Pokój AA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
Re: Pokój AA
Przeciez nie ma czegos takiego jak renta alkoholowa, jest renta z tytulu niezdolnosci do pracy m.in. w wyniku szkod zdrowotnych powstalych na skutek spozycia. Jak sie ktos wyjebie na nartach albo roztyje tak, ze nie bedzie mogl pracowac, to tez taka dostanie.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Jest coś takiego?! To już wiem czemu jak oferowałem kiedyś połówkę lokalnemu menelowi za pół godziny roboty to mu się nie chciało ruszyć po wózek.
Guilty of being right
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Nie wiem czy jest, ale spotkałem ostatnio kumpla pod osiedlową Żabką. On to w ogóle już dramat ludzki, pije odkąd go pamiętam, jest chyba o dwa lata młodszy.... nie pracuje już ponad 10 lat ( swoją drogą, zastanawia mnie z czego ma pieniądze na alko ) i tak zamieniłem z nim kilka słów. Też coś tam mamrotał, że będzie się starać o takową rentę, bowiem z powodu swojego alkoholizmu nie jest w stanie podjąć żadnej pracy.... Nie wiem ile w tym prawdy, niech ktoś mądrzejszy się wypowie.
- Triceratops
https://www.rp.pl/praca-emerytury-i-ren ... yc-wniosekbackslifer pisze: ↑21-01-2025, 21:42Przeciez nie ma czegos takiego jak renta alkoholowa, jest renta z tytulu niezdolnosci do pracy m.in. w wyniku szkod zdrowotnych powstalych na skutek spozycia. Jak sie ktos wyjebie na nartach albo roztyje tak, ze nie bedzie mogl pracowac, to tez taka dostanie.
https://www.money.pl/gospodarka/czym-je ... 4448a.html
woodpecker from space
- Żułek
jest
Renta alkoholowa, choć nie jest oficjalnym terminem prawnym, jest jednak powszechnie używana do opisania świadczenia dla osób niezdolnych do pracy z powodu nadużywania alkoholu. W rzeczywistości, chodzi o rentę z tytułu niezdolności do pracy, przyznawaną przez ZUS. Po ostatniej waloryzacji, z marca 2024 roku renta alkoholowa wynosi 1780,96 zł (tj. w przypadku całkowitej niezdolności do pracy).
np https://www.infor.pl/prawo/renty/wysoko ... ynosi.html
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
-
- postuje jak opętany!
Przeciez dokladnie to wyzej napisalem. To nie jest swiadczenie dla alkoholikow tylko dla wszystkich niezdolnych do pracy z powodow zdrowotnych.Żułek pisze: ↑21-01-2025, 21:56jest
Renta alkoholowa, choć nie jest oficjalnym terminem prawnym, jest jednak powszechnie używana do opisania świadczenia dla osób niezdolnych do pracy z powodu nadużywania alkoholu. W rzeczywistości, chodzi o rentę z tytułu niezdolności do pracy, przyznawaną przez ZUS. Po ostatniej waloryzacji, z marca 2024 roku renta alkoholowa wynosi 1780,96 zł (tj. w przypadku całkowitej niezdolności do pracy).
- Żułek
jak zwał tak zwał, grunt że pijusy mają za co pićbackslifer pisze: ↑21-01-2025, 22:08Przeciez dokladnie to wyzej napisalem. To nie jest swiadczenie dla alkoholikow tylko dla wszystkich niezdolnych do pracy z powodow zdrowotnych.Żułek pisze: ↑21-01-2025, 21:56jest
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
-
- postuje jak opętany!
No i czym ona sie rozni od renty przyznanej czlowiekowi, ktory zlamie sobie kregoslup na nartach albo czlowiekowi, ktory przez powiklania plucne od palenia nie jest w stanie pracowac?Triceratops pisze: ↑21-01-2025, 21:55https://www.rp.pl/praca-emerytury-i-ren ... yc-wniosekbackslifer pisze: ↑21-01-2025, 21:42Przeciez nie ma czegos takiego jak renta alkoholowa, jest renta z tytulu niezdolnosci do pracy m.in. w wyniku szkod zdrowotnych powstalych na skutek spozycia. Jak sie ktos wyjebie na nartach albo roztyje tak, ze nie bedzie mogl pracowac, to tez taka dostanie.
https://www.money.pl/gospodarka/czym-je ... 4448a.html
-
- postuje jak opętany!
Mysle, ze jak ktos jest w takim stadium, ze ZUS przyzna niezdolnosc do pracy z powodow zdrowotnych, to i tak taka osoba dlugo obciazeniem dla budzetu nie bedzie.

- Żułek
no ale tu nie mówimy o chorobach tylko o chlaniubackslifer pisze: ↑21-01-2025, 22:12Mysle, ze jak ktos jest w takim stadium, ze ZUS przyzna niezdolnosc do pracy z powodow zdrowotnych, to i tak taka osoba dlugo obciazeniem dla budzetu nie bedzie.W innych przypadkach schorzen, do ktorych chory sie przyczynil tez uwazasz, ze renta to zlo?

-
- postuje jak opętany!
A czym to sie rozni od choroby pluc u palacza, albo cukrzycy u obzartucha?Żułek pisze: ↑21-01-2025, 22:30no ale tu nie mówimy o chorobach tylko o chlaniubackslifer pisze: ↑21-01-2025, 22:12Mysle, ze jak ktos jest w takim stadium, ze ZUS przyzna niezdolnosc do pracy z powodow zdrowotnych, to i tak taka osoba dlugo obciazeniem dla budzetu nie bedzie.W innych przypadkach schorzen, do ktorych chory sie przyczynil tez uwazasz, ze renta to zlo?
![]()

- Żułek
tym że chlanie to nie jest choroba, zwykły przekręt koncernów alkoholowych 

-
- postuje jak opętany!
Ale nikt nie daje renty przez diagnoze alkoholizmu. Musisz miec schorzenia bedace skutkiem:
Wiec analogicznie do palenie -> rak.Do uzyskania renty alkoholowej nie uprawnia sama diagnoza choroby alkoholowej. Cierpiąca na nią osoba musi dodatkowo zostać uznana przez lekarza za niezdolną do pracy. Ważne w tej sytuacji będzie wykazanie, że uzależnienie od alkoholu doprowadziło do rozwoju chorób uniemożliwiających podjęcie pracy. Wśród nich wymienić można m.in. przewlekłe zapalenie trzustki, marskość wątroby, uszkodzenie układu nerwowego czy zespół Otella (obłęd alkoholowy). W związku z tym nie każda osoba cierpiąca na chorobę alkoholową zostanie uznana za niezdolną do pracy, a tym samym otrzyma prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy.
- Żułek
a to pijusy tym się już muszą sami martwić, nie mój cyrk, nie moje małpy 

-
- rasowy masterfulowicz
Jedno wielkie pierrdolenie januszy nie mających styczności z uzależnieniem.To jak pierdolić na behemoth nie znając a słuchając całe życie autopsy.Może osoby nie mające pojecia i styczności z uzależniemiem mogłyby przestać sie tu udzielać i umoralanić? żeby była jasność, nic do nich nie mam(Lukass, świat końca, acetyk itd)
-
- rasowy masterfulowicz
ja wam powiem tak, zawsze byłem wrogiem alkoholu, wychowałem sie w rodzinie gdzie dziadek pił a mój tata miał wyskoki a ja ślęczałem nad nim całą noc bo miał bezdech.Nagle jak czerwonopaskowiec w pierwszej klasie LO wypiłem apetit brzoskwiniowy i popłynąlem? o czym to kurwa świadczy? człowiek cieszący się zyciem, mający powodzenie u kobiet nagle rozjebał sobie żywot to posmakował gumijagód i nie potrafił przyjąć w głowie że to tylko jeden raz, że trzeba dalej żyć.Nikt tego nie pojmie kto nie miał z tym styczności.Dlatego zacznijcie sie ludzie udzielać w innych tematach a ten pozostawcie poprostu alkusom
- Lukass
- zahartowany metalizator
Panie Kolego, muszę przyznać, że coraz mniej Cię rozumiem. Masz oczywiście prawo oceniać innych jak sobie wymyślisz, ale Twoje wyobrażenie naprawdę nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Cała moja młodość to było patrzenie na skutki skrajnego (o wiele bardziej skrajnego, niż Twój) alkoholizmu. Ostatnie kilka lat z kolei to działanie w warunkach czegoś, co większość specjalistów by nazwała pewnie klasycznym przypadkiem alkoholizmu wysokofunkcjonującego. Jeśli chcesz powiedzieć, że nie mam pojęcia w temacie, to oczywiście możesz, tylko że to będzie pierdolenie bez żadnego sensu. Jeśli chcesz sobie stworzyć skalę pijaków, i oceniać, kto już zasłużył na miano alkusa, a kto nie, to się baw. Naprawdę mam to w dupie. Mam trochę (niewiele) współczucia dla osób uzależnionych, i czasami nawet naiwnie wierzę, że warto spróbować im pomóc. Wiem też, że zwykle nie warto - mi też w razie czego nikt nie powinien próbować pomagać, jak już sprawy pójdą źle. Ale tak się szczęśliwie składa, że nie Ty decydujesz, kto się może udzielać w temacie, a kto nie może. Jeśli uznam, że mam coś do powiedzenia, to powiem, a Ty będziesz miał gówno do gadania w tym temacie.mocny2_3 pisze: ↑22-01-2025, 23:33Jedno wielkie pierrdolenie januszy nie mających styczności z uzależnieniem.To jak pierdolić na behemoth nie znając a słuchając całe życie autopsy.Może osoby nie mające pojecia i styczności z uzależniemiem mogłyby przestać sie tu udzielać i umoralanić? żeby była jasność, nic do nich nie mam(Lukass, świat końca, acetyk itd)
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
dobre rady Hołowni, chyba nie było jeszcze 'Na kaca najlepsza praca', też o 'trzymaniu pały w ręce':
[media]https://www.youtube.com/shorts/WoqLAaVgIfk[/media]
[media]https://www.youtube.com/shorts/WoqLAaVgIfk[/media]
Die Welt ist meine Vorstellung.
-
- rasowy masterfulowicz
medard ty weź idz gdzie inadziej pomderdać. Lukass źle to odebrałeś
- Lukass
- zahartowany metalizator