Gry online. Czasoupłynniacze, inne marnotrawniki v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

Re: Gry online. Czasoupłynniacze, inne marnotrawniki v.2

27-06-2026, 13:28

Hatefire pisze:
27-06-2026, 12:42
Gdyby wtedy byli redpillowcy i incele pokroju Tabalugi to by czytali Secret Service :super:
Odwołaj to.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

27-06-2026, 14:51

hcpig pisze:
26-06-2026, 17:21
empir pisze:
26-06-2026, 07:32
W zasadzie to tak jest ;)
Tak tak, a 'właściwe' Keep of Kalessin zaczyna się 'Armada', Tiamat od 'Clouds', Afflicted od 'Dawn of Glory' a Atrocity od 'Werk 80'.
To zależy, co rozumiesz przez "właściwe". Nie chodzi o "pierwsze", tylko o moment, w którym seria albo zespół nabrały swojej tożsamości. GTA zaczęło się od jedynki, ale formuła, z którą dziś kojarzy się serię, narodziła się w GTA 3. Zresztą sam podałeś przykłady, które bardziej potwierdzają tę tezę niż jej przeczą. Dla wielu fanów Therion to właśnie okres od Theli, a Tiamat od Clouds. To nie znaczy, że wcześniejsze albumy są nieważne. Po prostu nie one ukształtowały wizerunek tych zespołów dla większości słuchaczy.
Awatar użytkownika
Bloodcult

01-07-2026, 12:43

hcpig pisze:
27-06-2026, 13:28
Hatefire pisze:
27-06-2026, 12:42
Gdyby wtedy byli redpillowcy i incele pokroju Tabalugi to by czytali Secret Service :super:
Odwołaj to.
Oczywiście że Hatefire ma racje. Czy jak PRAWDZIWA LEWICA dojdzie do władzy to w kioskach będzie Secret Service ? Czy jakby Magdalena Biejat była Twoją nekomamą w latach 90 to czy pokazał byś jej co czytasz ? Czy wróci Brzachwo Wój ?

Jakby w 98 Paulina Matysiak była moją mamą to nie wstydziłbym się jej powiedzieć że czytam CD-Action. Nawet pewnie sama by mi je kupowała w nagrodę za dobre stopnie* !

*jest możliwe że dyktando skutkowało by tygodniowym szlabanem na CD-Action i cały komputer ale z pozostałych przedmiotów miałem dobre !
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

01-07-2026, 14:33

to było do przewidzenia ale raczej myślałem o kompach bardziej
Sony Interactive Entertainment potwierdziło jedną z największych zmian w historii marki PlayStation. Firma zakończy produkcję fizycznych nośników z nowymi grami na swoje konsole.

Oznacza to, że od początku 2028 roku wszystkie nowe premiery będą dostępne wyłącznie w wersji cyfrowej.

Zgodnie z oficjalnym komunikatem, produkcja płyt z nowymi grami na PlayStation zakończy się w styczniu 2028 roku. Po tej dacie wszystkie nowe tytuły będą trafiały wyłącznie do sprzedaży cyfrowej - zarówno za pośrednictwem PlayStation Store, jak i sklepów oferujących cyfrowe kody.

Sony podkreśla, że decyzja nie wpłynie na gry wydane wcześniej ani na produkcje, które zadebiutują przed styczniem 2028 roku. Wszystkie dotychczasowe wydania fizyczne pozostaną w sprzedaży, a gracze nadal będą mogli z nich korzystać.

Według firmy jest to odpowiedź na zmieniające się preferencje użytkowników. Sony wskazuje, że zdecydowana większość społeczności PlayStation wybiera dziś zakup gier w wersji cyfrowej, a cały rynek rozrywki od lat odchodzi od fizycznych nośników na rzecz dystrybucji online.

Japoński gigant zapowiada jednocześnie dalsze inwestycje w rozwój cyfrowej dystrybucji oraz nowe sposoby kupowania i pobierania gier. Oznacza to, że 2027 będzie ostatnim pełnym rokiem, w którym nowe produkcje na PlayStation będą regularnie ukazywać się na płytach. Dla kolekcjonerów i miłośników pudełkowych wydań to symboliczny koniec epoki, która trwała od debiutu pierwszego PlayStation niemal trzy dekady temu.
no czyli znowu jakiś haker przyjdzie, rozpierdoli wszystko i będzie :pepe: że nie ma gierek :hahaha:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
backslifer
w mackach Zła

01-07-2026, 14:36

Naturalna kolej rzeczy, nie ma popytu to nie ma potrzeby inwestowania w nośnik.
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

01-07-2026, 15:03

Zresztą chuj z nośnika jak po instalacji pobiera od razu drugie tyle patchy, a bez patcha nie pograsz makaroniarzu.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

backslifer pisze:
A nie chodzi o to, aby wyeliminować odsprzedaż używek?
backslifer
w mackach Zła

01-07-2026, 15:14

empir pisze:
backslifer pisze:
Może i tak, ale też, z pierwszego źródła (nie wiem na ile wartościowego):
https://twicethebits.com/2025/06/19/the ... declining/
As shown above, the 7th generation introduced online stores but physical media still reigned. On the 8th generation consoles, digital distribution gathered steam, particularly after around 2015. Sony’s own data shows full-game downloads on PlayStation jumped from only 19% of sales in 2015 to 70% by 2022. (In fact, Sony just reported the digital download ratio reached 76% in FY2024, up from 70% the year prior.) The 9th generation has cemented digital as the default: by 2023, only 17% of console games worldwide were sold on physical media.
Po prostu jest coraz mniejszy popyt, a wypuszczanie gry na fizycznym nośniku to koszt.
Oczywiście, że dla wydawców jest też to wygodne z wielu powodów, ale użytkownicy specjalnie się nie bronią.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

01-07-2026, 15:32

Kupowałem w zeszłym roku PS5. Wziąłem PRO. Nie ma opcji z napędem.
Chwilę później kupowałem kompa (składany na moje zamówienie przez morele). Brak do wyboru bud pod napędy optyczne. Jedyna opcja to zewnętrzne.

Wniosek dla mnie jest taki: producenci utrudniają dostęp do nośników fizycznych więc sprzedaż gier na nośnikach fizycznych spada.

Oczywiście może być na odwrót a moje wnioski są z dupy :nerd:
Awatar użytkownika
Żułek

01-07-2026, 16:02

wszystko się rozchodzi o licencje, licencja się skończy i gierki cyfrowe możesz se w dupe wsadzić
chcesz grac kup nową gierke/konsole a taki :fu:

a jeszcze o PS3 se przypomnieli
Sony oficjalnie potwierdziło, że PlayStation Store na konsolach PlayStation 3 i PlayStation Vita zostanie zamknięty. Proces rozpocznie się jeszcze w tym roku w wybranych krajach, a globalne wyłączenie usługi nastąpi w lipcu 2027 roku.

Od momentu zamknięcia sklepu użytkownicy nie będą mogli kupować nowych gier, dodatków ani innych treści cyfrowych na tych platformach. Sony uspokaja jednak, że wcześniej zakupione produkcje będzie można nadal pobierać przez przewidywalną przyszłość.

Jako pierwsze dostęp do PlayStation Store na PS3 stracą gracze z Meksyku, Hondurasu i Nikaragui – stanie się to w sierpniu 2026 roku. Następnie zamknięcie obejmie kolejne kraje Ameryki Łacińskiej i Bliskiego Wschodu jeszcze pod koniec roku. We wszystkich pozostałych regionach świata sklep na PS3 i PS Vita zakończy działalność w lipcu 2027 roku.

Sony tłumaczy decyzję koniecznością dostosowania PlayStation Store do nowoczesnych systemów płatności i infrastruktury handlowej. Ze względu na wiek obu platform ich oprogramowanie nie jest już w stanie obsłużyć wymaganych zmian.

Firma przyznała, że decyzja nie była łatwa, podkreślając, iż PS3 i PS Vita odegrały ważną rolę w historii marki PlayStation. Jednocześnie Sony zapowiada, że chce skoncentrować swoje zasoby na rozwoju usług i doświadczeń dostępnych na nowszych generacjach konsol.
:hehehe:

mam troche gierek kupionych (głównie płyty) i chyba trzeba będzie w końcu je odpalić :jezyk:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
backslifer
w mackach Zła

01-07-2026, 18:55

empir pisze:
01-07-2026, 15:32
Kupowałem w zeszłym roku PS5. Wziąłem PRO. Nie ma opcji z napędem.
Chwilę później kupowałem kompa (składany na moje zamówienie przez morele). Brak do wyboru bud pod napędy optyczne. Jedyna opcja to zewnętrzne.

Wniosek dla mnie jest taki: producenci utrudniają dostęp do nośników fizycznych więc sprzedaż gier na nośnikach fizycznych spada.

Oczywiście może być na odwrót a moje wnioski są z dupy :nerd:
To wypychanie też jest faktem.
PS4 z płytami było po prostu niewygodne. Masz płytę, ale i tak musisz ściągać grę z ich ziemniaczanego serwera, instalować ją na konsoli i ściągać ogromne updaty godzinami. Czyli to samo co w cyfrze, tylko musisz zmieniać płyty, bo bez zmiany płyty nie włączysz gry. Było to tak niewygodne, że sam się przestawiłem na cyfrę.
Więc pewnie jeden i drugi argument mają swoją wartość. Z tym, że cyfra jest bardzo wygodna też ciężko się kłócić, a większość użytkowników ma w dupie licencje.
Awatar użytkownika
Nerwowy

01-07-2026, 18:56

empir pisze:
backslifer pisze:
Dokładnie o to chodzi - nieprzypadkowo zresztą zaczyna się od system sellera na konsole.

Główna różnica jest taka że w przypadku PC jest jednak spory wybór sklepów oferujących cyfrowe wersje, cykliczne promki i generalnie w miarę prokonsumenckie podejście największych graczy tak że gry na komputer są stosunkowo tanie.

Za to w przypadku PS / Nintendo Store gdzie konsole są sprzedawane poniżej kosztów produkcji a firmy zarabiają głównie na samych grach i abonamentach dopiero teraz zacznie się ostre jebanie klienteli. No ale skoro konsolowi "gracze" rzucili się na gówno dla gimbusów jakim niewątpliwie będzie GTA VI czy są skłonni płacić dodatkowo za taką podstawową funkcjonalność jaką jest gra przez internet to znaczy że chyba to po prostu lubią :hehehe: :hehehe: :hehehe:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
hcpig

01-07-2026, 19:06

backslifer pisze:
PS4 z płytami było po prostu niewygodne. Masz płytę, ale i tak musisz ściągać grę z ich ziemniaczanego serwera, instalować ją na konsoli i ściągać ogromne updaty godzinami. Czyli to samo co w cyfrze, tylko musisz zmieniać płyty, bo bez zmiany płyty nie włączysz gry. Było to tak niewygodne, że sam się przestawiłem na cyfrę.
Może po prostu olać te nowe 'konsole' i stockować gry na normalne np. 3DS? Zresztą Sony to totalne gówno w kategorii gejming, jedyne co im wyszło to era PS1, PS2 i może PSP.

backslifer
w mackach Zła

01-07-2026, 19:40

hcpig pisze:
01-07-2026, 19:06
backslifer pisze:
Może po prostu olać te nowe 'konsole' i stockować gry na normalne np. 3DS? Zresztą Sony to totalne gówno w kategorii gejming, jedyne co im wyszło to era PS1, PS2 i może PSP.

Ale wtedy nie pograłbym w Bloodborne. :darksidepepe:
Awatar użytkownika
hcpig

03-07-2026, 18:20

Bloodcult pisze:
Jakby w 98 Paulina Matysiak była moją mamą to nie wstydziłbym się jej powiedzieć że czytam CD-Action. Nawet pewnie sama by mi je kupowała w nagrodę za dobre stopnie
Wstydź się, CD-A zawsze chciało być takie grzeczne i bez jaj, szczytem ekstremy był wiadomy ex-redaktor Masterfula, który wrzuciał w recenzjach nowplaye z norweskim BM i szwedzkim DM ale po listach protestacyjnych redakcja ugięła się i musiał zaprzestać.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-07-2026, 18:35

Tylko RESET!
Find your flow
Awatar użytkownika
Nerwowy

03-07-2026, 20:07

hcpig pisze:
03-07-2026, 18:20
Bloodcult pisze:
Jakby w 98 Paulina Matysiak była moją mamą to nie wstydziłbym się jej powiedzieć że czytam CD-Action. Nawet pewnie sama by mi je kupowała w nagrodę za dobre stopnie
Wstydź się, CD-A zawsze chciało być takie grzeczne i bez jaj, szczytem ekstremy był wiadomy ex-redaktor Masterfula, który wrzuciał w recenzjach nowplaye z norweskim BM i szwedzkim DM ale po listach protestacyjnych redakcja ugięła się i musiał zaprzestać.
Pamiętam jak ktoś tam się zesrał o wizerunek jezuska na mapie w Q3A :hehehe: :hehehe: :hehehe:

Bardziej śmieszni są chyba tylko "metalowcy" chodzący do kościółka :fu:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
hcpig

04-07-2026, 19:18

A propos kontrowersji (temat ten był poruszany przez uwczesną polską prasę co cytowano 30 lat temu w Secret Service) to przez tydzień można za darmo dodać do konta Epic remaster absolutnie genialnej przygodówki czyli I Have No Mouth and I Must Scream - skończyłem w zeszłym roku i bez cienia przesady mogę stwierdzić, że to najlepsza fabuła w jakiejkolwie grze video. Luźno bazuje na nowelce pod tym samym tytułem ale ta to tylko nieśmiałe wprawki a gra jest bez porównania dużo głębsza, znacznie bardziej rozbudowana fabularnie i znacznie lepiej napisana niż materiał źródłowy, co w grach nie zdarza się prawie nigdy.

W skrócie, złe AI opanowało świat, wybiło ludzkość pozostawiają przy życiu jedynie garstkę wyposażonych w nieśmiertelne ciała ludzi. Ludzie, których AI wybrało 'właściwego' za życia dokonali ohydnych zbrodni lub doświadczyli potwornych traum więc maszyna urządza im symulacje, w ramach których daje upust swojej nienawiści torturujac swoje ofiary przez wieczność w senariuszach, które nawiazują wprost do ich win, traum lub wyrzutów sumienia. Każdy scenariusz ma wiele zakończeń i tylko niektóre z nich prowadzą do wybicia się z symulacji poprzez stawienia czoła własnym lękom lub zadościuczynieniem za grzechy.

Intro jest manifestem przepisanym słowo w słowo z opowiadania, czyta je sam jego autor Harlan Ellison i po prostu spływa nienawiścią do ludzkiej biomasy:

10/10
Ostatnio zmieniony 04-07-2026, 19:29 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hatefire

04-07-2026, 19:28

hcpig pisze:
04-07-2026, 19:18
A propos kontrowersji (temat ten był poruszany przez uwczesną polską prasę co cytowano 30 lat temu w Secret Service) to przez tydzień można za darmo dodać do konta Epic remaster absolutnie genialnej przygodówki czyli I Have No Mouth and I Must Scream - skończyłem w zeszłym roku i bez cienia przesady mogę stwierdzić, że to najlepsza fabuła w jakiejkolwie grze video. Luźno bazuje na nowelce pod tym samym tytułem ale ta to tylko nieśmiałe wprawki a gra jest bez porównania dużo głębsza, znacznie bardziej rozbudowana fabularnie i znacznie lepiej napisana niż materiał źródłowy, co w grach nie zdarza się prawie nigdy.

W skrócie, złe AI opanowało świat, wybiło ludzkość pozostawiają przy życiu jedynie garstkę wyposażonych w nieśmiertelne ciała ludzi. Ludzie, których AI wybrało 'właściwego' za życia dokonali ohydnych zbrodni lub doświadczyli potwornych traum więc maszyna urządza im symulacje, w ramach których daje upust swojej nienawiści torturujach swoje ofiary przez wieczność. Każdy scenariusz ma wiele zakończeń i tylko niektóre z nich prowadzą do wybicia się z symulacji poprzez stawienia czoła własnym lękom lub zadościuczynieniem za grzechy.

Intro jest manifestem przepisanym słowo w słowo z opowiadania, czyta je sam jego autor Harlan Ellison i po prostu spływa nienawiścią do ludzkiej biomasy:

10/10
O dzięki grałem w to Bóg wie kiedy i na bank nie bylem wykąpać wszystkich znaczeń. Natomiast jednak byłbym ostrożny z nazywaniem kanonicznego opowiadania wprawką.

Edit: Tak btw śledzisz może funpeja Mistycyzm Popkulturowy? Jego podejście do gier w pewnych punktach chyba zbieżne z twoim.
Ostatnio zmieniony 04-07-2026, 19:32 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
hcpig

04-07-2026, 19:31

Absolutnie to wprawka bo żadna z postaci opowiadania nie ma żadnego backstory a to jest clue całej historii, zwłaszcza jeżeli chodzi o scenariusz Nimdoka, który został wycięty z niemieckiej wersji gry przez co nasi zachodni sąsiedzi nie mogli ukończyć gry.
Hatefire pisze:
04-07-2026, 19:28
ak btw śledzisz może funpeja Mistycyzm Popkulturowy?
Nie znam, aż sobie zobaczę potem.
ODPOWIEDZ