U mnie wyszło 40 procent od faktury. Z tym, że ja "likwidowałem" kominek w którym i tak bym nie mógł palić. Instalacje wszystkie zostały, bo nie było sensu psuć, aczkolwiek pani sugerowała wymianę grzejników i rur, bo dotacja większa. Tak kurwa będę rozpierdalał cały dom, żeby wymienić siedemnastoletnią miedź i ledwo używane grzejniki. Ludzie to są rozrzutni. Sżczególnie urzędnicy bez bladego pojęcia. W każdym razie poleciał kocioł i zasobnik. No i jeszcze rurkie do kotła kondensacyjnego trzeba było wstawić w rurę dotychczas odprowadzającą spaliny. Oczywiście kominek został. Zaślepiłem płytą gk czopuch, wstawiłem zgodnie z wymogiem biokominek za 150 zyla i tak przygotowane ustrojstwo zostało komisyjnie odebrane. Czysta fikcja i zajebisty biznes dla producentów tego gówna zwanego biokominkiem. Z drugiej strony wolałem tę żenującą procedurę, niż rozpierdalanie obudowy, którą sam robiłem. Nie muszę dodawać, że to pancerna konstrukcja, plus pancerny wkład. Musiałbym wołać jakiegoś siłacza, żeby ten majdan wynieść. W każdym razie takie rozwiązanie przyjąłem z ulgą. Tym bardziej, ze jakby coś się zmieniło to wyciągam ten badziew, wywalam płytę, wstawiam szyber i za dziesięć minut się pali. Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej , że program dotyczy także kotłów powyżej 10 lat i tej tak naprawdę fikcyjnej likwidacji paleniska, bo pierwszy stanąłbym przy okienku i może byłoby gratis. Nic to. Nie ma co narzekać. Robota zrobiona, esesman pięknie hula, a ja mam na dwa lata żłopania harnasia.dcd pisze:Też bym się wkurwił jakbym wywalił paręnaście klocków na nowy piec, a somsiad dalej kotłowałby śmieciami...
Cisnąć sztynksiarzy, ale finansowo, nie karnie.
Tak w ogóle: ile miasto Wam dorzuciło do wymiany kotła?
Dowcipy v. n'ta
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Re: Dowcipy v. n'ta
- Kilgore
- weteran forumowych bitew
Wszystko kurwa rozumiem zakaz kopciuchów, palenia śmieci its, ale żeby w kominku, brzozą chłop w swoim domu nie mógł... No passaran, ekologiczne kurwy.
Ps właśnie ładuje sezonowaną brzozę do kominka, będzie palone i sączone że szklaneczki.
Ps właśnie ładuje sezonowaną brzozę do kominka, będzie palone i sączone że szklaneczki.
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
-
- postuje jak opętany!
@535
40% to mniej niż myślałem, ale i tak to zawsze parę klocków w kiermanie na głupoty ;)
40% to mniej niż myślałem, ale i tak to zawsze parę klocków w kiermanie na głupoty ;)
Przy zabudowie szeregowej, gdzie każdy pali czym chce i jak chce to ciężko wyjść choćby na 5 minut na wieczorny spacer z psem żeby się nie udusić... Także tego: jebać, karać, nie wyróżniać.Kilgore pisze:Wszystko kurwa rozumiem zakaz kopciuchów, palenia śmieci its, ale żeby w kominku, brzozą chłop w swoim domu nie mógł... No passaran, ekologiczne kurwy.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
pytanie jeszcze w ktorym roku programu 535 zdecydowal sie na wymiane, bo co roku maksymalne dofinansowanie malalo.
Guilty of being right
Na początku też miałem takie podejście, ale...Użyłeś słowa klucz. Sezonowaną. Gdy drewno jest sezonowane, a w kominku pali się na bieżąco, to ilość dymu jest minimalma. Z tym, że niestety to u nas teoria. Ludziska palą czym popadnie i nie wyobrażam sobie jak urzędnik miałby to kontrolować. W związku z tym zakaz jest zasadny. Tak uważam, mimo, że właściwie powiniene czuć się poszkodowany.Kilgore pisze:Wszystko kurwa rozumiem zakaz kopciuchów, palenia śmieci its, ale żeby w kominku, brzozą chłop w swoim domu nie mógł... No passaran, ekologiczne kurwy.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Tak a propos kopciuchów:

Szpital - tak, kurwa, szpital - pozbywa się starych mebli. Na drugiej focie bardzo tego nie widać, bo już się dopalało, ale true story.

Szpital - tak, kurwa, szpital - pozbywa się starych mebli. Na drugiej focie bardzo tego nie widać, bo już się dopalało, ale true story.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Drone
W Warszawie podobna akcja z dopłatami do pieca, nie wiem, jak jest w powiatach podwarszawskich, bo tam najbardziej by się przydało. Jak mieszkałem pod Warszawą, to pierwsze chłody i już dym zasnuwał okolicę, już sąsiad napierdalał miałem i Bóg wie czym w swoim węglaku od 4 rano.
Przydałoby się jeszcze zrobić ogólnonarodową akcję likwidowania dziurawych szamb, bo to jest powszechny proceder, za który nie wahałbym się wymierzać kary niemalże głównej.
Przydałoby się jeszcze zrobić ogólnonarodową akcję likwidowania dziurawych szamb, bo to jest powszechny proceder, za który nie wahałbym się wymierzać kary niemalże głównej.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
W tym roku. I niby miało być to 65 procent. Z tym, że każdy przypadek jest liczony indywidualnie w zależności od tego ile metrów ogrzewasz likwidowanym paleniskiem, czy to kominek, czy piec węglowy, czy wymieniasz instalację, czy same grzejniki, czy tylko kocioł. Ja piszę o tym co w moim przypadku wyszło ostatecznie. Nawiasem mówiąc sama procedura zdaje się przerastać urzędników. Cała zabawa trwała pół roku (robota jeden dzień), a przy każdym kontakcie obsługę prowadziła nowa osoba i zupełnie inaczej zdawała się rozumieć zapisy w umowie. Z tym, że ostatecznie i tak zwrócili więcej, niż się spodziewałem. To, że czekali do ostatniego możliwego terminu jest inną sprawą.uglak pisze:pytanie jeszcze w ktorym roku programu 535 zdecydowal sie na wymiane, bo co roku maksymalne dofinansowanie malalo.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Hatefire
Katolików obraża 10 minut dłużej niż Polaków. Prawidłowo skalibrowane priorytety ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Urban mimo, ze stary dziad, to jednak ciagle probuje wzniesc trollowanie na nowe wyzyny.Oczywiscie pochwalam takie zachowania.Sgt. Barnes pisze:
woodpecker from space
- Sybir
To admin profilu bejsfakowego i "Ludzie NIE".
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
-
- maciek z klanu
Nie ma gdzie śmieci dawać to spalają, proste
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
-
- Triceratops
- Gall
- weteran forumowych bitew

For there is no folly of the beasts of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.
- TheDude
-
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/luk-tri ... go/8411p08" onclick="window.open(this.href);return false;
Łuk triumfalny....hmmmm...
Łuk triumfalny....hmmmm...