sie jakos w ogole nie sklada, solidnej ekipy do grania nie ma - zwlaszcza do D&D - a z przypadkowymi grupami mam nieszczegolne doswiadczenia. Itd, itp.
W papierowe D&D pogralbym bardzo chetnie, ale od lat sie jakos w ogole nie sklada, solidnej ekipy do grania nie ma - zwlaszcza do D&D - a z przypadkowymi grupami mam nieszczegolne doswiadczenia. Itd, itp.
- PrzemoC
- postuje jak opętany!
W wywiadzie niedawnym Varg V. siem chwali, że erpega montuje :D.
- martyrdoom
- postuje jak opętany!
Grywam ostatnimi czasy w Znak Starszych Bogów - taka uproszczona i zminiaturyzowana wersja Horroru w Arkham, w sam raz na rozgrywkę w granicach 45 minut. Na 2-3 osoby gra się bardzo dobrze, na 4 też ujdzie. Generalnie gra jest mniej fabularyzowana i czasem mi się zdaje, że postacie są zbyt dopakowane, ale z drugiej strony stanowi dobrą alternatywę dla Horroru, jeśli ktoś ma ochotę na szybką rozgrywkę.
Moim ostatnim wielkim odkryciem jest gra Dominion. Mam od znajomych pożyczone Dominion: Intryga i jestem bardzo zaskoczony tą grą. Zasady są proste jak budowa cepa, ale trzeba się trochę nakombinować, żeby wygrać, choćby dlatego, że strategia, którą się obiera, zależy w dużej mierze od etapu, na którym gra się znajduje. Aha, jest to karcianka, w miarę ładnie namalowana i gra się świetnie w 2 do 4 osób.
Na pierwszą grę czeka natomiast ostatni nabytek:

Moim ostatnim wielkim odkryciem jest gra Dominion. Mam od znajomych pożyczone Dominion: Intryga i jestem bardzo zaskoczony tą grą. Zasady są proste jak budowa cepa, ale trzeba się trochę nakombinować, żeby wygrać, choćby dlatego, że strategia, którą się obiera, zależy w dużej mierze od etapu, na którym gra się znajduje. Aha, jest to karcianka, w miarę ładnie namalowana i gra się świetnie w 2 do 4 osób.
Na pierwszą grę czeka natomiast ostatni nabytek:

- Bezdech
Domnion = pasjans
Nie ma plastikowych figurek potworów = szajs
:)
Nie ma plastikowych figurek potworów = szajs
:)
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Then came the day that not a single soul was spared