np. auto o pojemności 40 kWh emituje 25,36 kg C02 do środowiskaPacjent pisze: ↑21-02-2023, 11:57Krótko, bo temat był już tu omawiany. Auta elektryczne o wiele bardziej obciążają środowisko podczas produkcji, a podczas utylizacji wręcz rekordowo. Podczas eksploatacji, głównie częstego ładowania, np. auto o pojemności 40 kWh emituje 25,36 kg C02 do środowiska, powodując przy także straty dla całego systemu wytwarzania energii. Oczywiście wszystko to w porach religii klimatyzmu i absurdów o szkodliwości CO2 by po latach obudzić się bez prawa do posiadania auta, zgodnie z realizowanym projektem Schwaba, a Ty mi tu o Watykanie, od którego jesteś wolny.trup pisze: ↑21-02-2023, 11:14
To zależy w jakim aspekcie.
- Emisyjnym podczas jazdy - jest. (choć tu jest ciągle problem z produkcją baterii i emisją CO2).
- paliwowym - jest, choć zależy to od źródła prądu, ale zakładam, że to potrzebuje czasu na zmianę na OZE.
Bardziej ekologiczna jest hybryda plug-in i auto z napędem wodorowym.
- Produkcyjnym (elementy konstrukcji) i utylizacyjnym (np. baterie - kobalt i nikiel; elektronika) - niekoniecznie w każdym aspekcie, al;e wiele z tych elementów występuje też w samochodach spalinowych więc problem jest podobny.
Wszystko do dopracowania.
----------------------
Wolę ten "niedorozwój" niż "rozwój" jakiego doświadczyła ludzkość dzięki okupantom z Watykanu.
Liczba z dupy.... na jakim dystansie? w jakim czasie?
"powodując przy także straty dla całego systemu wytwarzania energii" 8-o
A cotojaktożęjak?
"absurdów o szkodliwości CO2"
Rozumiem, że na chuj komu drzewa bo oddychamy CO2...
"o Watykanie, od którego jesteś wolny"
wiesz co... to jest stwierdzenie mocno odjechane od rzeczywistości..., gdyż to gówno przenika przestrzeń publiczną na każdym kroku, w większości dziedzin. Może i udaje mi się byc wolnym od tego mentalnie, światopoglądowo, ale wszechobecność tego gówna na codzień jest chyba zauważalna. Nie sądzisz?
"w porach religii klimatyzmu"
Nie wiem czy chodzi o opary czy o portki...
=============================
emisja podobna (wszystko zależy od źródła energii, a wiadomo, że teraz jest to MIKS ENERGETYCZNY a nie samo OZE) np.: