Gdzie pracujecie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Maleficio
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
Re: Gdzie pracujecie
Ja muzyki słucham głownie w pracy, też mam jak mol własną kanciapę. A praca jak praca, pracuje w dużej agencji sieciowej reklamowej... i się zajmuje sprawami kreatywnymi:)
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
robie glownie dla jednej firmy, a ze wieksza czesc dzialalnosci prowadzi zagranica, to jest calkiem sporo materialu.Deathless King pisze:Wspolpracujesz z jakas firma posredniczaca? Tak pytam z ciekawosci, bo sam swego czasu robilem w firmie tlumaczeniowej.Riven pisze:nie no, tlumaczenia. glownie soft, ale zdarzaja sie tez inne rzeczy.
Ostatnio pracowalem ponad rok w hurtowni/firmie bedacej dystrybutorem sprzetu muzycznego, ale ze mielismy z szefem inne spojrzenie na wiele spraw to jakies 2 tygodnie temu grzecznie podziekowalem i wlasnie czegos szukam
ale musze sie rozejrzec za czyms jeszcze, bo wiecej kasy nie zaszkodzi, a robota nie jest ciezka (no chyba, ze trzeba zrobic 70 stron jednego dnia

this is a land of wolves now
- Deathless King
- weteran forumowych bitew
70 stron? Tlumaczenia? to wychodzi ok. 17tys słów - chyba coś Ci się pokręciło 

Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
70 str. to ja bym w ciągu dnia po polsku nie przepisał - może 60 z tego to jakieś schematy i rysunki?
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Riven, a takie pytanie natury technicznej: wysyłasz to potem jeszcze do korekty, czy Twoja wersja musi być ta bezbłędną i ostateczną?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Deathless King
No chyba ze, bo standardowo liczy sie ok. 2500 tys dziennie slow dla sprawnego tlumacza, 3-4tys robia Ci naprawde dobrzy, a jeszcze pytanie czy to jest "from scratch" czy masz jakas baze z podstawieniami.
edit. a review musi byc - jak nie w firmie posredniczacej to u klienta ostatecznego.
edit. a review musi byc - jak nie w firmie posredniczacej to u klienta ostatecznego.
- Riven
- Kontakt:
przepisac tyle to zaden problem 
fakt, nie byl to lity tekst, ale tak na oko to z 50 stron na pewno by wyszlo. jak sie siedzi od rana do wieczora... pomaga fakt, ze akurat to o czym mowilem to byla wlasnie dokumentacja softu, a wiec z punktu widzenia gramatyki bardzo latwa rzecz (niestety copy&paste nie wchodzi w gre
) normalny tekst z konkretna trescia to oczywiscie zupelnie inna sprawa, no ale pisalem o swoim rekordzie 
alsvartr> nie, jest review, nie zawsze (ze wzgledu na czas) ale generalnie jest

fakt, nie byl to lity tekst, ale tak na oko to z 50 stron na pewno by wyszlo. jak sie siedzi od rana do wieczora... pomaga fakt, ze akurat to o czym mowilem to byla wlasnie dokumentacja softu, a wiec z punktu widzenia gramatyki bardzo latwa rzecz (niestety copy&paste nie wchodzi w gre

alsvartr> nie, jest review, nie zawsze (ze wzgledu na czas) ale generalnie jest
- Deathless King
To i tak wychodzi ponad 12tys słów. Jeśli nie pracujesz na bazie to jest to zwyczajnie niemożliwe - albo jesteś jakimś ewenementem
Najlepszy tłumacz z jakim pracowałem (a wierz mi, koleś 25 lat w branży, mózg niesamowity) w ekstremalnych sytuacjach potrafił w jeden dzień przetłumaczyc 6 tys słów. O ile oczywiście mówimy o tłumaczeniu na odpowiednim poziomie.

- Riven
- Kontakt:
moze jakbym ci pokazal ten dokument to zobaczylbys, ze to wcale nie jest jakis mega wyczyn - ale z oczywistych powodow nie moge 

- Deathless King
No to się nie chwal ilością stron tylko ilością słów - to ma znaczenie. Standardowo na jedną stronę liczy się 250 słów. Nie wmówisz mi że potrafisz bez bazy i słownika klienta przetłumaczyc ponad 12 tys słów w jeden dzień i zrobic to spójnie, bez błędów i stylistycznie cacy.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
no w sumie racja - jeżeli nie jest to tłumaczenie tekstu pełnego idiomów, slangu czy artystycznych fizi-mizi to jest szansa zrobić jedną stronę w jakieś 15-20 minut i ostatecznie - nie jedząc, srając i szcząc praktycznie pod siebie, jakoś się wyrobić 

Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
- Riven
- Kontakt:
- Deathless King
Spoko, pracowałem przy tłumaczeniach softu dla Microsoftu, Adobe, Della i paru innych, jeśli rzeczywiście potrafisz przetłumaczyc 12 tys słów w jeden dzień - odezwij się do mnie na priv, dam Ci namiary gdzie trzeba i jeśli się sprawdzisz to nie ruszając się z domu zarobisz niezłe sianko 

- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Filolog?Deathless King pisze:Spoko, pracowałem przy tłumaczeniach softu dla Microsoftu, Adobe, Della i paru innych,
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Deathless King
Nie tłumaczyłem (nie licząc drobnych tekstów marketingowych, za dużo innych rzeczy do roboty) tylko koordynowałem projekty na języki polski i czeski.
- Herne the Hunter
- postuje jak opętany!
Deathless King pisze:No to się nie chwal ilością stron tylko ilością słów - to ma znaczenie. Standardowo na jedną stronę liczy się 250 słów. Nie wmówisz mi że potrafisz bez bazy i słownika klienta przetłumaczyc ponad 12 tys słów w jeden dzień i zrobic to spójnie, bez błędów i stylistycznie cacy.
12 tysięcy słów przy słusznym założeniu 250 słów na stronę chyba nawet z oprogramowaniem i słownikiem klienta nie da, chyba że jest kupa powtórzeń. Osobiście dociągam do około 20 stron jak jestem bardzo bardzo przymuszony, ale na następny dzień średnio siebie widzę.
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
- Deathless King
No jak na 12tys masz 1/2 setek i 1/4 75-99% podstawien to sie da 

- Herne the Hunter
- postuje jak opętany!
Może i tak, ale to i tak jest zadanie dla komandosa również na noc, ja już tak staram się nie robić, nie ten wiek, nie te potrzeby.Deathless King pisze:No jak na 12tys masz 1/2 setek i 1/4 75-99% podstawien to sie da
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
- Deathless King
No wiadomo, to juz i tak ekstremum, ale jeszcze wykonalne (teoretycznie).
- Block69
- zahartowany metalizator
Prawdziwy metalowiec nie pracuje ino siedzi w domu, pije piwo i słucha metalu. Jak wychodzi z domu to tylko po piwo.
PENIS METAL