O obrotach sfer niebieskich
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: O obrotach sfer niebieskich
http://www.theverge.com/2014/9/24/68387 ... lar-system" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- weteran forumowych bitew
Dobry news, czekame na wyszczelenie teleskopu Jamesa Webba i pierwsze doniesienia o planecie zasyfionej gazami cieplarnianymi produkowanymi przez przemysł cięzki ufoków.
Btw jara się ktoś misją Rosetta? Bo ja codziennie rozpędzam skórę i nabłyszczam teleskop przy nowych fotach z pozornie nieciekawego kawałka skały o wdzięcznej nazwie 67P/Czuriumow-Gierasimienko. Ta fota mi smazy mózg ilekroć na nią patrzę:
http://www.esa.int/var/esa/storage/imag ... NavCam.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Daję link, bo to wielkie gówno. Polecam sobie powiększyć i kontemplować detale. Piękne, chociaż bardzo surowe. A poza tym to wygląda jak kadr z jakiegoś dojebanego filmu sf, tyle tylko, że to jest naprawdę.
A w listopadzie na ten zabawny kawałek skały zostanie opuszczony lądownik i na tę okazję to chyba sobie skręcę jakąś piątkę i będę smażył cała noc, odświeżając stronę ESA i oglądając zdjęcia.
Za rok New Horizons i tutaj to już w ogóle mi cieknie coś uszami jak sobie o tym myślę. Rosetta wystartowała wcześniej i takie foty jak wyżej aplikuje; fotorelacja z Plutona zmiażdży suty, tego jestem pewien.
Btw jara się ktoś misją Rosetta? Bo ja codziennie rozpędzam skórę i nabłyszczam teleskop przy nowych fotach z pozornie nieciekawego kawałka skały o wdzięcznej nazwie 67P/Czuriumow-Gierasimienko. Ta fota mi smazy mózg ilekroć na nią patrzę:
http://www.esa.int/var/esa/storage/imag ... NavCam.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Daję link, bo to wielkie gówno. Polecam sobie powiększyć i kontemplować detale. Piękne, chociaż bardzo surowe. A poza tym to wygląda jak kadr z jakiegoś dojebanego filmu sf, tyle tylko, że to jest naprawdę.
A w listopadzie na ten zabawny kawałek skały zostanie opuszczony lądownik i na tę okazję to chyba sobie skręcę jakąś piątkę i będę smażył cała noc, odświeżając stronę ESA i oglądając zdjęcia.
Za rok New Horizons i tutaj to już w ogóle mi cieknie coś uszami jak sobie o tym myślę. Rosetta wystartowała wcześniej i takie foty jak wyżej aplikuje; fotorelacja z Plutona zmiażdży suty, tego jestem pewien.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- manieczki
http://myscienceacademy.org/2014/09/23/ ... t-winners/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Riven
- Kontakt:
Nowe zdjęcia z rosetty :
" onclick="window.open(this.href);return false;
Bdb

No kurwa
Bdb

No kurwa
this is a land of wolves now
-
Zdjęcia z Rosetty coraz lepsze, bo i coraz niżej lata. Szkoda, że New Horizons tylko przefrunie koło Plutona.
Ten autoportret jest doskonały, klimat rodem z wattsowego Ślepowidzenia.
Tu ciekawostka:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 141019.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdjęcie komety Siding Spring która niedawno przeleciała bardzo blisko Marsa. Fota zrobiona z powierzchni planety przez łazik Opportunity.
Ten autoportret jest doskonały, klimat rodem z wattsowego Ślepowidzenia.
Tu ciekawostka:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 141019.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdjęcie komety Siding Spring która niedawno przeleciała bardzo blisko Marsa. Fota zrobiona z powierzchni planety przez łazik Opportunity.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- Riven
- Kontakt:
It blows my mind every time I see these photos that we have accomplished this. Essentially hit a small rock, with a smaller rock, traveling 20x the speed of a bullet, and now taking high definition photos of it. It seems close enough to touch. And to think if this thing crossed paths with our world, that would be the end of us. It is important for us to understand how these work, when one day we will have to defend ourselves against it.
Dla porównania z Barcelona :

-
kenediusze pisze:Zdjęcia z Rosetty coraz lepsze, bo i coraz niżej lata. Szkoda, że New Horizons tylko przefrunie koło Plutona.
.
Ale pewnie jakies fotki strzeli. Zawsze mnie fascynowała ta planeta ( wiem, wiem, w tej chwili planeta karłowata) zajebiście martwa, zimna i niedostępna. Pamiętam, że w książce Haldemana "Wieczna wojna" ziemscy żołnierze zanim wyruszyli do walki Bykrianami musieli zmontować bazę na Charonie. Czytał ktoś?
- Riven
- Kontakt:
Ja nie, ale zamierzam. Co do Plutona, aktualnie mamy zdjęcia na których praktycznie nic nie widać. Jeśli będzie to coś na miarę zdjęć voyagera to będzie totalny... Kosmos. Historyczna chwila. Jaram się mocno.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Czytał, ładny Wietnam w tym kosmosie opisał.Nasum pisze:Czytał ktoś?
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Riven
- Kontakt:
trasa Rosetty z Ziemi do komety:

a widzieliscie film Baginskiego zrobiony z tej okazji?
[youtube][/youtube]
Littlefinger wystepuje :D Zajebiste. Jak to Baginski - lekko kiczowate, ale swietnie zrobione i z super klimatem.
a tutaj making of:
wielki szacun dla Baginskiego i jego ekipy

a widzieliscie film Baginskiego zrobiony z tej okazji?
[youtube][/youtube]
Littlefinger wystepuje :D Zajebiste. Jak to Baginski - lekko kiczowate, ale swietnie zrobione i z super klimatem.
a tutaj making of:
wielki szacun dla Baginskiego i jego ekipy
- Riven
- Kontakt:
Jutro nastapi dzien ktory bedzie zapisany w podrecznikach historii. Cieszmy sie , kurwa, ze zyjemy w takich czasach.
-
W pewnym sensie można to porównać do lądowania na księżycu. Było już lądowanie na Marsie ale teraz to będzie istna kosmiczna akrobacja. Trzymam kciuki aby wszystko się udało.
-
Cała ta misja to jest w ogóle straszliwa ekwilibrystyka na poziomie który trudno chyba porównać do czegokolwiek. Sam lot Rosetty, obejmujący przelot obok dwóch planetoid, wielokrotne asysty grawitacyjne, a potem jeszcze zaplanowane na wiele miesięcy orbitowanie wokół komety - bynajmniej nie takie proste jak się wydaje - to jest coś co samo w sobie kwalifikuje się do podręczników. Philae to wisienka na torcie, ale bardzo smakowita, jaram się jak głupi. Z dotychczasowych chyba tylko misja Cassini ma szanse przebić dorobek naukowy Rosetty i ogólną spektakularność, ale to już takie tam dywagowanie, ostatecznie ocena badan kosmicznych to nie matematyka i nierówności odsłuchowe cięzko tu stosować :DNasum pisze: Było już lądowanie na Marsie ale teraz to będzie istna kosmiczna akrobacja.
Zostało 25 godzin do odłączenia.
Tak w ogóle to są bardzo dobre czasy dla fanów sond kosmicznych. W tym roku Rosetts, w przyszłym New Horizons (wybudzenie sondy w grudniu, badania pierwszego obiektu z pasa Kuipera w styczniu, więc będzie się działo bardzo niedługo...), w 2016 JUNO (coś jak Cassini tylko dla Jowisza, będzie prze-moc). A w międzyczasie kilka mniejszych, ale nie mniej ciekawych rzeczy pewnie się znajdzie.
Btw taka fota:
http://apod.nasa.gov/apod/image/1411/Mo ... A_2048.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Chyba najlepsza jakie widziałem w ostatnich miesiącach, pomijając te z Rosetty. Mało się coś o tym mówi, ale Chińczycy to się nie pierdolą, niedawno ledwo się oderwali od Ziemi, a teraz ich program kosmiczny leci pełną parą. I wprawdzie dotyczy tak "prozaicznego" obiektu jak Księżyc, ale intuicja mi mówi, że jeśli ktoś tam ma w końcu wrócić, to oni będą pierwsi i to prędzej niż później.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- Riven
- Kontakt:
Albo stad uciekniemy, albo czeka nas smierc w plomieniach.
-
Riven pisze:Albo stad uciekniemy, albo czeka nas smierc w plomieniach.
Śmierć cieplna wszechświata.....patrząc na rozwój sf i fakt, że wiele pomysłów które kiedyś były tylko filmową projekcją wyobraźni przestało takowymi być i stały się częścią naszego codziennego życia, to pewnie kiedyś wyemigrujemy z tej planety... niestety, my już tego nie dożyjemy.
- Riven
- Kontakt:
Prawda jest taka, ze nie ma stad ucieczki. Jedyna nadzieja w jakichs pojebanych dziurach czasoprzestrzennych. Kosmos jest zabojczo wielki.
- manieczki
jest moze i wielki
ale rajwen jakos na siebie trafilismy
i swie kochamy
i to sie liczy
ale rajwen jakos na siebie trafilismy
i swie kochamy
i to sie liczy
- Riven
- Kontakt:
-
Na sam początek możemy zrobić coś na wzór kolonii jak w przypadku Australii - tyle że kolonią będzie Mars.
- Riven
- Kontakt:
patrzac dlugofalowo to musimy sie przeistoczyc w jakies AI, inaczej zgon.