trup pisze: ↑28-10-2022, 16:20
Sprawy? Wyłudzeń czy otrzymujecie takie maile?
No ale komornicy to powinni chyba być wyczuleni... czy mi się wydaje?
Jakby to powiedzieć. To nie jest tak, że w firmie komorniczej pracują sami komornicy, tak że komornik myje podłogę, inny komornik organizuje spotkania, a jeszcze inny ogarnia maile;) Od tego są mniej wykwalifikowani ludzie. Ja w pracy też popełniłem kilka błędów zarejestrowanych jako risk issue, ale na szczęście to zawsze okazywały się w zasadzie rzeczy bez znaczenia. Niektórzy jednak nie mieli tyle szczęścia, pewne kliknięcie w email phishingowy skończyło się na wycieknięciu danych 50,000 użytkowników. Samo w sobie nie dało to dostępu do pieniędzy, ale mając wiedzę o historii transakcji można zrobić różne rzeczy, zwłaszcza przeprowadzić tzw. impersonation calle gdzie scammer podaje się za twój bank i żeby uwierzytelnić że to on, podaje np. twoje ostatnie transakcje. Potem już idzie łatwo. Z firmami z kolei robi się tak, że ktoś hakuje mail twojego kontrahenta, czeka, zbiera informacje, a jak już przychodzi do jakiejś większej transakcji, to wysyłają fakturę z podmienionymi numerem konta. I jak tu dojść, że to nie ten? Jedyne co to spytać czy na pewno dobry numer, bo może płaciłeś wcześniej i był inny. No ale gość który w tym momencie z tobą mailuje napisze ci, że ostanio zmienili bank. A tydzień później okazuje się, że to wszystko jednak nieprawda, ale 112,000$ już poszło.