Uzależnienia
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Re: Uzależnienia
Nie bardzo rozumiem skąd zdziwienie. Nikogo chyba nie dziwi, że kawa pobudza, a przecież w jednym i drugim siedzi ta sama kofeina, różne są tylko dawki oraz towarzyszące substancje.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Przed treningiem to bardzo krotko parzona zielona, przerywa sie parzenie lodem po gora 2 minutac i jest dobry diabel.
woodpecker from space
-
Dawka kofeiny zawarta w herbacie nie jest tyle niższa, co jej działanie ma znacznie większą rozpiętość czasową.
Jeśli lubisz herbacianą gorycz, polecam metodę z mikrofalą. W ten sposób pobudza kilkadziesiąt procent związków aktywnych, no i jest bardziej cierpka ;] Internet jest tego pełen.
Po kilku, 6-7 minutach uwalniają się garbniki, które do pewnego stopnia dekofeinizują herbatę i powodują sedację, ale działają względnie prozdrowotnie, np. na układ trawienny, mimo że w nadmiarze prowadzą do zaburzeń wchłaniania niektórych witamin. Przy takiej dawce musiałeś po prostu wpaść w jakiś rodzaj katatonii ;)WaszJudasz pisze:No raczej trudno, żeby taka dawka kofeiny nie podziałała stymulująco :DHeretyk pisze:tak wracając do tej herbaty. parzona dłużej jak najbardziej ma właściwości pobudzające. kiedyś zrobiłem taki test, wypijając chyba z 4 pod rząd i myślałem, że kurwa dostanę zawału albo wylewu
Jeśli lubisz herbacianą gorycz, polecam metodę z mikrofalą. W ten sposób pobudza kilkadziesiąt procent związków aktywnych, no i jest bardziej cierpka ;] Internet jest tego pełen.
-
Thys. Niech napisze to samo, co Ty, a potem ja jeszcze jedna osoba, to stanie się to faktem niepodważalnym :Duglak pisze:wiesz, ze to efekt placebo? dlugo parzona herbata nie zawiera teiny, bo przy dlugim parzeniu zaczynaja uwalniac sie taniny (garbniki), ktore ja neutralizuja. herbata nabiera bardziej gorzkiego smaku, ale przestaje dzialac pobudzajaco.
swoja droga rozumiem Cie doskonale - tez wole przeparzona, gorzka herbate mimo, ze to niezgodne ze sztuka ;-)
- WaszJudasz
Nie dekofeinizują, bo w samym naparze mierzalna ilość kofeiny się nie zmienia, ale wpływają na biodostępność. Działa to zresztą w sposób dość nieprzewidywalny, bo z tego co pamiętam w badaniach wyszło, że w zależności od dawek i proporcji może zachodzić albo synergia, wzmacnianie kofeinowej stymulacji, albo wprost przeciwnie - co odpowiada w sumie obiegowym opiniom o zróżnicowaniu działania róznych i parzonych w różny sposób herbat.byrgh pisze: Po kilku, 6-7 minutach uwalniają się garbniki, które do pewnego stopnia dekofeinizują herbatę i powodują sedację
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Gunman
- weteran forumowych bitew
Nigdy się tym za bardzo nie interesowałem ale to ciekawy temat. Zastanawia mnie teraz dlaczego herbatę podaje się dzieciom od najmłodszych lat a kawy nie? Skoro z tego co piszecie działanie jest podobne. No i czy to dotyczy wszystkich herbat, nawet tych ogólnodostępnych, śmieciowych w postaci torebek?
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
W Brazylii male dzieci pija kawe, nie wiem jak jest w innych krajach ameryki pld, ale widzialem film polki mieszkajacej tam i mowila, ze to norma, ze dzieci pija kawe
woodpecker from space
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
No bo powszechne picie herbaty, to raczej kwestia kulturowa. Załapaliśmy, to od Rosjan w czasie zaborów. W Europie większe spożycie na łebka niż Polska, to tylko Wyspy Brytyjskie i Rosja właśnie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Sybir
Cały czas czekam, aż ktoś się przed nami otworzy i opisze swoje narkoprzygody. Na razie w sondzie na dragi miękkie, twarde i nasenne łącznie głos oddało 3% ankietowanych.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Medard
Tu nikt nie bierze, ci co brali już nie żyją.Sybir pisze:Cały czas czekam, aż ktoś się przed nami otworzy i opisze swoje narkoprzygody. Na razie w sondzie na dragi miękkie, twarde i nasenne łącznie głos oddało 3% ankietowanych.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Hatefire
Widać forume jest straight edge ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
- w mackach Zła
Tutaj zdaje się, że tylko Bolek i Scaarph przodowali w "wiecznym cyku" :) Średnia wiekowa na forum idzie w górę, moce przerobowe maleją...Hatefire pisze:Widać forume jest straight edge ;-)
Nieprawda. Krążyły plotki że to ja nigdy nie trzeźwieję.Necropunk pisze:Tutaj zdaje się, że tylko Bolek i Scaarph przodowali w "wiecznym cyku" :) Średnia wiekowa na forum idzie w górę, moce przerobowe maleją...Hatefire pisze:Widać forume jest straight edge ;-)
-
- weteran forumowych bitew
do betoniarki kol535 pisze:Nieprawda. Krążyły plotki że to ja nigdy nie trzeźwieję.Necropunk pisze:Tutaj zdaje się, że tylko Bolek i Scaarph przodowali w "wiecznym cyku" :) Średnia wiekowa na forum idzie w górę, moce przerobowe maleją...Hatefire pisze:Widać forume jest straight edge ;-)
oj w niedzielę pewnie po południu serduszko zaboli
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
- maciek z klanu
Trawę zawsze chętnie zajaram
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- wolff
- rasowy masterfulowicz
To fakt, robiłeś za forumowego żura aż otrzeżwiałeś/zrozumiałeś, że z takich leci mocny śmiech. To nie były plotki na bank :)535 pisze: Nieprawda. Krążyły plotki że to ja nigdy nie trzeźwieję.
Jebać żuli.
-
o scaarph to był dobry kolo. codziennie 8 piw + jakieś wino i tak przez wiele lat. w pewnym sensie go podziwiam i ciekaw jestem co u niego słychać i czy żyje w ogóleNecropunk pisze:Tutaj zdaje się, że tylko Bolek i Scaarph przodowali w "wiecznym cyku" :) Średnia wiekowa na forum idzie w górę, moce przerobowe maleją...Hatefire pisze:Widać forume jest straight edge ;-)
Gdybym pił z częstotliwością wynikającą z waszych postów, to są tylko dwa wyjścia. Albo leżałbym pod mostem, albo wąchał kwiatki od spodu. Po raz kolejny przypominam, że znajdujemy się w wirtualnej rzeczywistości.wolff pisze:To fakt, robiłeś za forumowego żura aż otrzeżwiałeś/zrozumiałeś, że z takich leci mocny śmiech. To nie były plotki na bank :)535 pisze: Nieprawda. Krążyły plotki że to ja nigdy nie trzeźwieję.
-
dokładnie. dwie skrzyneczki w weekend a tak to nic. no chyba że z 4 piwka wieczorem, ale to się nie liczy535 pisze:Gdybym pił z częstotliwością wynikającą z waszych postów, to są tylko dwa wyjścia. Albo leżałbym pod mostem, albo wąchał kwiatki od spodu. Po raz kolejny przypominam, że znajdujemy się w wirtualnej rzeczywistości.wolff pisze:To fakt, robiłeś za forumowego żura aż otrzeżwiałeś/zrozumiałeś, że z takich leci mocny śmiech. To nie były plotki na bank :)535 pisze: Nieprawda. Krążyły plotki że to ja nigdy nie trzeźwieję.
żart taki. nie czepiam się jak coś
Jednakowoż pamiętaj, że to nie ja mam problem alkoholowy, bo alkoholu nie piję w ogóle.