https://slask.onet.pl/pielgrzymi-obgryz ... eby/06j6z0" onclick="window.open(this.href);return false;Nietypowy problem w Cielętnikach ma 700-letnia lipa, która słynie z niezwykłej mocy leczenia zębów, została obgryziona przez pielgrzymów i musiano ogrodzić drzewo metalową siatką. Sprawę opisuje dziennik "Życie Częstochowy".
Tablica z legendą słynnej lipy w Cielętnikach informuje pielgrzymów, że drzewo ma niezwykłą moc uzdrawiania zębów. Tłumaczy również powód, dla którego ogrodzona jest metalowym ogrodzeniem. Płot ma być ochroną przed pątnikami, którzy regularnie obgryzali korę, która według legendy ma koić ból zębów.
Drzewo ma 11 m w obwodzie i 31 m wysokości. Znajduje się pod opieką dendrologów i mieszkańców wsi, którzy zabezpieczają je przed pątnikami. Ci w nadziei na uleczenie swych zębów obgryzają korę.
Do niedawna pień lipy, by odstraszyć pielgrzymów, smarowany był smołą.
Obok drzewa znajduje się wizerunek św. Apolonii, patronki stomatologów. To właśnie do niej pielgrzymi modlą się o zdrowe zęby.
Wybitnie mnie wkurwia v. 2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Wybitnie mnie wkurwia v. 2
Są lepsze metody.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
nie ma lipy
- uglak
traktuja ich jak gryzonie :DHatefire pisze:Do niedawna pień lipy, by odstraszyć pielgrzymów, smarowany był smołą.
Guilty of being right
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
-
- postuje jak opętany!

Obwiązać twarze szmatami, że... że niby dzieci zęby bolą. Dzieci wtedy nie miały opieki dentystycznej. I tak jest najlepiej.
- wolff
- rasowy masterfulowicz
https://kobieta.interia.pl/zycie-i-styl ... 81,nPack,2" onclick="window.open(this.href);return false;
Kolejne gatunki na wyginięciu a ludzki coraz więcej.
Kolejne gatunki na wyginięciu a ludzki coraz więcej.
Jebać żuli.
- uglak
jednak nie zrezygnowal ;-)Hatefire pisze:Akurat w tym roku po apelach zrezygnował z fajerwerków.Chal-Chenet pisze: Dwa. Jeszcze Owsiak.
Ale wtedy luz i psom nie przeszkadza, bo jest szczytny cel.
Guilty of being right
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
towarzystwo w silowni, czy tam fitness clubie mnie wkurwia. chodzilem sobie do normalnej silki pare lat , prawilne towarzystwo, bylo bdb. ale ja zamkneli wiec zaczalem do takiego fitness clubu chodzic w galerii handlowej. bo blisko mam i tanio jest. no i sie dzieje...zenujaco.
wszyscy w komorki wpatrzeni i siedza dupami na tych urzadzeniach zamiast zwolnic. jedno cwiczenie po 30 min, i jeszcze ze znudzenia ziewaja, takie treningi kurwa. jakies narcystyczne pedaly robia serie, sciagaja koszulki i fotki do lustra. po kazdej serii. wszyscy solarium ,tatuaze piekne (jeden mial nawet skrzydla na plecach jak doda elektroda). a dzisiaj to jedna parka przebila wszystko. przyniesli stojak na ajfona, rozstawili to na srodku i panna nogami objela goscia i robi na nim brzuszki. i sie filmuja. nosz kurwa niech ta ludzkosc juz zemrze...
wszyscy w komorki wpatrzeni i siedza dupami na tych urzadzeniach zamiast zwolnic. jedno cwiczenie po 30 min, i jeszcze ze znudzenia ziewaja, takie treningi kurwa. jakies narcystyczne pedaly robia serie, sciagaja koszulki i fotki do lustra. po kazdej serii. wszyscy solarium ,tatuaze piekne (jeden mial nawet skrzydla na plecach jak doda elektroda). a dzisiaj to jedna parka przebila wszystko. przyniesli stojak na ajfona, rozstawili to na srodku i panna nogami objela goscia i robi na nim brzuszki. i sie filmuja. nosz kurwa niech ta ludzkosc juz zemrze...
niech to miejsce niebawem zniknie
- wolff
- rasowy masterfulowicz
Znajdź sobie osiedlową norę gdzie ćwiczą drelichy lub zainwestuj w ławkę, wcale nie jest droga. Przecież na siłkach spora część "trenujących" przybywa by się lansować lub zaszpanować odzieniem i nowym bidonem za kilka setek. Sam dawno temu dałem spokój, dochodziło bowiem do tak żenujących sytuacji, że człowiek miał dość na widok idiotów.
Jebać żuli.
-
dlatego sam nakurwiam,nie zniósłbym takiego widoku. A tak z jednego pokoju zrobiłem sobie pakernie.Leci to co chce,na ścianie wisi to co chce.I jest super.pr0metheus pisze:towarzystwo w silowni, czy tam fitness clubie mnie wkurwia. chodzilem sobie do normalnej silki pare lat , prawilne towarzystwo, bylo bdb. ale ja zamkneli wiec zaczalem do takiego fitness clubu chodzic w galerii handlowej. bo blisko mam i tanio jest. no i sie dzieje...zenujaco.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
No właśnie chodziłem do takiej nory, ale zamknęli. Minus jest taki ze maja godziny otwarcia i czesto nie mogłem zdążyć. W galerii jest całodobowo, ale nie, pierdole to mtv.
Wlasnie szukam garażu do wynajęcia w pobliżu, i tak jak mowisz kupię regulowana ławkę i sztangę, hantle mam, wyłoże podłogę gumą i jakoś sobie poradzę.
Wlasnie szukam garażu do wynajęcia w pobliżu, i tak jak mowisz kupię regulowana ławkę i sztangę, hantle mam, wyłoże podłogę gumą i jakoś sobie poradzę.
niech to miejsce niebawem zniknie
- wolff
- rasowy masterfulowicz
- Triceratops
Samemu zrobic, na allegro obciazenia mozna kupic w zajebistych cenach. 2 sztangi + 200kg obciazen, lawka, drazek, paraletki i kolka gimnastyczne +opcjonalnie kettle, wiecej nie trza. Zwraca sie w rok.
woodpecker from space
-
- postuje jak opętany!
Parę razy poszedłem do silowni zdrofitu, bo miałem multisport że firmy i żal mi było nie wykorzystać. Ale chujnia tam była
- domeldoom
- zaczyna szaleć
Mało tu piszę bo jak człowiek nie ma nic mądrego do powiedzenia to niech lepiej nie mówi.
Mnie wiele rzeczy wkurwia, jestem antyspołecznym, nerwowym typem, nad wieloma jestem w stanie przejść do codzienności, ale tego kurwa nie trawię i nie strawię i sprawców bym po prostu, bez litości, na zimno zamęczył:
https://www.ratujemyzwierzaki.pl/zakopanyzywcem
i inne:
https://www.ratujemyzwierzaki.pl/
Jakoś tak mam, że jednak wierzę, że część ludzi jednak jest dobra i raz na miesiąc wpłacam na pomoc dla jakiegoś czworonożnego biedaka.
Mnie wiele rzeczy wkurwia, jestem antyspołecznym, nerwowym typem, nad wieloma jestem w stanie przejść do codzienności, ale tego kurwa nie trawię i nie strawię i sprawców bym po prostu, bez litości, na zimno zamęczył:
https://www.ratujemyzwierzaki.pl/zakopanyzywcem
i inne:
https://www.ratujemyzwierzaki.pl/
Jakoś tak mam, że jednak wierzę, że część ludzi jednak jest dobra i raz na miesiąc wpłacam na pomoc dla jakiegoś czworonożnego biedaka.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- maciek z klanu
Ale dupeczek w leginsach nie ma he he he[V] pisze:dlatego sam nakurwiam,nie zniósłbym takiego widoku. A tak z jednego pokoju zrobiłem sobie pakernie.Leci to co chce,na ścianie wisi to co chce.I jest super.pr0metheus pisze:towarzystwo w silowni, czy tam fitness clubie mnie wkurwia. chodzilem sobie do normalnej silki pare lat , prawilne towarzystwo, bylo bdb. ale ja zamkneli wiec zaczalem do takiego fitness clubu chodzic w galerii handlowej. bo blisko mam i tanio jest. no i sie dzieje...zenujaco.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Triceratops
Takie to tylko w fintess klubach dla pedalow, kobiety na silownie nie maja wstepu
woodpecker from space
- wolff
- rasowy masterfulowicz
Sedno, można wejść w posiadanie dobrego żelaziwa za rozsądną cenę.Triceratops pisze:Samemu zrobic, na allegro obciazenia mozna kupic w zajebistych cenach. 2 sztangi + 200kg obciazen, lawka, drazek, paraletki i kolka gimnastyczne +opcjonalnie kettle, wiecej nie trza. Zwraca sie w rok.
Sam mam stojaki robione przez kumpla, swego czasu miałem zamiar zmienić na nowe (bo przecież nie oryginalne tylko jakieś spawane w warsztacie). Tylko po co, lata mijają a stojaki nadal masywne i stabilne więc na ch. wymiana.
Jebać żuli.
- Triceratops
Na chuj nowe, wyglad tak naprawde niewazny a na silowni i tak wszystko obite i porysowane.
Znalazlem w archiwum, ze bralem obciazenia od tego kolesia, ma darmowa przesylke, i wysle nawet kilogramowa fajerke za darmo :D
Zastanawialem czasami jak mu sie to oplaca. Nabralem u niego z meter zelastwa conajmniej. Poletzam
https://allegro.pl/uzytkownik/sklepspor ... i-1-0-0107" onclick="window.open(this.href);return false;
Znalazlem w archiwum, ze bralem obciazenia od tego kolesia, ma darmowa przesylke, i wysle nawet kilogramowa fajerke za darmo :D
Zastanawialem czasami jak mu sie to oplaca. Nabralem u niego z meter zelastwa conajmniej. Poletzam
https://allegro.pl/uzytkownik/sklepspor ... i-1-0-0107" onclick="window.open(this.href);return false;
woodpecker from space
- wolff
- rasowy masterfulowicz
Ja od lat obciążenia/gryfy Aran Sport i coś tam z Hop Sport. Ławka Marbo regulowana z modlitewnikiem choć pamiętam, że 2-3 lata za ławkę służyły mi taborety i karimata :) Sprzęt już leciwy ale zacnie się trzyma (rękawice nieco sfatygowane :))
Rzeczywiście, im bardziej ascetycznie tym lepiej, na siłce minimalizm to podstawa.
Milutka atmosfera siłki z nieodzownymi modnymi kreacjami i wypasionymi szejkami to nie moja bajka.
Szybki i treściwy trening, szama i regeneracja, to lubię.
Rzeczywiście, im bardziej ascetycznie tym lepiej, na siłce minimalizm to podstawa.
Milutka atmosfera siłki z nieodzownymi modnymi kreacjami i wypasionymi szejkami to nie moja bajka.
Szybki i treściwy trening, szama i regeneracja, to lubię.
Jebać żuli.